تاریخ انتشار: ۰۸:۵۸ - ۰۵ مهر ۱۴۰۳

خاورمیانه در پرتگاه جنگ تمام عیار؛ حزب الله لبنان چگونه پاسخ اسراییل را خواهد داد؟

به باور ناظران حملات اخیر اسرائیل به لبنان نشان می دهد که تصمیم سازان این بازیگر خواهان گشودن جبهه دوم جنگ هستند؛ جنگی که می تواند برای این تل آویو که از منظر اقتصادی و سیاسی در شرایط سختی قرار دارد، پرهزینه باشد.

حزب الله لبنان

اقتصاد۲۴-در عرض ۲۴ ساعت پس از حمله ۷ اکتبر حماس، حزب‌الله شمال سرزمین‌های اشغالی را هدف قرار داد. سید حسن نصرالله دبیر کل حزب‌الله، توضیح داد که هدف از این کارزار تحت فشار قرار دادن منابع اسرائیل و وادار کردن نیرو‌های دفاعی این بازیگر (IDF)، سپس آماده‌سازی حماس در غزه برای جنگ در دو جبهه بود. یحیی سنوار رهبر حماس نیز می‌خواست حزب‌الله، همراه با دیگر گروه‌های مقاومت در سراسر خاورمیانه، اسرائیل را در حلقه‌ای از آتش محاصره کند، بر سیستم دفاعی این بازیگر غلبه کرده و موجودیت آن را تهدید کند.

با این حال، حزب‌الله رویکرد میانه‌ای را برگزید تا سطح تنش‌ها افزایش پیدا نکند؛ تلاشی عمل‌گرایانه برای نشان دادن همبستگی با حماس بدون به خطر انداختن حزب‌الله به عنوان پیچیده‌ترین و قدرتمندترین بازیگر محور مقاومت.

از آن زمان، حزب‌الله به طراحی حملات خود ادامه داده تا در یک قدمی‌جنگی تمام عیار بماند. این گروه شمال اسرائیل (سرزمین‌های اشغالی) را تحت فشار قرار داده و حدود ۸ هزار غیرنظامی را مجبور به تخلیه خانه‌های خود کرده است (چالش سیاسی برای ائتلاف حکومتی اسرائیل).

‌حزب‌الله همچنین ارتش اسرائیل را ناچار کرد تا بر دفاع هوایی خود در شمال متمرکز شود. با این همه محدوده جغرافیایی حملات محدود بود. انتخاب سایت‌های نظامی‌به جای مناطق غیرنظامی‌و خودداری از توسل به زرادخانه موشک‌های هدایت شونده نشانی از این محدودیت‌ها است.

فارن افرز در این باره یادداشتی را منتشر کرده و اقتصاد نیوز آن را در دو بخش ترجمه کرده است. بخش نخست با عنوان «اسرائیل و لبنان محبوس در مارپیچی هولناک/ استراتژی شکست خورده تل‌آویو و سنگین شدن سایه جنگ بر منطقه» منتشر شد و در ادامه بخش دوم و نهایی این یادداشت آمده است.

اسرائیل آماده رویارویی در جبهه دوم نیست

به ادعای ناظران با توجه به فشار پیش‌بینی‌شده روی پدافند هوایی اسرائیل، برنامه‌ریزان نظامی‌این بازیگر مدت‌هاست که ارزیابی کرده‌اند که عملیات نظامی و پیشگیرانه در مقیاس بزرگ علیه حزب‌الله ضروری است. یک کمپین هوایی گسترده می‌تواند سایت‌های موشکی و مهمات هدایت‌شونده دقیق این بازیگر را از بین ببرد، اما چنین حمله‌ای به دلیل شبکه تونل‌های زیرزمینی حزب‌الله که بر اساس گزارش مرکز تحقیقات آلما، حتی از شبکه تونل‌های حماس در غزه توسعه‌یافته‌تر است، پیچیده‌تر می‌شود.

