تاریخ انتشار: ۰۹:۳۵ - ۲۲ مرداد ۱۴۰۳
تکه بورسی پازل دولت

بازار سهام در انتظار گزینه‌های پیشنهادی سکاندار بورس

کابینه جدید دولت چهاردهم در حال شکل‌گیری است و لیست آن به مجلس تقدیم شده و این عامل باعث‌شده است سرمایه‌گذاران بازار سهام در انتظار تصمیمات مجلس از یک‌سو و از دیگر سو تکمیل تیم اقتصادی باشند تا مسیر آینده خود را مشخص کنند. کاهش قیمت دلار به کانال کمتر از ۶۰‌هزار‌تومان تحت‌تاثیر دو عامل خبر افزایش صادرات نفت ایران و فروکش‌کردن تب تحولات در خاورمیانه رخ‌داد. از سوی دیگر در بازار سرمایه ادامه محدودیت دامنه‌نوسان از شدت ریزش در بازار کاسته است، اما در حال از بین‌بردن مهم‌ترین مزیت بازار سهام یعنی نقدشوندگی در مقایسه با بازار‌های موازی است.

بازار سهام در انتظار گزینه‌های پیشنهادی سکاندار بورس
اقتصاد۲۴- فعالان بازار سهام همچنان چشم‌انتظار روز‌های خوش هستند. بررسی آمار‌های منتشرشده توسط بورس تهران نشان می‌دهد وضعیت سال‌جاری در قیاس با سال‌گذشته، بیانگر وضعیت مناسبی نیست. در سال‌گذشته بازدهی شاخص‌کل به‌صورت میانگین روزانه ۰.۰۵‌درصد بوده که در سال‌جاری به منفی ۰.۱‌درصد رسیده‌است. شاخص‌کل در مردادماه امسال، ۰.۶۲‌درصد کاهش را تجربه کرده‌است. این پارامتر طی هفته گذشته وضعیت به‌مراتب بدتری را تجربه کرد. در هفته معاملاتی منتهی به ۱۷مرداد ماه، شاخص‌کل افت ۳.۱۸‌درصدی را به‌ثبت رسانده است. در سال‌جاری سهم سبزپوش‌بودن بازار تنها ۳۸روز بوده و این در حالی است که ۸۷روز معاملاتی در سال‌یادشده به‌ثبت رسیده‌است. شنبه ۱۶تیر ماه، شاخص‌کل با رشد ۴.۲‌درصدی به بهترین روز معاملاتی خود در خلال سال‌۱۴۰۳ رسید؛ این در حالی است که شنبه ۱۳ مرداد ماه، تالار شیشه‌ای بدترین روز معاملاتی سال‌جاری را برای بازیگران خود به ارمغان آورد. طی روز یادشده شاخص‌کل بازار ۲.۹۸‌درصد ریزش کرد.

چشم سرمایه‌گذاران به بهارستان

با این فرض که بورس، دماسنج اقتصاد است نمی‌توان تنها به تغییر مسندداران اقتصادی توجه داشت. برای بهبود شرایط، در کنار تغییرات ایجادشده در چینش سیاستگذاران اقتصادی، نیاز به برنامه‌ای جامع بیش از پیش احساس می‌شود؛ با درنظر داشتن این نکته که برنامه‌ها در ساختار سیاسی-اقتصادی ایران، در وزارتخانه‌ها و سازمان‌های متفاوتی تصویب و اجرا می‌شوند. تصمیمات اتخاذ‌شده در وزارت اقتصاد، وزارت صمت، بانک‌مرکزی، سازمان برنامه‌و‌بودجه و سازمان بورس و اوراق‌بهادار می‌توانند شرایط حاکم بر اقتصاد ایران و به‌تبع آن بورس تهران را تحت‌تاثیر قراردهند. جدای از تیم اقتصادی تشکیل‌شده هماهنگی در تصمیمات اتخاذ‌شده وزن بسیار بالاتری در مقایسه با اسامی مطرح‌شده دارد.

