تاریخ انتشار: ۰۹:۵۰ - ۱۲ خرداد ۱۴۰۳

انتقاد تند یک اقتصاددان به ادعاهای رئیس بانک مرکزی

رییس‌کل بانک مرکزی اعلام کرد: با برنامه‌ریزی و هدف‌گذاری‌های انجام شده ، بهبود شاخص‌های اقتصادی ادامه دارد.

رئیس بانک مرکزی

اقتصاد۲۴-فرزین با بیان اینکه در دولت مردمی، متغیر‌های پولی اثرگذار در تورم هم‌اکنون نزولی شده و آثار آن در شاخص‌های اقتصادی نمایان شده است، تصریح کرد: نرخ رشد نقدینگی که در ۲۵ سال گذشته به‌طور متوسط ۲۸.۲ و در ۶۲ سال اخیر ۲۵.۷ بود، رو به کاهش گذاشته که اقدامی با اثرات مثبت بلندمدت بر اقتصاد و نرخ تورم است.

روزنامه اعتماد نوشت:به گفته فرزین تورم نقطه به نقطه شاخص بهای مصرف‌کننده با ۱۸.۴ واحد درصد کاهش از ۴۹.۴ درصد در بهمن ماه ۱۴۰۱ به ۳۱ درصد در اردیبهشت ۱۴۰۳ رسیده. تورم سالانه مصرف‌کننده نیز با ۷.۱ واحد درصد کاهش از ۴۴.۱ درصد در بهمن ماه ۱۴۰۱ به ۳۷ درصد در اردیبهشت ۱۴۰ کاهش یافته است.

وحید شقاقی شهری، اقتصاددان و استاد دانشگاه در واکنش به سخنان رییس کل بانک مرکزی به «اعتماد» گفت: سیاستی که در سال ۱۴۰۲ در دستورکار بانک مرکزی قرار گرفته بود، سیاست شدید انقباضی با تمرکز بر کنترل ترازنامه بانک‌ها و افزایش نرخ سود بانکی بود که هر دو این سیاست‌ها با هدف کاهش رشد کل‌های پولی و نقدینگی و به تبع آن‌ها کاهش تورم اتخاذ شد.

این اقتصاددان در ادامه گفت: البته سال ۱۴۰۲ دیپلماسی اقتصادی نیز به کمک دولت آمد و انتظارات تورمی را نیز کنترل کرد. به عبارت روشن باید اشاره کرد که سیاست‌های انقباضی پولی در کنار توسعه دیپلماسی سیاسی همراه هم به کاهش انتظارات تورمی و کاهش تورم نقطه به نقطه کمک کرد به گونه‌ای که نرخ تورم نقطه به نقطه از حدود ۵۵ درصد اوایل فروردین ماه ۱۴۰۲ به حدود ۳۶ درصد اسفند ماه ۱۴۰۲ رسید. در کنار آن نرخ بازار غیررسمی دلار هم از خرداد ماه تا بهمن ماه ۱۴۰۲ حوالی ۵۰ هزار تومان در نوسان بود.

شقاقی شهری ادامه داد: با این حال همان‌گونه که پیش‌بینی می‌شد و بار‌ها هم به آن تاکید شده بود ریشه تورم در اقتصاد ایران از ناترازی‌های اقتصاد کلان و گسست بخش پولی از بخش واقعی نشات می‌گیرد و کسری‌های بودجه‌ای ایجاد شده به واسطه ناترازی‌های اقتصاد کلان و بی‌انضباطی‌های مالی دولت‌ها به وجود آمده و کسری‌های بودجه‌ای تشدید هم شده است و از این محل به بخش پولی فشار وارد می‌سازد و با تشدید رشد کل‌های پولی به تورم می‌انجامد.

او خاطرنشان کرد: لذا خطای تشخیصی دولت در کنترل تورم معلوم و مشخص بود که نتیجه پایدار حاصل نخواهد شد و مثل روز روشن بود که صرفا با اتکا به سیاست‌های پولی نمی‌توان تورم را در میان‌مدت و بلندمدت مهار کرد.

ارزش پول ملی اواخر سال گذشته ۲۰ درصد دیگر کاسته شد

شقاقی شهری گفت: البته مشخص بود که با ابزار سیاست‌های پولی نمی‌توان به صورت پایدار و ماندگار نرخ تورم را کنترل کرد و تنها در کوتاه‌مدت شاید توفیقی حاصل شود؛ لذا خطای بانک مرکزی و عدم تصمیم‌گیری درخصوص کنترل ناترازی‌های اقتصاد کلان و کسری‌های بودجه موجب شد در ماه‌های پایانی سال گذشته نرخ دلار از ۵۰ هزار تومان به حوالی ۶۰ هزار تومان برسد.


