تاریخ انتشار: ۱۷:۴۵ - ۰۸ آذر ۱۴۰۳

بازار سیاه آیفون‌های مسافری

فعالان بازار موبایل معتقدند که با تداوم تعلل در فعال‌سازی رویه تجاری واردات گوشی‌های آیفون، عملا آزادسازی واردات این گوشی‌ها به تاثیرات روانی محدود می‌شود و نتوانسته تاثیرات اقتصادی مثبتی را برای بازار رقم بزند.

بازار سیاه آیفون‌های مسافری

اقتصاد۲۴- با گذشت تقریبا یک ماه از اعلام آزادسازی واردات آی‌فون در حال حاضر فقط امکان واردات و رجیستری این گوشی‌ها از رویه مسافری فراهم شده است. بر اساس اعلام سامانه تجارت فرامرزی، دارندگان آی‌فون‌های مدل ۱۴، ۱۵ و ۱۶ که از ۹ آبان در شبکه ثبت شده‌اند، می‌توانند با پرداخت هزینه رجیستری از تلفن‌های خود استفاده کنند. این در حالی است که کارشناسان و فعالان بازار موبایل فعال‌سازی واردات آی‌فون‌های مسافری پیش از برقراری رویه تجاری را اقدام نادرستی می‌دانند و به اعتقاد آنها این رویه به تشدید قاچاق و ایجاد بازار سیاه آی‌فون‌های مسافری دامن خواهد زد. در این شرایط توصیه کارشناسان به دولت و مردم این است که هر چه سریع‌تر رویه تجاری واردات آی‌فون را فعال و برای خرید این گوشی‌ها با رویه مسافری اقدام نکنند؛ زیرا خرید به این صورت با قیمت گران‌تر نسبت به رویه تجاری و فاقد خدمات پس از فروش خواهد بود.

تسریع در فعال‌سازی رویه تجاری

کمتر از دو روز دیگر آزادسازی واردات گوشی‌های آی‌فون یک ماهه می‌شود و هنوز رویه تجاری آن فعال نشده است و تجار از این رویه انتقاد دارند؛ تا جایی که به اعتقاد آنها اگر هر چه زودتر رویه تجاری واردات این گوشی‌ها فعال نشود، این موضوع به تشدید قاچاق و ایجاد بازار سیاه آی‌فون‌های مسافری دامن خواهد زد. همچنین از نظر فعالان بازار موبایل با این وضعیت می‌توان استنباط کرد که آزادی آی‌فون فقط به تاثیرات روانی محدود شده و تاکنون نتوانسته تاثیرات اقتصادی را رقم بزند. پس از مدت‌ها بلاتکلیفی در هفته جاری خبر رسید که گوشی‌های آی‌فون مسافری که از ۹ آبان سال جاری راه‌اندازی شده‌اند، رجیستر خواهند شد. سیدحسین سادات‌حسینی، رئیس اتحادیه صنف دستگاه‌های مخابراتی و لوازم جانبی تهران، با اعلام این خبر توضیح داد: «با توجه به مصوبه اخیر مبنی بر آزادسازی واردات گوشی‌های آی‌فون، دارندگان آی‌فون‌های مدل ۱۴، ۱۵ و ۱۶ که از ۹ آبان در شبکه ثبت شده‌اند، می‌توانند با مراجعه به سامانه گمرک با استفاده از پاسپورت واردکننده و پرداخت هزینه رجیستری، گوشی خود را قانونی کنند. همچنین افرادی که آی‌فون‌هایشان را قبل از ۹ آبان وارد کشور کرده، اما از این تاریخ به بعد آن را فعال کرده‌اند نیز مشمول این طرح می‌شوند.»

پس از انتشار این خبر، بررسی‌ها و اعلام سامانه تجارت فرامرزی نشان می‌دهد که کلیه گوشی‌های آی‌فون که به صورت مسافری وارد کشور شده‌اند و تا پیش از این امکان رجیستری آنها وجود نداشت، اکنون در پنجره واحد تجارت فرامرزی قابل ثبت و انتخاب هستند. بر این اساس، دارندگان این گوشی‌ها اکنون می‌توانند هزینه رجیستری مسافری برای استفاده در شبکه‌های تلفن همراه کشور را پرداخت کنند. فعالان و کارشناسان بازار موبایل این تصمیم مسوولان برای آزادسازی واردات گوشی‌های آی‌فون را نادرست می‌دانند و معتقدند که به تشدید قاچاق دامن خواهد زد. 


