تاریخ انتشار: ۱۱:۵۰ - ۲۴ مهر ۱۴۰۳

تنش آبی و سیل‌های ویرانگر مساله‌ سیستان و بلوچستان

سیستان و بلوچستان، از یک سو با چالش خشکسالی و تنش آبی مواجه است و از سوی دیگر در فصل‌های بارندگی، خسارت‌های ناشی از سیلاب‌ها و آبگرفتگی دامن مردمانش را می‌گیرد. علیرضا سروری‌نژاد،تاکید کرده است که برخی طرح‌های عمرانی برای احداث سازه‌های بزرگ آبی و راه‌های مواصلاتی و حتی مدیریت زمین‌های کشاورزی، بیشتر از اینکه حلال مشکلات استان باشند، بر چالش‌ها افزوده‌اند.

تنش آبی در سیستان و بلوچستان

اقتصاد۲۴-در روز‌های اخیر و با آغاز بارندگی‌ها در سیستان و بلوچستان، باز هم حکایت آبگرفتگی در برخی مناطق و ضرورت امدادرسانی به مردم تکرار شده است. این استان، از یک سو در حوزه خشکسالی و تنش آبی چالش‌های جدی دارد؛ به گونه‌ای که علی پوراحمد، رئیس حوضه آبریز فلات مرکزی و شرقی کشور اخیرا، کم‌آبی سیستان و بلوچستان را مساله اول بخش آب کشور اعلام کرده است. از سوی دیگر، در فصول بارندگی، جاری شدن رواناب‌ها و سیل‌های گاه مرگبار و ویرانگر، دامن مردمان این دیار را می‌گیرد.

علیرضا سروری‌نژاد، پژوهشگر آب و خاک معتقد است سیستان و بلوچستان با وجود وسعت زیاد و بارندگی کم، از منابع آبی لازم برای تامین نیاز‌های شرب، کشاورزی و صنعتی برخوردار است؛ البته در صورت مدیریت علمی و فنی این منابع. او در گفتگو با تجارت‌نیوز تاکید کرده است که در جنوب این استان چندین سازه بزرگ آبی ساخته شده‌اند که، اما هیچکدام از آن‌ها به تاسیسات و ابنیه لازم برای انتقال آب به پایین دست مجهز نیستند؛ در نتیجه نیاز‌های آبی تعریف شده را برطرف نمی‌کنند. سروری‌نژاد همچنین، شیوه احداث راه‌های مواصلاتی، عدم تناسب پل‌ها و گذرگاه‌ها با نیاز‌های اقلیمی منطقه، طرح‌های مسکن‌سازی و مدل‌های مدیریت زمین‌های کشاورزی در سیستان و بلوچستان ار از دیگر چالش‌هایی دانسته است که به کم‌آبی از یک سو و وقوع سیلاب‌های ویرانگر از سوی دیگر دامن می‌زنند. او راه‌حل این شرایط را آبخیزداری و آبخوان‌داری می‌داند و تاکید می‌کند که اعتبارات لازم به این طرح‌ها اختصاص نمی‌یابد؛ در مقابل، تامین اعتبار برای طرح‌های مانند سازه‌های بزرگ آبی، انتقال آب و شیرین‌سازی، با اشتیاق بیشتری انجام می‌شود.

مشروح گفتگو را در ادامه می‌خوانید.

ناآشنایی مدیران با شرایط اقلیمی سیستان و بلوچستان

اخیرا برخی از مدیران استانی در سیستان و بلوچستان، تاکید کرده‌اند که شیوه مدیریت منابع آبی در استان اشتباه است و در حالی که در قسمتی از آن سیل جاری می‌شود، بخش‌های دیگر با خشکسالی مواجه هستند. در این میان، طرح‌های هزینه‌بر و آسیب‌زننده‌ای، چون شیرین‌سازی آب نیز انجام می‌شود. چرا وضعیت به این شکل درآمده است؟