بیشتر بخوانید:اخطار جدی بانک مرکزی به بانک‌های متخلف+ سند


او تصریح کرد: البته نااطمینانی‌های حمله ایران به رژیم اشغالگر هم موجب شد نرخ دلار تا بیش از ۷۰ هزار تومان برسد، اما اثر آن موقتی بود و بهای دلار مجددا به حوالی ۶۰ هزار تومان بازگشت؛ لذا دیدیم در ماه‌های پایانی سال گذشته حدود ۲۰ درصد ارزش پول ملی مجددا کاهش پیدا کرد که اثرات تورمی همین رخداد از تابستان ۱۴۰۳ مشاهده خواهد شد

کاهش خالص حاشیه سود بنگاه‌های تولیدی بازار سرمایه

این اقتصاددان ادامه داد: با این حال علی‌رغم تاکیدات برخی اقتصاددانان به عدم کارایی سیاست‌های پولی انقباضی در کنترل نرخ تورم در میان‌مدت و بلندمدت بدون توجه به سیاست‌های مالی و بخش واقعی، بانک مرکزی همچنان اصرار داشت سیاست‌های پولی انقباضی را در کنار سیاست‌های تثبیت ارزی دنبال کند.

او خاطرنشان کرد: لذا اثرات مخرب این دو سیاست درحال روشن شدن است به‌طوری که بازار سرمایه کاملا از کار افتاده است و خالص حاشیه سود بنگاه‌های تولیدی بازار سرمایه از ۳۴ درصد ۱۴۰۱ به زیر ۱۴ درصد ۱۴۰۲ افت کرده است و بخش خصوصی و تولیدی نیز به دلیل سیاست‌های شدید انقباضی پولی و عدم دسترسی به منابع بانکی در شرایط بسیار بدی قرار دارند و رکود سهمگینی بر اقتصاد حاکم شده است.

اقتصاد ایران در شرایط قفل شدگی قرار دارد

شقاقی شهری گفت: به دلیل اختلاف ۵۰ درصدی نرخ ارز نیمایی و بازار آزاد، بانک‌ها تسهیلات را به شرکت‌های زیرمجموعه خود هدایت می‌کنند و این شرکت‌ها نیز برای برخورداری از رانت ارزی در صف واردات قرار دارند و طرح توسعه‌ای از کانال تسهیلات نظام بانکی اتفاق نمی‌افتد.

او تصریح کرد: لذا اقتصاد ایران در شرایط قفل‌شدگی قرار دارد و رکود سهمگینی هم حاکم شده است و اثرات کاهش تورمی هم امکان ماندگاری در میان‌مدت و بلندمدت نخواهد داشت، چرا که ریشه تورم یعنی ناترازی‌های اقتصاد کلان و عدم کارایی بخش واقعی اقتصاد ایران سرجای خود قرار دارند و دولت نسبت به تصمیمات سخت برای مهار ناترازی‌های اقتصاد کلان تعلل داشته است.

تشدید کسری‌های تجاری و حساب سرمایه

این استاد دانشگاه افزود: همچنین اختلاف معنی‌دار ارز نیمایی و ارز در بازار آزاد موجب شده کسری‌های تجاری و حساب سرمایه تشدید شوند که خود فشار سنگینی بر بازارساز ارز وارد می‌کنند.

شقاقی شهری تصریح کرد: لذا توصیه بنده به دولت چهاردهم این است که چنانچه به دنبال کنترل ماندگار نرخ تورم است باید اولا از سیاست‌های مالی و بخش واقعی اقتصاد شروع کند و برنامه روشنی برای مهار ناترازی‌های اقتصاد ایران داشته باشد، ثانیا تلاش کند گسست بخش واقعی از بخش پولی را حل کند، ثالثا چنانچه اصرار بر تداوم سیاست‌های تثبیت ارزی در شرایط تحریمی دارد باید الزامات این سیاست یعنی حاکمیت ریال و کنترل قاچاق و جلوگیری خروج سرمایه را در دستور کار قرار دهد یا اینکه از سیاست‌های تثبیت ارزی دست بکشد و سیاست مداخله در کریدور بازار آزاد را دنبال کند تا حداقل رانت ارزی کاهش یابد و کسری‌های تجاری و حساب سرمایه مهار شود.

منبع: خبر آنلاین
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

قیمت سکه و طلا امروز جمعه ۲۳ خرداد ۱۴۰۴ + جدول

حمله رژیم صهیونیستی به تهران/ شهادت جمعی از فرماندهان سپاه +عکس

قیمت دلار و یورو امروز جمعه ۲۳ خرداد ۱۴۰۴ + جدول

تصاویر خلبان اسرائیل پس از ساقط کردن جنگنده در زنجان

عکس/ خلبان زن اسرائیلی اسیر شد

فرماندهان ارشد نظامی که در حمله اسرائیل به شهادت رسیدند چه کسانی بودند؟/ ۲۳ خرداد؛ نقطه عطفی در دکترین امنیتی ایران