بیشتر بخوانید: ثبت آیفون مسافری از امروز آغاز شد


محمدرضا عالیان، دبیر کنگره موبایل ایران و از فعالان بازار، در این خصوص به «دنیای اقتصاد» توضیح می‌دهد: «زمانی که یک کالا و در اینجا گوشی آی‌فون به صورت مسافری وارد می‌شود، به این معنی نیست که از این کالا برای رویه تجاری استفاده شود؛ زیرا طبق قوانین کشور خرید و فروش این کالا‌ها ممنوع است. حالا با فعال‌سازی واردات و رجیستری آی‌فون‌های مسافری نباید انتظار داشته باشیم که تغییر چشمگیری در بازار موبایل ایجاد شود؛ بلکه تداوم این رویه و عدم فعال‌سازی رویه تجاری موجب ایجاد بازار سیاه می‌شود. این وضعیت مصرف‌کننده را به این سمت می‌برد که آی‌فون را بعد از دو سال ممنوعیت به هر قیمتی بخرد. در پی این اتفاق، قاچاق از رویه مسافری دوباره قوت می‌گیرد و تا زمانی که رویه تجاری فعال نشود، نمی‌توان مانع این وضعیت شد.»

او در ادامه صحبت‌های خود درباره مزیت‌های فعال‌سازی رویه تجاری واردات آی‌فون‌ها برای بازار و مصرف‌کننده توضیح می‌دهد: «اگر رویه تجاری و مسافری واردات این گوشی‌ها همزمان فعال شود، مصرف‌کننده این امکان را دارد تا هم با قیمت کمتری کالا را بخرد و هم اینکه از خدمات پس از فروش بهره‌مند شود. این در حالی است که آی‌فون‌های مسافری گران‌تر و بدون گارانتی به دست مصرف‌کننده خواهد رسید.»

این فعال بازار موبایل به مسوولان توصیه می‌کند که هر چه زودتر رویه تجاری واردات آی‌فون را فعال کنند تا مانع تشدید قاچاق این گوشی‌ها در رویه مسافری شوند. عالیان با بیان این مطلب معتقد است که اگر رویه تجاری واردات این گوشی‌ها همچنان فعال نشود، آزادسازی واردات آی‌فون پس از دو سال ممنوعیت صرفا به تاثیرات مثبت روانی محدود می‌شود و فاقد تاثیرات مثبت اقتصادی خواهد بود. علاوه بر این، حسین روزبه، عضو انجمن موبایل ایران نیز مانند محمدرضا عالیان معتقد است که متقاضیان آی‌فون‌های مسافری با خرید این گوشی‌ها به دلیل قیمت بیشتر و نبود خدمات پس از فروش متضرر می‌شوند. او با بیان این مطلب به «دنیای اقتصاد» توضیح می‌دهد: «اگر رویه تجاری واردات آی‌فون فعال نشود، این وضعیت به نفع قاچاق خواهد بود و قاچاق این گوشی‌ها را بیشتر می‌کند.» با این اوصاف، برای اینکه آزادی آی‌فون پس از دو سال ممنوعیت مثمر ثمر و مردم، دولت و تجار از منافع این موضوع منتفع شوند، لازم است مسوولان به تسریع فعال‌سازی رویه تجاری واردات این گوشی‌ها توجه جدی داشته باشند.

تداوم چالش‌های ارزی

از سوی دیگر، واردکنندگان و تجار از سال گذشته با محدودیت‌ها و ممنوعیت‌های متنوعی در تخصیص و تامین ارز دست‌وپنجه نرم می‌کنند که بررسی‌ها بیانگر تداوم چالش‌های ارزی است. منشأ ارز واردات گوشی‌های بالای ۶۰۰ دلار از ابتدا ارز حاصل از صادرات خود بوده، اما منشأ ارز واردات گوشی‌های پایین‌تر از ۶۰۰ دلار مدتی است که از نیمایی به ارز حاصل از صادرات غیر تغییر کرده است. با این تغییر وضعیت قرار بود تا فرآیند تخصیص و تامین ارز کوتاه‌مدت شود، اما به گفته فعالان نه تنها این‌گونه نشده؛ بلکه برخی از تجار بیش از ۹۰ روز است که در صف تخصیص ارز قرار گرفته‌اند.

محمدرضا عالیان، فعال بازار موبایل در این خصوص توضیح می‌دهد: «علاوه بر این با گذشت ۹ ماه از سال جاری هنوز ارز به بازرگانان تخصیص داده نشده است. با این حال دلیل اینکه کالا در بازار موجود است و مشکلی جدی در تامین کالا وجود ندارد، به این برمی‌گردد که تخصیص و تامین ارز صرفا برای عده خاصی انجام می‌شود، اما بیش از ۴۰۰ شرکت واردکننده همچنان بلاتکلیفند.» او در ادامه صحبت‌های خود از تداوم عدم شفافیت در میزان ارز تخصیصی به افراد خاص انتقاد می‌کند و می‌گوید: «با وجود تاخیر و تعلل در تخصیص و تامین ارز برای واردات با منشأ ارز حاصل از صادرات غیر به نظر می‌رسد که ارز حاصل از صادرات خود برای گوشی‌های پایین‌تر از ۶۰۰ دلار نیز داده می‌شود و این فرصت را در اختیار شرکت‌های صادراتی قرار می‌دهد تا بتوانند ارز بگیرند و کالا وارد کنند. این وضعیت به این دلیل است که با وجود دو سال پیگیری هنوز پاسخی در راستای شفا‌ف‌سازی تخصیص ارز دریافت نکرده‌ایم و عدم شفافیت اطلاعات این شائبه را ایجاد کرده که فقط عده‌ای نورچشمی می‌توانند ارز دریافت کنند.»

