تاریخ انتشار: ۱۰:۱۲ - ۰۵ دی ۱۴۰۳
سفر ۱۴ میلیون ایرانی به خارج

دوپینگ مسافران خارجی با رانت ارزی

آمار‌ها می‌گوید سفر خارجی برای دریافت ارز نسبت به سال‌های قبل افزایش چشمگیری داشته است.

دلار

اقتصاد۲۴- مرکز آمار ایران در روز‌های اخیر داده‌های گردشگری خارجی ایران در ۶ ماهه نخست امسال را منتشر کرده است. این داده‌ها نکات قابل تأملی دارد، تعداد گردشگران خروجی از ایران ۲ برابر گردشگران ورودی بوده است. همچنین امسال گردشگران خروجی کشور درحالی نسبت به ۶ ماهه نخست پارسال رشد ۱۲ درصدی داشته که سال گذشته نیز رکورد سفر‌های خارجی کشور (حتی رکورد دوره برجام) شکسته شده است. آمار‌ها بسیار قابل تأمل است، در سال گذشته ۱۴ میلیون ایرانی عازم خارج شده‌اند که ۴ میلیون نفر از آن زائر عتبات عالیات و ۱۰ میلیون نفر گردشگر خارجی بوده‌اند. گرچه داده‌ای از ارزبری سفر‌های گردشگری کشور منتشر نشده، اما در برآورد‌های حداقلی در سال گذشته حدودا ۶.۵ تا ۷ میلیارد دلار برای سفر‌های خارجی ایرانیان هزینه شده است. در ریشه‌یابی دلایل رکوردزنی سفر‌های خارجی ایرانیان، یکی از مهم‌ترین موضوعات به احتمال قوی، برخورداری برخی از هموطنان از رانت ارزی (فاصله ارز مسافرتی دولتی با ارز بازار غیررسمی) بوده است. اما به نظر می‌رسد برخی‌ها هم با اهدافی همچون تماشای کنسرت خوانندگانی که امکان حضور در ایران را ندارند، اقدام به سفر خارجی کرده‌اند. درمجموع، هدف از سفر‌ها و دلیل افزایش چشمگیر آن هرچه باشد، بی‌ارتباط با سفر ارزان (برخورداری از رانت) نیست.

رشد ۲۴ درصدی گردشگران وارد شده به ایران

براساس داده‌های مرکز آمار ایران، در نیمه نخست سال جاری ۴ میلیون و ۱۶۸ هزار و ۳۱۵ گردشگر خارجی به ایران آمده‌اند که نسبت به گردشگران ورودی ۶ماهه نخست سال گذشته رشد ۲۴ درصدی را نشان می‌دهد.

آمار‌ها نشان می‌دهد در طول سال‌های ۱۳۸۶ تا ۱۴۰۳ بالاترین تعداد سالانه گردشگران ورودی به ایران مربوط به سال ۱۳۹۸ با ۸.۸ میلیون گردشگر بوده که با اتفاقات نیمه اول سال، به‌نظر می‌رسد به این رکورد ۸ میلیون نزدیک شد. مقایسه تعداد گردشگران خارجی ایران با برخی همسایه‌ها نشان می‌دهد سقف سالانه ۸.۸ میلیونی گردشگران ورودی ایران طی یک دهه اخیر درحالی است که تعداد گردشگران ترکیه سقف ۵۲ میلیون نفری، امارات سقف ۲۵ میلیونی، عربستان سقف ۲۰ میلیونی و مصر نیز سقف۱۳ میلیونی در کارنامه خود دارند.

براساس داده‌های مرکز آمار ایران، در بهار و تابستان امسال عراقی‌ها با ۲.۲ میلیون نفر، بیشترین گردشگران وارد‌شده به ایران بوده‌اند. اتباع افغانستانی با ۹۶۷ هزار گردشگر در رتبه دوم قرار داشته و گردشگران ترکیه با ۴۱۱ هزار نفر سوم بوده‌اند. پاکستانی‌ها با ۲۰۷ هزار گردشگر، ترکمنستان با ۱۴۵ هزار گردشگر، گردشگران جمهوری آذربایجان با ۱۳۸ هزار نفر، ارمنستان با ۱۳۵ هزار گردشگر، بحرین با ۸۸ هزار گردشگر، عمان با ۷۴ هزار گردشگر و هند و عربستان نیز به ترتیب با ۳۵ و ۱۸ هزار گردشگر در رتبه‌های بعدی قرار گرفته‌اند.

