تاریخ انتشار: ۱۰:۲۴ - ۱۴ آذر ۱۴۰۳

زیر پوست رقابت و منازعه قدرت‌ها در سوریه؛ نگرانی منطقه از پان‌اسلامیسم و پان‌عثمانیسم اردوغان

مخالفت فوری عربستان سعودی، مصر، اردن و دیگر دولت‌های همسو با دور تازه شورشگری در سوریه و حمایت از دولت بشار اسد، معنایی جز نگرانی از قدرت‌گیری جریان اخوان المسلمین ندارد. این دولت‌ها براین باورند که نباید به "پان اسلامیسم" و "پان عثمانیسم" ترکیه فرصتی برای خلق موقعیت برتر در خاورمیانه و منطقه شامات داد

سوریه

اقتصاد۲۴- اگرچه به نظر می‌رسد از سرعت شورشیان "هیئت تحریر الشام" (HTS) در پیشروی به عمق خاک سوریه و نزدیک شدن به پایتخت حکومت "بشاراسد" کاسته شده، اما معادلات و عوامل بروز تحولات تازه در جنگ داخلی این کشور، همچنان به قوّت خود باقی است. در این‌حال هنوز نمی‌توان برای روند به ظاهر غافگیر کننده اوضاع در نگاه ناظران و بازیگران پیدا و پنهان آن، آینده روشنی را متصور بود. سوریه اکنون دیگ جوشانی است که انفجار ترکش‌های آن می‌تواند همه منطقه را در خود فروبرد؛ همانگونه که این بحران تأثیر مستقیم از تحولات مربوط به جنگ‌های حماس و حزب‌الله با اسرائیل دارد. درحال‌حاضر کانون توجهات معطوف به تحولاتی است که در میدان جنگ رخ می‌دهد. از این رو یا فرصتی فراهم نشده و یا تفسیر و تحلیل چرایی شعله‌ور شدن دوباره جنگ داخلی سوریه در چارچوب سیاست‌های استراتژیک به آینده و نتایج آن واگذار شده است. این درحالی است که اندک زمانی پس از شزوع دور تازه جنگ، صف‌بندی‌ها میان مواضع هم‌سو و متعارض دولت‌های منطقه و به تبع آن جامعه جهانی به‌گونه زیر پوستی و رفته رفته شکل علنی به خود گرفته است. همین مهم بر سرعت؛ توقف یا عقب‌نشینی نیرو‌های شورشی تأثیر مستقیم خواهد داشت. 

اگر پایه تفسیر و تحلیل اوضاع کنونی سوریه، ادامه راهبرد کلان تحقق "نظم‌تازه" از درون "بی‌نظمی" جاری در منطقه خاورمیانه قرار گیرد؛ آنگاه می‌توان درک روشن‌تری از نه تنها تحولات غزه، لبنان و سوریه، بلکه همه آنچه زمان آبستن آن برای تمامی خاورمیانه است را پیش اندیشی کرد. در ادامه همین راهبرد است که هریک از بازیگران منطقه‌ای و جهانی می‌کوشند جایگاهی مطمئن را برای خود در این پروژه خلق کنند. این کوشش در دوسطح "تاکتیک‌های تهاجمی" و "درگیری‌های هدفدار" و یا به زعم بانیان آن"درگیری سازنده" مفهوم می‌یابد. یکی از اصلی‌ترین وجوه رقابت‌ها برسر کسب جایگاه مطمئن در آینده خاورمیانه _ جدا از استراتژی‌های کلان قدرت‌های بزرگ و دیگر بازیگران منطقه‌ای مانند اسرائیل در ایجاد وضع کنونی سوریه_ کشاکش میان دولت‌های عربی با ترکیه زیر حاکمیت دولت اسلام‌گرای "رجب‌طیب اردوغان" و برخی دولت‌های عربی هم سو با آن است. این رقابت در دو سطح ایدئولوژیک و ژئوپلیتیک هراز گاه با شدّت و گاه با فترّت از اوایل قرن میلادی گذشته تاکنون ادامه دارد. به نظر می‌رسد در تحولات اخیر سوریه این رقابت‌ها شکل فعال تری خواهد گرفت.


