اقتصاد ۲۴- نگاه به بازارهای مالی کشور، از دریچه سیاست داخلی و نیز از دریچه سیاست خارجی، کار سخت و دشواری شده است. درحالی که فعالان این بازارها به دنبال راهی برای کسب درآمد هستند، اما بلاتکلیفی در سرنوشت سیاستهای اعمال شده در کشور هنوز وضعیت را در ابهام قرار داده است.
بازار طلا و سکه، یکی از بازارهای پُرتقاضا و پُر نوسان است که با هر تغییر جزئی، تکانهای سختی را متحمل میشود.
در یکی دو هفته اخیر، بازار سکه و طلا همزمان با تنش رژیم صهیونیستی و ایران و نیز برگزاری انتخابات ریاست جمهوری آمریکا نوسانات زیادی را تجربه کرده است به طوری که سکه به رقمهای غیر واقعی رسید و گاها ربع سکه فراتر از قیمت را طی کرده است.
از این رو با توجه به نیاز بازار و افزایش تقاضا برای خرید ربع سکه جهت حفظ سرمایه، مدیرعامل مرکز مبادله ایران اعلام کرد که از روز شنبه ۱۹ آبان ماه عرضه ربع سکه ضرب سال ۱۴۰۳ آغاز میشود.
علی سعیدی در خصوص عرضه سکههای ضرب سال ۱۴۰۳ و اینکه این اقدام با هدف کاهش حباب در بازار است، گفت: عرضه سکههای ضرب امسال صرفا از طریق مرکز مبادله ارز و طلای ایران خواهد بود و نخستین عرضه سکه با تاریخ ۱۴۰۳، از ۱۹ آبان ماه آغاز میشود.
بیشتر بخوانید: عرضه سکه ۱۴۰۳، حباب سکه را تخلیه میکند؟
در همین رابطه سهراب هاشمی، کارشناس و تحلیلگر مسائل اقتصادی در گفتگو با اقتصاد ۲۴ با اشاره به اینکه عرضه سکههای ضرب سال ۱۴۰۳ شاید تا حدی بتواند بازار سکه را از تنش قیمت دور کند، گفت: بازارهای مالی کشور همواره دستخوش تغییرات بوده و هستند و اینکه یک روز این بازارها در ثبات باقی بمانند به مشابه حرفی بی پشتوانه است، چراکه نبض این بازارها به دست عدهای خاص است و با هر تغییر مسیر در سیاست داخلی و خارجی، به دنبال راهی برای کسب درآمد و جیببری از مردم جهت تامین مالی برخی از مسائل هستند.
به گفته هاشمی، امروز بحث تنش بین رژیم غاصب اسرائیل با ایران به یک موضوع اصلی برای هدایت بازارهای مالی به ویژه بازار سکه و طلا تبدیل شده است. از سوی دیگر انتخاب رئیس جمهور جدید آمریکا نیز میتواند دلیل دیگری بر هم ریختگی این بازارها باشد؛ حالا دولت با سیاستهای مختلف قصد تنظیم و تثبیت قیمتها را در این بازار دارد.
وی در پاسخ به این سوال که آیا عرضه ربع سکه ضرب سال ۱۴۰۳میتواند وضعیت قیمتها در بازار را به یک ثبات نسبی برساند؟ گفت: امروز مردم برای حفظ سرمایههای خود نیاز به اعتماد دارند، از اینرو قصد سرمایهگذاری در بورس را ندارند و سرمایه بیشتر مردم هم به خرید ملک نمیرسد، از اینرو خرید ربع سکه و مسکوکات را ترجیح میدهند.
این کارشناس مسائل اقتصادی تصریح کرد: افزایش تقاضا در بازار سکه دلیلی بر گرانی این محصول شده است و حالا دولت برای کنترل قیمتها در این بازار قصد ضرب و عرضه ربع سکه سال ۱۴۰۳ به بازار را دارد و قطعا میتواند بر سایر قیمتهای بازار تاثیرگذار باشد.
هاشمی با اشاره به اینکه در بازار سکه دلالها حاکمان و تعیین کنندگان اصلی بشمار میروند، گفت: دولت باید نظارت کافی بر توزیع و عرضه سکههای ۱۴۰۳ داشته باشد چراکه همین دلالها با عدم عرضه به موقع این سکه در بازار و یا بازارگردانی باز باعث اختلال در بازار سکه خواهند شد.
این تحلیلگر مسائل اقتصادی ادامه داد: بازار سکه نیاز به مدیریت دارد به طوری که هر سیاست کوتاه مدت شاید به طور مقطعی باعث تثبیت شود، اما در نهایت قیمتها با شیب بیشتری به مسیر خود حرکت میدهند.