تاریخ انتشار: ۰۸:۵۲ - ۲۰ آبان ۱۴۰۳

چالش‌های جمهوری‌خواهان در منطقه‌ای پرتنش؛ دولت «ترامپ - ونس»، خاورمیانه را چگونه می‌بیند؟

رئیس‌جمهور سابق دونالد جی. ترامپ در انتخابات ریاست‌جمهوری ۲۰۲۴ آمریکا پیروز شد و در ۲۰ ژانویه به کاخ سفید بازخواهد گشت. با به‌دست‌گرفتن قدرت، دولت او احتمالا با خاورمیانه آشفته روبه‌رو می‌شود و جنگ در غزه و احتمالا لبنان نیز ادامه خواهد داشت.

چالش‌های جمهوری‌خواهان

اقتصاد۲۴- رئیس‌جمهور سابق دونالد جی. ترامپ در انتخابات ریاست‌جمهوری ۲۰۲۴ آمریکا پیروز شد و در ۲۰ ژانویه به کاخ سفید بازخواهد گشت. با به‌دست‌گرفتن قدرت، دولت او احتمالا با خاورمیانه آشفته روبه‌رو می‌شود و جنگ در غزه و احتمالا لبنان نیز ادامه خواهد داشت. به گزارش شرق، نگرانی‌های اجتماعی و اقتصادی، به‌جای مسائل سیاست خارجی، بر این کمپین غالب بود. با وجود این، می‌توان با بررسی سوابق ریاست‌جمهوری ترامپ، آنچه او از آن زمان گفته است و همچنین بیانیه‌های عمومی درباره کاندیداتوری‌اش، نحوه واکنش دولت دوم ترامپ به وضعیت پیچیده خاورمیانه را بیان کرد. در‌این‌باره موضوعاتی مثل ایران، ایران و امور اسرائیل و فلسطین مورد توجه دولت ترامپ است.

ایران

ترامپ معتقد است ایالات متحده باید از دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای و از اقدامات بی‌ثبات‌کننده ایران در سراسر منطقه جلوگیری کند. پس از آخرین حمله تلافی‌جویانه اسرائیل علیه ایران در ۲۶ اکتبر، ترامپ از حق اسرائیل برای دفاع از خود در‌برابر تهدید‌های ایران حمایت کرد.

پنج موضع و بیانیه کلیدی:

۱. اینکه حملات ایران علیه اسرائیل تحت نظارت او اتفاق نمی‌افتاد، روایت ثابتی است که ترامپ ارائه کرده و می‌گوید جهان امروز آشفته‌تر از زمانی است که او در قدرت بود و او حملات ایران به اسرائیل را به عنوان یکی از چندین نمونه ذکر می‌کند. ترامپ در بیانیه‌ای که پس از حمله ایران به اسرائیل در اکانت Truth Social خود منتشر کرد، اعلام کرد که جهان در آتش است و از کنترل خارج می‌شود و در دولت او، ایران کاملا تحت کنترل بود. ترامپ تأکید کرد: این جنگ کاملا قابل پیشگیری بود و نباید هرگز اتفاق می‌افتاد. اگر من رئیس‌جمهور بودم این اتفاق نمی‌افتاد.

۲. هم ترامپ و هم ونس استدلال کرده‌اند که ایران شرایط بسیار بهتری نسبت به فشار حداکثری ترامپ علیه ایران در سال‌های ۲۰۲۱-۲۰۱۸ دارد. ترامپ در مصاحبه‌ای با «فاکس اند فرندز» در ۱۸ اکتبر تکرار کرد که در دوران ریاست‌جمهوری او تحریم‌های شدید دولت او، ضربه مهلکی به فروش نفت ایران زده بود. ونس در پاسخ به اینکه آیا از حمله پیشگیرانه اسرائیل به ایران حمایت می‌کند یا با آن مخالفت می‌کند، اظهار کرد که دونالد ترامپ با ایجاد بازدارندگی مؤثر، ثبات را در جهان به ارمغان آورد. ونس بار دیگر بر مفهومی که ترامپ بیان کرد مبنی‌بر صلح از طریق قدرت تأکید کرد و اینکه چگونه این امر باعث شد کشور‌ها برای ثبات و صلح به ایالات متحده روی بیاورند در‌حالی‌که دیگران خارج از خط هستند.

۳. جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای. ترامپ گفته است ایران هرگز نباید به سلاح هسته‌ای دست یابد. او همچنین تأکید کرد سلاح هسته‌ای بزرگ‌ترین خطری است که ما تجربه می‌کنیم.

