اقتصاد۲۴- مصرف نوشیدنیهای حاوی قند، منجر به افزایش سطوح بالای گلوکز و سطوح بالای انسولین در بدن میشود که خود آسیب عروق خونی، دیابت و عوارض ناشی از آن را در پی دارد.
دکتر لورنا پاچکو، متخصص تغذیه و دانشمند تحقیقات تغذیه در دانشگاه هاروارد در این باره معتقد است: نوشیدنیهای شیرین شده با شکر - انواع حاوی قندهای افزوده مانند نوشابه، لیموناد، میوه پانچ و نوشیدنیهای ورزشی - میتوانند حتی در حد اعتدال به سلامتی شما آسیب بزنند.
به گزارش پایگاه اینترنتی وب مد، پاچکو با تاکید بر اینکه باید در مصرف این نوشیدنیها اعتدال رعایت شود، میگوید:، ولی چون این نوشیدنیها آب نبات مایع هستند و برای سلامتی مضر هستند باید از آنها اجتناب کرد و حتی با اعتدال هم مصرف نکرد.
در یک مطالعه در سال جاری میلادی روی بیش از ۱۰۰ هزار نفر انجام شد، پاچکو دریافت کسانی که به طور منظم ورزش میکردند و فقط دو نوشیدنی شیرین در هفته مصرف میکردند، ۱۵ درصد بیشتر از افراد فعالی که از نوشیدنیهای شیرین خودداری میکردند، در معرض خطر ابتلا به بیماری قلبی بودند. شرکتکنندگانی که دو نوشیدنی شیرین در هفته مینوشیدند و ورزش نمیکردند، در معرض خطر بیشتری بودند: تقریباً ۵۰ درصد بیشتر در معرض ابتلا به بیماری قلبی بودند.
پاچکو گفت: کمپینهای بازاریابی نشان میدهد که نوشیدنیهای شیرین شده با شکر تا زمانی که ورزش میکنید تأثیر منفی بر سلامت افراد نخواهند داشت، ولی براساس یافتههای ما، این درست نیست. به همین دلیل، بهتر است مصرف نوشیدنیهای شیرینشده را تا حد امکان کاهش دهید و آب را جایگزین این نوشیدنیها کنید.
بر کسی پوشیده نیست که مصرف بیش از حد قند اضافه شده به هر شکلی میتواند منجر به تهدید سلامت شود، اما شواهد بسیاری نشان میدهد که شکر مایع به شکل ویژه مشکل ساز است.
جاناتان کلینتورن، متخصص علوم تغذیه در این باره معتقد است: نوشیدنیهای شیرین شده با قند، فاقد مواد مغذی دیگری مانند فیبر، پروتئین و چربی هستند که میتوانند هضم قند را کند کرده و جذب آن در خون را به تاخیر اندازند.
به عقیده وی، مایعات همچنین نسبت به غذاهای جامد زودتر از معده تخلیه میشوند و همچنین خیلی سریعتر از معده به روده کوچک حرکت میکنند. این امر بدن شما را مجبور میکند تا مقادیر زیادی قند را به یکباره متابولیزه کرده و به سرعت قند خون را افزایش دهد و اندامهای حیاتی را بیش از حد بارگیری کند.
متخصصان تغذیه بر این باورند که با تغییرات کوچک در برنامه غذایی میتوان از دریافت مواد شیرین اضافی جلوگیری کرد، زیرا باید توجه داشت با افزایش سطح قند خون، لوزالمعده هورمون انسولین میسازد، این هورمون قند را از خون خارج میکند و به سلولهای بدن منتقل میکند تا برای تولید انرژی ذخیره یا استفاده شوند.
با گذشت زمان، سلولها ممکن است به انسولین پاسخ ندهند و به اصطلاح مقاوم شوند در نتیجه لوزالمعده با تولید انسولین بیشتر سعی میکند جبران کند، اما در نهایت نمیتواند سطح قند خون را در محدودهی طبیعی حفظ کند و به سطوح خطرناکی میرسد.
بیشتر بخوانید: ویتامینهای موثر برای درمان یبوست
جف استنلی، متخصص داخلی معتقد است: سطوح بالای گلوکز و سطوح بالای انسولین منجر به آسیب عروق خونی، دیابت و عوارض آن میشود. مقاومت به انسولین یک عامل خطر بزرگ برای بیماریهای قلبی عروقی است در حالی که افراد مدتها قبل از بروز علائم میتوانند دچار مقاومت به انسولین شوند.
نوشیدنیهای شیرین شده با شکر دارای مقدار زیادی فروکتوز هستند. کلینتورن در این باره میگوید: در حالی که ممکن است چند گرم فروکتوز در یک موز وجود داشته باشد، ممکن است ۱۰ برابر این مقدار در یک نوشیدنی شیرین وجود داشته باشد. کبد فروکتوز اضافی را به چربی تبدیل میکند که در طول زمان میتواند منجر به ایجاد اختلال متابولیک مرتبط با بیماری استئاتوتیک کبدی (بیماری کبد چرب غیر الکلی) شود.
بر این اساس مصرف بیش از حد فروکتوز را با استرس اکسیداتیو، التهاب، فشار خون بالا، مقاومت به انسولین و تری گلیسیرید بالا مرتبط هستند که همه از عوامل مرتبط با بیماری قلبی به شمار میروند.
تحقیقات همچنین نشان میدهد که مغز شما کالریهای مایع را مانند کالریهای غذای جامد ثبت نمیکند. در مطالعات، افرادی که شکر را به شکل جامد (مانند آب نبات) میخورند، تمایل دارند با دریافت کالری کمتر از منابع دیگر، جبران کنند. در مقابل، افرادی که شکر مایع (نوشابه) مینوشند، در نهایت کالری دریافتی خود را افزایش میدهند که این موضوع منجر به افزایش وزن آنها میشود.
علاوه بر همه موارد گفته شده، نوشیدنیهای شیرین شده با شکر نیز ممکن است اثرات مضری بر میکروبیوم روده شما داشته باشند، زیرا قندهای مختلف از طریق مسیرهای مختلف در روده جذب و منتقل میشوند.
اگرچه قطع کامل نوشیدنیهای شیرین ممکن است افراطی به نظر برسد، اما برای برخی از افراد آسانتر از رعایت اعتدال است؛ بنابراین باید تا آنجا که امکان دارد، این نوشیدنیها را کنار بگذاریم.
برای این کار آب بهترین جایگزین است، اما قهوه یا چای شیرین نشده (یخ یا داغ) میتواند به تنوع کمک کند. میتوانید با آب میوه یا مرکبات تازه، آب را طعم دار کنید یا طعم دهندههای بدون شکر را به آب گازدار یا گاز اضافه کنید.