تاریخ انتشار: ۱۴:۲۱ - ۱۱ مرداد ۱۴۰۳
بازار سرمایه تشنه اعتمادسازی است

۹ درخواست بورسی از دولت جدید

نقش و اهمیت بازار سرمایه برکسی پوشیده نیست و از بازار سرمایه به‌عنوان آینه تمام‌نمای وضعیت اقتصادی نام برده می‌شود و روند معاملات بازار سرمایه و سودسازی شرکت‌های بورسی، نشان‌دهنده وضعیت حاکم بر اقتصاد کشور است. مجموعه عواملی باعث شده است که شرایط فعلی بازار سرمایه از وضعیت مطلوب خود فاصله معناداری داشته باشد؛ بنابراین انتظار می‌رود در دولت جدید با اقدامات و برنامه‌ریزی مناسب در جهت بهبود وضعیت فعلی اقدام شود. به برخی از مهم‌ترین مشکلات و موانع در ذیل اشاره شده است.

۹ درخواست بورسی از دولت جدید

اقتصاد ۲۴- نقش و اهمیت بازار سرمایه برکسی پوشیده نیست و از بازار سرمایه به‌عنوان آینه تمام‌نمای وضعیت اقتصادی نام برده می‌شود و روند معاملات بازار سرمایه و سودسازی شرکت‌های بورسی، نشان‌دهنده وضعیت حاکم بر اقتصاد کشور است. مجموعه عواملی باعث شده است که شرایط فعلی بازار سرمایه از وضعیت مطلوب خود فاصله معناداری داشته باشد؛ بنابراین انتظار می‌رود در دولت جدید با اقدامات و برنامه‌ریزی مناسب در جهت بهبود وضعیت فعلی اقدام شود. به برخی از مهم‌ترین مشکلات و موانع در ذیل اشاره شده است.

۱. ارتقای جایگاه رئیس سازمان بورس به‌عنوان یکی از معاونان رئیس‌جمهور هم تراز با رئیس کل بانک‌مرکزی: نقش بازار سرمایه در حال حاضر فراتر از قبل است. در سال‌های گذشته تعداد افراد محدودی در بازارسرمایه فعالیت داشتند، ولی در حال حاضر به‌واسطه سهام عدالت بیش از ۵۰میلیون سهامدار داریم و بدیهی است هر تصمیمی می‌تواند بر کل این جامعه سهامداری اثرگذار باشد. از طرفی بازار پول و بازار سرمایه دو بال اصلی اقتصاد کشور هستند و افزایش تعامل و همکاری بین این دو بخش از ضروریات است. بر این اساس انتظار می‌رود حمایت‌های دولت از بازار سرمایه بیش از گذشته باشد و رئیس سازمان بورس در تمام جلسات هیات‌دولت حضور یابد و ضمن ارائه نظرات کارشناسی، از حقوق این جامعه میلیونی دفاع کند و ضمن تعامل با سایر نهادها، با حمایت و حفاظت از سرمایه‌های اقشار مختلف مردم، جایگاه بازار سرمایه را ارتقا بخشد.

۲. ثبات در قوانین و مقررات و جلوگیری از تصمیمات خلق‌الساعه در جهت پیش‌بینی‌پذیر کردن اقتصاد: یکی از موضوعات مهم در آشفتگی فعلی بازارسرمایه، تصمیمات خلق‌الساعه و ناگهانی است که از فضای خارج از بازار سرمایه به این بخش تحمیل می‌شود؛ مواردی از قبیل تغییر نرخ خوراک پتروشیمی‌ها، توقف معاملات خودرو در بورس‌کالا، چگونگی فروش نرخ ارز صادراتی شرکت‌ها، تغییر نرخ بهره بانکی و.... به‌طور خلاصه می‌توان گفت این تصمیمات باعث شده است تا شرایط خوبی بر بازار حاکم نباشد. سرمایه‌گذار با توجه به اهمیتی که برای سرمایه اش قائل است، از هر فضای تردید و شک و ابهام گریزان است. اقدامات و تصمیمات ناگهانی دولت‌ها باعث کاهش اعتماد به بازار می‌شود. دولت باید به‌گونه‌ای عمل کند که فعالان اقتصادی بتوانند آینده را به‌راحتی پیش‌بینی کنند. رخ ندادن این اتفاق می‌تواند سرمایه‌گذاران و فعالان را از بازار سرمایه دلسرد کند و به تداوم روند منفی فعلی بازار دامن بزند.

