تاریخ انتشار: ۱۰:۲۹ - ۱۹ آذر ۱۴۰۳

جهان در آستانه رقابت هسته‌ای؛ آماده‌باش چین و روسیه برای رویارویی با آمریکا

همزمان با بازگشت ترامپ به کاخ سفید، گروهی از ناظران با استناد به تحولات پیچیده جهانی و تهدید رهبران کشورهایی، چون چین و روسیه در باب استفاده و یا تجهیز به این سلاح مهلک، گروهی بر این باورند که رئیس جمهوری آمریکا تنها یک گزینه دارد تا با توسل بدان بتواند امنیت ایالات متحده و چهان را حفظ کند

جهان در آستانه رقابت هولناک هسته‌ای

اقتصاد۲۴-در حالی که دونالد ترامپ برای آغاز دومین دوره ریاست جمهوری خود در ایالات متحده آماده می‌شود، با جهانی در حال فرورفتن به سمت هرج و مرج هسته‌ای رو‌به‌رو خواهد شد. فاصله بین قدرت‌های هسته‌ای بزرگ در حال افزایش است. چین بی‌وقفه در حال گسترش توان هسته‌ای خود است، اما تعامل جدی با ایالات متحده در زمینه کنترل تسلیحات را رد می‌کند.

همکاری ایالات متحده و روسیه در زمینه مسائل هسته‌ای که در حال حاضر در وضعیت وخیمی قرار دارد، با تهدیدات هسته‌ای مکرر ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه در جریان جنگ روسیه در اوکراین، بدتر شده است. گزارش‌های اخیر منتشر شده براساس اطلاعات مقامات ارشد ایالات متحده نشان می‌دهد که آمریکا نیز باید وضعیت خود را اصلاح کرده و زرادخانه خود را برای تقویت بازدارندگی در برابر ماجراجویی هسته‌ای هماهنگ روسیه، چین و کره شمالی گسترش دهد.

همه این تحولات ستون‌های مهم نظم هسته‌ای را فرسایش و خطر جنگ هسته‌ای را افزایش داده است. معاهده منع گسترش تسلیحات هسته‌ای (NPT) که در سال ۱۹۶۸ امضا شد، تنها مکانیسم مهم و الزام‌آور قانونی باقی مانده برای حفظ این نظم است. اما اقدامات کشور‌های دارای سلاح هسته‌ای که طرف معاهده هستند، بازیگران غیرهسته‌ای را سرخورده کرده و آینده NPT را در هاله‌ای از ابهام قرار داده است. در همین راستا نشریه فارن افرز یادداشتی را منتشر کرده و اقتصاد نیوز آن را به دو بخش ترجمه کرده که بخش نخست در ادامه آمده است.

تنها فرصت ترامپ

دورین هورشیگ و هدر ویلیامز در پاسخ به شکست سیاست‌های هسته‌ای در مقاله اخیر فارین افرز، از ایالات متحده خواستند از طریق برقراری روابط نزدیک‌تر با کشور‌های جنوب جهانی، تقویت مشارکت با متحدان و ایجاد تعامل منطقه‌ای بین هنجار‌های هسته‌ای موجود، "از هنجار‌های هسته‌ای حمایت کند". اما از منظر کشور‌های هسته‌ای و غیرهسته‌ای چنین تلاش‌هایی به تنهایی کافی نیست. در این مرحله، ایالات متحده باید دوباره تلاش کند تا مستقیماً با چین و روسیه نه تنها به‌عنوان دشمنان هسته‌ای بازدارنده، بلکه به‌عنوان همکاران بالقوه برای جلوگیری از هرج و مرج هسته‌ای مشارکتی معنادار داشته باشد.

