تاریخ انتشار: ۱۰:۵۰ - ۲۴ مهر ۱۴۰۳
تعداد نظرات: ۱۳ نظر
اقتصاد ۲۴ گزارش می‌دهد؛

کسری بودجه ۱۴۰۳ دوباره با جیب مردم پر می‌شود؟/ عبور دولت پزشکیان از مانع کسری، با تشدید مالیات‌ستانی از شهروندان؟

کارشناس اقتصادی اعلام کرد: همزمان با رشد هزینه‌ها، درآمد‌های ایران کمتر شده است؛ بنا به اعلام دولت، فروش ماهانه یک میلیون و ۵۰۰ هزار بشکه نفت به چین با قیمت بشکه‌ای ۶۵ دلار، برای کشور می‌تواند ۳۵ میلیارد دلار درآمد داشته باشد. اما براساس اظهارات مقامات، یک سوم درآمد‌های نفتی خرج دورزدن تحریم‌ها می‌شود. در نتیجه به‌طور خوشبینانه، ۲۵ میلیارد دلار برای کشور باقی می‌ماند که نسبت به هزینه‌ها، مبلغی بسیار کم است.

کسری بودجه ۱۴۰۳

اقتصاد ۲۴ - کسری بودجه؛ مسئله‌ای که همه مردم حداقل یکبار نام آن را شنیده‌اند و می‌دانند اغلب مواقع در نیمه دوم سال، دولت‌ها زیاد از آن صحبت می‌کنند. تاکید بر کسری بودجه برای رشد نرخ اقلام مهم یا حتی استفاده از آن به عنوان بهانه برای ناتوانی در مهار تورم، اتفاقیست که دو دهه آن را تجربه می‌کنیم.

طی سال‌های اخیر هم کسری بودجه تبدیل به دلیل افزایش فشار‌های مالی بر اقشار مختلف مردم شده است؛ به عنوان مثال دولت پایه درآمدی بودجه سال ۱۴۰۲ را براساس مالیات (انواع مالیات اعم از مالیات بر واردات و...) و درآمد‌های گمرکی بنا کرد و این به معنای افزایش فشار بر فعالان بازرگانی و سایر بازیگران اقتصادی بود. این روند در سال ۱۴۰۳ نیز ادامه پیدا کرد، اما ذره‌بین دولت بر افزایش فشار‌های مالیاتی اقشار تمرکز داشت.

هر چند عمر دولت سیزدهم به قدری نبود که نیمه دوم سال ۱۴۰۳ را ببیند، اما به نظر می‌رسد دولت چهاردهم نیز همان رویه را در پیش گرفته است. این روز‌ها ابراز نگرانی دولت از کمبود کسری بودجه بیشتر شده و یادآوری بر احتمال افزایش نرخ بنزین و تایید گران شدن نان، به این دلیل است.

هدررفت یک‌سوم درآمد‌های نفتی

کامران ندری، کارشناس اقتصادی در گفتگو با اقتصاد ۲۴ ، ابتدا به تشریح وضعیت فعلی کشور پرداخت و گفت: سالهاست که ایران درگیر بحث کسری بودجه است و هر سال شدت وخامت آن بیشتر می‌شود. طی چند ماه اخیر با افزایش مشکلات و چالش‌های دیپلماتیک در سراسر جهان و با توجه به این مسئله که ایران یکی از طرفین درگیری‌هاست، مولفه‌های بیشتری بر گره‌های اقتصادی ایران فشار وارد کرده‌اند. از این نظر هزینه‌های دولت نسبت به قبل افزایش پیدا کرده و بدیهیست که با ناترازی بیشتری از نظر درآمد و خرج‌کرد مواجه باشیم.

وی ادامه داد: همزمان با رشد هزینه‌ها، درآمد‌های ایران کمتر شده است؛ بنا به اعلام دولت، فروش ماهانه یک میلیون و ۵۰۰ هزار بشکه نفت به چین با قیمت بشکه‌ای ۶۵ دلار، برای کشور می‌تواند ۳۵ میلیارد دلار درآمد داشته باشد. اما براساس اظهارات مقامات، یک سوم درآمد‌های نفتی خرج دورزدن تحریم‌ها می‌شود. در نتیجه به‌طور خوشبینانه، ۲۵ میلیارد دلار برای کشور باقی می‌ماند که نسبت به هزینه‌ها، مبلغی بسیار کم است.

کسری بودجه ۱۴۰۳

رشد تصاعدی هزینه‌ها

ندری در ادامه صحبت‌های خود، تنها تنش‌های بین‌المللی را هزینه جدی دولت ندانست و در این‌باره توضیح داد: تمام زیرساخت‌های فنی و صنعتی در ایران فرسوده است؛ حتی صنعت نفتی که برای ایران درآمدزایی می‌کند نیز با زیرساخت‌ها و پایه‌های قدیمی و مستهلک در حال فعالیت است. با استمرار این روند، هزینه‌ها هر روز بیشتر می‌شود و دولت به دلیل نداشتن منابع مالی مناسب، از ارائه خدمات بازمانده و کیفیت آن‌ها کاهش می‌یابد.