سفر ۱۴ میلیون ایرانی به خارج

داده‌های مرکز آمار ایران نشان می‌دهد در ۶ ماهه نخست امسال ۸ میلیون و ۸۷۹ هزار گردشگر ایرانی به خارج رفته‌اند که نسبت به ۶ ماهه نخست سال گذشته رشد ۱۲ درصدی (معادل ۹۵۰ هزار گردشگر) داشته است. همچنین طی سال ۱۴۰۲ تعداد گردشگران ایرانی که به خارج رفته‌اند، ۱۳ میلیون و ۸۹۴ هزار نفر بوده که علاوه بر رشد ۳۹ درصدی، رکورد تعداد سفر‌های ایرانیان از سال ۱۳۹۰ را نیز شکسته است. این داده‌ها نشان می‌دهد درحالی که طی سال ۱۴۰۲ نزدیک به ۱۴ میلیون ایرانی به خارج رفته‌اند، این تعداد در بالاترین میزان خود در سال‌های ۱۳۹۰ تا ۱۴۰۱ حدود ۱۰.۵ میلیون نفر در سال ۱۳۹۶ بوده است. در رتبه بعدی، سال ۱۴۰۱ با ۹.۹ میلیون گردشگر قرار دارد. پس از آن، سال ۱۳۹۸ با ۹.۵ و سال ۱۳۹۵ با ۹.۲ میلیون گردشگر قرار دارند.


بیشتر بخوانید: واکاوی اظهارات وزیر اقتصاد در مجلس؛ مبنای محاسبه دلار ۷۳ هزار تومانی بی‌ربط است/ از دست دادن فرصت توافق در دولت رئیسی، بر نوسانات بازار ارز دامن زد


عراق و ترکیه در صدر لیست

درحالی‌که مرکز آمار ایران، مبدأ گردشگران ورودی به ایران را به طور کامل ذکر کرده، اما مقصد گردشگران خروجی از ایران چندان مشخص نبوده و مرکز آمار و همچنین وزارت گردشگری داده‌ای از آن منتشر نکرده‌اند. نگاهی به داده‌های مراکز گردشگری و آمار دو کشور عراق و ترکیه نشان می‌دهد بخش بزرگی از گردشگران کشور در سال گذشته از دو کشور عراق و ترکیه بازدید کرده‌اند. براساس آمار‌های وزارت کشور عراق طی سال گذشته تعداد ۹ میلیون زائر و همچنین گردشگر وارد این کشور شده‌اند که حدود ۴۰ درصد از آنان ایرانی‌اند. بنابراین، حدود ۳.۶ تا ۴ میلیون از گردشگران خارجی ایران، زائران عتبات عالیات عراق بوده‌اند. اما در رتبه دوم، کشور ترکیه قرار دارد. براساس داده‌های وزارت فرهنگ و گردشگری ترکیه، در ۱۱ ماهه امسال ۳ میلیون و ۲۲ هزار ایرانی از این کشور بازدید کرده‌اند که نسبت به مدت مشابه سال گذشته رشد ۳۲ درصدی داشته است. این آمار نشان می‌دهد تعداد گردشگران ایرانی بازدیدکننده از ترکیه طی ۱۱ ماهه امسال بالاترین تعداد از سال ۲۰۰۸ تاکنون و قبل از آن بوده است.

