اقتصاد۲۴- خضر (HIZIR) یک خودروی زرهی تاکتیکی چرخدار کاملاً مدرن ۴x۴ در رده مقاوم در برابر مین، محافظت در برابر کمین (امرپ) است. این خودرو در تعداد زیاد توسط نیروهای نظامی ترکیه استفاده میشود.
خودروی خضر توسط شرکت کاتمِرسیلر آسلسان ترکیه طراحی شده است و در حال حاضر با نام تجاری در حال تولید است. این نوع خودرو در نیروهای زمینی ترکیه و همچنین کنیا، اوگاندا، اروگوئه و گامبیا به خدمت گرفته شده است. با توجه به طراحی ذاتا همه کاره آن، وسیله نقلیه میتواند در نقشهای مختلف میدان جنگ مورد استفاده قرار گیرد. این پلت فرم چابک، پویا، همه کاره، نیاز به تعمیر و نگهداری کم و مراقبت آسان در پیکربندیهای مختلف مانند خودروی جنگی، وسیله نقلیه کنترل فرماندهی، وسیله نقلیه CBRN، حامل سلاح، خودروی آمبولانس، خودروی امنیتی مرزی، خودروی شناسایی ساخته شده است.
خضر میتواند در مجموع ۹ پرسنل شامل راننده و فرمانده در جلو و ۷ سرباز در عقب را روی صندلیهای خود حمل کند. ۴ درب جانبی (۲ در هر طرف) و یک درب عقب وجود دارد. موتور در جلوی خودرو قرار گرفته است. خضر دارای وزن ناخالص ۱۶۰۰۰ کیلوگرم، طول ۵.۵۷ متر، عرض ۲.۴۹ متر، ارتفاع ۲.۶۱ متر و فاصله بین دو محور ۳.۰۸ متر است.
خضر بر روی شاسی مونوکوک بدنه V طراحی شده است تا بقای خودرو و خدمه را با انحراف یک انفجار به سمت بالا از یک مین زمینی یا بمبهای دست ساز (دستگاه انفجاری) افزایش دهد. تمامی شیشههای خودرو به گونهای ساخته شده اند که در برابر شلیک اسلحههای کوچک ۷.۶۲ میلی متری مسلسل و قطعات نارنجک دستی مقاومت کنند.
خودروی زرهی چرخ دار تاکتیکی خضر ۴x۴ برای عملکرد بالا در شرایط عملیاتی شدید در مناطق روستایی و شهری برای ۹ نفر طراحی و بهینه شده است. خودرو دارای سطح بالایی از حفاظت بالستیک و مین است.
طبق اعلام شرکت سازنده خودروی زرهی خضر تحت استانداردهای ناتو ساخته شده است که قدرت عملیاتی نیروهای مسلح و نیروهای امنیتی ترکیه را افزایش میدهد. تمام آزمایشات از جمله آزمایش انفجار که تحت نظارت یک مؤسسه مستقل مستقر در خارج از کشور انجام گرفت، با موفقیت روی این خودرو انجام شد. خضر در این آزمایش ثابت کرد که دارای حفاظت بالستیک بالا و همچنین مقاومت بالا در برابر مین و مواد منفجره دست ساز است. طی انفجارهایی که در زیر خودرو و در کنارهها انجام شد دوام خضر فراتر از حد انتظاربود.
خودروی زرهی خضر با قدرت ۴۰۰ اسب بخار که برای عملکرد بالا در شرایط درگیری شدید در مناطق روستایی و شهری طراحی شده است به ویژگیهایی مانند عبور از آب، درگیری نزدیک/عقب نشینی، قابلیت مانور برد بالا مجهز است. به منظور سهولت رانندگی در شب، یک ویژگی دید در شب اضافی نیز به سیستم نور چراغ جلو اضافه شده است.
خضر که دارای ویژگی صعود با شیب ۷۰ درصد، قابلیت عبور از آب تا عمق ۱۰۰ سانتی متر، قدرت مانور برتر در شیب جانبی ۳۰ درصد است، میتواند به حداکثر سرعت ۱۲۰ کیلومتر در ساعت حرکت کند.
خضر مجهز به برجک ایستگاه سلاح کنترل از راه دورآسلسان ساخت ترکیه است که برای ادغام با وسایل نقلیه تاکتیکی، پستهای نظارت ثابت، برجها و زیرساختهای حیاتی مناسب است.
برجک SARP (ایستگاه سلاح کنترل از راه دور) دارای قابلیتها و گزینههای پیشرفتهای مانند: قابلیت آتش در حرکت، تصویربرداری در روز و شب، ردیابی خودکار هدف، لیزر فاصله یاب برای بالستیک دقیق، هشدار آخرین دور، پشتیبان گیری مانوئل است.
بسته به نیازهای عملیاتی، SARP میتواند به مسلسل ۱۲.۷ میلی متری، نارنجک انداز خودکار ۴۰ میلی متری یا مسلسل ۷.۶۲ میلی متری مجهز شود. خضر دارای ۹ درگاه تفنگ ۴ در هر طرف و ۱ در درب عقب است. این خودرو همچنین مجهز به نارنجک انداز دودزا در بالای خودرو است
خضر از یک موتور دیزلی ۶ سیلندر توربوشارژ Cummins ISL با حجم ۸.۹ لیتر و توان تولید ۴۰۰ اسب بخار (۲۹۸ کیلووات) در ۲۱۰۰ دور در دقیقه استفاده میکند. حداکثر سرعت آن ۱۱۰ کیلومتر بر ساعت و برد آن ۷۰۰ کیلومتر است. این خودرو دارای سیستم تعلیق کاملا مستقل با فنر و ضربه گیر است
وینچ بازیابی، برجک تفنگ، سیستم باد کردن مرکزی تایر، چرخ یدکی، سیستم فیلتر هوا CBRN، سیستم اطفاء حریق خودکار، سیستم اینترکام، ناوبری جی پی اس از لوازم جانبی این خودروی زرهی ساخت ترکیه بشمار میروند.
نقش: خودروی زرهی چرخ دار تاکتیکی
کشور مبدا: ترکیه
سازنده: Katmerciler
وزن: ۱۶۰۰۰ کیلوگرم
طول: ۵۵۷۰ میلی متر
عرض: ۲۴۹۰ میلی متر
ارتفاع: ۲۶۱۰ میلی متر
نوع برجک: ایستگاه سلاح کنترل از راه دور آسلسان
خدمه: ۹
قدرت موتور: ۴۰۰ اسب بخار
تسلیحات اصلی: نارنجک انداز ۱۲.۷-۷.۶۲ میلی متری، ۴۰ میلی متری
برد عملیاتی: ۷۰۰ کیلومتر
حداکثر سرعت: ۱۲۰ کیلومتر در ثانیه
ترکیه همانطور که در صنایع دفاعی در این چند سال اخیر به صورت جهشی پیشرفت کرده است همان طور هم در تصاحب قلبها موفق بوده است ❤️
ایران هم بایستی از محصولات نظامی تورکیه چه زمینی و چه هوایی و دریایی بهره ببرد ??