هرچند بازیگران تالار شیشه‌ای تهران خاطرات خوشی از همتی ندارند، اما باید منتظر ماند و دید در برنامه پیشنهادی برای وزارت اقتصاد، چه وزنی به بازار سرمایه اختصاص‌داده شده‌است. برخی از بورسی‌ها با یادآوری تصمیمات همتی در مورد نرخ بهره در سال‌۱۳۹۹، ارزیابی مثبتی از برنامه‌های وی بر مسند وزارت اقتصاد ندارند. از سوی مقابل، برخی دیگر از کارشناسان به آینده تیم شکل‌گرفته نگاه مثبتی داشته و تیم تشکیل‌شده را دارای صلاحیت‌های لازم برای حل بحران‌های اقتصاد ایران می‌دانند. پازل سیاستگذاران اقتصادی هنوز تکمیل نشده و این مجموعه با انتخاب رئیس بانک‌مرکزی و رئیس سازمان بورس تکمیل می‌شود. فهم دقیق‌تر سهم بورس در سبد تصمیمات دولت چهاردهم، مستلزم انتظار برای تصمیمات آتی دولت است.


بیشتر بخوانید:  آیا وضعیت آبان ۱۴۰۱ برای بورس تکرار می‌شود؟


عقب‌نشینی دلار با افزایش صادرات

تنش‌های منطقه‌ای و جریان انتخاباتی در آمریکا می‌تواند متغیر‌های کلان اقتصاد ایران را تحت‌تاثیر قراردهد. با انتشار خبر افزایش صادرات نفت ایران و فروکش نسبی التهابات خاورمیانه در نتیجه عدم‌واکنش ملموس از سوی ایران، قیمت دلار در بازار با اندکی عقب‌نشینی به کمتر از ۶۰‌هزار‌تومان رسید، اما پیروزی جمهوری‌خواهان در آمریکا می‌تواند عرضه ارز در بازار را با مشکلات جدی مواجه کند. با توجه به تشدید تحریم‌های اقتصادی علیه ایران در دولت قبلی ترامپ، این امکان وجود دارد که در صورت پیروزی، انتظارات تورمی در ایران به‌شدت افزایش پیدا کند. بررسی سابقه تاریخی بازار ارز نشان می‌دهد که با نزدیکی به انتخابات آمریکا در آبان ۹۹، دلار در مسیر افزایشی قرارگرفت و دیگر بازار‌های موازی را نیز با خود همراه و همسو کرد. پاسخ احتمالی ایران به اسرائیل و فرجام جنگ ۷ اکتبر نیز می‌تواند منطقه را با چینش جدیدی از قدرت همراه و نا‌اطمینانی بازار‌های داخلی را متاثر کند. اخیرا اخباری درخصوص مذاکرات میان اسرائیل و حماس مخابره شده که طبیعتا مشخص شدن نتایج این مذاکرات، بر وضعیت خاورمیانه تاثیرگذار خواهد بود.

بازار در هفته‌جاری

بررسی‌ها نشان می‌دهد تاثیر رکودی محدودیت دامنه تا پایان هفته، بزرگ‌ترین متغیر تاثیرگذار بر بازار است و سبب‌شده که ارزش معاملات بازار به سطوح نازلی کاهش پیدا کند. به‌نظر می‌رسد که با تداوم اعمال دامنه‌نوسان محدود در تالار شیشه‌ای، همچنان بازار در رکود قرار گیرد و ارزش معاملات پایینی در آن به‌ثبت برسد. دامنه محدود هرچند از شتاب افت شاخص‌ها و قیمت‌ها در بازار سهام کاسته است، اما نقدشوندگی بازار سهام که مزیت بازار سرمایه نسبت به دیگر بازار‌ها است را مورد هدف قرار داده‌است.