دشت ۳ میلیارد دلاری ترکیه از گردشگران ایرانی

نگاهی به هزینه‌های تور‌های گردشگری و سفر‌های انفرادی ایرانیان به ترکیه نشان می‌دهد میانگین هزینه‌های یک گردشگر ایرانی (شامل هزینه‌های بلیت رفت و برگشت، عوارض خروج از کشور، غذا، هتل، هزینه حمل‌و‌نقل در داخل شهر‌های ترکیه) در کمترین مقدار تا ۶۵۰ دلار، متوسط هزینه‌ها ۸۵۰ تا ۱۰۰۰ دلار و سفر پرهزینه نیز تا ۳۵۰۰ دلار می‌رسد. بر این اساس، اگر میانگین هزینه‌های هر گردشگر ایرانی را حدود ۸۵۰ دلار در نظر بگیریم، ایرانی‌ها در ۱۱ ماهه امسال حدود ۲.۶ میلیارد دلار و اگر میانگین هزینه‌ها برای هر گردشگر را ۱۰۰۰ دلار در نظر بگیریم، ایرانیان در ۱۱ ماهه امسال بیش از ۳ میلیارد دلار در ترکیه هزینه کرده‌اند. طبیعتاً در ماه آخر ۲۰۲۴ نیز تعدادی به گردشگران ۱۱ ماهه اضافه خواهد شد و تعداد گردشگران ایرانی بازدیدکننده از ترکیه به ۳.۲ میلیون گردشگر نیز خواهد رسید. البته این هزینه‌ها بدون درنظر گرفتن هزینه‌های جانبی همچون خرید‌های شخصی مانند لباس و پوشاک، سوغات برای خانواده و دوستان و به‌ویژه هزینه کنسرت است که سالانه ایرانیان زیادی را به ترکیه می‌کشاند.

دوپینگ مسافران خارجی با رانت ارزی

همان‌طور که گفته شد، نکته قابل تامل ماجرای سفر ایرانیان به خارج این است که طی سال گذشته حتی رکورد سفر‌های سال ۱۳۹۵ و ۱۳۹۶ نیز شکسته شده است، توجه داشته باشیم در آن سال‌ها نرخ ارز چندین سال حول و حوش ۳۵۰۰ تومان تثبیت شده بود؛ تورم داخلی پایین بود، تحریم‌های جدید هنوز اجرایی نشده بود و پرواضح است که سفر‌های خارجی ایرانیان باید در آن سال‌ها بیش از امروز می‌بود، اما رکوردشکنی سفر‌های ایرانیان به خارج در سال‌های اخیر نشان می‌دهد باید رد آن را در جای دیگری جست‌و‌جو کرد. بررسی‌ها نشان می‌دهد اگر زائران عتبات عالیات را از آمار‌ها خارج کنیم، رد افزایش چشمگیر مسافران خارجی را اول باید در رانت ارزی اعطایی به مسافران ایرانی جست‌و‌جو کرد. در دو سال اخیر و به‌ویژه در سال ۱۴۰۲ به‌واسطه اعطای ۵۰۰ و ۱۰۰۰ یوور ارز مسافرتی که فاصله آنها با نرخ بازار بعضا به ۲۵ تا ۳۰ درصد نیز می‌رسید، این رانت شیرین طرفداران زیادی در بین مردم داشت. این موضوع حتی در اسفندماه که دولت ارز مسافرتی را از ۵۰۰ یورو به ۱۰۰۰ یورو افزایش داد، موجب اعتراض‌های زیادی از سوی کارشناسان اقتصادی، رسانه‌ها و حتی انجمن‌های دانشجویی نیز شد. یکی از فعالان حوزه گردشگری به خبرنگار «فرهیختگان» گفت تخصیص ارز مسافرتی با نرخ مرکز مبادله که فاصله قابل‌توجهی با نرخ‌های غیررسمی بازار داشت، باعث شده بود ما شاهد شکل‌گیری صف‌های طولانی در فرودگاه‌های کشور و ازجمله فرودگاه امام باشیم. وی می‌گوید برخی از مسافران در اوایل تخصیص این ارز‌ها، لحظه آخری سفر خود را پای هوایپما و گیت کنسل می‌کردند تا از رانت شیرین برخوردار شوند. زمانی که هم جلوی این کنسلی‌ها گرفته شد، تور‌های دوروزه مد شد. تور‌های گردشگری دوروزه با هدف ذخیره بخش قابل‌توجهی از ارز و فروش آن در بازار آزاد شکل گرفته بود.

