تاریخ انتشار: ۱۰:۲۳ - ۱۰ مهر ۱۴۰۳
علائم ترس در بازار سهام؛

 چرا معاملات بورس متعادل نشد؟

کارشناسان بازار سرمایه می‌گویند: وضعیت جدید سیاسی ایران و آنچه در سیاست خارجی کشور می‌گذرد، ممکن است اجرای برخی سیاستگذاری‌های اقتصادی اثرگذار بر وضعیت بازار سهام را به تعویق بیندازد.

 چرا معاملات بورس متعادل نشد؟

اقتصاد۲۴- شاخص کل بورس در حالی که آماده صعود به کانال ۲.۲ میلیون واحد بود متاثر از ریسک‌های سیاسی، شروع به حرکت در مسیر نزولی کرد و طی عقبگردی فرساینده در روز گذشته دوباره میانه‌های کانال دو میلیون و ۱۰۰ هزار واحد را از دست داد و بر سطح دو میلیون و ۱۳۱ هزار واحد ایستاد.

شاخص کل آخرین بار که کانال ۲.۲ میلیون واحد را از دست داد و یک کانال سقوط کرد هنوز نتوانسته از این سد بگذرد. در ۳۰ تیرماه نماگر اصلی بازار کانال ۲.۲ میلیون واحد را از دست داد و تا به امروز نتوانسته برای برگشت علائم جدی مخابره کند. البته طی این مدت بازار سهام با ریسک‌های متعددی مواجه بود.

حتی رئیس سازمان بورس استعفا کرد و فرد جدیدی سکانداری بازار را عهده‌دار شد. این موضوع در کنار ریسک‌های سیاسی و ابهامات پیرامون سیاستگذاری‌های اقتصادی دولت پزشکیان، شرایطی را به وجود آورد که سهامداران خرد ترجیح دادند در اکثر روز‌های معاملاتی فروشنده باشند.

از ۳۰ تیرماه و عقبگرد شاخص کل به کانال ۲.۱ میلیون واحد، بیش از هفت هزار میلیارد تومان از بازار خارج شده است. این موضوع به وضوح از ترس حاکم بر بازار سهام حکایت می‌کند. اما ترس اهالی بازار سهام با وجود اظهارات کارشناسان بورسی مبنی بر ارزندگی این بازار از چه عواملی نشات می‌گیرد؟

سه ضلع هراس بورسی

در حالی‌که چهار روز از ترور حسن نصرالله، دبیرکل حزب‌الله لبنان، و جمعی از کادر فرماندهی جنبش مقاومت لبنان می‌گذرد، برخی از بازار‌ها به‌سرعت از واکنش هیجانی عبور کردند؛ اما بازار سهام از روز شنبه در مسیر نزولی حرکت کرده و طی این سه روز بیش از یک درصد کاهش ارتفاع داده است.

در بازه زمانی مذکور مبلغی به میزان ۶۶۶ میلیارد تومان نیز از بازار خارج شده است. قرار گرفتن سهامداران خرد در صف فروش، گویای «هراس معاملاتی» است؛ ترسی که با توجه به شرایط کنونی و حال‌و‌هوای این روز‌های بازار‌ها رو به پیشروی است، اما اتفاق جدیدی نیست. با‌این‌حال دوباره بر آسمان تالار سهام سایه افکنده است.

به نظر می‌رسد یکی از مهم‌ترین ترس‌هایی که سهامداران را در حالت آماده‌باش برای خروج و فروش قرار داده، ترس از محقق نشدن وعده‌های سیاستگذار اقتصادی در راستای اوج‌گیری تنش‌های منطقه‌ای است.

با توجه به اینکه یکی از موضوعات مهم در این روز‌ها چگونگی پاسخ سیاسی و نظامی جمهوری اسلامی ایران در راستای اتفاقات لبنان است، ابهامات پیرامون عملیاتی شدن برنامه ایران تا حدودی وضعیت بازار‌های مالی را تحت‌تاثیر قرار می‌دهد.

