اقتصاد۲۴- هدی کاشانیان: الهام حیدر اوغلو علیاف، رئیسجمهور فعلی جمهوری آذربایجان است. وی بهعنوان چهارمین رئیسجمهور در جمهوری آذربایجان فعالیت میکند. او از تاریخ ۳۱ اکتبر ۲۰۰۳ ریاست جمهوری کشور جمهوری آذربایجان را به عهده گرفته است.
الهام حیدر اوغلو علیاف در تاریخ ۲۴ دسامبر ۱۹۶۱، در شهر باکو به دنیا آمده است. او فرزند حیدر علیاف، رییسجمهور پیشین آذربایجان و ظریفه علیوا، چشمپزشک آذربایجانی است. او همچنین یک خواهر بزرگتر به نام سویل علیوا دارد. علیاف دکترای تاریخ دارد و در سال ۱۹۷۷ الهام علیاف تحصیلات خود را در دوره متوسطه تمام کرد و در انستیتو دولتی روابط بینالملل مسکو به تحصیل پرداخت و مدرک خود را در سال ۱۹۸۲ دریافت کرد. او تحصیلات خود را در رشته روابط خارجی ادامه داد و بدین ترتیب مدرک دکترای تاریخ را دریافت کرده است. او در پژوهشکده دولتی ارتباطات بینالمللی مسکو بین سالهای ۱۹۸۵–۱۹۹۰ مشغول به تدریس شد.
نام همسر او «مهربان علیوا» بانوی نخست جمهوری آذربایجان است و سه فرزند به نامهای لیلا، آرزو و حیدر دارد. او علاوه بر ترکی آذربایجانی به ترکی استانبولی، فرانسوی، روسیو انگلیسی صحبت میکند. الهام علی اف در ژانویه ۲۰۱۷ طی حکمی، همسر خود را به عنوان معاون اول خود منصوب کرد. در چهارمین بار پیاپی نیز در انتخابات سال ۲۰۱۸ با اکثریت آراء ۸۲٪ به ریاست جمهوری رسید.
از سال ۱۹۹۱ الهام علیاف، فعالیتهای تجارتی را شروع کرد و پدرش که در سال ۱۹۹۴، سمت ریاستجمهوری آذربایجان را کسب کرد و در شرکت دولتی نفتی جمهوری آذربایجان بعنوان معاون اول انتخاب شد. او در تمام بازدیدهای رسمی حیدر علیاف از آن سال به بعد شرکت داشت. الهام علیاف در سال ۱۹۹۵ نماینده ملی مجلس شد و مجددآ در سال ۲۰۰۰ بهعنوان نماینده پارلمان انتخاب و بهعنوان رئیس کمیته ملی المپیک آذربایجان در سال ۱۹۹۷ منصوب شد. علی اف در سال ۲۰۰۰ در سمت معاون اول رئیس حزب حاکم آذربایجان نوین انتخاب شد و یک سال بعد در شورای اروپایی به سمت رییس هیأت آذربایجان انتخاب شد.
ریاست جمهوری الهام علی اف
حیدر و الهام علیاف در سال ۲۰۰۳ به عنوان کاندید در ریاستجمهوری آذربایجان شرکت کردند. او با این وجود میگفت که انجام چنین کاری برای رقابت نبوده، بلکه قصد داشته با این کار در مبارزات انتخاباتی از نامزدی پدر خود حمایت کند. وضع جسمانی حیدر علیاف در تابستان همان سال وخیم بود، به همین خاطر نامزدی خود را عملاً بازپس گرفت و تقاضای او از مردم این بود که به جانشین او رأی دهند و از این طریق توانست قدرتش را به پسرش انتقال دهد. او در سال ۲۰۱۸ برای چهارمین بار رئیسجمهوری آذربایجان شد. الهام علیاف در چهار دوره پیاپی از حزب آذربایجان نوین توانسته به ریاست جمهوری آذربایجان برسد، در انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۰۳ با ۷۶٫۸٪ آراء، انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۰۸ با ۸۷٫۳۴٪ آراء، انتخابات سال ۲۰۱۳ با ۸۴٬۷۲٪ آراء و در آخرین مرتبه در انتخابات سال ۲۰۱۸ با ۸۲٪ آراء به ریاست جمهوری رسید. در انتخابات سال ۲۰۱۳ مسئولان انتخابات بهطور اشتباهی نتایج را حتی قبل از شروع رایگیری اعلام کردند که به شائبه تقلب در انتخابات دامن میزند.
