تاریخ انتشار: ۱۰:۰۹ - ۰۳ آذر ۱۴۰۳

محرک ایران برای تغییر دکترین هسته‌ای؛ چرا تهران در مسیر افزایش توان بازدارندگی است؟

تشدید تنش‌ها در خاورمیانه و فراتر از آن رویارویی احتمالی تهران و تل‌آویو موجب‌شده تا موضوع تغییر دکترین هسته‌ای ایران برجسته‌تر شود؛ گزاره‌ای که سوال‌های زیادی را در باب آینده برنامه هسته‌ای ایران و فعل و انفعال‌های خاورمیانه افزایش داده است.

محرک ایران برای تغییر دکترین هسته‌ای

اقتصاد۲۴-شورای امور جهانی خاورمیانه با انتشار گزاشی مدعی شد، در پایان ماه اوت ۲۰۲۴، گزارش محرمانه آژانس بین‌المللی انرژی اتمی (IAEA) نگرانی‌ها در باب توسعه برنامه هسته‌ای ایران را افزایش داد. این گزارش از عدم همکاری (ادعایی) ایران با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی انتقاد کرده و هشدار داده که اگر ایران سطح غنی‌سازی اورانیوم خود را در شرایط فعلی افزایش دهد، قادر به عبور از آستانه گریز هسته‌ای است. هم‌زمان، عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران با بیان اینکه برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) دیگر قابل احیا بدان شکل که بود نیست، بر ضرورت مذاکره مجدد در بخش‌هایی از توافق هسته‌ای تاکید کرد.

 به ادعای این موسسه مطالعاتی، گزارش ادعایی نهاد پادمانی نشان از آن دارد که تهران دیگر مفاد مندرج در توافق سال ۲۰۱۵ را لحاظ نمی‌کند و در واکنش به عهدشکنی غرب، به تعهدات خود ذیل این توافق پایان داده است. این تحولات در شرایطی جریان دارد که منطقه به واسطه جنگ اسرائیل در غزه و لبنان و همچنین رویارویی‌های اسرائیل و ایران بی‌ثبات است.

به ادعای شورای خاورمیانه، ترور رهبران برجسته حماس و حزب‌الله، احتمالاً رهبران ایران را متقاعد کرده تا با هدف افزایش اثربخشی بازدارندگی مستقیم و غیرمستقیم خود علیه اسرائیل در دکترین خود تجدیدنظر کنند. در این فضای پرتنش، درخواست‌ها برای بازنگری در دکترین هسته‌ای در ایران افزایش یافته است.

برخی استدلال می‌کنند، ممکن است زمان آن فرا رسیده باشد که ایران برای داشتن یک بازدارنده موثرتر در برابر دشمنان از آستانه گریز هسته‌ای عبور کند. حال اگر این استدلال را مفروض قرار دهیم، در باب سناریو‌های بالقوه چنین پویایی و چنین گزاره‌ای برای ایران و جهان، سوال‌های بسیاری مطرح می‌شود. در ادامه بخش نخست مقاله منتشر شده در شورای امور جهانی آمده و بخش دوم نیز متعاقبا منتشر می‌شود.

ایران و احتمال تغییر دکترین هسته‌ای

موسسه مطالعاتی شورای امور جهانی مدعی است، اشاره ضمنی به احتمال تغییر دکترین هسته‌ای ایران موضوع تازه‌ای نیست. در فوریه ۲۰۲۱، محمود علوی، وزیر اطلاعات وقت، گفت: در صورت فشار فزاینده کشور‌های غربی بر تهران احتمال تغییر دکترین هسته‌ای ایران وجود دارد. اشاره غیرمستقیم به توسعه و پیشرفت برنامه هسته‌ای ایران حاشیه‌های بسیاری را به دنبال داشت. گروهی در داخل ایران تاکید کردند که عبور از آستانه گریز هسته‌ای بخشی از استراتژی ایران نیست.

 با این حال به ادعای این موسسه مطالعاتی، مواضع مقامات فعلی و سابق ایران درباره احتمال دکترین هسته‌ای اخیرا مستقیم‌تر و دائما تکرار می‌شود. در فوریه ۲۰۲۴، علی اکبر صالحی که از سال ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۳ به عنوان وزیر خارجه ایران و رئیس سابق سازمان انرژی اتمی فعالیت می‌کرد، تأکید کرد که «[ایران]همه آستانه‌های علم و فناوری هسته‌ای را در اختیار دارد». کمال خرازی، مشاور ارشد ایران نیز بر پیشرفت برنامه هسته‌ای و تغییر دکترین هسته‌ای ایران تاکید کرد. خرازی می‌گوید: [ایران]خواهان تولید بمب هسته‌ای نیست، اما اگر موجودیتش تهدید شود، ممکن است دکترین هسته‌ای خود را تغییر دهد.