بسیاری از کارشناسان و مدیران استانی و حتی ملی، شناختی از ماهیت اقلیمی، ژئومورفولوژی و هیدرولوزی و ویژگی‌های زمین‌شناسی و خاکشناسی سیستان و بلوچستان ندارند. به همین دلیل برخی از اقدامات و طرح‌هایی که در زمینه سازه‌های بزرگ آبی، احداث راه‌های مواصلاتی و تناسب پل‌ها و گذرگاه‌ها و حتی مدیریت زمین‌های کشاورزی در استان انجام می‌شود، بیشتر از اینکه حلال مشکلات باشد، بعضا بر چالش‌ها می‌افزایند. در مورد استان سیستان و بلوچستان باید به چند نکته توجه کرد. نخست آنکه یکی از پهناورترین استان‌های کشور است که مساحت آن با مجموع وسعت ۱۲ استان کشور یا حتی شش تا کشور اروپایی برابری می‌کند. وسعت زیاد استان، در کنار میزان بارندگی کم، شرایطی را ایجاد می‌کند که نیاز به مدیریت دقیقی دارد. سیستان و بلوچستان در منطقه‌ای خشک و فراخشک قرار دارد. متوسط بارندگی آن، ۱۰۰ تا ۱۱۰ میلیمتر در سال و حجم نزولات آسمانی استان، حدود ۲۱ میلیارد متر مکعب است. این میزان بارندگی در سیستان و بلوچستان، در سال‌های نرمال و ترسالی در بازه زمانی۱۰ تا ۲۰ روزه رخ می‌دهد. برای مثال، در اسفند ۱۴۰۲ و اواخر فرودین ۱۴۰۳ مجموعا در کمتر از دو هفته، حجم نزولات آسمانی استان به ۳۰ میلیارد متر مکعب رسید که بیشتر از بارندگی متوسط استان در طول یک سال بود. اما بدون شک حجم قابل توجهی از این عدد از دسترس خارج و به سیلاب‌های ویرانگر تبدیل شد.


بیشتر بخوانید:فیلم/سیستان و بلوچستان آخر دنیاست!


یعنی حتی این حجم قابل توجه از بارندگی نیز نمی‌تواند کمکی به رفع خشکسالی در استان بکند؟

متاسفانه پاسخ منفی است. بارندگی در مناطق خشک و نیمه خشک با شدت بالا و در مدت کوتاه اتفاق می‌افتد. از سوی دیگر، مساحت بزرگی از استان سیستان و بلوچستان را ارتفاعات به خود اختصاص داده‌اند. این مناطق مرتفع، به‌جای خاک و پوشش گیاهی، بیشتر پوشیده از توده‌های سنگی هستند و آب را به خود جذب نمی‌کنند. مجموع دو ویژگی، شیب زیاد و نفوذپذیری کم باعث می‌شود حجم زیادی از بارندگی به رواناب و سیل تبدیل شود. این شرایط آب را از دسترس بهره‌برداران خارج و به سمت دریای عمان، استان‌های همجوار و دو کشور افغانستان و پاکستان روان می‌کند.

اجرای طرح‌های عمرانی بدون توجه به شرایط جمعیتی استان

اشاره کردید که طرح‌های عمرانی نیز کمکی به بهبود این شرایط نمی‌کند.