کارشناسان بازار سرمایه می‌گویند وضعیت جدید سیاسی ایران و آنچه در سیاست خارجی کشور می‌گذرد، ممکن است اجرای برخی سیاستگذاری‌های اقتصادی اثرگذار بر وضعیت بازار سهام را به تعویق بیندازد. بر گردیم به ۳۱ مردادماه و بعد از مشخص شدن تیم اقتصادی دولت چهاردهم. آمار‌ها می‌گویند بازار سهام بعد از مشخص شدن وزیر اقتصاد و اظهارات حمایتی همتی از بازار سهام، ۴.۶۳ درصد رشد را در کارنامه خود ثبت کرده است.


بیشتر بخوانید:  محدود شدن دامنه نوسان بورس چه اثری بر معاملات بازار داشت؟


تقریبا اکثر تحلیلگران بورسی رشد مذکور را مرتبط با وعده‌های حمایتی دولتمردان اقتصادی می‌دانند. به این ترتیب هر عاملی که سبب شود به اجرای وعده‌ها خللی وارد شود، می‌تواند به‌سرعت رشد انجام‌شده را تخلیه کند. این مهم می‌تواند در ادامه منجر به خروج پول از بازار سهام و ورود پول‌های سرگردان به بازار‌های رقیب شود.

با وجود اینکه وعده‌های سیاستگذار تاکنون رنگ اجرایی به خود نگرفته، اما اظهارات حمایتی همراه با مخابره سیگنال‌های مثبت از نیویورک و تلطیف فضا در پرونده FATF ایران منجر به حکمرانی فضای مثبت درکلیت بازار شده بود. حالا که دولت پزشکیان در وضعیت جدیدی از رویارویی با رخداد‌های بین‌المللی قرار دارد، فعالان اقتصادی با در نظر گرفتن سناریو‌های مختلف، با احتیاط بیشتری حرکت خواهند کرد.

این احتیاط در معاملات روز‌های اخیر کاملا مشهود بوده است. اما این تمام ترس معاملاتی روز‌های گذشته نیست. فعالان بازار سرمایه معتقدند پافشاری سیاستگذار بورسی بر اعمال محدودیت دامنه نوسان، خود سیگنالی منفی در جهت تداوم ریسک‌ها مخابره می‌کند. محدودیت دامنه نوسان در زمره مسائلی قرار دارد که معمولا «واکنش تمام‌قد کارشناسان بورسی» را به دنبال دارد.

آن‌ها می‌گویند محدودیت مذکور تنها برای یک روز معاملاتی، می‌تواند مثرثمر واقع شود، اما وقتی این محدودیت ادامه‌دار می‌شود، یعنی اوضاع بیرونی هنوز آرام نگرفته و تنش‌ها می‌توانند از سر گرفته شوند؛ امری که شاخص‌های سهامی را محکوم به ریزش ممتد می‌کند. با نگاهی به وضعیت بازار‌های موازی، همچون دلار آزاد و طلا و سکه، از ابتدای هفته در‌می‌یابیم که این بازار‌ها در سه روز اخیر سه واکنش مختلف نشان دادند؛ یعنی نه به طور پیوسته صعود کردند و نه به طور مستمر ریزش قیمت را ثبت کردند.

بررسی نمودار شاخص ارزی تهران در روز یکشنبه ۸ مهرماه نشان‌دهنده کاهش نوسانات نرخ ارز است که واکنشی متفاوت نسبت به روز‌های شنبه و دوشنبه دارد. برخی از فعالان بازار معتقدند مهم‌ترین دلیل کاهش هیجانات ارزی در روز یکشنبه پیشخور شدن خبر ترور حسن نصرالله و رویداد‌های اخیر بوده است.

اما دیروز نیز دوباره دلار و طلا صعودی شدند و با اینکه زمزمه احتمال مداخله ارزی از سوی بازارساز در راستای تقویت روند کاهشی به گوش می‌رسید، اما در نهایت هر دو بازار وارد مسیر افزایشی شدند. به طور کلی، طبق گفته برخی معامله‌گران، این بازار‌ها از روز یکشنبه بسیار آرام بودند و به رد و بدل شدن نرخ‌ها اکتفا کردند.