اسرائیل ممکن است مجبور شود از مهمات سنگین تری علیه این تونل‌ها استفاده کند و سطح تخریب را در سراسر لبنان افزایش دهد. به ادعای گروهی از تحلیلگران، یک کارزار زمینی برای پاکسازی جنگنده‌ها، انبار‌های تسلیحات و تونل‌ها محتمل است. تصمیم دولت بایدن در ماه مه ۲۰۲۴ برای توقف تحویل برخی مهمات، آسیب پذیری انبار‌های تسلیحاتی این رژیم پس از ماه‌ها جنگ در غزه را برجسته‌تر کرد. در ماه ژوئیه، ارتش اسرائیل اذعان کرد که از کمبود تانک و همچنین مهمات و پرسنل رنج می‌برد. همچنین کمبود قطعات یدکی گزارش شده است که هیچ یک از آن‌ها را نمی‌توان در میانه جنگ گسترده با لبنان جبران کرد. برخی از تانک‌های اسرائیلی در غزه به دلیل فشار‌های موجود در غزه به طور کامل پر از گلوله نیستند. با توجه به این انتظار که جنگ در لبنان از نظر زمانی، گستره یا جغرافیایی محدود نخواهد بود، هیچ نظامی نمی‌خواهد جبهه دومی را با چنین سطوح پایینی از آمادگی عملیاتی آغاز کند.


بیشتر بخوانید:فیلم/ رهبر انقلاب: حزب‌الله پیروز است


ارتش اسرائیل همچنین باید نگران تأثیر چنین جنگی بر نیروی انسانی اسرائیل باشد. در ماه ژوئن، یک سازمان اسرائیلی که از نیرو‌های ذخیره ارتش اسرائیل پشتیبانی می‌کند، گزارش داد که ده هزار سرباز ذخیره خواهان دریافت حمایت‌هایی برای تامین سلامت روانی شان هستند، هزاران نفر از مشاغل غیرنظامی‌اخراج شده اند و حدود هزار کسب و کار که توسط نیرو‌های ذخیره اداره می‌شد تعطیل شده اند.

همچنین گزارش شده که تعداد قابل توجهی از نیرو‌های ذخیره پس از فراخوانی برای بار دوم یا سوم به دلیل فرسودگی شغلی، نتوانسته‌اند خود را برای خدمت معرفی کنند. خستگی در میان نیرو‌های فعال نیز شایع است. در ماه ژوئیه، چهار فرمانده ارتش اسرائیل با بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل دیدار کردند تا زنگ خطر را در مورد وضعیت نیرو‌های خود به صدا درآورند. روحیه ضعیف و خستگی فزاینده در سراسر نیروی جنگی اسرائیل باید تصمیم گیرندگان اسرائیلی را متوقف کند.

اقتصاد اسراییل نیز متحمل خسارات قابل توجهی شده است که اگر این بازیگر درگیر جنگ در لبنان شود، این خسارات بیشتر خواهد شد. داده‌های سازمان همکاری و توسعه اقتصادی نشان می‌دهد که اقتصاد اسرائیل امروز بحران شدید و بی سابقه‌ای را میان کشور‌های ثروتمند تجربه می‌کند و تولید ناخالص داخلی‌اش از ۷ اکتبر ۴.۱ درصد کاهش یافته است. آژانس‌های رتبه‌بندی مانند Fitch امتیاز اعتباری اسرائیل را کاهش داده‌اند و هزینه‌های نظامی‌را ارزیابی می‌کنند. در چنین شرایطی ورود به یک کارزار گسترده در لبنان فشار قابل توجهی را بر اقتصاد اسرائیل تحمیل خواهد کرد.

قمار تل‌آویو

علیرغم انگیزه بالای اسرائیل و حزب‌الله برای کاهش تنش، دو طرف در یک چرخه معیوب به دام افتاده اند. ۲۲ سپتامبر، حزب‌الله به حملات اخیر اسرائیل حیفا هدف را هدف حملات راکتی، موشکی و پهپادی اش قرار داد. با این همه اسرائیل فعلا از حمله به زرادخانه‌های مهمات هدایت شونده دقیق حزب‌الله که در مناطق پرجمعیت قرار دارد خودداری کرده است. با این حال هر دو طرف به دنبال ان هستند تا اهدافی که آسیب جانبی بیشتری داشته دارند را هدف قرار دهند. بلافاصله پس از حمله حزب‌الله، غیرنظامیان لبنانی پیام‌هایی دریافت کردند که به آن‌ها دستور داده شد تا مناطقی را که به ادعای اسرائیل حزب‌الله سلاح‌های خود را در آن ذخیره می‌کند، تخلیه کنند. پس از آن ارتش اسرائیل بزرگترین حملات خود از زمان جنگ ۲۰۰۶ را انجام داد؛ حملاتی که بیش از ۳۰۰ کشته برجای گذاشته است.