دقیقا. سیستان و بلوچستان، از جمله استان‌های کشور است که جمعیت روستایی آن، همچنان بیشتر از جمعیت شهری و نسبت آن‌ها تقریبا ۵۱ به ۴۹ درصد است. در این میان، بخش قابل توجهی از روستائیان، نیز در بخش‌های مرتفع استان و به صورت پراکنده زندگی می‌کنند؛ به گونه‌ای که تراکم جمعیت در سیستان و بلوچستان، حدود ۱۲.۵ نفر در کیلومتر مربع است. در حالی که متوسط کشوری این شاخص به ۴۳ نفر در کیلومتر مربع می‌رسد. در نتیجه هر طرح و برنامه‌ای در استان، باید به گونه‌ای طراحی و اجرایی شود که این بهره‌برداران، اعم از کشاورزان و دامدارانی که در ارتفاعات بالادست، میان‌دست و پایین‌دست ساکن هستند، منتفع شوند. اما معمولا تمرکز در سیستان و بلوچستان، بر سازه‌های آبی بزرگ است که بیشتر بر دشت‌ها مشرف و متمرکز هستند و نیاز‌های این بهره‌برداران را برطرف نمی‌کنند. در این میان، چالش دیگری نیز وجود دارد. به‌طور مثال در بازه زمانی ۱۰ تا ۳۰ سال گذشته، پنج سد در جنوب استان ساخته شده است، اما هیچکدام از آن‌ها به تاسیسات و ابنیه لازم برای انتقال آب به پایین دست مجهز نیستند و بخش زیادی از آبی که در مخازن آن‌ها ذخیره است، لاجرم تبخیر می‌شود.

در واقع با وجود هزینه زیادی که برای احداث آن‌ها شده است، تاثیر چندانی نیز بر تامین نیاز‌های آبی استان برای مصارف شرب، کشاورزی و صنعتی ندارند. این در حالی است که، مجموع حجم آن‌ها به ۷۵۰ میلیون متر مکعب می‌رسد؛ یعنی حدود پنج برابر کل نیاز آبی در بخش شرب و بهداشت استان. البته این سد‌ها می‌توانستند در صورت تجهیز و بهره‌برداری کامل از نظر دوستداران محیط زیستی، تبعات منفی نیز داشته باشند، اما نکته من این است که حتی به اهداف تعریف شده هم نرسیده‌اند.

هرچند بعضا، یکی از عوامل تشدید خسارت‌های ناشی از سیلاب در جنوب سیستان و بلوچستان هم می‌توانند باشند. برای مثال، در بارندگی ۳۰ میلیارد متر مکعبی که در اسفند ۱۴۰۲ و فرودین ۱۴۰۳ اتفاق افتاد، حجم مخزن این سد‌ها در نوبت اول پر شد، در نوبت دوم نیز برای جلوگیری از آسیب به بدنه سازه‌ها، دریچه‌ها را هم باز کردند؛ در نتیجه به حجم سیلاب‌های خروجی از ناحیه سرریز‌ها و دریچه‌های تحتانی افزوده و خسارت به مردم شدیدتر شد. البته که ساکنان محلی منطقه نیز به حریم رودخانه‌ها نفوذ کرده بودند و عدم مقابله با این موضوع، خسارت‌ها را افزایش داد. 


بیشتر بخوانید:ماجرای عجیب آتش‌سوزی‌های زنجیره‌ای در روستای دورافتاده/ اهالی: کار اجنه است؛ دهیار: نهاد‌ها کمک کنند


سازه‌ها و طرح‌هایی که باعث تشدید خسارت سیل می‌شوند

علاوه بر سدسازی‌های بی‌رویه، چه اقدامات دیگری به وخیم‌تر شدن شرایط در سیستان و بلوچستان دامن زده است؟بعضا طرح‌های اجرایی غیرفنی مثلا در راه سازی و ساخت سایر تاسیسات زیربنایی و حتی در بخش مسکن نیز در این شرایط دخیل بودند. احداث انواع راه‌های مواصلاتی که پل‌ها و گذرگاه‌های آن‌ها تناسبی با حجم رواناب‌های جاری شده نداشتند، نه تنها کمکی به هدایت جریان آب نکردند بلکه خود متحمل خسارت‌های زیادی شدند و حتی بر شدت سیلاب‌ها و افزایش آسیب‌ها در پایین دست افزودند. در این رهگذر، شیوه مدیریت اراضی کشاورزی و طرح‌های مرتبط با آن‌ها در جنوب استان نیز، از دیگر عواملی هستند که باعت تشدید خسارت‌های ناشی از سیل در سیستان و بلوچستان می‌شوند.

