تاریخ انتشار: ۰۰:۰۴ - ۲۲ مرداد ۱۴۰۳
تعداد نظرات: ۱ نظر
در گفتگو با اقتصاد ۲۴ مطرح شد:

صدای پای همتی در تالار شیشه‌ای؛ خاطرات خوب و بد بورسی‌ها از وزیر اقتصاد جدید/ پیشنهاد افزایش حجم مبنا به جای محدودیت دامنه نوسان

توقف ریزش‌های بورس در حال حاضر از یک سو در گرو حل و فصل ریسک سیاسی ایران با اسرائیل است و در سوی دیگر ابهاماتی که در انتخاب کابینه جدید دولت وجود دارد. با اعلام لیست کابینه پیشنهادی دولت، همچنان سد رای اعتماد مجلس وجود دارد. در لیست مذکور نام «عبدالناصر همتی» به عنوان وزیر اقتصاد مطرح شده که بورسی‌ها به رغم تضاد‌هایی که دوره زمامداری او در بانک مرکزی داشتند، حالا رویکرد او را به بورس امیدوارانه پیش بینی می‌کنند.

//////////صدای پای همتی در تالار شیشه‌ای؛ خاطرات خوب و بد بورسی‌ها از وزیر اقتصاد جدید/ پیشنهاد افزایش حجم مبنا به جای محدودیت دامنه نوسان/ شاخص کل بورس در مظان یک اتهام

اقتصاد ۲۴- نازنین خودی- پس از آنکه سازمان بورس برای جلوگیری از سقوط بازار و ادامه زیان سهامداران اقدام به محدودیت دامنه نوسان کرد، معاملات بازار سرمایه کم رمق‌تر از همیشه جریان دارد و حتی به کارگیری این ابزار نیز جلوی خروج پول از این بازار را نگرفته است. بر این اساس شاخص کل در پایان معاملات روز یکشنبه با کاهش ۴۶۶ واحدی در سطح ۲ میلیون و سه هزار و ۳۷۵ واحدی ایستاد و شاخص هم‌وزن بازار با ریزش ۲۲۵ واحدی به ۶۳۴ هزار واحدی رسید.

به گزارش اقتصاد ۲۴ ، توقف این روند در حال حاضر از یک سو در گرو حل و فصل ریسک سیاسی ایران با اسرائیل است و در سوی دیگر ابهاماتی که در انتخاب کابینه جدید دولت وجود دارد. برای مورد اول پالس‌های مثبتی وجود دارد که می‌تواند نشانه‌هایی از رفع تنش سیاسی باشد. از طولانی شدن حمله تقابلی ایران به اسرائیل و شروع به کار رئیس جمهوری که از قضا رویکرد تندروتری در روابط بین المللی خود ندارد. اما برای مورد دوم با اعلام لیست کابینه پیشنهادی دولت، همچنان سد رای اعتماد مجلس وجود دارد. در لیست مذکور نام «عبدالناصر همتی» به عنوان وزیراقتصاد مطرح شده که بورسی‌ها به رغم تضاد‌هایی که دوره زمامداری او در بانک مرکزی داشتند، حالا رویکرد او را به بورس امیدوارانه پیش بینی می‌کنند.

نگاه بورس به توییت‌های انتقادی عبدالناصر همتی

«احسان خاتونی» تحلیلگر بازار سرمایه در گفتگو با اقتصاد ۲۴ درباره مطرح شدن نام همتی می‌گوید: زمانی که ایشان در بانک مرکزی بودند، فعالان بازار سرمایه نسبت به او انتقاداتی داشتند، انتقاداتی در خصوص نرخ بهره و برخی مسائل دیگر، ولی به نظر می‌رسد در حال حاضر شرایط عوض شده و ظاهرا نگاه ایشان بهبود بازار سرمایه است. در این مدت ما دیدیم که ایشان در مقام یک منتقد مطالب بسیاری نوشته‌اند. مطالبی در خصوص اوراق فروشی، چاپ پول، روند رشد تشکیل سرمایه ثابت، تحریم و اف‌ای‌تی‌اف و... حتی درباره خود بورس اوراق‌هایی که به این شکل چاپ می‌شده و درباره مشکلات صندوق ها. او با پایان کارش در بانک مرکزی یکی از منتقدان دولت سیزدهم بوده است؛ از این جهت انتخاب خوبی است.