۴. او می‌تواند با ایران معامله کند و حتی آن را وارد پیمان ابراهیم کند. ترامپ بار‌ها اعلام کرده است که می‌تواند در مدت‌زمان کوتاهی با ایران به توافق برسد و حتی ممکن است ایران را به پیمان ابراهیم با اسرائیل وارد کند، بدون اینکه جزئیاتی درباره نحوه انجام این کار ارائه دهد. ترامپ در پاسخ به این سؤال که آیا در صورت انتخاب مجدد برای توافق با ایران دوباره مذاکره خواهد کرد، گفت: مطمئنا این کار را انجام می‌دهم و ما باید توافق کنیم؛ زیرا عواقب آن غیرممکن است. در ۱۹ سپتامبر، ترامپ در‌حالی‌که در شورای اسرائیلی-آمریکایی صحبت می‌کرد، اظهار داشت که حتی ممکن بود ایران پیمان ابراهیم را امضا کند.

۵. برجسته‌کردن تهدیدی که ایران برای آمریکا دارد، از جمله ترور. سازمان‌های اطلاعاتی و مجری قانون آمریکا به ترامپ درباره توطئه‌های ایران علیه جانش هشدار دادند در‌حالی‌که شواهد و اسنادی در‌این‌باره وجود ندارد. ترامپ در مورد دو سوءقصد اخیر علیه خود، در باتلر، ایالت پی‌وی‌سی، و وست‌پالم‌بیچ، فلوریدا، گفتگو کرد و گفت آنها ممکن است با ایران مرتبط باشند یا نباشند، در‌حالی‌که فقدان مدارک برای اثبات دخالت ایران را تأیید کرد.

امور اسرائیل و فلسطین

ترامپ خواستار پایان‌دادن به جنگ در غزه شده است، اگرچه پیام اصلی او بر اطمینان از دستیابی اسرائیل به پیروزی متمرکز بود. او از تلاش‌ها برای پیشبرد عادی‌سازی و توافق‌های یکپارچه‌سازی منطقه‌ای مانند توافق عادی‌سازی پیشنهادی اسرائیل و عربستان حمایت می‌کند.

۱. ابراز حمایت قوی از اسرائیل. ترامپ مرتب خود را «بهترین دوست» اسرائیل معرفی می‌کرد. در جریان سخنرانی ترامپ در شورای اسرائیلی-آمریکایی در واشنگتن در ۱۹ سپتامبر، او اظهار کرد ما اسرائیل را دوباره بزرگ خواهیم کرد و تأکید کرد که با رأی یهودیان آمریکایی او مدافع و محافظ آنها خواهد بود و بهترین دوست یهودی‌-‌آمریکایی خواهد بود که تا‌به‌حال در کاخ سفید داشته‌اند. او خاطرنشان کرد که این انتخابات آمریکا مهم‌ترین انتخابات تاریخ است. در همان رویداد، ترامپ همچنین به نظر می‌رسد تا حدودی یهودیان آمریکایی را در صورت شکست احتمالی انتخابات مقصر می‌داند و می‌گوید: «اگر من در این انتخابات پیروز نشوم و اگر این اتفاق بیفتد، یهودیان واقعا با آن کار زیادی خواهند داشت، زیرا اگر ۴۰ درصد، یعنی ۶۰ درصد مردم به دشمن رأی می‌دهند، به نظر من اسرائیل در عرض دو سال دیگر وجود نخواهد داشت. ترامپ بار دیگر تأکید کرد که پیوند آمریکا و اسرائیل قوی و پایدار است، اما در صورت پیروزی در انتخابات قوی‌تر و نزدیک‌تر از همیشه خواهد بود. ترامپ گفت ما باید از طریق رهبری تزلزل‌ناپذیر آمریکا و قدرت بی‌چون‌و‌چرای آمریکا به طلوع خاورمیانه جدید و هماهنگ‌تر حرکت کنیم تا در‌نهایت این لغزش خطرناک به سمت درگیری، نفرت و ویرانی را متوقف کنیم.


بیشتر بخوانید: جو بایدن دلیل شکست هریس در انتخابات آمریکا


۲. حمایت از حق دفاع از خودِ اسرائیل. ترامپ درباره دادن هر‌چیزی که اسرائیل برای دفاع از خود نیاز دارد و اجازه‌دادن به اسرائیل صحبت کرده است. ترامپ در تماس تلفنی با نتانیاهو در اوایل ماه جاری گفته است اسرائیل باید آنچه را که باید، برای محافظت از کشور انجام دهد. در جریان مراسم یادبود هفتم اکتبر در فلوریدا، ترامپ قول داد که از حق اسرائیل برای پیروزی در جنگش حمایت خواهد کرد و افزود که این اسرائیل باید سریع پیروز شود، مهم نیست چه اتفاقی می‌افتد، باید سریع پیش برود. این بازتاب اظهارات قبلی ترامپ بود که اسرائیل باید جنگ علیه حماس را در غزه به پایان برساند. ونس در سخنرانی خود در راهپیمایی «با اسرائیل بایستید» در هفتم اکتبر گفت: از آنجایی که ما بیش از هرچیز خواهان صلح هستیم و از آنجایی که می‌خواهیم از تبدیل‌شدن آن به یک درگیری منطقه‌ای گسترده‌تر جلوگیری کنیم، از حق موجودیت اسرائیل حمایت می‌کنیم.