آموزش رایگان پولسازی به زبان ساده

این مواضع در پی حمله موشکی و پهپادی ایران به اسرائیل در آوریل ۲۰۲۴ رسانه‌ای شد که در پاسخ به حمله هوایی اسرائیل به کنسولگری ایران در دمشق در همان ماه صورت گرفت. احمد حق‌طلب، فرمانده ارشد سپاه پاسداران انقلاب اسلامی که مسئول امنیت تاسیسات هسته‌ای ایران را برعهده دارد، نیز این موضع را تکرار کرد.


بیشتر بخوانید:آکسیوس: آمریکا و اسرائیل درباره برنامه هسته‌ای ایران گفتگو می‌کنند


حق‌طلب تاکید کرد که افزایش تهدیدات اسرائیل علیه ایران خطر "بازنگری در دکترین و سیاست‌های هسته‌ای جمهوری اسلامی و انحراف از ملاحظات اعلام‌شده قبلی در باب برنامه هسته‌ای ایران را به‌دنبال دارد. " از آن زمان، بحث در مورد ضرورت بازدارندگی هسته‌ای نیز در رسانه‌های ایران از جمله در رادیو و تلویزیون دولتی به امری عادی تبدیل شده است. به ادعای این موسسه مطالعاتی، احتمالاً چنین موضع‌گیری‌هایی نشانه‌ای از تغییر گسترده در گفتمان رسمی است.

محرک‌های تغییر گفتمان تهران

به ادعای موسسه مطالعاتی امور جهانی خاورمیانه، جنگ جاری در غزه که اکنون فراتر از غزه، لبنان را نیز درگیر کرده، محرک اصلی تغییر در گفتمان هسته‌ای ایران است. این جنگ تنش‌ها بین ایران و اسرائیل را نیز افزایش داده و زمینه را برای رویارویی دو بازیگر هموار کرده است. حمایت ایران از حماس و دیگر اعضای «محور مقاومت»، این بازیگر را در کانون تنش‌های منطقه‌ای قرار می‌دهد. این جنگ همچنین موجب‌شده تا ایران در راستای افزایش توان بازدارندگی‌اش پویایی خود را افزایش دهد.

 از زمان حمله گسترده تهران به اسرائیل در اوایل سال ۲۰۲۴، مقامات ایرانی از معادله جدیدی با اسرائیل صحبت و اعلام کردند که هرگونه حمله به منافع ایران در منطقه، پاسخ مستقیم ایران را به دنبال خواهد داشت. با این حال از آن زمان تاکنون، اسرائیل خط قرمز ایران زیر پا گذاشته شده به‌ویژه با ترور (شهید) اسماعیل هنیه، رئیس دفتر سیاسی حماس در تهران و (شهید) سیدحسن نصرالله، دبیرکل حزب‌الله به همراه (شهید) عباس نیلفروشان، فرمانده ارشد ایرانی که به دنبال حملات اسرائیل به شهادت رسیدند. در این میان نباید حمله اسرائیل به برخی از مراکز نظامی ایران را از قلم انداخت؛ حمله‌ای که تهران می‌گوید بی‌پاسخ نخواهد ماند.

در ادامه این گزارش همچنین ادعا شده است: عزم اسرائیل برای هدف قراردادن مواضع مقاومت بالاخص حزب‌الله لبنان، به عنوان عامل محرک برای ایران قلمداد شده است. حزب‌الله و جمهوری اسلامی ایران عمیقاً هم‌سو هستند و اهمیت این اتحاد برای منافع تهران در منطقه اولویت دارد. موقعیت استراتژیک لبنان -هم‌مرز با اسرائیل- اهرمی قدرتمند در اختیار ایران است. حزب‌الله همچنین نقشی کلیدی در هماهنگی سایر گروه‌ها در «محور مقاومت» ایفا می‌کند. به ادعای این موسسه مطالعاتی، استراتژی ایران عمدتاً بر این فرض استوار بود که حضور مقاومت عاملی بازدارنده برای ایران در برابر تهدید‌های اسرائیل است و موجب می‌شود تل‌آویو از رویارویی مستقیم با تهران عقب بنشیند. اما معادلات منطقه امروز شرایط را پیچیده‌تر کرده است؛ در حالی‌که هنوز مقاومت اقتدار خود را از دست نداده، اما هراس از هرگونه رویارویی میان تهران و تل‌آویو، وقوع جنگ در منطقه افزایش یافته است.