ترامپ که به عنوان رهبری جسور به خود می‌بالد باید از سخنرانی افتتاحیه خود برای تقویت اقدامات هماهنگ با چین، فرانسه، روسیه، بریتانیا و ایالات متحده - پنج کشور دارای سلاح هسته‌ای که عضو معاهده NPT هستند - استفاده کند. به ادعای ناظران او با استناد به فروپاشی نظم هسته‌ای باید از رهبران این کشور‌ها بخواهد تا در ارزیابی صریح و سریع خطرات کنونی به او بپیوندند، بالاخص در شرایطی که ارزیابی در حال انجام با یک دوره شش ماهه در باب محدودیت هسته‌ای موافقت کرده است. امروزه، در بحبوحه رقابت‌های تسلیحات هسته‌ای و تهدید‌های روزافزون، خطر واقعی استفاده از این سلاح‌ها برای اولین بار در بیش از سه چهارم قرن گذشته وجود دارد. در چنین شرایطی روزنه اقدام جمعی به سرعت در حال بسته شدن است. امنیت ایالات متحده و متحدانش در خطر است. برای ترامپ، فضای جسارت در آغاز دوره جدید ریاست جمهوری و بازتعریف قبلی او با پوتین و شی جین پینگ، فرصتی متمایز برای رهبری جهانی به او می‌دهد.


بیشتر بخوانید:آمریکا: ایران برنامه‌ای برای ساخت تسلیحات هسته‌ای ندارد


محدودیت‌های ساخت سلاح‌های هسته‌ای در حال از بین رفتن است. بدون اقدام چشمگیر، کاملاً مسلم است که معاهده استارت جدید که وسعت نیرو‌های هسته‌ای استراتژیک روسیه و ایالات متحده را محدود می‌کند و از طریق اقدامات راستی آزمایی، قابلیت پیش بینی را افزایش می‌دهد، پس از انقضای تاریخش در فوریه ۲۰۲۶ جایگزین نخواهد شد. اگرچه هر دو کشور همچنان در چارچوب این توافق خود را متعهد نگاه می‌دارند.

با توجه به محدودیت‌های عددی معاهده، مسکو قبلاً اجازه بازرسی در محل و ارائه ارقام مورد نیاز معاهده را متوقف کرده است. اگر جایگزینی ایجاد نشود، مقرراتی در این زمینه وجود نخواهد داشت و از همین رو رقابت هسته‌ای بین دو کشور قدرتمند دارای سلاح هسته‌ای برای اولین بار از زمان امضای معاهده محدودسازی تسلیحات استراتژیک در سال ۱۹۷۲ تشدید خواهد شد. تشدید رقابت تسلیحات هسته‌ای بین ایالات متحده و چین نیز محتمل به نظر می‌رسد.

پیش بینی می‌شود چین زرادخانه هسته‌ای خود را گسترش داده و به بیش از ۱۰۰۰ سلاح هسته‌ای مستقر تا سال ۲۰۳۰ دست یافته و در پاسخ، ایالات متحده دکترین هسته‌ای خود را تغییر داده و برای مقابله، با افزایش تعداد استقرار کلاهک‌های هسته‌ای خود را آماده کند.

پایان «ان پی تی»

نگرانی حتی بیشتر این است که کارشناسان و مقامات دولتی در ایالات متحده و بسیاری از کشور‌های دیگر تصور نمی‌کنند که سلاح هسته‌ای هرگز در درگیری استفاده نخواهد شد. مقامات تهدیدات پوتین را جدی می‌گیرند و به نحوه پاسخگویی به استفاده از هسته‌ای در جنگ اوکراین توجه بیشتری می‌کنند. هر واکنشی نیاز به ایجاد تعادل در اهداف مختلف دارد؛ جلوگیری از استفاده بعدی از هسته‌ای.


بیشتر بخوانید:براساس فتوای رهبری، سلاح هسته‌ای حرام است


بازگرداندن به اصطلاح تابوی هسته‌ای، یک هنجار علیه استفاده از سلاح‌های هسته‌ای و اجتناب از تشدید جنگ هسته‌ای جهانی است. هیچ پاسخ روشنی برای چگونگی انجام این کار وجود ندارد. به باور گروهی از ناظران تا حدودی به دلیل این خطرات احتمالی، بسیاری از کشور‌ها معتقد نیستند که «ان پی تی» اهرمی معتبر برای پایان دادن به مسابقه تسلیحات هسته‌ای، کاهش خطر جنگ هسته‌ای و پیشبرد خلع سلاح باشد.