ایرانیان چقدر برای سفر خارجی هزینه می‌کنند؟

نگاهی به داده‌ها نشان می‌دهد در سال گذشته از حدود ۱۴ میلیون گردشگر ایرانی، حدود ۴ میلیون نفر از آنان جزء زائران عتبات و عالیات و ۱۰ میلیون نفر مابقی مربوط به سفر با اهداف گردشگری و دید بازدید و خرید بوده است. اگر هر زائر ایرانی با خود ۱۵۰ دلار (معادل ۲۰۰ هزار دینار عراق) به عراق برده باشد، کل هزینه زائران حول‌وحوش ۶۰۰ و نهایتاً ۶۵۰ میلیون دلار خواهد بود. اما با توجه به هزینه قابل توجه سفر به سایر کشور‌ها که از ۶۵۰ تا ۱۰۰۰ دلار متفاوت است، در برآورد حداقلی، این ۱۰ میلیون گردشگر غیرزائر، حدود ۶.۵ تا ۷ میلیارد دلار برای سفر‌های خود ارز مصرف کرده‌اند. لازم به ذکر است در سال ۱۴۰۲ گرچه تا اوایل اسفندماه میزان ارز مسافرتی ۵۰۰ یورو بود، اما در اسفندماه این میزان به ۱۰۰۰ یورو افزایش یافت. همچنین بررسی‌ها نشان می‌دهد مسافران خارجی بخشی از ارز موردنیاز خود را از بازار غیررسمی تأمین می‌کنند و ارز مسافرتی دولتی کفاف کل هزینه‌ها را نمی‌دهد. گرچه آمار رسمی از ارزبری مسافرت‌های خارجی ایرانیان منتشر نشده، اما شاید برخی از داده‌های بانک مرکزی ایران بتواند گواه این موضوع باشد که هزینه این سفر‌ها نسبتاً قابل توجه است. برای مثال، در سال ۱۳۹۹ که گردشگر شدیداً کم شد، رقم واردات بخش خدمات ایران حدود ۷.۷ میلیارد دلار بوده، این میزان در سال ۱۴۰۰ که هنوز محدودیت‌هایی برای گردشگری وجود داشت به ۱۱.۸ میلیارد دلار رسیده، در سال ۱۴۰۱، ۱۶.۶ میلیارد دلار شده و در سال ۱۴۰۲ به ۲۲.۵ میلیارد دلار رسیده که افزایش ۶ میلیارد دلاری نسبت به سال ۱۴۰۱ داشته است. پرواضح است در کنار سایر بخش‌های خدمات ازجمله خدمات فنی و مهندسی، ترانزیت، حواله نیروی کار و ...، بخشی از این اعداد نیز مربوط به ارزبری گردشگری خارجی ایران است که هم‌زمان با رشد سفر‌های خارجی، افزایش قابل توجهی داشته است.

گردشگران خارجی

گردشگران خارجی

گردشگران خارجی

منبع: روزنامه فرهیختگان
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت خودرو‌های جک و لیفان شرکت کرمان موتور امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت روز روغن خوراکی + جدول

قیمت انواع خودرو‌های مزدا ۳، بسترن و کاپرا گروه بهمن امروز

قیمت انواع گوشی موبایل سامسونگ، شیائومی و نوکیا + جدول

قیمت انواع لپ تاپ لنوو + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ایسر امروز + جدول

عکس/ میدان امیرچخماق یزد ۵۶ سال پیش

قیمت سکه و طلا امروز سه‌شنبه ۴ دی ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ تابلویی که طالبان در ورودی مرز ایران نصب کردند