۳. حمایت از قیمت‌گذاری شفاف براساس سازوکار‌های بازار و جلوگیری از قیمت‌گذاری دستوری در جهت افزایش امنیت سرمایه‌گذاری: یکی از دغدغه‌های همیشگی بازار، موضوع قیمت‌گذاری است. قیمت گذاری دستوری نمودار عرضه و تقاضا را برهم زده، باعث افزایش رانت و دلالی شده و بازار را از حالت عادی خود خارج می‌کند. تجربیات قیمت‌گذاری دستوری در سال ۱۳۹۷ که با تعیین قیمت ارز ۴۲۰۰تومانی در قیمت پایه مواد در بورس‌کالا همراه بود به افزایش تقاضای کاذب، احتکار کالا، کاهش تولید و افزایش قیمت مصرف‌کننده نهایی منجر شد؛ بنابراین انتظار می‌رود دولت با فاصله گرفتن از قیمت‌گذاری دستوری و احترام به مکانیزم بازار در جهت افزایش امنیت سرمایه‌گذاری گام بردارد.


بیشتر بخوانید واکنش سرخ بازار سرمایه به ترور اسماعیل هنیه در تهران


۴. پیگیری رفع ناترازی‌ها به‌خصوص در حوزه انرژی: رفع ناترازی‌ها یکی دیگر از دغدغه‌های مهمی است که آحاد مردم و صنایع مختلف در وضعیت فعلی با آن درگیر هستند و به مطالعه، بررسی و برنامه ریزی مناسب نیاز دارد. قطعی برق یکی از این ناترازی‌هاست که با توجه به عدم‌سرمایه‌گذاری مناسب در زیرساخت‌ها و راه‌اندازی نیروگاه‌های جدید شاهد خاموشی‌های متعدد در برق کارخانه‌ها هستیم و از دلایل آن عدم‌انگیزه کافی بخش خصوصی جهت سرمایه‌گذاری با توجه به قیمت‌گذاری دستوری دولت در این صنعت است. نظر به قطعی گسترده برق شرکت‌های تولیدی در تابستان و قطعی گاز در زمستان، نمی‌توان انتظار رشد سودآوری مناسب از شرکت‌های تولیدی و متعاقب آن رشد شاخص‌های بازار سرمایه را داشت.

۵. هدایت منابع و نقدینگی بانک‌ها به سمت تولید: امروزه، نقدینگی بسیار زیادی در کشور وجود دارد که متاسفانه در محل‌هایی مصرف می‌شود که برای اقتصاد بهره وری نداشته و بررسی‌ها حاکی از آن است که اکثر شرکت‌های تولیدی با مشکل کمبود سرمایه در گردش مواجه هستند؛ بنابراین باید برای جذب نقدینگی و هدایت آن به سوی شرکت‌های تولیدی و بازار سرمایه و خروج آن از دلالی، تلاش کرد.

۶. توسعه بورس‌های کالایی: یکی از ابزار‌های کاهش قیمت‌گذاری دستوری و استفاده از سازوکار عرضه و تقاضا در معاملات، بورس‌های کالایی هستند. خوشبختانه زیرساخت‌ها و اقدامات بسیار مناسبی در این بورس‌ها صورت گرفته است. راه‌اندازی تالار حراج باز، عرضه سیمان و خودرو، بازار مناقصه، معاملات گواهی سپرده شمش طلا، توسعه معاملات زنجیره فولاد در بورس‌کالای ایران و همچنین گواهی صرفه جویی گاز طبیعی، ایجاد تابلوی برق سبز به منظور فروش برق تجدیدپذیر و... در بورس انرژی از این دسته اقدامات هستند. در بخش تامین مالی نیز ظرفیت‌های مناسبی از قبیل قرارداد‌های سلف موازی استاندارد، گواهی سپرده کالایی، خرید دین و... در بورس‌کالا وجود دارد.


بیشتر بخوانید: قهر بورس در نخستین روز کاری دولت چهاردهم/ نگاه بازار سرمایه به جلسات رای اعتماد وزرا در مجلس


۷. کنترل و نظارت بر نرخ بهره بانکی: یکی از مشکلات اساسی و مهم اخیر بازار سرمایه، افزایش ناگهانی نرخ بهره بود. افزایش نرخ بهره موجب افزایش بازده مورد انتظار سهامداران در بازار سرمایه شده و متعاقب آن اثر معکوس بر قیمت سهام دارد. از طرفی در وضعیت نرخ‌های فعلی، تولید صرفه اقتصادی نداشته و موجب می‌شود منابع به‌جای استفاده در فعالیت‌های تولیدی در دیگر بخش‌ها استفاده شوند.