بیشتر بخوانید: بازی دوگانه ترکیه در زمین سوریه/ آیا با بازیگردانی آنکار، دمشق سقوط می‌کند؟


در سطح ایدئولوژیک، میان ترکیه و دیگر دولت‌های بزرگ منطقه همواره مناقشه‌ای ادامه‌دار با دو نگرش اسلام‌گرایی برخاسته از اندیشه‌های "اخوان‌المسلمین" و گرایش محافظه‌کار عربی به سردمداری عربستان سعودی و مصر وجود داشته است. بخش بزرگی از دولت‌های عربی خاورمیانه گرایش اخوان‌المسلمین را در اندازه نگرش بنیادگرا شناخته و با آن سر ستیز دارند. این درحالی است که آنکارا هنوز در سودای آنچه به سر می‌بد که پیش از فروپاشی امپراطوری عثمانی در منطقه شامات و شبه جزیره عربستان در اختیار داشت. اکنون شورشیان سوری دارای گرایش اخوان المسلمینی هستند و در نگاه رقیبان، در چارچوبی عمل خواهند کرد که دولت اسلام‌گرای "رجب طیب اردوغان" در پی آن از حیث ایدئولوژیک است. مخالفت فوری عربستان سعودی، مصر، اردن و دیگر دولت‌های همسو با دور تازه شورشگری در سوریه و حمایت از دولت بشار اسد، معنایی جز نگرانی از قدرت‌گیری جریان اخوان المسلمین ندارد. این دولت‌ها براین باورند که نباید به "پان اسلامیسم" و "پان عثمانیسم" ترکیه فرصتی برای خلق موقعیت برتر در خاورمیانه و منطقه شامات داد.

سطح دیگر رقابت و منازعه، اما در بستر ژئوپلتیک قرار دارد. این سطح؛ مخالفان بیشتری را اعم از دولت‌های عربی و دیگر بازیگران منطقه‌ای و بیرون از آن در بر می‌گیرد. در باور رقیبان و یا مخالفان سیاست‌های بلند پروازانه "رجب طیب اردوغان" ترکیه اکنون در دو جبهه سیاست‌های خود را به دو گونه "تاکتیک تهاجمی" و درگیری‌های به زعم خود "سازنده" دنبال می‌کند:۱- آسیای میانه و قفقاز ۲- خاورمیانه. مقام‌های ترکیه، سنتی معمول و نهادینه را در محیط خارجی نزدیک خود به گونه‌ای آمرانه دنبال کرده‌اند. این سنت می‌گوید: «تا زمانی که اجازه دهید کنترل در دستان ما باشد، وانمود می‌کنیم که به شما اجازه حکومت داده‌ایم.» همین نگرش استعماری است که نه تنها دولت‌های منطقه، بلکه جامعه جهانی را از دور تازه شورشگری در سوریه نگران کرده است. به باور عمومی، یکی از دلایل دور تازه جنگ داخلی در سوریه به پیامد پرهیز "بشار اسد" از قبول دیدار با "رجب طیب اردوغان" در آنکارا مربوط می‌شود. این اتفاق در فرصتی فراهم شد که تحولات پس از جنگ هفتم اکتبر میان حماس و اسرائیل و آتش‌بس کنونی در مرز لبنان و اسرائیل ایجاد کرد. آنچه در بالا آمد وجهی از وجوه مربوط به چرایی و چگونگی بروز اوضاع کنونی در سوریه است. در این‌حال

کاسته شدن از سرعت پیش‌روی شورشیان به دلیل موانعی است که از یکسو به مقاومت‌های در حال شکل‌گیری مقابل شورشیان "هیئت تحریر الشام" (HTS) مربوط است. از سوی دیگر به مواضع دولت‌های منطقه و دیگر اعضای جامعه جهانی در باره تحولات سوریه مربوط می‌شود. این مواضع آمیخته با نگرانی‌های امنیتی غیر قابل کنترلی است که فرایند کنونی می‌تواند به همراه آورد. با این حال هنوز آینده تحولات جنگ سوریه در پرده ابهام است و نتیجه رقابت‌ها و منازعات در دو سطح ایدئولوژیک و ژئو استراتژیک نتیجه روشنی ندارد.

