اقتصاد۲۴- «یکی در برابر 5 نفر»؛ ترجیعبند مناسبی است که درخصوص نامزدهای انتخابات ریاستجمهوری چهاردهم میتوان از آن بهره برد. انتخاباتی که در آن مسعود پزشکیان به عنوان تنها نامزد اصلاحطلب میبایست در برابر 5 چهره اصولگرا شامل افرادی چون: محمدباقر قالیباف، امیرحسین قاضیزاده هاشمی، سعید جلیلی، علیرضا زاکانی و مصطفی پورمحمدی صفآرایی کند.
برخی کاربران در فضای مجازی به استقبال تایید صلاحیت پزشکیان رفته و برگزاری مناظرههای انتخاباتی را با عباراتی، چون ۵+۱ نظیرسازی کردند. اما حول و حوش ساعت ۳۰: ۱۳ دیروز بود که سخنگوی شورای نگهبان اعلام کرد که فرآیند احراز صلاحیتها به پایان رسیده و نام افراد تایید صلاحیت شده راهی وزارت کشور شده است
مطابق معمول قبل از اعلام رسمی نامزدهای نهایی، این خبرگزاریهای اصولگرا بودند که از مفاد نامه محرمانه شورای نگهبان به وزارت کشور باخبر شدند! ابتدا تسنیم و پس از آن، خبرگزاری مهر، اسامی ۶ نامزد نهایی را منتشر کردند تا تب انتخابات در کشورمان به بالاترین درجه خود برسد. دقایقی پس از انتشار اسامی در رسانههای اصولگرا، وزارت کشور رسما از افراد تایید صلاحیت شده رونمایی کرد. با مشخص شدن اسامی ۶ نامزد، رسما صفکشیهای انتخاباتی میان دو جناح اصلی کشور آغاز شد. لحظاتی پس از اعلام نتایج نهایی احراز صلاحیت نامزدهای انتخابات ریاستجمهوری، اما نام مسعود پزشکیان به جهشی چشمگیر در گوگل در صدر لیست نامزدها قرار گرفت.
در شرایطی که برخی افراد و گروهها تصور میکردند هر نامزدی که در لیست جبهه اصلاحات قرار بگیرد با تیغ تیز ردصلاحیتها مواجه میشود، اما تایید صلاحیت پزشکیان نشان داد که یک چنین پیشبینیهایی فاقد استنادات کافی است. حمیدرضا جلاییپور به عنوان یکی از چهرههای شاخص روزنهگشا، اعلام کرد نه فقط روزنهای گشوده شده بلکه راهی برای تحقق منافع ملی باز شده است. جبهه اصلاحات نیز بلافاصله پس از قرار گرفتن نام یکی از ۳ نامزد مورد نظرش در لیست تایید صلاحیتشدگان، نشست ویژهای با هدف بررسی راهکارهای حمایت از پزشکیان برگزار کرد.
بیشتر بخوانید:مهرداد بذرپاش؛ شاید ۴ سال دیگر!/ از دلبری در شهرداری احمدینژاد تا به عرش رسیدن در دولت رئیسی
پیگیریهای «اعتماد» از نشست جبهه اصلاحات حاکی است که جبهه در حمایت تمامقد از نامزد تایید صلاحیت شده خود جدی است و قرار است همه ظرفیتها و امکانات خود را برای این منظور به کار بگیرد. پزشکیان، اما در عین وفاداری به ایدههای اصلاحطلبانه، تلاش میکند تا تصویری فراجناحی از خود ارائه کند. به همین دلیل است که در جمع نمایندگان اصولگرای مجلس و نهادهای سیاستگذار کشور از رویکردهای اصلاحی صحبت و از راهبردهای اصلاحطلبانه دفاع میکند، در عین حال در جمع اعضای جبهه اصلاحات، خود را طرفدار اصولی معرفی میکند که نهایتا منجر به تحقق منافع ملی میشود.
مسعود پزشکیان به عنوان چهرهای که واجد شاخصهای ویژه بسیاری است، توجهها را در فضای عمومی و شبکههای اجتماعی به خود جلب کرد. شاخصهای پزشکیان ازجمله صراحت لهجه، عدالتطلبی، اصلاحگری، سادهزیستی، دوری از هرگونه رانت و فسادی، تخصصگرایی و... او را در شمایل یکی از ۳ نامزد اصلی جبهه اصلاحات قرار داد. بلافاصله پس از مشخص شدن نامزدی پزشکیان چهرههایی، چون محمدرضا عارف، الیاس حضرتی، علی ربیعی و... با حضور در ستاد پزشکیان ضمن اعلام حمایت حداکثری از این چهره، آمادگی خود را برای همکاری و مشارکت اعلام کردند. کاربران فضای مجازی هم با هشتگهایی چون، #پزشکیان، #سلام_بر_اصلاحات و #یکی_برای_مردم از وزیر بهداشت و درمان دولت اصلاحات حمایت کردند.