نقش معادلات بین‌المللی در تصمیم‌سازی ایران

به ادعای ناظران از آنجایی که اسرائیل نشان‌داده که قائل به هیچ خط قرمزی نیست؛ گزاره‌ای که در حملات پیجر‌ها به روشنی عریان بود؛ ناظران می‌گویند تلاش‌های تهران برای احیای توان بازدارندگی‌اش در برابر دشمن به روشنی قابل تایید است. حملات پیجر‌ها که به گفته نهاد‌های اطلاعاتی اسرائیل زمینه را برای تغییر معادلات استراتژیک هموار کرده است و در همین راستا این فرضیه قوت گرفته که ایجاد موازنه هسته‌ای ممکن است تنها راه ایران برای افزایش بازدارندگی موثرش باشد.

فراتر از عوامل منطقه‌ای، پویایی جهانی در حوزه هسته‌ای نیز در شکل‌دهی محاسبات ایران نقش دارد. مطالعات اندیشکده‌های با نفوذ مانند SCFR، نشان می‌دهند که چگونه جنگ در اوکراین رقابت هسته‌ای را به خط مقدم روابط بین قدرت‌های بزرگ، به‌ویژه ایالات متحده و روسیه بازگردانده است. دکترین هسته‌ای روسیه، از جمله کاهش آستانه برای استفاده از سلاح هسته‌ای، نیز به عنوان عوامل مهم در چشم‌انداز هسته‌ای در حال تحول جهانی دیده می‌شود.

گزارش اخیر مؤسسه تحقیقات صلح بین‌المللی استکهلم (SIPRI) نیز نشان داد که چین، بزرگ‌ترین ذخیره‌سازی کلاهک‌های هسته‌ای را دارد؛ گزاره‌ای که نشان‌دهنده تغییر پویایی هسته‌ای در اقیانوس آرام است. سیاست‌گذاران ایرانی به‌دقت این تحولات را دنبال می‌کنند که به ادعای ناظران به‌طور قابل‌توجهی اهداف استراتژیک آنها را شکل می‌دهد. در این میان فشار‌های اقتصادی و تحریم‌های مداوم غرب علیه ایران را هم نمی‌توان نادیده گرفت.

 خروج ایالات متحده از برجام در سال ۲۰۱۸ در زمان دونالد ترامپ، نیز ایران را به اقدامات متقابل ترغیب کرد که به عنوان توجیهی برای توسعه برنامه هسته‌ای این کشور عمل کرد. علیرغم وعده‌های اولیه جو بایدن، رئیس‌جمهوری آمریکا برای بازگشت به برجام، تلاش‌ها با شکست مواجه شده‌اند و تحریم‌های آمریکا علیه ایران، نه تنها پابرجا بوده، بلکه به دلایل مختلف تشدید شده‌اند. این وضعیت باعث شده که برخی در ایران استدلال کنند که تهران هزینه‌های مربوط گریز هسته‌ای را متحمل شده و بنابراین، عدم رفع تحریم‌ها، حمایت از تغییر دکترین هسته‌ای را به‌عنوان جایگزین منطقی افزایش داده است.

منبع: اقتصاد نیوز
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت سکه و طلا امروز چهارشنبه ۷ آذر ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ موتورسواری ریحانه پارسا در خیابان‌های استانبول

اینفوگرافی/ بررسی میزان مصرف گاز در بخش‌های مختلف

عکس/ کنایه محسن رضایی به اسرائیلی‌ها پس از آتش‌بس

عکس/ تهران وقتی پل سیدخندان نداشت

عکس/ ژست خاص و جذاب ساره بیات

اینفوگرافی/ پیشرفته‌ترین کشور‌ها در حوزۀ تکنولوژی

عکس/ ژست خاص ناصر ملک‌مطیعی، فردین و رضا بیک‌ایمانوردی در یک قاب ۶۵ سال پیش

عکس/ تغییر چهره عجیب کامالا هریس بعد انتخابات

عکس/ دیدار فرماندهان نیروی دریایی ارتش با رهبری

عکس/ثریا قاسمی و حمیده خیرآبادی در پشت صحنه سریال در قلب من

عکس/ ریکاوری بازیکنان پرسپولیس با دستور گاریدو

عکس/ سخنرانی سعید جلیلی برای صندلی‌های خالی

فیلم/ توضیحات علیرضا زاکانی درباره ساخت تونل پدافندی در تهران

عکس/ دیدار مهمان ویژه «ماه عسل» با احسان علیخانی بعد از ۱۰ سال

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

فواید باورنکردنی لواشک

این ۲ دارو باعث التهاب روده می‌شوند

بهترین ورزش برای فرار از استرس و نگرانی ذهنی

حامد قادرمرزی مدیرعامل صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر کیست؟