اگر حملات بدین شکل ادامه یابد، نشان از آن دارد که اسرائیل خود را برای فاز تازه رویارویی آماده می‌کند. حسن نصرالله تاکید دارد که تا مادامی‌که جنگ در غزه ادامه دارد، حملات این جنبش به اسرائیل متوقف نمی‌شود. با این همه رویکرد حداکثری سنوار در باب مذاکرات، آتش‌بس را دور از دسترس‌تر جلوه داده و دلایل زیادی برای این باور وجود دارد که ارتش اسرائیل برای مدتی طولانی درگیر جنگ در غزه خواهد بود، از همین رو حزب‌الله در موقعیت دشواری قرار گرفته است.


بیشتر بخوانید:پس لرزه‌های عملیات خونین تل‌آویو؛ رمزگشایی از هدف پنهان اسرائیل و واکنش حزب‌الله


با این حال وضعیت رهبران اسرائیل نیز خوب نیست. عملیات انفجار پیجر و واکی تاکی و حملات اخیر اسرائیل حزب‌الله را تحت فشار قرار داده و همین مسئله موجب شده تا سیاست‌گذاران اسرائیلی تصور کنند که قادر به معامله با حزب‌الله هستند. با این حال، دولت اسرائیل اهداف نظامی‌مشخص و قابل دستیابی را در اختیار ارتش اسرائیل قرار نداده یا یک وضعیت نهایی واقع بینانه‌ای را برای حزب‌الله ترسیم نکرده است. اخیراً، کابینه اسارئیل مدعی شده که یکی از اهداف جنگی این بازیگر، بازگرداندن آوارگان اسرائیلی به خانه‌هایشان در شمال اسرائیل است – چنین طرحی یک گزینه استراتژیک است نه یک هدف نظامی‌عملیاتی.) اسراییل خطر محبوس شدن ارتش اسرائیل در سناریوی دیگری را افزایش داده که در آن انتظار می‌رود ابزار‌های نظامی‌مسائل اساسی سیاسی را حل کنند.

هنوز راه‌هایی برای جلوگیری از یک جنگ تمام عیار وجود دارد. دولت ایالات متحده ماه‌ها در مورد چارچوب دیپلماتیکی رایزنی داشته که در چارچوبش نیرو‌های حزب‌الله حدود چهار مایل از مرز اسرائیل دور می‌شوند و سازمان ملل و نیرو‌های ملی لبنان به سمت جنوب لبنان حرکت می‌کنند.

با این حال، چارچوب ترسیم شده و تایید شده ایالات متحده به آتش بس در غزه گره خورده است و هیچ کس نمی‌تواند منتظر نتیجه آن باشد. از همین رو استراتژی دیپلماتیک ایالات متحده نیز باید تغییر کند و پیام‌های کاهش تنش را به جای کانال‌های دیپلماتیک سنتی در اختیار کشور‌های اروپایی مانند پاریس و برلین قرار دهد؛ بازیگرانی که در ارتباط با لبنان مجهز به اهرم‌های قدرتمندی هستند و، هماهنگ‌تر هستند.

در حالی که ایالات متحده برای کاهش تنش خیز جدی برداشته، همچنان به اسرائیل متعهد است. در نهایت، ایالات متحده باید به فشار بر اسرائیل را جهت پایان دادن به عملیات نظامی‌علیه حماس و اولویت دادن به غیرنظامیان فلسطینی در غزه ادامه دهد. به ادعای ناظران چنین پیشرفتی برای امنیت اسرائیل ضروری است؛ مقوله‌ای که به نظر می‌رسد رهبران اسرائیلی درگیر در تصمیم‌های کوتاه مدت، قادر به درک آن نیستند.

منبع: اقتصاد نیوز
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت خودرو‌های سایپا امروز جمعه ۲۸ دی ۱۴۰۳ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز جمعه ۲۸ دی ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز جمعه ۲۸ دی ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ پوستر پرسپولیس برای دیدار با سپاهان

عکس/ پرسپولیس چند بار قهرمان سوپرجام شد؟

عکس/ پوستر AFC برای مسابقه سوپرجام بین پرسپولیس و سپاهان

عکس/ نورا هاشمی با لباس محلی در قشم

عکس/ ترکیب پرسپولیس مقابل سپاهان

عکس/ کاریکاتور کریم باقری در دستان بانوی هوادار پرسپولیس

عکس/ شبنم قلی خانی و مستانه مهاجر در دبی

عکس/ حضور خبرنگاران در محل دیدار پزشکیان و پوتین

اینفوگرافی/ تفاوت شکست خوردن با بازنده بودن

تصویری از ایلان ماسک و جف بزوس ۲۰ سال پیش

تورم دلاری به بازار دستگاه‌های فلزیاب رسید/ افزایش ۱۰۰ درصدی جویندگان گنج در ۷ سال گذشته

