تاریخ انتشار: ۰۹:۳۹ - ۲۱ مرداد ۱۴۰۳
بررسی دلایل ریزش بورس تهران در سال‌۹۹؛

چهارمین سالگرد سقوط بورس

چهار سال از مرداد ۹۹، آغاز ریزش تاریخی قیمت‏ها در بورس تهران گذشته است و همچنان شاخص کل بورس در مقادیری پایین‏تر از قله سال۹۹ قرار دارد. افزایش ناگهانی بهره بین بانکی، حبابی‏شدن قیمت‏ها و دعوای دو وزارتخانه بر سر عرضه صندوق پالایش یکم از اصلی‌ترین دلایل ریزش بورس در آن مقطع بود.

چهارمین سالگرد سقوط بورس

اقتصاد۲۴-  دقیقا چهار سال‌پیش در چنین روز‌هایی بورس تهران، گرم‌ترین روز‌های تاریخ خود را سپری می‌کرد. شاخص‌کل بورس تهران در پایان معاملات روز ۱۹مرداد ۹۹ توانست در ارتفاع ۲ میلیون و ۷۸ هزار واحدی بایستد، بدین معنا که فقط در کمتر از ۵ ماه در سال‌۹۹، نماگر اصلی بازار سهام توانسته بود بازدهی خارق‌العاده ۳۰۵ درصدی را ثبت کند، اما در همین روزها، سایه سنگین تردید در اتمسفر بورس تهران مشهود بود.

جریان صعود قیمت‌ها که از نیمه‌دوم سال ۹۸ شتاب بیشتری به خود گرفته بود، اکثر سهم‌ها را در اغلب گروه‌های معاملاتی وارد محدوده‌های حبابی‌کرده و همگان بر این اصل اعتقاد راسخ داشتند که بالاخره روزی بازار سهام گرفتار سیل وحشتناک فشار فروش حقیقی‌ها خواهد شد، اما هیچ‌کس از زمان وقوع آن مطلع نبود. از سوی دیگر، داغ بودن تنور معاملات سهام و احساس ترس از جاماندن از سود‌های موجود در متن بازار، معامله‌گران را از اینکه عطای بازار سهام را به لقای آن ببخشند، دور و دورتر کرده‌بود.

چهارمین سالگرد سقوط بورس

داستان یک سقوط

در چنین شرایطی و از روز ۲۰ مردادماه، ریزش سنگین شاخص‌ها در کلیت بازار سهام آغاز شد و صفوف حجیم و ممتد فروش که خریداری را در‌برابر خود نمی‌دیدند، تبدیل به غول ترسناک مرداد۹۹ بورس تهران شدند. شاخص‌کل در جریان پنج روز منفی متوالی از قله ۲ میلیون و ۱۰۳ هزار واحدی که در صبحگاه ۲۰ مرداد تجربه کرده‌بود، به پله‌های میانی کانال یک‌میلیون و ۸۰۰ هزار واحد عقب‌نشینی کرد، اما این پایان کار نبود و بازار سهام گرفتار یک روند نزولی طولانی شد و این روند باید تا زمانی ادامه پیدا می‌کرد تا حباب قیمتی موجود در نماد‌های کوچک و بزرگ بازار تخلیه شود. شاخص‌کل بورس تهران در جریان یک روند نزولی ۱۰ماهه، از قله ۲ میلیون و ۱۰۰ هزار‌واحدی، تا محدوده یک‌میلیون و ۹۵ هزار واحدی در سوم خرداد سال ۱۴۰۰ عقب‌نشینی کرد؛ این‌یعنی شاخص‌کل بیش از ۴۷ درصد از قله تاریخی خود عقب‌نشینی کرد که در بازه زمانی کمتر از یک‌سال، یک ریزش اسفناک برای قیمت یک کلاس دارایی محسوب می‌شود.