حسین روزبه، فعال بازار موبایل نیز از تداوم چالش‌های ارزی انتقاد می‌کند و در این خصوص توضیح می‌دهد: «با درخواست فعالان، منشأ ارز واردات گوشی‌های پایین‌تر از ۶۰۰ دلار از نیمایی به صادرات غیر تغییر کرد. در حالی که قرار بود با این تغییر رویه، زمان تخصیص و تامین ارز به واردکنندگان کوتاه شود، اما برخی بررسی‌ها نشان می‌دهد که عده‌ای از تجار و بازرگانان تقریبا ۹۰ روز است که در صف تخصیص ارز قرار گرفته‌اند. با این حال فرآیند تخصیص ارز حاصل از صادرات خود برای واردات گوشی‌های بالای ۶۰۰ دلار به نسبت در زمان کوتاه‌تری انجام می‌شود که درخواست کردیم این دو فرآیند به یک تعادل نسبی برسند، اما تاکنون به نتیجه نرسیده‌ایم.»

او در ادامه صحبت‌های خود به فعال‌سازی سامانه ارز تجاری مرکز مبادله ارز و طلای ایران اشاره می‌کند و در این باره توضیح می‌دهد: «در هفته اخیر معاملات ارز تجاری مرکز مبادله ارز و طلای ایران فعال شده و از این به بعد تجار و واردکنندگان ارز حاصل از صادرات خود برای واردات را می‌توانند از بانک‌های عامل این سامانه بخرند. این رویه جدید هر چند به نظر اتفاق مثبتی می‌رسد، اما تا زمانی که فعالان با رویه مطابق شوند و واردات از این طریق انجام شود، محل انتقاد قرار دارد.» به گفته این عضو انجمن موبایل ایران به نظر می‌رسد که فرآیند دریافت ارز از طریق سامانه ارز تجاری دو هفته زمان ببرد و احتمال برخورد سلیقه‌ای در بانک‌ها وجود دارد که این موارد برای بازرگانان نگران‌کننده خواهد بود و چالش‌های ارزی را برای آنها تشدید می‌کند.

از سوی دیگر، واردکنندگان و تجار از سال گذشته با محدودیت‌ها و ممنوعیت‌های متنوعی در تخصیص و تامین ارز دست‌وپنجه نرم می‌کنند؛ تا جایی که از اواخر سال گذشته تعداد زیادی از شرکت‌های واردکننده موفق به دریافت ارز نشده‌اند. در حال حاضر برخی اخبار نشان می‌دهد که طبق مذاکرات انجام شده قرار است تخصیص ارز برای آن دسته از افرادی که پیش از سال جاری ثبت سفارش کرده بودند، بدون نوبت انجام شود. با این حال هنوز ابهام‌های ارزی فعالان پابرجاست و خواسته آنها این است که تخصیص و تامین ارز تسریع و شفاف شود.

منبع: دنیای اقتصاد
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت خودرو‌های سایپا امروز جمعه ۲۸ دی ۱۴۰۳ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز جمعه ۲۸ دی ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز جمعه ۲۸ دی ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ پوستر پرسپولیس برای دیدار با سپاهان

عکس/ پوستر AFC برای مسابقه سوپرجام بین پرسپولیس و سپاهان

عکس/ پرسپولیس چند بار قهرمان سوپرجام شد؟

عکس/ نورا هاشمی با لباس محلی در قشم

عکس/ ترکیب پرسپولیس مقابل سپاهان

عکس/ کاریکاتور کریم باقری در دستان بانوی هوادار پرسپولیس

عکس/ شبنم قلی خانی و مستانه مهاجر در دبی

عکس/ حضور خبرنگاران در محل دیدار پزشکیان و پوتین

اینفوگرافی/ تفاوت شکست خوردن با بازنده بودن

تصویری از ایلان ماسک و جف بزوس ۲۰ سال پیش

عکس/ نماز خواندن هیات همراه پزشکیان در کاخ کرملین

تورم دلاری به بازار دستگاه‌های فلزیاب رسید/ افزایش ۱۰۰ درصدی جویندگان گنج در ۷ سال گذشته