منبع: ابتکار/ جلال خوش چهره

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

عکس/ چهره متفاوت آفرین، سعید راد و رامش ۵۴ سال پیش با استایل اروپایی

قیمت خودرو‌های سایپا + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو + جدول

قیمت سکه پارسیان + جدول

قیمت سکه و طلا + جدول

قیمت بیت کوین و رمزارز‌ها + جدول

قیمت دلار، یورو و سایر ارز‌ها + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

وضعیت هواشناسی امروز

چشم پاندایی چیست؟

رازهای پنهان در زمان دم آوری چای

عکس/ ژست هنری اکبر گلپایگانی، نصرت الله وحدت و ایرج نوذری در مهمانی دوستانه

عکس/ چهره متفاوت محمدعلی فردین در کنار پسر بزرگ اش ۵۴ سال پیش با لباس رسمی

این سبزی خواص ضد سرطان دارد

پیش بینی قیمت طلا و سکه امروز ۲۸ مرداد ۱۴۰۴/ افزایش قیمت طلا ادامه دارد؟

عکس/ ظاهر خاص ایرج قادری در کنار مرتضی عقیلی ۵۱ سال پیش با استایل زنانه

تاثیر مصرف هات‌داگ بر سلامت مغز

عکس/ ژست عاشقانه فوزیه و محمدرضا پهلوی ۸۶ سال پیش در یک آتلیه

کاست پلاس؛ روش جدید قیمت گذاری خودرو چیست؟/ فرمول من‌درآوردی برای فروش خودروهایی که هنوز در قرن گذشته مانده‌اند

عکس/ ژست ملوکانه ناصرالدین شاه ۱۳۵ سال پیش سوار بر سه‌چرخه در حیاط کاخ گلستان

پیش بینی قیمت دلار امروز ۲۸ مرداد ۱۴۰۴/ کاهش هیجان خرید در بازار دلار

واکنش هاشمیان به تساوی پرسپولیس در ابتدای فصل

عکس/ عکس یادگاری ترامپ، زلنسکی و رهبران اروپایی در کاخ سفید

تأکید وزیر اقتصاد بر تک‌نرخی شدن ارز

حواشی تازه سپهر حیدری پس از ماجرای آرام و ساسی مانکن

فیلم/ واکنش عالیشاه به تساوی پرسپولیس مقابل فجر سپاسی و اعتراض هواداران

فیلم/ چه کسی اطلاعات حمله اسرائیل به بیمارستان فارابی کرمانشاه را فراهم کرد؟

عکس/ متن عاشقانه مونا کرمی برای همسرش

عکس/ بازگشت علی کریمی به استقلال جدی تر شد

عکس/ ناصرالدین شاه سوار بر سه‌چرخه سلطنتی در حیاط کاخ گلستان

عکس/ جدول رده‌‌بندی لیگ برتر در پایان دیدارهای امروز

فیلم/ گل پرسپولیس و تکرار شعار حیا کن، رها کن علیه درویش

فیلم/ خلاصه بازی پرسپولیس ۱ - ۱ فجرسپاسی

طالبان هرگونه نشست با سپاه پاسداران را رد کرد

فرار پرسپولیس از شکست در دقایق پایانی

جزئیات طرح پیشنهادی آتش‌بس در غزه

علیرضا بیرانوند حکم جدید گرفت

وعده ترامپ برای نشست سه‌جانبه با زلنسکی و پوتین

فیلم/ استقبال ترامپ از زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین

دلیل خاموشی‌های ۴ ساعته مشخص شد

فیلم/ زلنسکی با تی‌شرت به دیدار نماینده ویژه ترامپ رفت

سرپرست بانک پارسیان منصوب شد

ناترازی انرژی گریبان‌گیر ۱۰۰ هزار واحد صنعتی

ظرفیت تولید در صنایع مختلف ۳۰ تا ۶۰ درصد کاهش یافته است

استاد فرشچیان در آرامگاه ابدی آرام گرفت

عکس/ تیپ و قیافه جدید محمدجواد ظریف با تی شرت

فیلم/ درگیری هواداران پرسپولیس با لیدرهای این تیم و شعار درویش حیا کن

فیلم/ ورود دبیرکل ناتو و رئیس کمیسیون اروپا به کاخ سفید

۳ نام خانوادگی پرطرفدار در ایران

نشست مهم امنیتی و سیاسی نتانیاهو

۸۷ فوتی در مراسم اربعین امسال