تا بهار ۱۴۰۴ بورس رشد پر قدرتی خواهد داشت/ رشد حقیقی همچنان برای بازار سرمایه رخ نداده است

زنان شهرنو بر سر کلاس اکابر

واکنش معنادار علیرضا قربانی به توقیف «اکنون»

در خواست تاج از AFC

فرار تراکتور از شکست با درخشش هاشم‌نژاد

فیلم/ استاندار جدید مازندران : به شعار وفاق ملی اعتقادی ندارم

عکس/ اکرم سریال شهرزاد را پس از ۹ سال ببینید

روایت حامد و مهدی فخری‌زاده از ترور پدرشان

گزارش جامع زیست‌بوم منابع انسانی ایران رونمایی شد

نرخ جدید گاز مایع اعلام شد

فیلم/ معادل فارسی واژه دیپورت مشخص شد

پسر میرسلیم و پسران و دختران دیگر ایران: اولی روحیه حساسی دارد

شرایط ثبت نام فیدلیتی اعلام شد

عکس/ ژست معنادار ظریف در واکنش به حملات قالیباف

انتصابات در بیمه ایران

آخرین آمار واردات گوشی تلفن همراه اعلام شد

رد پای همسر عمران‌خان در رهبری اعتراضات اخیر پاکستان

فروش ایرانول با رشد ۴۶ درصدی از مرز ۱۳۵ هزار میلیارد گذشت

گوشتیران رکورد تولید را شکست

جزیره کیش آماده میزبانی از بزرگترین رویداد هوایی کشور

یک پیش‌بینی تکان‌دهنده از آینده مسکن

تاکید امام جمعه کیش بر هم افزایی مسئولان سازمان برای رفع مشکلات کیشوندان

افتخار دیگری برای بانک صادرات ایران/ اعطای نشان ملی «اعتماد مشتریان در صنعت بانکداری» به بانک صادرات ایران

​تسهیل وکالتی کردن حساب برای خرید خودروهای وارداتی در بانک صادرات ایران

سفر وزیر اقتصاد به عربستان؛ گامی استراتژیک در دیپلماسی اقتصادی ایران

دستاورد‌ها و توانمندی‌های نوین بانک صادرات ایران در اعتمادسازی و پشتیبانی از تولید

بانک صادرات ایران با اپراتور‌های سازمان فناوری اطلاعات، قرارداد همکاری امضا کرد

مجوز مهم دولت درباره بنزین صادر شد

دریافت تقدیرنامه سه ستاره جایزه تعالی و پیشرفت توسط دوده صنعتی پارس

گزارشی از ابرپروژه هلدینگ خلیج‌فارس در ماهشهر

"کهربامند رفاه‌پلاس" بانک رفاه کارگران محصول فناورانه جشنواره دکتر نوربخش ۱۴۰۳ معرفی شد

پیش بینی قیمت سکه و طلا فردا ۸ آ‌ذر ۱۴۰۳/ سکه بهار آزادی پیشتاز گرانی شد

زلزله جنوب ایران را لرزاند

حساب وکالتی بانک تجارت تجربه‌ای ساده و مطمئن برای خرید خودرو‌های وارداتی

اعطای جایزه ویژه و رتبه برتر "جشنواره دکتر نوربخش" به دو محصول فناورانه بانک تجارت

جزییاتی جدید از توافق آتش بس

افزایش مشتری مداری زمزم ایران با ارتقای کیفی محصولات

بازدید مدیرعامل بانک تجارت از بیمه تجارت‌نو

تغییرات بزرگ در استقلال

آغاز «سه‌شنبه‌های سینایی» با هدف بهبود تجربه مشتریان

بیمه پاسارگاد کنفرانس پرسش و پاسخ برگزار می‌کند

مرگ دختر ۱۳ ساله در خشونت خانگی

بیمه پاسارگاد روند رو به رشد خود را ادامه داد

فیلم/ روایت جالب علیرضا دبیر از فوتبال بازی کردن در لبنان

فیلم/ تقابل نفس‌گیر سوخو-۳۵ روسیه با اف-۱۶ آمریکا

فیلم/ حضور پسر سیدحسن نصرالله روی آوار خانه‌اش در بیروت