اقتصاد ۲۴- دولت ترکیه روز پنجشنبه (دیروز) تمامی واردات و صادرات به اسرائیل را به دلیل اقدام نظامی جاری این کشور در غزه به حالت تعلیق درآورد و متعهد شد تا زمانی که دولت اسرائیل اجازه ارسال کمکهای بشردوستانه به غزه را ندهد، به قطع روابط تجاری خود ادامه خواهد داد.
در بیانیه وزارت بازرگانی ترکیه آمده است: "معاملات صادرات و واردات در رابطه با اسرائیل متوقف شده است و شامل تمامی محصولات میشود. "
به گفته این وزارتخانه، مقامات ترکیه با مقامات فلسطینی هماهنگ خواهند شد تا اطمینان حاصل کنند که فلسطینیها تحت تاثیر تعلیق واردات و صادرات قرار نخواهند گرفت.
این وزارتخانه این اقدام را "مرحله دوم" اقدامات علیه اسرائیل توصیف کرد و افزود که این اقدامات تا زمانی که اسرائیل "اجازه جریان بی وقفه و کافی کمکهای بشردوستانه به غزه را ندهد، به قوت خود باقی خواهد ماند. "
ماه گذشته، ترکیه اعلام کرد که صادرات ۵۴ نوع محصول از جمله آلومینیوم، فولاد، محصولات ساختمانی و کودهای شیمیایی به اسرائیل را محدود میکند. اسرائیل نیز با اعلام موانع تجاری متقابل پاسخ داد.
"اسرائیل کاتز" وزیر امور خارجه اسرائیل روز پنجشنبه ترکیه را متهم کرد که واردات و صادرات اسرائیل از بنادر ترکیه را مسدود کرده است.
کاتز در پلتفرم اجتماعی "ایکس" (توییتر) نوشت: رجب طیب اردوغان، رئیسجمهوری ترکیه با مسدود کردن بنادر برای واردات و صادرات اسرائیل، توافقات را زیر پا میگذارد.
کاتز گفت که به مقامات مربوطه در اسرائیل دستور داده است که "فورا با همه طرفهای مرتبط در دولت برای ایجاد جایگزینهایی برای تجارت با ترکیه، با تمرکز بر تولید داخلی و واردات از کشورهای دیگر، تعامل کنند. "
دولت اردوغان که در انتخابات محلی در ماه مارس شکستهای بزرگی را متحمل شد، در داخل این کشور با فشار شدیدی برای توقف تجارت با اسرائیل مواجه است.
منتقدان طی ماههای گذشته دولت را متهم میکردند که با وجود لحن انتقادی شدید علیه اسرائیل همچنان به روابط تجاری و اقتصادی با اسرائیل ادامه میدهند و این مساله را ریاکاری و استاندارد دوگانه میدانستند.
بیشتر بخوانید: اردوغان به دنبال این جنگندههای اروپایی است + عکس
حجم روابط تجاری ترکیه و اسرائیل در سال گذشته میلادی بیش از ۶ میلیارد دلار برآورد شده است.
ترکیه در سال ۱۹۴۹ اسراییل را به رسمیت شناخت. در دوران اردوغان، تنشها بین آنکارا و تل آویو فراز و فرود داشته است.
اردوغان پس از حمله نظامی اسرائیل به غزه، انتقادات خود را نسبت به اسرائیل تشدید کرد و آن را به انجام جنایات جنگی و نسل کشی متهم کرد. او گروه شبهنظامی حماس را که توسط اسرائیل، آمریکا و اتحادیه اروپا یک سازمان تروریستی تلقی میشود، "مبارزان آزادی" توصیف کرده است.
این هفته، "هاکان فیدان" وزیر امور خارجه ترکیه گفت که ترکیه تصمیم گرفته است به پرونده حقوقی آفریقای جنوبی علیه اسرائیل در دیوان بین المللی دادگستری بپیوندد و به زودی درخواست رسمی برای مداخله در این پرونده ارائه خواهد کرد.
آفریقای جنوبی پروندهای را در دیوان بین المللی دادگستری تشکیل داده و اسرائیل را به نقض کنوانسیون منع "نسل کشی" متهم کرده است.