۳. رویکرد بایدن- هریس جنگ را طولانی کرده است. هم ترامپ و هم ونس مرتب از رویکرد بایدن- هریس در جنگ اسرائیل و حماس انتقاد می‌کردند و آن را ضعیف و متزلزل می‌دانستند. ونس استدلال کرد که اقدامات متزلزل دولت فعلی موجب کشتار غیرنظامیان و مانع از دستیابی به صلح پایدار در منطقه شده است. ونس خواستار رهبری قوی و باهوش‌تر آمریکا شد و استدلال کرد که هریس سیاست‌هایی را دنبال می‌کند که جنگ را طولانی‌تر می‌کند.

۴. حمایت از حمله اسرائیل که رهبر حماس یعنی یحیی سنوار را شهید کرد که ترامپ و ونس از این موضوع استقبال کردند.

۵. تبلیغ دستاورد خود در پیمان ابراهیم. ترامپ استدلال می‌کند که توافق‌نامه ۲۰۲۰ روابط عادی بین اسرائیل از یک سو و امارات متحده عربی، بحرین و مراکش از سوی دیگر را به‌زودی گسترش خواهد داد. ترامپ در مصاحبه‌ای با العربیه در ۲۰ اکتبر تأکید کرد که واقعا مطمئن است صلح واقعی و پایدار به‌زودی اتفاق خواهد افتاد؛ در‌حالی‌که تکرار کرد که اگر او رئیس‌جمهور بود، جنگ اسرائیل و حماس آغاز نمی‌شد.

نتیجه‌گیری: چشم‌انداز بلندمدت احتمالی سیاست منطقه‌ای ایالات متحده

این برای سیاست آمریکا در خاورمیانه در بلندمدت چه معنایی دارد؟ دو سناریو می‌تواند آشکار شود: یکی که در گذشته گیر کرده است و دیگری که آینده‌نگرتر است. سناریوی اول، که محتمل‌تر به نظر می‌رسد، این است که جمهوری‌خواهان و دموکرات‌ها به استفاده از طیف گسترده‌ای از موضوعات سیاست عمومی، از جمله سیاست خارجی خاورمیانه، به عنوان یک گروه حزبی و ایدئولوژیک ادامه خواهند داد. این مدلی بوده که ایالات متحده در طول ربع قرن گذشته با آن عمل کرده است و این تقسیم‌بندی‌ها از بسیاری جهات توانایی آمریکا را برای انجام کارها مختل می‌کند: ایجاد دیپلمات‌ها و رهبران نظامی، تصویب بودجه‌های مورد نیاز برای اجرای برنامه‌ها و برای پیشبرد یک استراتژی امنیت ملی منسجم‌تر در خاورمیانه.

سناریوی دوم که در‌حال‌حاضر کمتر محتمل به نظر می‌رسد، سناریویی است که در آن رهبران هر دو حزب تشخیص می‌دهند که دشمنان آمریکا، از جمله ایران، چین و روسیه به دنبال دامن‌زدن به اختلافات حزبی و ایدئولوژیک در داخل ایالات متحده بوده‌اند تا از تعقیب تعامل پایدارتر واشنگتن جلوگیری کنند. منطقا قطعا می‌توان به موارد اخیر در کنگره و دولت‌های بایدن و ترامپ اشاره کرد که در آن قانون‌گذاران و مقامات دموکرات و جمهوری‌خواه از راهروها عبور کردند و روی جنبه‌های کلیدی سیاست خارجی ایالات متحده درباره چین و روسیه با هم کار کردند.

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت سکه و طلا امروز شنبه ۲۱ تیر ۱۴۰۴ + جدول