عکس/ نماز خواندن هیات همراه پزشکیان در کاخ کرملین

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

قاضی علی رازینی کیست؟/ از چهره‌های مهم قضایی که امروز ترور شد

گاندو دوباره به تلوزیون می‌آید

فیلم/ سخنان ۲۵ روز پیش قاضی مقیسه چه بود؟

فیلم/ علی رازینی درباره ترورش چه گفته بود؟

موضع پزشکیان در مصاحبه با NBC سازنده، منطقی و عزتمندانه بود

محمد مقیسه کیست؟/زندگی قاضی جنجالی دستگاه قضایی؛ از آغاز تا ترور

فیلم/ دکوراسیون مدرن خانه شبنم مقدمی در برج لاکچری تهران

آرمان رمضانی از استقلال جدا شد

اینفوگرافی/ ۱۰ استارتاپ بزرگ ایران با ارزش ۱۰۰ هزار میلیارد تومان

فیلم/ تایید حضور نیروی نفوذی در ترور دو قاضی

عکس/ پوشش برف در ایران از نگاه ناسا

تکذیب ادعای بازداشت کارکنان دیوان عالی کشور

معرفی مشخصات نارنجک انداز ایکس ام۲۵

عکس/ نمایی از ساختمان محل ترور ۲ قاضی دیوان عالی کشور

عکس/ استوری احساسی بهنوش بختیاری در اینستاگرام غوغا کرد

عکس/ واکنش ربیعی به حادثه تروریستی امروز

متن معاهده راهبردی ایران و روسیه + جزییات

عکس/ واکنش رشیدپور به تویت عجیب سعید جلیلی

قیمت دینار عراق امروز + جزئیات

قیمت لیر ترکیه امروز + جزئیات

قیمت طلا به سقف ۶ هفته اخیر رسید

عکس/ قاب ماندگار عارف، ناصر حجازی، ستار و پروین با استایل خاص

بهرام سکان یا بهرام سوم کیست؟/ یکی از شاهان ساسانی که سلطنتش کوتاه بود

عکس/ چهره متفاوت آتنه فقیه نصیری، سحر ولدبیگی و حمیرا ریاضی در سال ۷۹

تکذیب ادعای ترور قاضی حسینعلی نیری

فیلم/ جزئیات ترور دو قاضی از زبان سخنگوی قوه قضائیه

افزایش دوباره قیمت مرغ از این تاریخ

فیلم/ انتقال پیکر قضات و فرد ضارب بعد از حادثه امروز تیراندازی

قاضی رازینی در گذر زمان از سال ۱۳۵۷ تا امروز

سوابق و ماجرای ترور قبلی قاضی علی رازینی

آشنایی با سوابق و بیوگرافی قاضی محمد مقیسه

حضور فعال بیمه ما در نمایشگاه پتروکم

فیلم/ پریناز ایزدیار هم کمدین شد

دلایل افزایش ۷۶ درصدی سود عملیاتی تکیمیا

بانک دی، پیشتاز در وصول مطالبات

گزارش بورس امروز شنبه ۲۹ دی ۱۴۰۳

انتشار اوراق گواهی سپرده خاص بانک رفاه کارگران ادامه دارد

معرفی خودرو مرسدس بنز S کلاس با موتور V ۱۲ + عکس

با همت و تلاش، کارنامه درخشانی را در ویترین نگاه مردم بگذاریم

آتش‌سوزی مهیب در یکی از بیمارستان‌های مشهد

فیلم/ اولین تصاویر از محل ترور دو قاضی در تهران

آینه صنعت پتروشیمی در ایران پتروکم/ شریعتمداری صدای صاحبان صنایع را شنید

تأکید محمد کبیری بر میزبانی شایسته از گردشگران نوروزی کیش

عکس/ حرم حضرت معصومه (س) در دوران قاجار ۱۲۹ سال پیش

حضور بیمه البرز در نمایشگاه تخصصی صنایع دریایی و دریانوردی ایران

فیلم/ برف شمال تهران را سفیدپوش کرد

عکس/ مکان حمله تروریستی به ۲ قاضی دیوان عالی

برگزاری دومین نشست تخصصی کنفرانس بین المللی فناوری با مشارکت بیمه البرز

واکاوی ابعاد ممنوع‌التصویری رییس دولت اصلاحات با اظهارات تازه حسن روحانی؛ چه کسی سیدمحمد خاتمی را ممنوع‌التصویر کرد؟

ورود اتباع ایرانی و مسافران اسرائیلی به سوریه ممنوع شد