افزون بر این، شایان ذکر است که چنین افتی در نماگر اصلی بازار سهام تجربه شده‌بود و قیمت برخی از سهم ها، بعضا افت‌های بیش از ۸۰ درصدی را از قله‌های تاریخی خود تجربه کرده‌بودند. به این‌ترتیب بازار سهام، در آن روز‌های دهشتناک، آن روی سکه و نیمه‌خالی لیوان را به مردمی نشان‌داد که تحت‌تاثیر فضای روانی مثبتی که در بورس وجود داشت، راهی بازار سهام شده‌بودند. البته گفتنی است که دعوت‌های مقامات دولتی در آن مقطع، یکی از مهم‌ترین عواملی بود که موجبات تشدید استقبال مردم عادی از بازار سهام را فراهم کرد. بورس تهران نهایتا در فروردین ماه سال‌گذشته و پس از ۳۱ماه توانست سقف تاریخی ثبت‌شده در مرداد سال‌۹۹ را مجددا فتح کند.

رکورد‌های سال‌۹۹

چهارماهه نخست سال‌۹۹، یکی از تاریخی‌ترین دوران بازار سهام محسوب می‌شود و انبوهی از رکورد‌های رنگارنگ در آن مقطع در سپهر بورس تهران به‌ثبت رسید. همان‌طور که گفته‌شد شاخص‌کل از ابتدای سال تا ۱۹ مرداد ۹۹، در بازه‌ای نزدیک به پنج ماه، با رشد ۳۰۵‌درصدی همراه شد و ابرکانال ۲‌میلیون واحدی را فتح کرد. در بهار ۹۹، شاخص‌کل ۱۴۸‌درصد رشد کرد و در تیر ۹۹ و فقط ظرف یک ماه، شاخص‌کل بورس ۵۱‌درصد رشد کرد. از اسفند ۹۷ تا تیر ۹۹، شاخص بورس در ۱۶ ماه از ۱۷ ماه مدنظر، با رشد همراه شد و فقط در آبان ۹۸ با افت ۱.۱‌درصدی همراه شد. اشتیاق روزافزون و عطش خرید سهام توسط سرمایه‌گذاران خرد بازار، تنور معاملات سهام را داغ نگه داشته بود و روزبه‌روز بر تعداد مردمی که در جست‌و‌جوی کسب سود‌های شیرین روانه بازار سهام می‌شدند، افزوده می‌شد. شتاب رشد قیمت‌ها در بورس تهران در آن مقطع به‌گونه‌ای بود که هشدار‌های زیادی درخصوص حبابی‌شدن قیمت‌های بازار سهام در محافل اقتصادی و عمومی به گوش می‌رسید و نهایتا در بیستم مردادماه و با اختلاف‌هایی که بر سر عرضه صندوق پالایش‌یکم میان وزارت نفت و وزارت اقتصاد وجود داشت، سوت ریزش دهشتناک قیمت‌ها در بورس تهران نواخته شد و بازار سهام گرفتار صفوف فروش گسترده و ممتد شد.


بیشتر بخوانید:  آیا وضعیت آبان ۱۴۰۱ برای بورس تکرار می‌شود؟


چرایی ریزش شدید بورس

نخستین دلیل ریزش قیمت سهام، افزایش قابل‌توجه نرخ بهره بین‌بانکی بود. با شیوع و آغاز پاندمی کرونا در زمستان سال ۹۸ و تعطیلی‌های گسترده‌ای که در آن مقطع به دلیل وحشت ناشی از ویروس‌کرونا شکل گرفته‌بود، بسیاری از کسب‌وکار‌ها در حالت تعطیلی کامل یا نیمه‌تعطیل به‌سر می‌بردند. این موضوع موجب کاهش تقاضای تسهیلات در نظام بانکی شد، به‌گونه‌ای که نرخ بهره بین بانکی در یک مقطع حتی تا محدوده‌های ۸‌درصد نیز عقب‌نشینی کرد، یعنی اکثر بانک‌ها به دلیل عدم‌تقاضای تسهیلات با مازاد منابع مواجه شدند. مازاد منابع موجب شده بود تا برای بانک‌ها، استقراض از بانک‌های دیگر در بازار بین بانکی با نرخ‌های بالاتر توجیه نداشته‌باشد. وقتی این اتفاق حادث شد، بانک‌ها در قالب یک توافق، تصمیم گرفتند که نرخ سود سپرده‌ها را تا محدوده ۱۵ درصد نیز کاهش دهند.

