اقتصاد۲۴- با شروع فصل پاییز، بازار خودرو نیز زرد رنگ شد و با رکودی عمیق به کار خود ادامه داد. طوریکه قیمت خودرو در بسیاری از محصولات ثابت ماند و فقط تعدادی از محصولات رده بالای بازار دچار نوسان شدند.
برای هفته پیش رو نیز چشمانداز اصلی بازار تداوم رکود عمیق را به تصویر میکشد و این انتظار وجود دارد که تغییر خاصی در رفتار معاملهگران ایجاد نشود.
چنین شرایطی محدود به دومین هفته مهر ۱۴۰۳ نیست و ریشه در روزهای ابتدایی سال ۱۴۰۲ دارد. حال پس از گذشت ۱.۵ سال، گویا بازار قصد تکانخوردن ندارد و همچنان نه معامله چندانی در خود میبیند و رشد قیمتی در آن رخ میدهد.
همبستگی این بازار با نرخ ارز و نوسانات دلار باعث شده تا کارشناسان در پیشبینی قیمت خودرو، نیمنگاهی هم به نوسانات پول آمریکایی داشته باشند. همین نیمنگاه به بازار ارز کافی است تا خودنمایی سیاست تثبیت نرخ ارز در ماههای ابتدایی شروع به کار دولت چهاردهم به چشم آید.
از تاثیر غیرمستقیم عوامل سیاسی در تعمیق رکود بازار خودرو نیز نباید غافل شد. سخنرانی رئیس دولت چهاردهم در مجمع عمومی سازمان ملل طی هفته جاری سیگنالهای مثبتی را به بازار ارز مخابره کرد.
ازجمله آنکه مسعود پزشکیان در اظهارات خود، ولو در حد اشارات غیرمستقیم، آمادگی ایران برای ازسرگیری مذاکرات هستهای و احیای برجام را پیش کشید. موضوعی که میتواند به ورود دلار به ایران و رشد همکاریهای بینالمللی کمک کند و نرخ ارز را تا حدی پایین بکشد.
با توجه به همبستگی بازار خودرو با قیمت دلار طبیعی است که هر اتفاق مثبتی در بازار این ارز، به معنای کاهش روزافزون قیمت خودرو هم تلقی شود.
بیشتر بخوانید: افزایش محسوس قیمت تارا+ جدول
البته در روی دیگر سکه باید افزایش درگیریها میان اسرائیل و لبنان هم مد نظر داشت. گرچه تشدید تنشهای خاورمیانه طی دو هفته اخیر تاثیر چندانی بر نرخ ارز نداشته، اما استمرار این جنگ درنهایت ترکشهایی بر بدنه بازار خودرو ایران به یادگار میگذارد. اکنون نیز سیاستهای تثبیت نرخ ارز است که سپری در برابر این ترکشها شده است.
طی هفتههای اخیر خودروسازان نیز علاوه بر رفع بخشی از تعهدات گذشته خود، طرحهای فروش جدیدی را هم به اجرا گذاشتند که این امر نیز به تشدید رکود بازار در هفته آینده دامن میزند و احتمالا باعث افت قیمت برخی محصولات دو خودروساز دولتی شود.
خودروهای ردهبالای موجود در بازار که اکثرا چینیهای مونتاژی باشند هم احتمالا تحت تاثیر اخبار مربوط به تسریع واردات و ترخیص خودروهای خارجی تا حدودی افت قیمت را در هفته مورد بررسی تجربه کنند.
اما در این هفته هم بعید است که سقوط آزادی در بازار رخ دهد و احتمالا نوسان قیمتها در محدوده پایینی اتفاق بیفتد.
اکنون برای بسیاری از شهروندان این پرسش مطرح است که زمان خرید خودرو فرا رسیده است یا خیر؟
برای پاسخ به این سوال در هر مکان و زمانی، همواره باید این نکته را یادآور شد که خودرو تا ابد کالایی مصرفی است و نباید آن را به چشم محصولی سرمایهای نگاه کرد. حتی اگر با توجه به ترازوی عرضه و تقاضا در ایران و شکاف قیمت موجود بین کارخانه و بازار، خرید خودرو سود هنگفتی را عاید مصرفکنندگان آن کند.
با این حال اگر مشتریان قصد مصرف خودرو را دارند اکنون زمان نسبتا مناسبی برای خودروست؛ اما اگر افراد قصد سرمایهگذاری دارند، به نظر میرسد حداقل در نیمه دوم سال ۱۴۰۲ حتی سپردهگذازی بانکی سود بیشتری برای ایرانیان به ارمغان بیاورد.