تنها راه مدیریت منابع آبی استان؛ آبخیزداری و آبخوانداری

با توجه به اینکه به نظر می‌رسد، شرایط استان دیگر تحمل اشتباهات بیشتر مدیریتی و سیاستگذاری را ندارد، چگونه توان وضعیت را بهبود بخشید؟

با تاکید می‌گویم که راه‌حل چالش‌های سیستان و بلوچستان در زمینه کم‌آبی، خشکسالی و حتی وقوع سیلاب‌های مخرب، فقط و فقط اجرای طرح‌های آبخیزداری و آبخوانداری است. مورد نخست، آب‌های سطحی را کنترل می‌کند و دومی نیز به تقویت منابع آب‌های زیرزمینی می‌پردازد. در این صورت است که با احداث سازه‌های کوچک‌تر در سرشاخه‌های بالادست، علاوه بر استحصال آب‌های سطحی و استفاده توسط مردم محلی، از شدت سیلاب‌ها کاسته می‌شود و به این ترتیب خسارت‌ها نیز کاهش می‌یابد. همچنین در دوره‌هایی که تنش کم‌آبی و خشکسالی بروز می‌کند، باز مردم از آب‌های استحصال شده سطحی و منابع آب‌های زیرزمینی که در بازه‌های ترسالی توسط سازه‌های آبخیزداری تقویت شده‌اند، بهره‌مند می‌شوند.

در واقع می‌توان گفت سیستان و بلوچستان، از نظر منابع آبی در صورت مدیریت علمی و فنی مشکلی ندارد و با همین میزان بارندگی اندک نیز می‌توان نیاز بخش‌های مختلف استان را تامین کرد. اما متاسفانه، اعتبارات موجود در بخش آبخیزداری و آبخوانداری بسیار ناچیز است به‌گونه‌ای که در چهار دهه اخیر، فقط حدود ۱۵ درصد از سطح استان تحت پوشش این فنون قرار گرفته است. در بیشتر سال‌ها نیز تخصیص اعتبارات اساسا متناسب با حجم فعالیت‌های اجرایی پیش‌بینی شده نیست. اما تامین اعتبار برای طرح‌های مانند سازه‌های بزرگ آبی، انتقال آب و شیرین‌سازی، با اشتیاق بیشتری انجام می‌شود.

منبع: تجارت نیوز
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت خودرو‌های جک و لیفان شرکت کرمان موتور امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

قیمت قند و شکر امروز

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت تبلت سرفیس و سامسونگ امروز + جدول

قیمت سکه و طلا امروز دوشنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت انواع لپ تاپ لنوو + جدول

عکس/ترسناک‌ترین خودروی حمل جنازه در تهران

عکس/ تغییر چهره عجیب سپیده خداوردی

عکس/ برترین گلزنان تاریخ استقلال

تصویری زیرخاکی از داریوش مهرجویی کنار بهرام بیضایی، مسعود کیمیایی، ناصر تقوایی و علی حاتمی

عکس/خانه‌های زیبای رنگی بندرانزلی

عکس زیرخاکی از کافه قنادی فرانسه در دهه‌ی پنجاه شمسی

اسرائیل به چادر‌های آوارگان فلسطینی هم رحم نکرد!

تصاویری از تمرینات تیم فوتبال پرسپولیس

عکس/قیمت میوه و صیفی‌جات تهران ۷۰ سال قبل

عکس/ استایل جذاب هادی کاظمی و همسرش سمانه پاکدل

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

عکس/ پاییز رویایی در بیدخون بردسیر، استان کرمان

اینفوگرافی/نتایج ۱۰ دیدار اخیر تیم‌های ملی فوتبال ایران و قطر

فیلم/ کتک‌کاری لارنسیو رگکامف سرمربی مدنظر استقلال با همسر سابقش

برنامه پرسپولیس برای سفر به قطر

فیلم/سردار فدوی: عملکرد جبهه مقاومت بی‌نظیر است

عکس/ جابجایی اسناد مالی سریال‌های تلویزیون با وانت؟!