۸. ایجاد سامانه شفافیت تصمیات دولت: دسترسی به‌موقع و مناسب به تصمیمات دولتی در موضوعات اقتصادی از دیگر درخواست‌های فعالان اقتصادی و بازار سرمایه است. ایجاد سامانه شفافیت و اطلاع‌رسانی به‌موقع از تصمیمات باعث می‌شود از سوءاستفاده‌های احتمالی جلوگیری شود و از سوی دیگر با حذف رانت‌ها و فساد‌ها موجب افزایش شفافیت در معاملات و ارتقای کارآیی بازار می‌شود.

۹. کاهش فاصله بین نرخ ارز دولتی و نرخ ارز آزاد: کشور ما با توجه به منابع عظیم نفتی، معادن و دسترسی به آب‌های آزاد و مسیر‌های ارتباطی، بخش زیادی از درآمد خود را از طریق صادرات محصولات پالایشی، پتروشیمی و معدنی تامین می‌کند و نرخ ارز تاثیر بسزایی بر درآمد شرکت‌های صادراتی و دولت خواهد داشت. از اوایل دهه ۷۰ و تشکیل نظام چندنرخی ارز، دولت‌ها در تلاش بودند تا با کنترل بازار ارز مانع افزایش قیمت کالا‌های اساسی و وارداتی شوند و همین امر باعث شد تا شرکت‌های صادراتی ارز حاصل از صادرات خود را با نرخی کمتر از بازار آزاد به دولت واگذار کنند و به نوعی دولت یک مالیات پنهان را از این طریق کسب می‌کند. در نظام‌های چندنرخی ارز که عموما در کشور‌های در حال توسعه و با اقتصاد محدود اجرا می‌شوند، فاصله بین نرخ‌های ارز در صورتی که به‌درستی مدیریت نشوند به ایجاد رانت‌های عظیم برای برخی افراد منجر خواهد شد. واردات کالا‌های غیرضروری با ارز ارزان، افزایش بی‌رویه واردات و ضربه به تولیدکنندگان داخلی، کاهش سودآوری شرکت‌های صادراتی و کاهش مقدار تولید، افزایش بیکاری، همچنین افزایش رانت و فساد برای افرادی که به نرخ ارز پایین‌تر دسترسی دارند، از معایب این فاصله است؛ بنابراین انتظار می‌رود که دولت با جلوگیری از سوءاستفاده از دوگانگی نرخ ارز و حذف رانت‌های این موضوع، شفافیت اقتصادی بیشتری به وجود آورد.

انتظار می‌رود رئیس‌جمهور منتخب با اعتماد‌سازی نسبت به بازار سرمایه، نگاه به این بازار را به‌عنوان آینه تمام‌نمای اقتصاد کشور و محل تامین مالی پایدار برای شرکت‌ها بهبود بخشد و ضمن بررسی این دغدغه ها، پیگیری حل این موانع و توجه به رشد تولید، بهبود شرایط سیاسی و افزایش پیش‌بینی پذیری اقتصاد، شرایط را بیش از گذشته برای رشد و توسعه بازار سرمایه مهیا کند و ضمن کمک به برگشت اعتماد عموم مردم به این بازار، آینده روشنی پیش‌روی این بازار قرار گیرد.

منبع: دنیای اقتصاد
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت انواع دستگاه ماینر امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت خودرو‌های سایپا امروز جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ + جدول

تصویری به یاد ماندنی از بهروز وثوقی و جمشید مشایخی در قیصر

قیمت انواع لپ تاپ ایسوس امروز + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ام اس آی MSI امروز + جدول

عکس جنجالی مسعود پزشکیان در کنار مولوی عبدالحمید

عکس زیرخاکی ۵۰ ساله از منوچهر وثوق، فردین، بهمن مفید و ایرج قادری

عکس/ نمایی خاص از بهمن مفید و سعید راد در سال ۱۳۵۴

عکس/ نمایندگانی که به حضور ظریف در دولت رای موافق دادند

عکس/ قدیمی‌ترین تاس کشف شده در جهان متعلق به ایران

عکس/ زیبایی حیرت انگیز پاییز در کلیبر آذربایجان شرقی

عکس/ بازار فرش هزار رنگ و دیدنی شهر تبریز

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

اینفوگرافی/ مقایسه نرخ عوارض آزادراهی در ایران با سایر کشورها

اینفوگرافی/ فهرست پنجاه خوراک برتر جهان با گوشت گوسفندی!