علی اف در یک سخنرانی ایراد شده در ۱۵ ژوئیه ۲۰۲۰ در جریان درگیری ۲۰۲۰ ارمنستان و جمهوری آذربایجان، بزرگترین حزب مخالف یعنی، جبهه خلق آذربایجان را هدف قرار داد. او اعلام کرد «لازم است ستون پنجم را خاتمه بدهیم» و جبهه خلق «بدتر از ارمنیها» هستند. بنا بر منابع آذربایجانی تا ۱۲۰ نفر هم اکنون در زندان اند که در میان آنها معاونین رهبران احزاب و همچنین روزنامه نگاران قرار دارند. در ۲۰ ژوئیه وزارت امور خارجه ایالات متحده آمریکا به آذربایجان اصرار کرد از دنیاگیری برای ساکت کردن «مدافعان جامعه مدنی، صداهای اپوزیسیون یا بحث عمومی» استفاده نکند. این کنشها بهطور گسترده به عنوان تلاشی برای «حذف مدافعان حامی دموکراسی و رقبای سیاسی یک بار و برای همیشه» دیده شدند. حکمرانی اقتدارگرایانه علی اف به گفته رادیو اروپای آزاد/رادیو آزادی رسانههای مستقل را تعطیل کرده و احزاب مخالف را سرکوب کرده در حالی که انتخاباتها از سوی گروههای دیدهبان بینالمللی نه آزادانه و نه عادلانه تلقی شدند.
در ۱۰ آوریل و ۸ سپتامبر سال ۲۰۱۷، بر طبق طبق دستور الهام علیاف علاوه بر به کشورهای نپال و فلسطین، کمکهای بشردوستانهای را به جیبوتی و پناهندگان روهینگیا هم ارسال کرد. ولاده دیواتس، رئیس کمیته المپیک صربستان و مؤسس «صندوق آنا و ولاده دیواتس»، در ۲۷ فوریه سال ۲۰۱۲ از الهام علیاف در پاس کمکهای بشردوستانه و سیاستهایش در کنار سایر فعالیتهایش از جوایز «صندوق آنا و ولاده دیواتس» با اهدای جایزه بینالمللی «دوست بزرگوار بالکان»، تقدیر به عمل آورد.
الهام علیاف با ولادیمیر پوتین، رییسجمهوری روسیه در سال ۲۰۱۰، همایش بینالمللی بشردوستانه باکو را تأسیس کرد. او به همراه مقامات بلندپایه آذربایجان و نمایندگان سازمانهالی بینالمللی در میان سالهای ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۶ به ترتیب در اولین، دومین، سومین، چهارمین و پنجمین مراسمهای افتتاحیه همایش بینالمللی بشردوستانه باکو حاضر شد و به سخنرانی پرداخت. او با جملات زیر، اهمیت همان رویدادهای فرهنگی را توصیف کرده بود: «پیام همایشهای فرهنگی به جهانیان، این است که نمایندگان ترقیخواه دنیا، باید بیش از پیش، تلاشهایشان را به هم نزدیکتر کنند. تعمیق همکاریهای بینالمللی بشردوستانه، موجب کاهش گرایشهای منفی و مضر میشود و به گرایشهای مثبت و مفید میافزاید».
الهام علیاف و اعضای خانوادهاش در رأس فساد مالی آذربایجان قرار دارند. پسر یازده ساله الهام علی اف رئیسجمهوری آذربایجان مالک چندین امارت در دبی است. میزان املاک و مستقلات لیلا و آرزو، دو دختر الهام علیاف بیش از ۷۵ میلیون دلار برآورد شده است. فساد مالی این خانواده به حدی رسیده است که او در زمینه فساد، به عنوان «شخص سال» در جهان انتخاب شد.