این موضوع سبب شد تا نرخ بهره در اقتصاد کاهش پیدا کند. ارتباط معکوس نرخ بهره با ارزش دارایی‌ها یک تئوری اقتصادی است که در همه دنیا به‌عنوان یک اصل بنیادین پذیرفته شده‌است؛ در واقع در آن مقطع کاهش نرخ بهره، منجر به افزایش قیمت دارایی‌ها شد و افزایش ناگهانی نرخ بهره در ماه‌های بعد نیز یکی از دلایلی بود که موجبات ریزش قیمت‌ها در بورس تهران را فراهم کرد. در واقع در آن برهه، باید بانک‌مرکزی موضع فعالانه تری را در قبال نرخ بهره اتخاذ می‌کرد، یعنی اجازه عقب‌نشینی نرخ بهره تا سطوح نازل را نمی‌داد و متعاقبا نرخ بهره را با شوک افزایشی ناگهانی نیز همراه نمی‌کرد. افزون بر این حبابی‌شدن قیمت‌ها نیز اصلی‌ترین عامل افت قیمت‌ها بود. بررسی پارامتر‌های مختلف بازار در آن مقطع نشان می‌دهد که بسیاری از سنجه‌های تحلیلی و آماری بازار در آن مقطع تا چندین‌برابر میانگین بلندمدت تاریخی خود نیز افزایش پیدا کرده‌بودند. افزون بر این دعوای دو وزارتخانه بر سر عرضه صندوق پالایش‌یکم نیز این سیگنال را به مردم مخابره کرد که شاید دولت دیگر قصد حمایت از بازار سهام را ندارد.

نابودی اعتماد

خدشه‌دار‌شدن جریان اعتماد عمومی در بلندمدت سبب می‌شود که مردم عطای بازاری مثل بازار سهام را به لقای آن ببخشند و به سمت بازار‌های سفته‌بازانه رهسپار شوند. با توجه به آنچه مطرح شد، ضروریست که سرمایه‌گذاران قبل از ورود به هر بازاری اصول و مباحث پایه‌ای آن بازار را به‌دقت یاد بگیرند تا بتوانند سرمایه خود را از گزند ریسک‌های موجود در بازار‌های دارایی مختلف مصون نگه‌دارند. افزون بر این توصیه می‌شود که سرمایه‌گذاران برای پوشش‌ریسک، همه سرمایه خود را در یک بازار خاص سرمایه‌گذاری نکنند.

بازار نخستین روز هفته

در جریان معاملات نخستین روز این هفته، شاخص‌کل با رشد همراه شد و شاخص هموزن نیز با کاهش ارتفاع همراه شد. شاخص‌کل با رشد ۰.۰۶‌درصدی به سطح ۲‌میلیون و ۳‌هزار‌واحدی رسید. شاخص هموزن، اما ۰.۰۸‌درصد از ارتفاع خود را از دست داد. ارزش معاملات خرد بازار سهام نیز رقم هزار و ۳۲۶‌میلیارد تومان را ثبت کرد. همچنین ۱۶۶‌میلیارد تومان پول حقیقی نیز از بازار سهام خارج شد.