با این اوصاف چرا بورس نتوانست اتفاقات جمعه‌شب را پیشخور کند؟ به نظر می‌رسد اصرار رئیس سازمان بورس بر اعمال محدودیت دامنه نوسان یک‌درصدی مهم‌ترین انگیزه مقاومت سه‌روزه برای عدم تقاضای موثر سهامی از سوی سهامداران خرد و حقیقی بوده است.

علاوه بر این دو موضوع، در روز‌های اخیر شاخص‌های سهامی نیز رفتاری دوگانه نشان دادند. شاخص کل برای رشد به محرک دلاری احتیاج خواهد داشت. بازار به دلیل هیجانات ناشی از تحولات منطقه نسبت به شاخص کل رفتار حساس‌تری نشان می‌دهد. این در حالی است که سهام کوچک مسیر هموارتری برای رشد خواهند داشت.

در واقع دلار نیما نیز به دلیل رشد لاک‌پشتی حتی در نیمه اول سال نتوانسته انتظارات بازار را برآورده کند. این مهم از جمله ترس‌های بازار است. پیش‌تر نیز توضیح داده شده بود که بازار سهام در صورتی به رشد دلار نیما واکنش جدی نشان می‌دهد که افزایش قیمت مذکور از رشد پلکانی خارج و وارد رشد قدرتمند قیمتی شود. دلار نیما در محدوده ۴۶ هزار و ۷۰۰ تومان قرار دارد.

اهالی بازار سهام می‌گویند محدوده ۵۰ هزار تومانی دلار نیما، سطحی است که می‌تواند به عنوان محرک مثبت و اثر‌گذار محسوب شود؛ بنابراین با توجه به اینکه رشد دلار نیما در گرو تغییر ریل سیاستگذاری‌های اقتصادی است و استراتژی مورد‌نظر در این رابطه، منوط به پایداری در وضعیت متغیر‌های اثرگذار بر اقتصاد کلان است، ازاین‌رو موضوع افزایش قیمت دلار نیما به ترس جدی اهالی بازار مبدل شده است.

برآیند عوامل فوق سبب شد جریان نقدینگی در روز‌های اخیر به نحو چشمگیری افت کند و سرمایه‌ها در فرآیندی تدریجی از جریان معاملات سهام خارج شوند.

مسیریابی سخت بورس

چنان‌که گفته شد، ارزش معاملات نیز در دومین هفته مهرماه مجددا در سراشیبی سقوط قرار گرفته است. بررسی‌ها نشان می‌دهد در سه روز گذشته به‌طور میانگین ارزش معاملات حدود دو هزار و ۳۲۴میلیارد تومان ثبت شده است.

معمولا سهامداران خرد با افزایش ریسک‌های سیستماتیک شروع به خروج از بازار می‌کنند؛ بنابراین ابهامات سیاسی و بی‌نتیجه ماندن مذاکرات برای شروعی دوباره منجر به ترس مضاعف در میان اهالی بازار شده است. در حالت کلی افزایش ریسک‌های برون‌زا و احتمال رکود اقتصادی شرایط را برای تحلیل قیمتی سهام کمی پیچیده‌تر می‌کند و بورس را از تحلیل‌پذیری خارج می‌کند.

در بازار‌های مالی داخلی می‌توان اظهار کرد تنش‌های اخیر بیشترین تاثیر را در نوسانات نرخ‌ها داشتند؛ چرا که تا پیش از آن انتظارات تورمی کمی تعدیل شده بود و بازار بیشتر در انتظار تثبیت اعضای کابینه دولت جدید و بررسی سیاست‌های این دولت بود. با این‌حال در روز‌های گذشته نرخ‌های قیمتی تا حدودی از وضعیت تعادلی خود منحرف شدند. به هر روی به دلیل بالا بودن سطح ریسک‌ها باید منتظر ماند و دید در نهایت مسیر بازار به کدام سو خواهد رفت.

