تاریخ انتشار: ۱۷:۰۰ - ۰۷ آبان ۱۴۰۳

اثرات تغییرات اقلیمی بر فلات مرکزی ایران

تغییرات اقلیمی به‌عنوان یک چالش جهانی، تأثیرات عمیقی بر زندگی مردم و محیط زیست دارد. با توجه به کاهش بارش‌ها و افزایش دما، انتظار داریم که در آینده‌ای نزدیک، بحران آب به شدت افزایش یابد؛ اگر به همین روند اشتباه در عدم احیای زاینده رود ادامه دهیم، شاهد خشک شدن کامل رودخانه فلات مرکزی ایران خواهیم بود

اثرات تغییرات اقلیمی بر فلات مرکزی ایران

اقتصاد۲۴-فلات مرکزی ایران به‌عنوان یکی از خشک‌ترین مناطق کشور، با چالش‌های جدی در تأمین آب مواجه است. بر اساس داده‌های سازمان هواشناسی کشور، میانگین بارش در این منطقه از حدود ۲۵۰ میلی‌متر در سال به کمتر از ۲۰۰ میلی‌متر کاهش یافته است. این در حالی است که در برخی مناطق حوضه آبریز زاینده‌رود، بارش‌ها حتی به ۱۰۰ میلی‌متر در سال نیز نمی‌رسد.

زاینده‌رود، به‌عنوان یکی از مهم‌ترین منابع آبی فلات مرکزی، در سال‌های اخیر با کاهش جدی حجم آب روبرو بوده است. بر اساس گزارش شرکت آب منطقه‌ای اصفهان، حجم آب ذخیره شده در سد زاینده‌رود در سال‌های اخیر به کمتر از ۲۵۰ میلیون متر مکعب کاهش یافته است. این در حالی است که در سال‌های قبل، این میزان به بیش از ۱.۵ میلیارد متر مکعب می‌رسید.

اثرات تغییرات اقلیمی بر فلات مرکزی ایران

طبق گزارش بانک جهانی، پیش‌بینی می‌شود که تغییرات اقلیمی منجر به کاهش ۱۰ تا ۲۰ درصدی بارش‌ها در مناطق خشک و نیمه‌خشک مانند فلات مرکزی ایران شود. این تغییرات، نه‌تن‌ها موجب کاهش منابع آبی می‌شوند، بلکه به افزایش دما نیز منجر می‌شوند. به‌عنوان مثال، میانگین دمای کشور در سال‌های اخیر ۱.۵ درجه سانتی‌گراد افزایش یافته است و این تغییرات می‌تواند تبعات جدی برای کشاورزی و تأمین آب داشته باشد.

به‌گزارش دفتر مطالعات پایه منابع آب، حجم آب پشت سد زاینده‌رود در آغاز فصل پاییز به ۲۸۳ میلیون متر مکعب رسیده که معادل ۲۳ درصد از ظرفیت کل این سد است. این وضعیت نگران‌کننده نشان‌دهنده چالش‌های جدی برای تأمین آب در فصل‌های آینده به‌ویژه برای کشاورزی و مصارف شهری است. کاهش این حجم ذخیره آب، نگرانی‌ها درباره عدم تأمین نیاز‌های آبی در آینده نزدیک را افزایش داده است.

کاهش منابع آبی و بروز بحران‌های ناشی از آن می‌تواند منجر به افزایش مهاجرت از روستا‌ها به شهر‌ها شود؛ کارشناسان بر این باورند که اگر وضعیت منابع آب به همین شکل ادامه یابد، می‌توان انتظار داشت که تا سال ۲۰۳۰، حدود ۱.۵ میلیون نفر از جمعیت این منطقه به مناطق دیگر مهاجرت کنند


بیشتر بخوانید:پاییز خشک‌وگرم در راه است؟


علی مهران‌فر، عضو هیئت علمی دانشگاه در گفتگو با خبرآنلاین می‌گوید: بخش کشاورزی به‌عنوان بزرگ‌ترین مصرف‌کننده آب در این منطقه، به شدت تحت تأثیر بحران آب قرار گرفته است. با توجه به اینکه حدود ۷۰ درصد از آب مصرفی در فلات مرکزی به کشاورزی اختصاص دارد، هرگونه کاهش در منابع آبی می‌تواند به کاهش تولیدات کشاورزی و افزایش قیمت‌ها منجر شود. سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان تخمین می‌زند که در صورت ادامه روند فعلی، ۳۰ تا ۴۰ درصد از اراضی کشاورزی در سال‌های آینده از چرخه تولید خارج خواهند شد.