برخی پیش‌تر با تعریف معاهده منع تسلیحات هسته‌ای در سال ۲۰۱۷ ناامیدی خود را از «ان پی تی» نشان داده‌اند که نه تنها استفاده از این سلاح‌ها بلکه آزمایش، تولید و در اختیار داشتن آنها را نیز ممنوع می‌کند. هر گام دیگر به عقب - فروپاشی کنترل‌های دوجانبه تسلیحات هسته‌ای یا از سرگیری آزمایش‌های تسلیحات هسته‌ای- به عنوان بخشی از تشدید رقابت تسلیحاتی می‌تواند تعدادی از کشور‌های غیرهسته‌ای را مجبور به خروج رسمی از «ان پی تی» کند.

در سوی دیگر این طیف، برخی از کشور‌ها در حال تجدید نظر در مورد اصل عدم اشاعه هستند که «ان پی تی» بر آن تاکید دارد. ایران به سرعت برنامه هسته‌ای‌اش را توسعه داده است، اگرچه مقامات این کشور تاکید دارند که هدف از پیشرفت برنامه هسته‌ای این کشور اهداف صلح‌آمیز است. تشدید ناامنی‌های منطقه‌ای باعث می‌شود کشور‌های دیگر، به ویژه ژاپن و کره جنوبی در آسیا و عربستان سعودی در خاورمیانه، بازده و خطرات دستیابی به سلاح‌های هسته‌ای را خودشان ارزیابی کنند. حتی در میان کشور‌های اروپایی، جنگ در اوکراین و ترس از رویکرد منفعلانه ایالات متحده، بحث در مورد برخی از اهرم‌های بازدارندگی هسته‌ای در سراسر بلوک، اگر نه برنامه‌های ملی فردی، را دوباره احیا کرده است.

در اینجا نیز، نتیجه نهایی احتمالاً خروج مارپیچ از آن پی تی خواهد بود. این تحولات در کنار هم، روابط هسته‌ای جهانی را اساساً متحول خواهند کرد و همه تنش‌ها را افزایش خواهد داد. این وضعیت به طور قاطع امنیت ایالات متحده و سایر کشور‌ها از جمله دشمنان هسته‌ای ایالات متحده را تضعیف خواهند کرد. این چشم‌انداز باید انگیزه کافی برای قدرت‌های بزرگ هسته‌ای جهان باشد تا مستقیماً با یکدیگر در یک ارزیابی مشترک و دوره سردسازی تعامل داشته باشند.

منبع: اقتصاد نیوز
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت مرغ، گوشت سفید و تخم مرغ در بازار + جدول

قیمت انواع لپ تاپ مایکروسافت امروز + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز جمعه ۷ دی ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ زیبایی خاص روستای هماگ در زمستان بندرعباس

عکس/ چهره عروسکی فلور نظری در ۵۵ سالگی همه را مات کرد

عکس/ سقوط بیش از ۳۰ درصد ریال ایران و صعود ۵۰ درصدی افغانی

قیمت دلار و یورو امروز جمعه ۷ دی ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ استایل هندی مادر بهاره رهنما در ۶۸ سالگی غوغا کرد

عکس/شکسته شدن عجیب سحر ولدبیگی در ۴۷ سالگی

عکس/ زیبایی خیره کننده سوسانو سریال جومونگ در ۴۳ سالگی

عکس/ احمدشاه قاجار و ولیعهدش محمدحسن میرزا و رضاخان سردار سپه در یک قاب

اینفوگرافی / برترین برند‌های خودروی جهان در سال ۲۰۲۴

عکس/ مراسم سلام نوروز با حضور ناصرالدین شاه قاجار ۱۳۴ سال پیش

عکس/ مظفرالدین شاه ۱۱ ساله در زمان ولیعهدی قاجار حدود ۱۶۰ سال پیش

عکس/ ورود بانوان به استادیوم ممنوع شد

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

اینفوگرافی/ ۱۰ ویتامین ضروری برای اینکه سرما نخورید!