منبع: دنیای اقتصاد
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

تعطیلات ناگهانی؛ عقب‌نشینی در بحران یا عقب‌ماندگی اقتصادی؟/ هر روز تعطیلی، ۲۵.۵ هزار میلیارد تومان خسارت برای اقتصاد ایران

عکس/ سلفی جدید محمدرضا گلزار با حیوان خانگی بامزه‌اش

پیش بینی قیمت طلا و سکه امروز ۸ مرداد ۱۴۰۴/ قیمت طلا روی مرز حساس

پیش بینی قیمت دلار امروز ۸ مرداد ۱۴۰۴/ شرط مهم برای کاهش قیمت دلار

مرگ دلخراش سه کودک براثر انفجار در مرند+ عکس

فیلم/ تغییر چهره شوکه کننده بهاره رهنما در یک جشنواره

تهران شهر بی‌خانمان‌های متحرک؛ رانندگانی که در پرایدشان زندگی می‌کنند

فیلم/ جزئیاتی دقیق از لحظه انفجار خانه و ترور شهید طهرانچی

عکس دیده نشده و کمیاب از شهیدان حاج قاسم سلیمانی و فواد شکر در بیروت

اظهارات سفیر ایران در تونس درباره وعده صادق ۴

دستور دادستانی به سایپا

فیلم/ مکالمه بامزه ایرج طهماسب با پسر بهرام رادان

دولت فردا احتمالاً تعطیلی یک‌هفته‌ای اعلام می‌کند

عکس/ ژست صمیمی بهنام بانی با آل پاچینو با استایل گنگ

فیلم/ لحظات تکان دهنده از شادی یک خانواده در غزه برای یک کیسه آرد

فردا در این استان صدای انفجار شنیده می‌شود

فیلم/ عراقچی: هنوز چیز خاصی در مورد مذاکرات تنظیم نشده

محکومیت عبدالرضا داوری به ۶ ماه حبس و شلاق

عکس/ کیلیان امباپه شماره ۱۰ جدید رئال مادرید

عکس/ المیرا شریفی مقدم و شهربانو منصوریان در دیدار با رهبری

وام ۵۰ میلیون تومانی بازنشستگان واریز شد!

عکس/ زینب و نرجس سلیمانی در دیدار با رهبری

تونل توحید امشب هم مسدود می‌شود

عکس/ بنز متفاوت شهرداری در تهران جلب توجه کرد

هزینه خاموشی‌های مکرر بر دوش دکل‌های ارتباطی؛ ارتباطات در سایت ناترازی‌ها

ساعات کاری ادارات این استان کاهش یافت

عکس/ محسن افشانی و جواد قارایی در دیدار امروز با رهبری

تیم والیبال نوجوانان ایران، مغلوب ایتالیا شد

اینفوگرافی/ گزیده بیانات رهبری در مراسم بزرگداشت شهدای جنگ ۱۲ روزه

عکس/ حضور آزیتا ترکاشوند و بهمن دان در دیدار امروز با رهبری

عراقچی فردا به تاجیکستان می‌رود

افزایش صادرات برنج پاکستان به ایران

قیمت گوشت خورشتی به کیلویی ۱.۵ میلیون رسید

فیلم/ پادشاه عربستان پس از مدت‌ها غیبت آفتابی شد

واکنش تند وزیر ورزش به تصمیم پرسپولیس و استقلال

قیمت دینار عراق امروز + جزئیات

قیمت لیر ترکیه امروز + جزئیات

بازداشت عوامل حمله به سرنشینان خودرو در ساری

نامگذاری ۹ معبر تهران به نام شهدای جنگ ۱۲ روزه

خبر مهم درباره استرداد لایحه جنجالی فضای مجازی

شرط پرداخت کالابرگ الکترونیک مرداد ۱۴۰۴ اعلام شد

فیلم/ جزییات انهدام باند مخوف مامور قلابی در تهران

عکس/ استایل شیک همسر علیرام نورایی در کافه‌ای لوکس با اکسسوری‌های خاص

این غذاها شما را لاغر می‌کند

فیلم/ حمایت تمام قد بازیگر زخم کاری از مردم غزه

بزرگداشت شهدای جنگ ۱۲ روزه با حضور رهبری

فیلم/ لوکیشن منزل رحمان در سریال خاطره‌انگیز سه در چهار

مواد غذایی مضر برای مبتلایان به فشارخون بالا

ساخت ۱۲۱ مدرسه در نقاط محروم کشور توسط میهن

عکس/ سخنرانی قالیباف در نشست پایبندی به حقوق بین‌الملل در ژنو