مهاجرت از ثمرات تغییرات اقلیمی است

او در ادامه مهاجرت را یکی از ثمرات تغییرات اقلیمی در فلات مرکزی می‌داند و توضیح می‌دهد: کاهش منابع آبی و بروز بحران‌های ناشی از آن می‌تواند منجر به افزایش مهاجرت از روستا‌ها به شهر‌ها شود. طبق گزارش‌ها، در چند سال اخیر، روند مهاجرت از روستا‌ها به شهر‌ها به‌طور چشمگیری افزایش یافته است و این امر فشار بیشتری بر زیرساخت‌های شهری خواهد آورد. کارشناسان بر این باورند که اگر وضعیت منابع آب به همین شکل ادامه یابد، می‌توان انتظار داشت که تا سال ۲۰۳۰، حدود ۱.۵ میلیون نفر از جمعیت این منطقه به مناطق دیگر مهاجرت کنند.

مهران‌فر تاکید می‌کند: با توجه به کاهش بارش‌ها و افزایش دما، انتظار داریم که در آینده‌ای نزدیک، بحران آب به شدت افزایش یابد. اگر به همین روند ادامه دهیم، شاهد خشک شدن کامل زاینده‌رود خواهیم بود

اثرات تغییرات اقلیمی بر فلات مرکزی ایران

مهدی محمدی، کارشناس منابع آب با تأکید بر ضرورت مدیریت منابع آب به خبرنگار خبرآنلاین می‌گوید: ما نیاز به تغییر در الگو‌های مصرف آب داریم. باید به سمت استفاده از تکنولوژی‌های نوین آبیاری برویم تا بتوانیم منابع آبی را بهتر مدیریت کنیم.

یکی از راهکار‌های اصلی برای مقابله با بحران آب در فلات مرکزی ایران، مدیریت پایدار منابع آب است. وزارت نیرو با تدوین برنامه‌های جدید در زمینه مدیریت منابع آبی، تلاش دارد تا مصرف آب را بهینه کند و از برداشت‌های غیرمجاز جلوگیری نماید.

او توضیح می‌دهد: یکی از راهکار‌های اصلی برای مقابله با بحران آب در فلات مرکزی ایران، مدیریت پایدار منابع آب است. این مدیریت باید شامل بهینه‌سازی مصرف آب در بخش کشاورزی و صنعت، بهبود تکنولوژی‌های آبیاری و استفاده از روش‌های جدید برای جمع‌آوری و ذخیره‌سازی آب باشد. وزارت نیرو با تدوین برنامه‌های جدید در زمینه مدیریت منابع آبی، تلاش دارد تا مصرف آب را بهینه کند و از برداشت‌های غیرمجاز جلوگیری نماید.

چالش جهانی تغییرات اقلیمی

این کارشناس منابع آب معتقد است که آموزش و اطلاع‌رسانی در مورد اهمیت مدیریت آب و تغییرات اقلیمی می‌تواند تأثیر مثبتی بر رفتار کشاورزان و مصرف‌کنندگان بگذارد. برگزاری کارگاه‌های آموزشی و سمینار‌ها در سطح محلی، می‌تواند به افزایش آگاهی مردم کمک کند و آن‌ها را به استفاده بهینه از منابع آبی ترغیب کند.

اثرات تغییرات اقلیمی بر فلات مرکزی ایران

او اضافه می‌کند: تغییرات اقلیمی یک چالش جهانی است و نیاز به همکاری‌های بین‌المللی دارد. پروژه‌های بین‌المللی در زمینه مدیریت منابع آب و توسعه پایدار می‌توانند به بهبود وضعیت آب در فلات مرکزی کمک کنند.

تغییرات اقلیمی به‌عنوان یک واقعیت انکارناپذیر، تأثیرات عمیقی بر فلات مرکزی ایران و حوضه آبریز زاینده‌رود دارد. با وجود چالش‌های موجود، اما با اتخاذ سیاست‌های مناسب و اجرای برنامه‌های مدیریت منابع آب، می‌توان به حفظ منابع آبی و بهبود وضعیت معیشتی مردم این منطقه کمک کرد. آینده فلات مرکزی ایران به تلاش جمعی برای مقابله با بحران‌های آبی بستگی دارد و این امر نیازمند همکاری همه‌جانبه از سوی دولت، بخش خصوصی و مشارکت مردم است.