بیشتر بخوانید: کدام دهک‌ها بیشترین تورم را تجربه کردند؟ + جدول


این کارشناس اقتصادی افزود: متاسفانه مدیران توجهی به استهلاک و فرسودگی زیرساخت‌ها ندارند و زمانی که یک بخش به طور بحرانی درگیر مشکل می‌شود، تازه نگاه‌ها به سمت آن جلب می‌شود. در این زمان، هزینه اصلاح به صورت تصاعدی بالا می‌رود و کاری از دست دولتی که منبع مالی در دست ندارد، برنمی‌آید.

وی خاطرنشان کرد: دولت فعلی نعل به نعل مسیر دولت سیزدهم را در پیش گرفته و طی این مدت، تغییر خاصی در عملکرد و برنامه‌ها دیده نمی‌شود. دولت اعلام کرده برای سال آینده در نظر دارد حداکثر ۲۰ درصد به پایه حقوق افراد اضافه کند که این رقم در مقایسه با تورم بالای ۳۰ درصد، بسیار کم است. به نظر می‌رسد افزایش فشار‌های هزینه‌ای و مالیاتی بر مردم، به عنوان راهکار مشترک دولت سیزدهم و چهاردهم برای مقابله با کسری بودجه باشد.

روز‌های تکراری برای اقتصاد ایران

به گزارش اقتصاد ۲۴، تمرکز بر اخذ مالیات از افرادی که عملکرد آن‌ها فرار از مالیات تلقی می‌شود، یک نکته مثبت نه صرفا جهت افزایش منابع درآمدی دولت، بلکه در راستای بهبود مدیریت‌های اقتصادیست. اما متاسفانه دولت سیزدهم و حالا دولت چهاردهم، نگاه جدی به افزایش فشار مالیات بر افراد خوش‌حساب و کسب‌وکارهایی دارد که همواره نهایت همکاری را در این باره با دولت داشته‌اند.

از سویی دیگر کارمندان و کارگران نیز پیش از آنکه حقوق به حساب آن‌ها ریخته شود، مالیات را پرداخت می‌کنند. تنها کسانی در این میان می‌توانند از پرداخت مالیات فرار کنند و امکان سندسازی برای میزان درآمد‌های آن‌ها وجود دارد؛ فعالان بازار آزاد هستند، خواه مدیران کسب‌وکار‌ها و شرکت‌های بزرگ.

بی‌توجهی به تورمی که بر مردم فشار می‌آورد در کنار افزایش تلاش‌ها برای پایین نگه داشتن پایه حقوق و رشد صعودی هزینه‌تراشی‌هایی مثل مالیات، تنها مختص به دولت فعلی و پیشین نیست. دولت‌ها طی دهه‌های گذشته یاد گرفته‌اند بودجه‌ای که هیچ وقت کسری آن جبران نمی‌شود را با نگاه به جیب مردم پر کنند. در چنین شرایطی نه فقط برای ادامه سال ۱۴۰۳، بلکه برای سال‌های پیش رو نیز نمی‌توان چشم‌انداز روشنی برای بهبود وضعیت داشت.

نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۳
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۷
سلام
0
1
چهارشنبه ۲۵ مهر ۱۴۰۳
هیچ مشکلی از مردم حل نشد جز بدبختی بیشتر مردم
ناشناس
0
0
چهارشنبه ۲۵ مهر ۱۴۰۳
سلام دقیقا پول کسری بودجه را دارن ازمردم میگیرن ا زبرق گرفته تاگاز وآب واقعا خسته نباشید اگه نمی‌تونید مملکت رو اداره کنید نیایید سرکار وبه مردم برای گرفتن رای قول ندید
آدم بیچاره
0
0
چهارشنبه ۲۵ مهر ۱۴۰۳
هرچی کشیدیم از دولت‌های ۱۲ و سیزدهم بوده است و این را ه راهیچ کس نمی توان درست کرد البته با وجود تندرو ها هیچ رسی جمهور ی نمی‌تواند از زیر تیغ اینها عبور کند و هر روز بدتر دیروز می‌شود ای کاش از این ایران نکبت بار خروج کنیم که بدبختی فرزندانمان را می‌بینیم که بدبختی خودمان رها نشدیم کی از این دستوراتی که به ریس جمهور داده می‌شود و تا با دنیا تعامل نداشته باشیم ما همانیم و حتی خداوند متعال هم ایران را نمی‌تواند درست کند
ناشناس
0
1
چهارشنبه ۲۵ مهر ۱۴۰۳
چیزی غیر عادی نیست خیلی وقته مرسومه
ناشناس
0
0
چهارشنبه ۲۵ مهر ۱۴۰۳
از اخر جمله معلوم شد چه بلایی سر مردم قراره بیاد خیلی راحت میگن تحریم هستیم
ناشناس
0
0
پنجشنبه ۲۶ مهر ۱۴۰۳
خب اون چندتن طلا ومیلیاردها پولی که همین چندوقت پیش بردن روبگیرید مگر ملت چه گناهی کرد میبرن عشق وحال مبکنن زندگی لاکچری درست میکنن خوب میخورن بهترین دکترا وگردشها درخارج انجام میدن بعد ملت فقط زجربایدبکشه
ناشناس
0
0
پنجشنبه ۲۶ مهر ۱۴۰۳
پزشکیان هم مثل رییس جمهور های قبلی
آخرش میگه کی بود کی بود من نبودم
وقتی سواد کشور داری نداشته باشی فرقی نمیکنه آخوند یا پرفسور باشی یا پزشک جراح
کشور داری اصول داره و اولیه ترین اصل ان ارتقا سطح زندگی مردم و جلب حمایت مردم و امید به آینده ست
هزینه های اضافی رو کم کنید آقای پزشکیان هزینه های که هیچ سودی برای مردم مظلوم ایران ندارد
امیر
0
2
پنجشنبه ۲۶ مهر ۱۴۰۳
درود.. جالبه هر دولتی در رآس امور قرار میگیره.. میگن دولت قبل. بدهکار بود. وهزاران حرف دیگر... اما هیچکس حاضر نیست اعلام کنه بیسواد هستیم.. یا اینکه اقتصاد ایران.. رفته زیر خاک
امیر
0
0
پنجشنبه ۲۶ مهر ۱۴۰۳
درود.. جالبه هر دولتی در رآس امور قرار میگیره.. میگن دولت قبل. بدهکار بود. وهزاران حرف دیگر... اما هیچکس حاضر نیست اعلام کنه بیسواد هستیم.. یا اینکه اقتصاد ایران.. رفته زیر خاک
Amin
0
0
پنجشنبه ۲۶ مهر ۱۴۰۳
توی برخی کشورهای دیگه هم مالیات 40 درصدی از مردم شون میگیرن ، منتها مال اونا تا آخرین قرونش مشخصه کجا خرج میشه (اکثرا برای بهبود زندگی مردم و خرج پیشرفت کشور خودشون میشه).
اینجا مقامات پول نفت رو بین دوستاشون تقسیم میکنن ، مالیات رو هم بین مردم 15 تا کشور دیگه . تازه آخر سر از مردم طلبکارم هستن .
ناشناس
0
0
پنجشنبه ۲۶ مهر ۱۴۰۳
میتونن نفروشن تا زمانی که قیمت نفت صادراتی بالا ببرن حرف اینجاست که فقط برسرمردم این مملکت میریزن پردروغ ووحشت زده ی مردم ازخدا بترسید
بینام
0
0
جمعه ۲۷ مهر ۱۴۰۳
ایران وایرانی وبه خاک سیاه نشوندین خداوند به خاک سیاه بکشونتتون
ناشناس
0
0
شنبه ۲۸ مهر ۱۴۰۳
اگر پزشکیان نتونه به وعده های که به مردم داده عمل کندبایدبنابه گفته خودش دلیل آن رابه مردم اعلام کندودرصورت عدم توانایی دراداره کشورکناربکشد.
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

قیمت پسته، تخمه، آجیل و خشکبار + جدول

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت تبلت اپل امروز + جدول

قیمت سکه و طلا امروز دوشنبه ۶ اسفند ۱۴۰۳ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز دوشنبه ۶ اسفند ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز سه‌شنبه ۷ اسفند ۱۴۰۳ + جدول

تعطیلی گسترده مدارس و ادارات استان‌های کشور در روز سه‌شنبه ۷ اسفند

عکس/ روحانی افغان: افغان‌ها در ایران حق مالکیت دارند!