مصرف مالیات برای توسعه با نظارت و انتخاب مستقیم مؤدیان

دلیل سفر کوتاه پزشکیان به سیستان‌وبلوچستان چه بود؟

توضیحات وزیر صمت درباره افزایش قیمت خودرو

همتی: دولت مصمم به اجرای اصلاحات اساسی است

عکس/ استوری آناهیتا همتی درباره آلودگی هوای تهران

واکنش خطیب نماز جمعه تهران به قطعنامه سازمان ملل

عکس/ قاب ویژه معاون خانم پزشکیان در تایلند

کدام کشورها نتانیاهو را دستگیر می‌کنند؟

عکس/ ایران خودرو افزایش قیمت‌ها را اعمال کرد

عکس/ داریوش فروهر در دفتر امام ۴۵ سال پیش

ادعای عجیب سعید جلیلی علیه بیژن زنگنه و دولت پزشکیان

پزشکیان: از روزی که آمدم هر روز بر طبل جنگ می‌کوبند

سیگنال مثبت دولت پزشکیان به برگزاری اعتراضات سیاسی/اصل ۲۷ قانون اساسی در دولت چهاردهم به شکل متفاوت اجرایی می‌شود؟

تورم ماهانه خانوار ایرانی چقدر شد؟

فیلم/ پزشکیان: در آموزش ما عدالت نداریم

سیستان و بلوچستان ارزان ترین استان کشور

آخرین عکس از چارلی چاپلین ۲ ماه قبل مرگش

اینفوگرافی/ محبوب‌ترین برند‌های موبایل در جهان

واردات دوباره گوشت قرمز تنظیم بازاری از افریقا

بی‌محلی دلار آزاد به افزایش نرخ نیما

واکنش فوری وزیر کار به حذف یارانه‌ها

مشترکان پر مصرف گاز نقره داغ می‌شوند

بهای نفت در بازار جهانی افزایشی شد

خاموشی‌های بخش خانگی کمتر خواهد شد

طلا باز هم اوج گرفت

اعلام زمان تحویل واحد‌های نهضت ملی مسکن

فیلم/ سرلشکر سلامی: مطمئن باشید از اسرائیل انتقام می‌گیرم

تصویری وحشتناک از برخورد موتورسوار با عابرپیاده!

با ۲۰ هزار میلیارد تومان کاسبی فیلترینگ چه کارهایی می‌توان کرد؟/ کاسبان فیلترینگ؛ تراژدی میلیاردی در سایه سیاست‌های محدودکننده!

واکنش رئیس دانشگاه آزاد به ماجرای دختر علوم و تحقیقات

واکنش بایدن به حکم بازداشت نتانیاهو

عکس/ حرکت زیبای رسول خادم به مناسبت روز مرد

بیانیه ایران درباره قطعنامه شورای حکام

عکس / ابعادِ دم هواپیمای لجستیک سی۵

عکسی متفاوت از مسعود پزشکیان در سیستان و بلوچستان

عکس/ استوری سیدحسین حسینی برای امیر قلعه‌نویی

عکس/ آرامگاه شیخ صفی الدین اردبیلی

فیلم/ جشن تولد امیر قلعه نویی در کنار پسرش

فیلم/ حضور پزشکیان در گردهمایی سراسری مسئولین بسیج دانشجویی

آزمایش HIV محرمانه و رایگان است

عکس/ عیدی و پاداش کارگران ۳۰ سال پیش

چرا علیرضا بیرانوند افت کرد؟

کدام کشورها به قطعنامه علیه ایران رأی مثبت دادند؟

واکنش سازمان ملل به حکم بازداشت نتانیاهو و گالانت

احتمال نیمکت نشینی علیرضا بیرانوند

عکس/ استوری مسعود ریگی برای هواداران پرسپولیس

فیلم/ برف روبی در گردنه عسل‌کشان کوهرنگ

قیمت بیت کوین ترمز برید