منبع: دنیای اقتصاد
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

طبیعت بهاری دره جرمی ارومیه

جانشین امید عالیشاه در پرسپولیس معرفی شد

عکس/ تابلوی ۲۲ میلیاردی حراج تهران جعلی و تقلبی است

عکس/ جشن تولد ۵۹ سالگی احمدرضا عابدزاده

بیانیه دفتر محسن رضایی درباره سخنانش در سالگرد رئیسی

عکس/ ژست خودمانی داوران شام ایرانی در یک ساندویچی

عکس/ نهمین فرزند بوریس جانسون به دنیا آمد

عکس/ استوری خداداد عزیزی برای تولد احمدرضا عابدزاده

فیلم/ درخواست عجیب یک نماینده درباره مناظره با پزشکیان

اسرائیلی‌ها اسرائیل را به ایران فروخته اند

عکس/ استایل گران قیمت و لاکچری مریم معصومی با اکسسوری فانتزی

عکس یادگاری دختر نوجوان آلمانی ۹۲ سال پیش با هیتلر

کنسرت علیرضا قربانی لغو شد

علت توقف در واگذاری سهام ایران خودرو

عکس/ پوستر خاص باشگاه تراکتور برای علیرضا بیرانوند

اینفوگرافی/ سقوط نرخ باروری ایران در نیم قرن گذشته

۵ خرید بعدی پرسپولیس مشخص شدند

عکس کمتر دیده شده از هاشمی رفسنجانی در ۱۹ سالگی و جمع دوستان اش

پیک جدید کرونا با فراگیری سویه تازه

رونمایی از قرارداد ٢ ساله پرسپولیس و نیازمند +عکس

تابستان بزرگ در انتظار مهدی قایدی

عکس/ ژست مظفرالدین شاه در حال نوشیدن قهوه در فنجان قجری

عکس/ حضور بانوان آتش نشان در عملیات اطفای حریق خیابان ستارخان

یک میلیون دلار غرامت فسخ قرارداد پرسپولیس با گندوز!

سقف جدید نگهداری ارز توسط اشخاص چه قدر است؟

پاسخ تند قالیباف به نقدعلی درباره تصمیم شورای عالی امنیت ملی درباره قانون حجاب + فیلم

عکس/ قاب عاشقانه بازیگر جذاب عشق ممنوع و همسرش

عکس/ ظاهر متفاوت رز رضوی با شلوار عجیب

گواهی سپرده کالایی بورس کالا وثیقه تسهیلات بانکی می‌شود + جدول

فاصله بین مذاکره کنندگان ایران و آمریکا زیاد است/ گزارش تیر ماه آژانس تعیین کننده وضعیت مذاکرات

فیلم/ حمایت اسرائیلی‌ها از کودکان کشته شده در غزه

عکس/ پیام تبریک اصغر فرهادی برای برنده ایرانیِ جایزه کن

چرا حال بازار بورس خوب نیست؟

اینفوگرافی/ برج‌های پرنده‌نگری در ایران

گرانفروشی عجیب چینی‌ها به ایران/ هواپیما را ۴ برابر قیمت فروختند

بلیت کنسرت دوباره گران شد

دیپلماسی روی لبه تیغ؛ چرا غنی‌سازی صفر در دستور کار مذاکره کنندگان آمریکایی قرار گرفت؟

عکس/ آشتی‌کنان عجیب نمایندگان در صحن مجلس

فیلم/ تنش هنگام تذکر رسایی در جلسه علنی مجلس

پشت‌پرده سکوت دولت جولانی درباره ایران

مرگ سالانه ۵۰۰۰۰ ایرانی به دلیل مصرف سیگار

فیلم/ جزیره کیش غرق در مه شد

قیمت دلار بر سر ۲ سناریو حساس؛ نوسان کوتاه مدت یا خروج از مدار تعادل؟

رفتار شناسی تیم مذاکره آمریکایی در برابر ایران

ثبت نام وام یارانه آغاز شد؟

دیپلماسی در برابر بن‌بست

روز شلوغ تالار‌های بورس کالا

قیمت ماهی امروز + جدول

اینفوگرافی/ طول عمر هر لوازم آرایش چقدر است؟

پیشگویی عجیب کیهان از بروز آشوب با بن بست مذاکرات