منبع: خبر آنلاین
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

عکس/ تعهدات بیمه تکمیلی ۱۴۰۳-۱۴۰۴ بازنشستگان

هشدار برف و سرما به این ۱۸ استان

پیش بینی آینده مذاکرات هسته ای ایران و اروپا

عکس/ سنگ تمام استقلالی‌ها برای عالیشاه

فیلم/ پرداخت یارانه به بازی تایید و تکذیب رسید

عکس/ سنگ‌نگاره شاهنشاه ساسانی در حال دادن گل به همسرش

فیلم/ سخنان عجیب قالیباف درباره تحریم نفت ایران

فیلم/ صدور حکم پروندۀ چای دبش تا پایان ماه

عکس/ استوری سرمربی پرسپولیس برای امید عالیشاه

عکس/ نمایی دیدنی از ‏مسجد وکیل شیراز

عکس/ خانه وزیر جنگ مظفرالدین شاه قاجار

فیلم/ تهدید پزشکیان به استیضاح از تریبون مجلس

پاییز هزار رنگ در نصف جهان

فیلم/ حمله تند ثابتی به پزشکیان در صحنه علنی مجلس

عکس/ پاییز تماشایی و درخشان در روستای شهرستانک تهران

عکس/ رضاشاه پهلوی و احمدشاه قاجار در یک قاب

مهدی ترابی به پرسپولیس بازگشت؟

اعلام قیمت گوشت مرغ سه‌شنبه ۶ آذر +جدول

استقلال اشک لئوناردو پادوانی را درآورد

فیلم/ گلایه قالیباف از وزیر نیرو

پیشنهاد لیگ برتری برای ستاره پرسپولیس

رابعه اسکویی: اگر نمی‌آمدم جنازه‌ام به ایران می‌رسید

اسرائیل و حزب‌الله در آستانه توافق آتش‌بس

قیمت مسکن و هزینه اجاره‌نشینی در گران‌ترین منطقه تهران

عکس/ علائم پنهان یک سرطان در آقایان

فیلم/ دلیل بازگشت تتلو به ایران از زبان حسین تهی

مجلس موافق واردات خودرو‌های لوکس

رشد ۳۴ درصدی قیمت مسکن در منطقه ۲۲ تهران طی فقط دو ماه

قیمت گوسفند و گوساله تغییر کرد

سطح گردش معاملات بورسی چنگی به دل نمی‌زند

عکس/ تغییر عجیب چهره همسر اول جومونگ در ۴۳ سالگی

ماجرای برخورد مرگبار قطار با نوجوان قائمشهری چه بود؟

با بودجه ۱.۵ تا ۵ میلیارد تومان کجای تهران خانه بخریم؟ + جدول قیمت‌ها

واژگونی سرویس مدرسه و سرنوشت ۱۳ دانش‌آموز در کردستان

ادعای عجیب عضو جبهه پایداری درباره عریان شدن زنان

فیلم/ وضعیت خودرو‌های کوروش کمپانی با ارزش چند ده میلیاردی

فیلم/ ادعای عجیب سخنگوی دولت درباره کلینیک ترک بی حجابی

عکس/ سفر شمسایی، دبیر و عزیزی به بیروت

طعنه سنگین یک روزنامه اصولگرا به سعید جلیلی

متهم ردیف اول بنگاه‌داری بانک‌ها کیست؟

عکس/ استایل شیک الناز شاکردوست در جشن حافظ

عکس/ پوشش خاص بسیجیان در دیدار با رهبری

سقوط دستمزد دلاری کارگران ایرانی از ۱۳۹۰ تا ۱۴۰۳/ دستمزد کارگر عربستانی ۱۰ برابر و کارگران اماراتی و ترکیه‌ای، ۴ برابر دستمزد کارگر ایرانی +جدول

عکس/ قیمت فیش حج در ۵۰ سال پیش

فیلم/ توضیحات مهم سخنگو دولت درباره مذاکرات ژنو

انتظارات منفی بازار دلار کاهش پیدا کرد؟

اینفوگرافی/ ترافیک تهران بیشتر از نیویورک

فیلم/ تذکر قالیباف به بی‌نظمی نمایندگان

توییت سخنگوی دولت درباره خشونت علیه زنان

ماجرای عجیب عکس پرسنلی شناسنامه امیر تتلو