هر تهرانی سالانه ۲۳۲ کیلوگرم زباله تولید می‌کند

انتصاب الهام وفائی به عنوان مدیریت بیمه‌های اتکائی شرکت بیمه تعاون

فیلم/خاطره بامزه مت دیمون از تام کروز

عکس/ آمار و ارقام بازی‌های ایران و قطر

چرا قیمت دلار به ۶۰ هزار تومان کاهش نمی‌یابد؟

عکس/ بوسه سردار قاآنی بر پیشانی پدر عباس نیلفروشان

مسئول سابق مناسبات و روابط بین‌الملل سپاه: سلاح هایی قوی تر از بمب هسته ای در اختیار داریم

اخاذی مرد افغان از مردم در پوشش مامور پلیس

فیلم/اژه‌ای تاریخ نابودی اسرائیل را اعلام کرد

فیلم/راز کباب کوبیده‌های ارزان قیمت در کیترینگ‌ها لو رفت!

مهدی جمالی نژاد استاندار اصفهان شد

اینفوگرافی/میزان اعتیادآور بودن انواع مواد مخدر چقدر است؟

فیلم/پرونده دانشجویان مسئله دار حل و فصل شد

فیلم/ روایت داریوش اقبالی از دزدیده شدن کیفش در کنسرت هلند!

قیمت دستوری ۴ محصول لبنی حذف شد

عکس/ خداحافظی سمانه چهکندی از تیم فوتبال خاتون بم

گزارش بورس امروز سه شنبه ۲۴ مهرماه ۱۴۰۳

عکس‌/بانو سولان، همسر تسو سریال جومونگ در ۴۷ سالگی

تصادف مرگبار یک زن جوان در بزرگراه چمران + عکس

آیا قیمت گوشت قرمز تغییر می‌کند؟

از رتبه‌بندی معلمان بازنشسته چه خبر؟

جفت ارز دیجیتال چیست و معاملات آن چگونه انجام می‌شود؟

کسب درآمد۱۲ هزار میلیاردی از پرواز‌های عبوری کشور

عکس‌های دیده نشده از امیر علی پسر شهاب حسینی در ۱۳ سالگی

بهروز تابانی بزرگترین غایب مستر المپیا ۲۰۲۴

پرچم ایران در تظاهرات حمایت از مردم فلسطین در کوبا

بیوگرافی لارنسیو رگکامف سرمربی تازه باشگاه استقلال

با حکم مدیرعامل، مسعود رحیمیان سرپرست مدیریت توسعه کسب و کار بیمه سرمد شد

هشدار ویژه به بازیکنان تیم ملی ایران در رختکن

روزنامه قطری درباره آزمون و طارمی چه نوشت؟

اختلال در سیستم پرداخت ارز مسافرتی در فرودگاه امام

فیلم/ اظهار درماندگی و بیهودگی حمید فرخ نژاد بعد از خروج از کشور

بلیت بازی ایران و قطر ۱۰ میلیون تومان!

تور آموزشی رؤسای ادارات بیمه سینا برگزار شد

عکس/ تبلیغ جالب چای شهرزاد حدود ۶۰ سال قبل

عکس/ بهرام رادان سفیر یک امر خیر شد

تعیین روند شکایت پرسپولیس از ازبکستان

عکس/ پاییز هزار رنگ در ارتفاعات رستم آباد گیلان

سرمربی خارجی استقلال معرفی شد

۸۰۰ هزار دانش اموز دوره متوسط در دبیرستان ثبت نام نکردند

تخریب پایه‌های مهندسی در ایران/ خطر کاهش داوطلبان رشته‌های فنی در دانشگاه های کشور

رشد ۸۲ درصدی پرتفوی بیمه‌های مسئولیت

فیلم/سخنگوی دولت: به اتباع زمین فروخته نخواهد شد

ماجرای متان آرادکوه چیست؟