منبع: دنیای اقتصاد
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

صادرات گاز ایران به عراق صفر می‌شود؟

شیگرو ایشیبا، نخست‌وزیر جدید ژاپن کیست؟ +بیوگرافی

بحران بیخ گوش زنان سالمند مجرد

آنفلوآنزا تا چند روز در بدن می ماند ؟

عکس/ حمله اسرائیل به بعلبلک در جنوب لبنان

یک خبر خوب برای پرسپولیس

یک آمار عجیب از مدافعان استقلال

طول عمر پوشش سرامیکی بدنه خودرو چقدر است؟

عکس/بهترین چلوکباب تهران ۷۰ سال پیش چقدر قیمت داشت؟

اسامه حمدان از فرماندهان ارشد حماس کیست؟

عکس/ سفر بهاره رهنما به بوداپست مجارستان

فیلم/اظهارات رائفی‌پور درباره نقش موثر اجنه در موفقیت‌های جنگی اسرائیل!

ادعای تازه اسرائیل درباره نحوه شناسایی سید حسن نصرالله

افزایش مصرف بنزین ۳۰۰۰ تومانی

جزئیات تازه از مراسم تشییع پیکر سید حسن نصر الله

فیلم/ سیدحسن خمینی: نتانیاهو فکر می‌کند ما شنگول و منگول هستیم

آیا نوشابه کوکاکولا اسرائیلی است؟

ابطحی: این روزها نیازمند تابعیت مطلق از رهبری در مسئله لبنان هستیم

مسعود پزشکیان عازم قطر می‌شود

عکس/ نقشه عملیات حزب‌الله علیه ارتش اسراییل در مرز لبنان

عکس/ اهدای طلا توسط بانوان ایرانی برای کمک به حزب الله

قیمت بنزین بیرون پمپ بنزین چند است؟

فیلم/درخواست محمدرضا شایع، رپر معروف برای برگزاری کنسرت در ایران

فیلم/مقر موساد در تل‌آویو هدف موشک قرار گرفت

کارفرمایان غربی هم با نسل زد کار نمی کنند

فیلمی از انهدام خودروی تکاوری مرصاد در خاش توسط تروریست‌ها

جیش‌الظلم مسئولیت حادثه تروریستی خاش را بر عهده گرفت

فیلم/انتقال پیکر شهدای حادثه تروریستی نیکشهر

عکس/الزام طلافروشی‌ها به ثبت معاملات خود در سامانه جامع تجارت

اقامه نماز جمعه این هفته به امامت رهبر انقلاب

حضور اژه‌ای و پورمحمدی در دفتر حزب‌الله در تهران

اینفوگرافی/ سالمندترین و جوان ترین استان های کشور

تبریک عجیب الهام علی اف به اسرائیلی‌ها

عکس/ جوانی عراقچی در دوران جنگ با لباس رزم

گزارش بورس امروز سه شنبه ۱۰ مهرماه ۱۴۰۳

پزشکیان: به عنوان رئیس‌جمهور زندگی راحتی ندارم

ادعای عجیب درباره آمار دانشجویان اخراجی

فیلم/تمام خودرو‌های توقیفی از شنبه آزاد می‌شوند

عکس زیرخاکی از هاشمی رفسنجانی با لباس اسپرت در ژاپن

عکس/ تصاویر شهدای عملیات تروریستی در نیکشهر

رسانه احمدی‌نژاد جشن مهرگان را بر ایرانیان تبریک گفت

گذر از مرز‌ها؛ سفر به نپال

فیلم/ادعای جنجالی نماینده عضو جبهه پایداری درباره حسن روحانی!

مهدی طارمی نامزد بهترین لژیونر سال آسیا

کالبدشکافی یک خودزنی رسانه‌ای

فیلم/ یک فرمانده سپاه در سیستان و بلوچستان به شهادت رسید

فوت ۱۶۰ ایرانی بر اثر مصرف مشروبات الکلی تقلبی

فیلم/ تشییع پیکر شهید سید حسن نصرالله در حرم امیرالمومنین (ع)

عکس/تل آویو زیر بمباران موشکی

فیلم/ موشک گنبدآهنین به اشتباه در تل‌آویو فرود آمد