تغییر قوانین داوری جدید فوتبال در ۲۰۲۵

توصیه وزارت بهداشت به افراد در معرض خطر آنفلوانزا

با مشخصات سیستم موشکی هایدرا ۷۰ آشنا شوید

جمیله علم‌الهدی کیست؟/دختر امام جمعه پرحاشیه مشهد و رئیس جمهور سابق که رئیس بنیاد شهید رئیسی شد

اینفوگرافی/ آماری عجیب از وضعیت فعالیت اقتصادی جمعیت ایران

عکس/ پرسپولیس سرمربی دورتموند را می‌خواهد!

بازگشت حجاب بان‌ها به شهرداری تهران

خانه گازرگاه یزد میراث دوره قاجار

بهترین مدل تلویزیون تی سی ال ۵۰ اینچ 

فیلم/ حمله به نیروهای طالبان توسط ارتش پاکستان

رکورد یک میلیون دانش‌آموز بازمانده از تحصیل در ایران؛ خانواده‌ها توان تامین هزینه‌های تحصیل را ندارند

برای مجموعه‎ «کویر» از طاهر پور حیدری

آمریکا قصد خرید بیت‌کوین ندارد

ساعت بازی سوپرجام مشخص شد

عکس/ تیپ متفاوت سردار رادان در یک مراسم خبر ساز شد

بارش برف و باران در راه تهران

مدرسه ۱۲ کلاسه آل یاسین (ع) با مشارکت بانک صادرات ایران در بجنورد افتتاح شد

فرصت ویژۀ بانک دی برای تسویه بدهی مشتریان

اقدامات بانک دی برای صرفه‌جویی در مصرف انرژی

عکس/ ریزش سنگ در جاده کرج-کندوان

همکاری‌های متقابل بانک رفاه کارگران و شرکت بیمه ایران گسترش می‌یابد

مسدودسازی کارت بانکی در مؤسسه اعتباری ملل.

تبدیل و استعلام اطلاعات کارت بانکی در اپلیکیشن بله

قیمت مرغ، گوشت سفید و تخم مرغ + جدول

عکس/ زیبایی حیرت انگیز ایستگاه راه آهن نیشابور در یک شب برفی

تصویری از امید عالیشاه روی سکوی پرسپولیس

نجارزاده تاکید کرد: تمرکز بر واگذاری شرکت‌های دولتی و توسعه زیرساخت‌ها در مازندران

تحریم سخت دشمنان، نتوانست بر اراده و دانش متخصصان ایرانی صنعت پتروشیمی فائق آید

قیمت دینار عراق امروز + جزئیات

استقبال گل‌محمدی از پروژه بازگشت به پرسپولیس

قیمت لیر ترکیه امروز + جزئیات

قیمت طلای جهانی کاهشی شد

عکس/ دیدار مسلحانه جولانی با هیات امنیتی بحرین

محمد کبیری: برقراری امنیت بدون امنیتی کردن فضا، دستاورد شایسته نیروی انتظامی کیش است

فیلم/ تصاویری تازه از تجمع بی رونق حامیان فیلترینگ

ماجرای بازداشت خبرنگار ایتالیایی در تهران چه بود؟

فیلم/ بارش برف و باران در کردستان

آبشار گنجنامه همدان یخ زد

فیلم/ کولاک برف در جادۀ طالقان-هشتگرد

گزارش بورس امروز شنبه ۸ دی ۱۴۰۳

عکس/ چهره واقعی محمدرضا گلزار در ۴۷ سالگی

هوشمندسازی؛ زمینه‌ساز رضایتمندی بیمه‌شدگان درمان

رامین رضاییان بازی با سپاهان را از دست داد

درآمد بیمه تجارت‌نو از ایستگاه ۵ همت عبور کرد

عکس/ نمای بیرونی کلیسای وانک در اصفهان ۷۶ سال پیش

بازنشستگان تا پایان ۱۴۰۳ چقدر حقوق می‌گیرند؟

عکس/ کنایه رضا رشیدپور از راهپیمایی موتوری علیه رفع فیلترینگ

عکس/ چهره جذاب تینا آخوندتبار در ۳۷سالگی

نزدیکان بشار اسد بازداشت شدند