عکس‌های تولد ۲۴ سالگی باران خانم سریال گردن‌زنی

استوری معنادار معاون سابق پرسپولیس علیه درویش

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

گزارش بورس امروز شنبه ۲۹ دی ۱۴۰۳

انتشار اوراق گواهی سپرده خاص بانک رفاه کارگران ادامه دارد

معرفی خودرو مرسدس بنز S کلاس با موتور V ۱۲ + عکس

با همت و تلاش، کارنامه درخشانی را در ویترین نگاه مردم بگذاریم

آتش‌سوزی مهیب در یکی از بیمارستان‌های مشهد

فیلم/ اولین تصاویر از محل ترور دو قاضی در تهران

آینه صنعت پتروشیمی در ایران پتروکم/ شریعتمداری صدای صاحبان صنایع را شنید

تأکید محمد کبیری بر میزبانی شایسته از گردشگران نوروزی کیش

عکس/ حرم حضرت معصومه (س) در دوران قاجار ۱۲۹ سال پیش

حضور بیمه البرز در نمایشگاه تخصصی صنایع دریایی و دریانوردی ایران

فیلم/ برف شمال تهران را سفیدپوش کرد

عکس/ مکان حمله تروریستی به ۲ قاضی دیوان عالی

برگزاری دومین نشست تخصصی کنفرانس بین المللی فناوری با مشارکت بیمه البرز

واکاوی ابعاد ممنوع‌التصویری رییس دولت اصلاحات با اظهارات تازه حسن روحانی؛ چه کسی سیدمحمد خاتمی را ممنوع‌التصویر کرد؟

ورود اتباع ایرانی و مسافران اسرائیلی به سوریه ممنوع شد

بیانیه قوه قضائیه درباره ترور دو قاضی دیوان عالی

فیلم/ ماجرای ترور قاضی رازینی ۲۶ سال پیش

فیلم/ جشن تولد غم‌انگیز ماه‌چهره خلیلی با حضور پسرش

عکس/ واکنش حسام الدین آشنا به ترور سه قاضی در تهران

عکس/ نقش برجسته غزال در کاخ داریوش شوش بازماند از ۳۰۰۰ سال پیش

عکس/ ژست بامزه رُز و جک در پشت صحنه تایتانیک ۲۸ سال پیش

عکس/ قاب خانوادگی منوچهر وثوق در کنار پدرش ۷۶ سال پیش

هدیه ۵۰ میلیارد تومانی شیخ اماراتی به سردار آزمون+ عکس

قیمت جدید دام زنده ۲۹ دی‌ماه ۱۴۰۳ + جدول

جزییات تیراندازی و شهادت دو قاضی مقابل کاخ دادگستری

حال و هوای تشییع نمادین پیکر حضرت زینب (س)

بازیکن آرژانتینی در آستانه جدایی از استقلال

عکس/ قاب جذاب آناهیتا درگاهی و رویا جاویدنیا در ۳۷ و ۵۹ سالگی

عکس/ حمله مسلحانه به ۳ قاضی در دیوان عالی کل کشور

عکسی پرحاشیه و دیدنی از ملاقات پزشکیان و رئیس جمهور ترکمنستان

تیر اندازی مقابل کاخ دادگستری در میدان ارک

حمله تند کیهان به خودکشی ابراهیم نبوی

عکس/ تولد عجیب ابرا سریال یاغی در ۲۴ سالگی

عکسی پرحاشیه و با جزییات از ۵۵ سال پیش تهران

شکست سنگین پروژه درویش در پرسپولیس

افزایش قیمت مسکن در مکران نتیجه شایعه انتقال پایتخت

عکس/ جشن عروسی شاهرخان خان ۳۴ سال پیش

عکس/ کولاک سردار آزمون و مهدی قایدی در لیگ امارات

اختصاص ۳ میلیارد و ۳۰۰ میلیون یورو به واردات خودرو

مسکن ملی با قیمت هر متر ۵۰ میلیون تومان

قیمت‌های نجومی و عجیب خانه‌های کم‌متراژ در تهران

پرسپولیس فرمول قهرمانی لیگ را می‌داند

فیلم/ استقبال لبنانی‌ها از امانوئل ماکرون با شیرینی فرانسوی

عکس/ یک استقلالی در تیم جدید فرهاد مجیدی

افشای قتل‌های فجیع سه خواهر توسط برادر در بروجرد

عکس/ تمرین پدر و پسری علیرضا بیرانوند

خط و نشان کریم باقری برای رضا درویش

انباشت زباله بحران بزرگ در مازندران

قاتل پس از رضایت اولیا دم در خواب سکته کرد

بیانیه ستادکل نیرو‌های مسلح درباره سقوط بالگرد رئیسی