اینفوگرافی/ ۱۴ فرمانده ارشد نظامی ایران در لیست ترور اسراییل

عکس/ کره شمالی در مقابل اسرائیل از ایران حمایت کرد

قیمت خودرو‌های سایپا امروز جمعه ۲۳ خرداد ۱۴۰۴ + جدول

عکس/ تعداد سپهبدهای ایران به ۶ تن رسید

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز جمعه ۲۳ خرداد ۱۴۰۴ + جدول

قاب عاشقانه بازیگر یوسف پیامبر در کنار همسرش

عکس/ جلسه وزیر دفاع اسرائیل، رییس موساد و فرمانده ارتش اسرائیل برای بررسی حملات به ایران

عکس/ استوری پسر سردار حاجی زاده

فیلم/ هم اکنون حمله اسرائیل به شیراز

عکس/ توییت محمد جواد ظریف پس از حمله دیشب اسرائیل

عکس/ ورودی پایگاه شکاری تبریز بعد از حمله اسرائیل

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

اینفوگرافی/ فلج کردن اسرائیل با شلیک به ۷ هدف

واکنش سفیر آمریکا به حملات ایران علیه اسرائیل

اعضای شورای امنیت درباره حمله رژیم اسرائیل به ایران چه گفتند؟

عکس/ توقیف ون‌های توزیع پهپادهای مهاجم در تهران

از صدای انفجار تا پژواک جنایت؛ نگاهی به جنایات اسرائیل در طول تاریخ/ روایتی از خشونت صهیونیست‌ها از ۱۹۴۸ تا امروز

فیلم/ شکست آشکار پدافند اسرائیل در برابر موشکهای ایران

عکس/ پیکر سرداران شهید باقری، حاجی زاده، سلامی و رشید

عکس/ حجم خرابی‌ها در تل آویو بعد از حمله موشکی ابران

فعالیت پدافند هوایی علیه اهداف متخاصم در آسمان تهران

۹ زخمی در حملات موشکی ایران به تل آویو

۶ ساختمان در تل‌آویو با خاک یکسان شد

عکس/ محل اصابت موشک‌های ایرانی در تل‌آویو

موج جدید حملات موشکی ایران به اسرائیل

عکس/ تخریب کامل خانه های ویلایی در تل آویو بر اثر حمله موشکی ایران

عکس/ دیوارنگاره جدید میدان ولیعصر تهران

عکس/ لاشه جنگنده اف ۳۵ اسراییل در ایران

فیلم/ ویرانی گسترده تل‌اویو در پی حملات مداوم موشکی ایران

عکس/ بیمارستان‌های زیرزمینی اسرائیل پس از حمله موشکی ایران

کشته شدن یک زن در حمله موشکی ایران به اسراییل

قیمت خودرو‌های سایپا + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو + جدول

قیمت سکه پارسیان + جدول

قیمت سکه و طلا + جدول

قیمت بیت کوین و رمزارز‌ها + جدول

قیمت دلار، یورو و سایر ارز‌ها + جدول

عکس/ سرداران شهید حاجی زاده و باقری در کنار پزشکیان

عکس/ دود سیاه در خیابان پیروزی تهران

اعتراف سخنگوی ارتش اسرائیل به ضعف گنبد آهنین

عکس/ آثار اصابت موشک‌های ایرانی به تل‌آویو

عکس/ توئیت مهدی طارمی درباره نابودی اسرائیل

فیلم/ حجم تخریب موشک‌های ایرانی در تل‌آویو

عکس/ فعال شدن هشدار حمله موشکی در اسرائیل

عکس/ شدت تخریب موشک‌های ایران در خاک اسراییل

دبیرکل سازمان ملل خواستار توقف درگیری‌های ایران و اسرائیل شد

فیلم/ حیرت شبکه اسراییلی از سرجنگی موشک‌های ایرانی

فیلم/ تصاویر تازه از تخریب عظیم در تل آویو

عکس/ حمله اسراییل به برج مخابراتی در کرج

فیلم/ پرواز بالگردهای آمریکایی در نزدیکی مرزهای ایران

فیلم/ لرزش دست عجیب سخنگوی ارتش اسراییل جنجالی شد

فیلم/ تکذیب خبر حملات اسراییل به فرودگاه مهرآباد

موشک‌های ایرانی به کدام مناطق اسرائیل اصابت کرد؟

فیلم/ لحظه اصابت موشک‌ بالستیک در تل‌آویو

پاسخ موشکی ایران به اسرائیل؛ اهداف وعده صادق ۳ چه اماکنی بودند؟ / ایران ۵۰۰ موشک بالستیک شلیک کرد

ریزش قیمت بیت کوین و اتریوم درپی حملات اسرائیل به ایران

فیلم/ احترام نظامی والیبالیست‌های ایرانی در لیگ ملت‌ها

عکس/ سرلشکر رشید در کنار شهید همت ۴۵ سال پیش در جبهه

عکس/ لحظه اعطای درجه سرلشکری به سردار باقری ۱۷ سال پیش

حمله اسرائیل به ایران و آزمون بزرگ برای دلار

فیلم/ مردم اسراییل در پناهگاه و مردم ایران در خیابان برای تدارک عید غدیر

عکس/ وسعت تخریب موشک‌های ایرانی در تل‌آویو