برخی کاربران فضای مجازی با نظیرسازی شیوه سیاستورزی ماهاتیر محمد و مسعود پزشکیان که هر دو از حوزه طبابت راهی اتمسفر سیاسی شدند، اظهار امیدواری کردند که حضور پزشکیان، ایران را مانند مالزی در مسیر توسعه پایدار قرار بدهد. احمد زیدآبادی، اما با انتشار یادداشتی در کانال تلگرامی خود پیشبینی کرده پزشکیان از شانس بسیار بالایی برای پیروزی در انتخابات برخوردار است.
بیشتر بخوانید:بیانیه علی لاریجانی پس از ردصلاحیت
این فعال سیاسی و رسانهای نوشت: مسعود پزشکیان از همین حالا میتواند خود را برای رقابت در مرحله دوم آماده کند. رقیبش، اما نامشخص است. اگر فهرست غیررسمی کاندیداهای تایید شده از سوی شورای نگهبان دقیق و صحیح باشد، از هماکنون میتوان گفت که انتخابات ریاستجمهوری دوره چهاردهم دومرحلهای خواهد شد. ردصلاحیت علی لاریجانی بهرغم تاکید رهبری بر تضییع حقش در دوره قبل، بسیار عجیب است، اما فردی که میتواند نقشی مشابه لاریجانی را حتی قدرتمندتر و موثرتر از او بازی کند، مصطفی پورمحمدی است. اگر آقای پورمحمدی از قدرت بیانش در مناظرات انتخاباتی به خوبی استفاده کند، چه بسا یکی از طرفین مرحله دوم انتخابات او باشد.
پس از انتخاب مسعود پزشکیان به عنوان نامزد نهایی جریان اصلاحات، گمانهزنیها درخصوص کابینه احتمالی پزشکیان داغ شد. بررسی دیدگاههای پزشکیان نشان میدهد که او معتقد به استفاده از ظرفیتهای کامل کشور برای دستیابی به بهترین نتیجه است. پزشکیان بهرغم بهرهمندی از رویکردهای اصلاحگرایانه، هرگز رویکردهای جناحی و قومیتی را در تصمیمسازیهایش دخیل نمیکند. به اعتقاد این چهره، هر فرد و گروهی که واجد شایستگی حداکثری برای راهبری در حوزه خاصی باشد، باید سکان هدایت ساختار مورد نظر را به دست بگیرد. بر این اساس است که پزشکیان در پاسخ به پرسشی در این خصوص که آیا در دولت احتمالی شما افرادی مانند محمدجواد ظریف حضور خواهند داشت؟ میگوید: «شخصا برای همکاری مِنت افرادی که تجربه دارند، علم دارند و آگاهی دارند را میکشم. نه اینکه افرادی روی کار بیایند که (بگویند) همین که ما میگوییم (درست است) ما اگر از توانمندها، عالمها، دانشمندها، نخبهها و... استفاده کنیم به اهداف و رسالتهایی که رهبری اعلام کردهاند، میرسیم.» او ادامه میدهد: «اگر جناحی و دستهای عمل کنیم، پس از ۴۵ سال همچنان عقبگرد میکنیم.
اصولا پس از ۴۵ سال نباید فقر میداشتیم. نباید مسائل اخلاقی میداشتیم. باید در منطقه در جایگاه نخست قرار میداشتیم، چرا نشدهایم؟ چون کار را به دست افرادی دادهایم که انگیزه، مهارت و علم، جهت رسیدن به اهداف را ندارند.» در عین حال، یکی از نمایندگان مجلس از انتخاب علی عبدالعلیزاده وزیر اسبق مسکن و استاندار اسبق آذربایجان شرقی به عنوان رییس ستاد انتخاباتی مسعود پزشکیان خبر داده است. اگر یک چنین خبری صحت داشته باشد با توجه به این واقعیت که رویکردهای عبدالعلیزاده همواره در راستای تحقق گفتمان اصلاحات مبتنی بر شایستهسالاری و تخصصگرایی بوده است، میتوان امید داشت که کابینه احتمالی پزشکیان را افراد متخصصی از جناحهای مختلف با توفق چهرههای اصلاحطلب در بر بگیرد.