اقتصاد۲۴- روز گذشته ۱۷ مهرماه ۱۴۰۳ سرانجام و پس از گذشته دو ماه از روی کار آمدن دولت چهاردهم وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی مصطفی سالاری را بهعنوان مدیرعامل سازمان تأمین اجتماعی منصوب کرد.
کلم بروکلی را میتوان به روشهای مختلفی تهیه کرد تا هم حداکثر فواید سلامتی خود را حفظ کرده و هم طعم فوقالعادهای پیدا کند.
وقتی صحبت از غذاهای ضدسرطانی به میان میآید، سر و کله کلم بروکلی- ساقه سبزرنگی که اغلب در کنارههای بشقاب شام باقی میماند- پیدا میشود.
مطالعات نشان میدهند که این سبزی چلیپایی سرشار از ترکیباتی است که سلولهای بدخیم را هدف میگیرند و سپر دفاعی طبیعی بدن را تقویت میکنند.
یک تحلیل جامع در سال ۲۰۲۴ نشان داد افرادی که به شکل منظم کلم بروکلی میخورند- یکبار در هفته یا روزانه- در مقایسه با کسانی که بندرت کلم بروکلی میخورند یا اصلاً به آن لب نمیزنند، کمتر در معرض خطر ابتلا به سرطانهای خاص قرار میگیرند. مصرف منظم کلم بروکلی با کاهش خطر ابتلا به سرطانهای انداممحور مانند سرطان سینه، مثانه، روده بزرگ، ریه و معده ارتباط مستقیم دارد.
ایمی براگنینی، کارشناس تغذیه و متخصص تغذیه سرطان، به اپک تایمز گفت: «کلم بروکلی یک نیروگاه تغذیهای بوده و سرشار از مواد مغذی ضروری مانند ویتامینهای ث و کا، کلسیم و آهن است و فیبر زیادی هم دارد که نقش بسزایی در بهبود سلامت روده ایفا میکند.» براگنینی افزود: «کلم بروکلی سرشار از آنتیاکسیدانها و مواد شیمیایی گیاهی است که به شکل قابلتوجهی خطر ابتلا به بیماریهای مختلف از جمله سرطان را کاهش میدهند.»
یکی از مهمترین ترکیبات کلم بروکلی سولفورافان است. تحقیقات نشان میدهند که سولفورافان به روشهای مختلف از انسان در برابر سرطان محافظت میکند:
هدف گرفتن سلولهای بنیادی سرطانی
تقویت مسیرهای سمزدایی بدن
خنثی کردن رادیکالهای آزادی که به سلولهای سالم آسیب میزنند
براگنینی میگوید سولفورافان به چند طریق دیگر نیز به پیشگیری از سرطان کمک میکند که عبارتند از:
کاهش التهاب
جلوگیری از جهشهای دیانای
ممانعت از رشد سلولهای سرطانی
اگر به فکر داشتن یک رژیم غذایی سالم هستید، براگنینی، سخنگوی آکادمی تغذیه و رژیم غذایی، پیشنهاد میکند که با برنامهریزی شروع کنید. تغذیه سالم با برنامهریزی قبلی و تنظیم فهرست خوراکیها آغاز میشود.
تطبیقپذیری کلم بروکلی باعث شده که گنجاندن آن در وعدههای غذایی مختلف آسان باشد. براگنینی میگوید: «شخصاً طرفدار کلم بروکلی خام نیستم، اما خوردن آن را با روغن زیتون، سیر و پیاز سرخشده دوست دارم. شما شاید از خوردن کلم بروکلی پختهشده خوشتان بیاید. بروکلیها را خرد کنید و به آنها روغن زیتون و ادویه بزنید. سپس بروکلیها را حدود ۱۵ دقیقه در دمای ۲۰۵ درجه سانتیگراد بپزید.»
«یکی دیگر از خوراکیهای مورد علاقه من پستوی کلم بروکلی است. کلم بروکلیها را بلانچ کنید. سپس آنها را درون ظرف آب یخ بریزید تا فرایند پخت متوقف شود. آنها را با پنیر پارمزان، سیر، لیمو و روغن زیتون مخلوط کنید تا یک پستوی جذاب و خوشمزه داشته باشید.»
موفو شوکودو، متخصص تغذیه یکپارچه و فانکشنال، و براگنینی توصیه میکنند که:
کلم بروکلی را به سیبزمینی، پاستا یا سوپ اضافه کنید
کلم بروکلی را در کنار هر غذایی سرو کنید
کلم بروکلی را با روغن زیتون، آبلیمو و ادویههایی مثل سیر، دانههای خردل و فلفل قرمز تفت دهید یا کباب کنید
کلم بروکلی را بهصورت خام به اسموتیها و سالادها اضافه کنید
کلم بروکلی را به سوپ، خورش کاری یا خوراکها اضافه کنید
کلم بروکلی خام یا کبابی را با انواع دیپ از جمله حمص یا سسهای با پایه ماست ترکیب کنید
شوکودو گفت: «کلم بروکلی مثل دیگر سبزیجات چلیپایی از یک طعم تلخ طبیعی برخوردار است، اما به مرور زمان به ارزش آن پی میبرید. شوکودو به کسانی که تازه با کلم بروکلی آشنا شدهاند توصیه میکند که «از کم شروع کنید و بتدریج مصرف خود را افزایش دهید.»
شوکودو میگوید: «میتوانید تلخی طبیعی کلم بروکلی را با روغن زیتون، آبلیمو، ماست، مغزها، پنیر یا فلفل قرمز متعادل کنید تا طعم بهتری به خود بگیرد.»