قیمت مرغ، گوشت سفید و تخم مرغ در بازار + جدول

قیمت انواع لپ تاپ مایکروسافت امروز + جدول

عکس/ شکل و شمایل زنان ۱۲۵ سال پیش در یک مجلس اشرافی با دامن و جوراب شلواری

عکس/ قدردانی مهران غفوریان از رفیق ۲۵ ساله‌اش

عکس/ چهره جوان و متفاوت سعید حدادیان ۴۳ سال پیش در جبهه

عکس/ چهره خندان رهبری ۲۴ سال پیش در حال روبوسی با سردار سلیمانی

عکس/ بازیگر زیبای سریال خاتون برنده جایزه بین‌المللی شد

عکس/ نگاه معنادار نعمت الله نصیری رئیس ساواک ۵۴ سال پیش با لباس شخصی

عکس/ پدر صنعت موشکی ایران و سردار حاجی زاده ۴۲ سال پیش با لباس بسیج

عکس/ نشست سران قوا به میزبانی رئیس‌جمهور

عکس/ استوری معنادار کاپیتان استقلال که بوی جدایی می‌دهد

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

عکس/ صادرات حبوبات ممنوع شد

آشفته‌بازار نقل و انتقالات فوتبال ایران

موج تازه افزایش قیمت طلا و سکه در راه است؟

زیان کشور از کمبود برق بیشتر از هزینه نیروگاه خورشیدی است!

سایه سنگین بیکاری در فصل نخست ۱۴۰۴

بیت‌کوین، نفس دلار و سکه را حبس کرد

جزییات تغییر قیمت نان در تهران

جزییات واریز حقوق بازنشستگان تامین‌اجتماعی اعلام شد

جریمه کارفرمایان به‌دلیل پرداخت کمک‌های غیرنقدی در هیات‌های تشخیص

هشدار توجه‌برانگیز قطر درباره جنگ ایران و آمریکا

فیلم/ آماری عجیب از میزان مهاجرت پرستاران از کشور

ابلاغ حکم ۵ سال حبس تجمیعی جدید به تاجزاده

رشد بی‌سروصدای نرخ بلیت اتوبوس زیرسایه واسطه‌گری‌ها/ تقاضای بلیت، قیمت را بالا برد؟

ماجرای مجروح شدن پزشکیان در حمله اسرائیل

طرح اسرائیل برای جنگ ترکیبی علیه ایران

عکس/ سرلشکر فربد دومین فرمانده ارتش ۴۶ سال پیش در کنار بازرگان و رهبری

قیمت خودرو‌های سایپا + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو + جدول

قیمت سکه پارسیان + جدول

قیمت سکه و طلا + جدول

قیمت بیت کوین و رمزارز‌ها + جدول

قیمت دلار، یورو و سایر ارز‌ها + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

خواص شگفت‌انگیز نخود و لوبیای سیاه

وضعیت هواشناسی امروز

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

صفحه اول روزنامه‌های اقتصادی امروز

صفحه اول روزنامه‌های ورزشی امروز

عکس/ چهره متفکرانه سپهبد قرنی اولین فرمانده ارتش بعد انقلاب ۷۳ سال پیش با لباس نظامی

تاثیر تغذیه مناسب در کاهش آسیب‌های ناشی از آلودگی هوا

عکس/ چهره شوکه کننده کتایون ریاحی ۳۸ سال پیش با پوشش متفاوت

نوشیدن آب ساده در هوای گرم کافی نیست

عکس آتلیه‌ای مظفرالدین شاه ۱۲۵ سال پیش در کنار صندلی و شمشیر زیبای سلطنتی

با این عادت‌ها از موفقیت دور می‌شوید

عکس/ سردار فدوی در کنار دختر و پسر سردار سلیمانی در یک مراسم

راهکارهای موثر برای خروج شرکت‌ها از بحران مالی

جلوگیری از کم آبی بدن در تابستان

عکس/ چهره دیده نشده سرلشکر عباس بابایی ۵۴ سال پیش در حیاط خانه پدری

بازارساز قیمت دلار را کنترل می‌کند، اما ریسک‌های سیستماتیک مانع آن خواهد شد/ اگر توافق شود قیمت دلار به کمتر از ۸۰ هزار تومان هم می‌رسد

عکس/ چهره غمگین سردار رادان در حال گریه بر مزار سردار سلیمانی

پیش بینی قیمت طلا و سکه امروز ۲۲ تیر ۱۴۰۴/ پس‌لرزه‌های تعرفه‌های آمریکا در بازار طلا

پیش بینی قیمت دلار امروز ۲۲ تیر ۱۴۰۴/ فشار دلار افتاد؛ سیگنال مذاکره به اسکناس آمریکایی

شکست شاگردان پیاتزا دربرابر لهستان

فیلم/ روایت شاهدان عینی از حمله اسرائیل به میدان تجریش

فیلم/ سخنگوی پیشین رژیم اسرائیل: ما خسته‌ و شکست خورده‌ایم

فیلم/ نبویان: از بازرسان آژانس ریزتراشه جاسوسی کشف کرده‌ایم

ممنوعیت جدید عراق برای هواپیماهای ایران

عراقچی ما تعیین می‌کنیم چگونه به مذاکرات بازگردیم

بازپرداخت وجه بلیت ایرلاین‌ها از هفته آینده

فیلم/ عراقچی: هیچ عجله‌ای برای ورود به یک مذاکره نسنجیده نداریم