عکس/ شباهت شوکه کننده امین حیایی به مادرش

اینفوگرافی/ تنها ۴ عضو کمیسیون اقتصادی مجلس حامی استیضاح همتی

عکس/ استایل متفاوت مازیار لرستانی و خسرو شکیبایی ۳۳ سال پیش با اکسسوری و عینک لاکچری

عکس/ نقشه با جزییات ایران ۲۷۸ سال پیش در زمان سلسله افشاری

عکس/ لامبورگینی میورا ۵۳ سال پیش در خیابان فردوسی تهران

عکس/ استایل گنگ النازشاکردوست و لیلا اوتادی با دستمال سر و کلاه جنگی

عکس/ جولان خودرو‌های خارجی ۷۲ سال پیش در خیابان‌های تهران

عکس/ چشم انداز شگفت انگیز از مقبرۀ کوروش کبیر ۹۷ سال پیش

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

بیمه نوین حامی اصلی اولین مسابقه هوش مصنوعی دانشگاه تهران

آیا قیمت طلا اصلاح می‌شود؟

گزارش عملکرد چشمگیر بیمه نوین در دوره یک ماهه منتهی به پایان بهمن ماه

نماینده ولی فقیه در بنیاد شهید و امور ایثارگران: خدمت به جامعه ایثارگری باید همراه با اخلاص باشد

فیلم/ ناپدید شدن کوهنورد ۴۷ ساله در توچال

عوامل روشن نشدن موتور سیکلت و روش‌های تعمیر آن

عکس/ بازار آستارا در گیلان حدود ۵۴ سال پیش

گزارش بورس امروز سه شنبه ۷ اسفند ۱۴۰۳

عیدی بازنشستگان ۱۴۰۴ برابر با قیمت یک جفت کفش

تنها غایب قطعی پرسپولیس برای دربی ۱۰۵

عکس/ تغییر باورنکردنی چهره زیبا بروفه با استایل زمستانی

بیمه ابزار کلیدی در مدیریت ریسک مطلوب

صدور حکم نهایی ۴۴ متهم پرونده چای دبش

همسران دردسرساز علیه استقلال و پرسپولیس

فیلم/ حمله تند یک نماینده به جلیلی در صحن مجلس

اعلام شعار دربی ۱۰۵ از سوی سازمان لیگ

زمستان رویایی در آستارا

زیدآبادی: روسوفیل‌های وطنی احساس شرم نمی‌کنند؟

دستگیری عده‌ای در پی فراخوان تجمع ۲۵ بهمن برای رفع حصر

عکس/ نمایی خارق العاده از دروازه شمیران ۹۳ سال پیش در یک روز برفی

واعظی: در جهان امروز سیاست در خدمت اقتصاد است

تهران _ مسکو؛ بزنگاه دوباره برای وزن کشی روابط

خطر جدی فرونشست زمین در تهران

جاده چالوس تا اطلاع بعدی مسدود است

قیمت جدید آپارتمان در مناطق ۴ و ۵ تهران از تهرانپارس تا جنت آباد+ جدول

واکنش تند و صریح پزشکیان به استیضاح همتی

احتمال فروش دوباره دلار به هر ایرانی؛ هر شهروند ۲۱۰۰

پیش‌بینی هولناک از روند افزایش قیمت مسکن در سال ۱۴۰۴

عکس/ موتورسواری داریوش با دخترش ۳۳ سال پیش

مصرف ساعتی ۳.۵ میلیون مترمکعب گاز در تهران

جدیدترین قیمت خانه در شهریار اسفند ۱۴۰۳ + جدول

قیمت نفت بعد از تحریم‌های جدید آمریکا علیه ایران جهشی شد

پشت پرده پتروشیمی تبریز؛ زنگ خطر یا یک نوسان طبیعی؟

معرفی خودرو پژو ۵۰۸ L با جعبه دنده ۸ سرعته اتوماتیک AT + عکس

سایه سهمگین دلار و طلا بر سر مسکن

فیلم/ زن میانسال زورگیر خیابان پیروزی با بخشید

فیلم/ ریزش پل در کره جنوبی قربانی گرفت

عکس/ رستوران گردی شبنم قلی خانی با کت ساتن چندرنگ

١۵ مربی ایرانی استقلال در تاریخ دربی

تیر خلاص مجلس به مستاجران با انفجار قیمت خانه در نوروز ۱۴۰۴

فیلم/ توضیحات قوه قضائیه در مورد پرونده قتل امیر محمد خالقی

فیلم/ سایت‌های غیرمجاز فروش طلا مسدود می‌شوند

توقیف پاسپورت متهم پرونده کوروش کمپانی در امارات

سود سهام عدالت پایان اسفند ۱۴۰۳ واریز می‌شود؟

عکس/ چهرۀ متفاوت الناز شاکردوست در ۱۹ سالگی با چادر گلدار

ادعای وحشتناک قاتل دو زن مسافرکش

بورس همیشه در جاده مه‌آلود است

عکس/ حال و هوای میدان توپخانه تهران ۷۳ سال پیش

نرخ سبد معیشتی از ۲۳ تا ۳۵ میلیون تومان؛ کدام مبنای دستمزد ۱۴۰۴ قرار می‌گیرد؟/ رقم حقوق را از قصد آخر سال اعلام می‌کنند که جای چانه‌زنی باقی نماند

افشای راز قتل پسر سمنانی توسط مهاجران افغان