به گفته او البته باید یادآور شد قطعا آقای همتی به تنهایی نمی‌تواند این مشکلات را حل کند چرا که بیشتر آن‌ها ساختاری و یک بخش بزرگی از آن وابسته به رفع تحریم‌هاست. باید در کنار این نهاد وزارت امور خارجه و سایر نهاد‌های دولتی همکاری کند تا او بتواند نظرات اقتصادی خود را اجرا کند. از جمله نیاز‌های اصلی بورس که لازم است در دولت جدید به آن پرداخته شود فاصله نرخ نیمایی و بازار آزاد و نرخ بهره است که وزارت اقتصاد نقش بسیار مهمی در این مسئله دارد.

ادامه انتقاد‌ها به محدودیت دامنه نوسان در بورس

این کارشناس بازار سرمایه درباره آخرین وضعیت بورس توضیح می‌دهد: بحث‌های فعلی بازار سرمایه در حال حاضر حول محور دامنه نوسان است. انتقاداتی در این خصوص مطرح است، مثلا بسیاری می‌گویند چرا روز اول پس از ترور این کار انجام نشد تا سقوط روز چهارشنبه و شنبه رقم نخورد. برخی نیز معتقدند که چرا این محدودیت برداشته نمی‌شود. اما به طور کلی عملکرد سازمان بورس خیلی کند بوده است. در طرف دیگر دولت هنوز تشکیل نشده و قرار است تیم سازمان هم عوض بشود. این انتقادات به جاست. به هر حال دامنه نوسان زیاد برای بورسی مثل بورس ایران که با انواع و اقسام ریسک‌های سیستماتیک و غیرسیستماتیک روبه رو است، می‌تواند که به شدت سرمایه سهامداران را آب کند.


بیشتر بخوانید:  مقایسه ایران و ژاپن، این بار در رینگ بورس/ ژاپن چگونه سقوط اخیر بورس را مهار کرد؟/ ابزار محدودیت دامنه نوسان کارکرد خود را از دست داده است


به باور خاتونی یک ابزار جایگزین برای دامنه نوسان، افزایش حجم مبناست. در این صورت هر کسی خواست می‌تواند بفروشد و از بازار خارج بشود، قیمت‌های پایانی هم زیاد تغییر نکند و سرمایه مردم نیز کمتر آب بشود ولی تصمیم گیران دم دست‌ترین و راحت‌ترین کار را انجام می‌دهند.

استفاده از شاخص هم وزن به جای شاخص کل

احسان خاتونی درباره پیش بینی شاخص کل با بیان ابهاماتی که در مورد این شاخص وجود دارد، تصریح می‌کند: در رابطه با شاخص کل تحلیل‌ها خیلی زیاد است. می‌گویند سهم‌های بزرگ را نگه داشتند و در حال حاضر باید بیشتر افت می‌کرد. مثلا بعضی‌ها می‌گویند شاخص تا یک میلیون و ۸۰۰ هزار واحد باید پایین بیاید. به باور آن‌ها این شاخص معیار خوبی برای سنجش عملکرد نیست، چون بعضی وقت‌ها تحت تاثیر دو سهم بزرگ می‌ایستد، ولی پرتفو‌ها ۵ تا ۱۰ درصد پایین می‌آید. این باعث شده که شاخص کل نمای بازار سرمایه نباشد. به خاطر همین خیلی‌ها از شاخص هم‌وزن استفاده می‌کنند.

به گفته او در این مورد پیشنهاداتی از قبل هم بوده که مثلا شاخص کلی را که قرار است دستکاری کنند باید حذف شود، ولی به هر حال این شاخص هرچند اشتباه از قدیم معیاری برای سنجش بوده است. واقعیت این است که بخش بزرگی از این ریسک‌هایی که به بازار عارض شده واقعا خارج از کنترل بوده و این نظرات تحت تاثیر همین ریسک‌هاست. وگرنه بازار سهام الان به نظر من در ارزنده‌ترین حالت خودش قرار دارد، چرا که هنوز پتانسیل‌های دلار نیمایی و حذف ارز ترجیحی در آن وجود دارد. اگر نرخ بهره نیز کمی یاری کرده و این ریسک‌ها کاهش پیدا کند من به شخصه علی رغم این نظرات بعید می‌دانم با کاهش جدی مواجه شویم.

نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۱
محمد
0
0
دوشنبه ۲۲ مرداد ۱۴۰۳
آقای دکتر همتی اول تکلیف فامیلهاش در شرکتهای لیمه و عملکرد آنها بخصوص آزاده حیدری را جمع کند بورس پیشکش
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

تحلیل رسانه اسپانیایی از بحران آب در ایران: آب رو به اتمام است/ ۸۰ درصد مخازن آب خالی است

فوری/ ترور هدفمند در لبنان

فیلم/ جمله تکان‌دهنده و تاریخی ستارخان درباره ایران

دیدار سفیر انگلیس با اسماعیل بقایی

فیلم/ حضور لاریجانی بر مزار شهید سید حسن نصرالله

فیلم/ نفیسه کوهنورد خبرنگار ارشد بی‌بی‌سی: خلع سلاح‌کردن حزب‌الله آسان نیست

رویترز: ایران به‌دنبال مذاکره مستقیم با آمریکاست

عکس/ تصویری پربازدید از ملاقات امروز دبیر شورای‌عالی امنیت ملی و نخست وزیر لبنان

موضع‌گیری ایران‌خودرو در برابر مخالفت تعزیرات با افزایش قیمت

تلاش مصر برای از سرگیری مذاکرات ایران و آمریکا

فیلم/ داستان سفر قاچاقی مصطفی راغب به کربلا

افزایش حقوق کارکنان دولت قطعی شد

تهران؛ زمانی برای غلبه بر تردیدها

رای جدید دادگاه کانادا درباره حادثه هواپیمای اوکراینی

فقر به جایی رسیده که سیب‌زمینی را قسطی می‌فروشند

فیلم/ لبنانی‌ها با برنج از لاریجانی استقبال کردند

صنع‌الله ابراهیم درگذشت

تغییر در فروش بنزین از شهریورماه

عکس/ صیاد شیرازی و فرزندش مهدی در سفر به مناطق جنگی

عکس/ پاسخ فضائلی به اظهارات محسن هاشمی در نقل قول از رهبری درباره جنگ و مذاکره

سامانه بارشی جدید در راه تهران

جدایی جنجالی یک پرسپولیسی به مقصد گل‌گهر

فیلم/ حرف‌های تلخ حامد بهداد: من افسرده‌ام و چیزی خوشحالم نمی‌کند

اروپا در انتظار پاسخ ایران

عراقچی یک حکم جدید صادر کرد

گفت‌وگوی دیپلمات ارشد روسیه با عراقچی

دو سرمربی والیبال ایران لژیونر شدند

فیلم/ پاسخ کوبنده مجری زن صداوسیما به نتانیاهو

فیلم/ اسرائیل نهمین کشور جهان از نظر کم‌آبیست و ایران رتبه چهاردهم را دارد

فیلم/ قطعی‌های ۱۲ ساعته آب و جریمه برای مشترکان بد مصرف

قتل فجیع دختر نوجوان به دست پسر ۲۰ ساله در بابل

عکس/ اعتراض اکبر گنجی به استفاده نتانیاهو از کتابش

خبر مهم درباره تردد از جاده چالوس

مشخصات موشک بالستیک رستاخیز ایران

فیلم/ اختلال در کنفرانس خبری لاریجانی در لبنان به دلیل قطع ناگهانی برق

پیشکسوت استقلال: سیدورف دلالی بیش نیست

فیلم/ بازداشت ۵۰ ایرانی در حرم امام حسین(ع) به دلیل شعارهای ضدصهیونیستی

واکنش باشگاه استقلال به استعفای جویباری

علائم هشداردهنده گرمازدگی و کم‌آبی بدن را بشناسید

ارزش سهام عدالت امروز ۲۲ مرداد ۱۴۰۴ + جدول

عکس/ شوخی جالب و خنده‌دار هانا دختر مهران غفوریان

عکس/ نقشه تراکم جمعیت در ایران

عکس/ جواد نکونام تبرئه شد

عکس/ خبر خوش برای هواداران استقلال

وعده جدید وزیر ارتباطات درباره فیلترینگ

عکس/ اسامی مصدومان تصادف اتوبوس زائران ایرانی در عراق

فیلم/ پیام ویژه علی لاریجانی به مردم لبنان از بیروت

تمهیدات ترافیکی ویژه روز اربعین برای جاماندگان

شدت ریزش بورس بیشتر شد

قیمت انواع لپ تاپ اچ پی HP