عکس/ عروسی دختر ناصرالدین شاه با داماد ۱۶ ساله در ۱۳۰ سال پیش

عکس/ زیبایی خیره کننده سارا رسول زاده در ۳۵ سالگی

اردوگاه هواداران داعش در سوریه

عکس/ گوگل پلی رفع فیلتر می‌شود

اینفوگرافی/ نکات ایمنی در هنگام وقوع زلزله

اینفوگرافی/ چند درصد اراضی ملی دست دولت است؟

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

احتمال بازگشت سرمربی سابق پرسپولیس به این باشگاه

فیلم/ اعترافات نعیمه نظام دوست از لاغر شدنش در برنامه جوکر

اعتراض روسیه به سخنان گروسی درباره ایران

فیلم/ شلیک پدافند؛ عامل سقوط هواپیمای آذربایجانی؟

پوستر چهل و سومین جشنواره فیلم فجر رونمایی شد + عکس

عکسی دیده‌نشده از گدایان و دراویش دوران قاجار

عکس/ غیبت هادی چوپان در یک مسابقه بزرگ

فیلم/ حمله معترضان سوری به استانداری

شاخص آلودگی سرسام‌آور در فرمانیه تهران

هزینه باورنکردنی پرسپولیس برای جذب مربی خارجی

تاریخ ثبت‌نام وام جدید بازنشستگان اعلام شد

اعلام منع آمد و شد در چند شهر سوریه در پی تظاهرات اعتراضی

جعبه سیاه هواپیمای آذربایجانی پیدا شد

فیلم/ پزشکیان: نمی‌توانم حرف هایی بزنم که بعدا عمل نکنم

ادارات و دانشگاه‌های استان تهران فردا تعطیل است

فیلم/ لحظه انفجار پهپاد یمنی در منطقه صنعتی عسقلان

فیلم/ فیلم‌برداری یک مسافر از آخرین لحظات پیش از سقوط هواپیمای آذربایجانی

ابراز علاقه عربستان برای همکاری مشترک با ایران در جام‌جهانی ٢٠٣۴

استوری معنادار پسر پزشکیان درباره مخالفین رفع فیلترینگ

عکس/ استوری مهدی طارمی برای تبریک کریسمس

پیش بینی قیمت دلار فردا ۶ دی ۱۴۰۳/ دلار در یک قدمی کانال ۸۰ هزار تومانی

فیلم/ دوربین مخفی سقط جنین که آمریکا را به هم ریخت

ادارات البرز تعطیل شد

واکنش شینا انصاری به وضعیت آلودگی هوا

عکس/ رونالدو و جورجینا با پیژامه‌

درمان ناباروری ۲ هزار زوج با اعتبار ۵۰ میلیارد تومانی بنیاد برکت

فیلم/ ویدیوی کنایه‌آمیر کاربران فضای مجازی در واکنش به وضعیت فیلترینگ شبکه‌‏های اجتماعی

پزشکیان: صراط مستقیم یعنی عمل بر اساس عدالت و انصاف

اولتیماتوم یک ماهه به مالک پاساژ علاءالدین

عکس/ نوشته عاشقانه برای علی دایی؛ تو مرا جان و جهانی

افزایش مراجعه به مراکز درمانی در روزهای قرمز تهران

عکس/ هدیه به خارجی‌های پرسپولیس؛ کریسمس مبارک

فیلم/ ویدیویی از اسکیت‌سواری خطرناک یک جوان در تهران

تهران پس از زلزله ۷ ریشتری

خبر خوش برای دانش‌آموزان درباره ترمیم معدل

فیلم/ رویداد خنده دار در جشن تولد حسن یزدانی

توضیحات وکیل تتلو درباره اتهام سب‌نبی

پیش بینی قیمت طلا و سکه فردا ۶ دی ۱۴۰۳/ طلای ۱۸ عیار در کانال ۵ میلیون تومان ماندگار شد

منتظر کالابرگ الکترونیک جدید باشید

اینفوگرافی/ چگونه از کپک زدن خوراکی‌ها جلوگیری کنیم؟

فیلم/ کاخ رویایی ماهر اسد در نزدیکی دمشق

فیلم/ صحنه های وحشتناک از داخل هواپیمای آذربایجانی بعد از سقوط

عکس/ پوستر جالب چادرملو به سبک GTA برای استقلال

آیا سرطان پروستات قابل درمان است؟

۷ نشانه مهم دروغ گفتن به خود

عکس/ چهره جوان دارا حیایی ۵ سال پیش

آیین معارفه سرپرست مدیریت شعبه ماکو بیمه سرمد برگزار شد

چگونه سردی معده را درمان کنیم؟

موانع تولید، صادرات و تجارت در مناطق آزاد کشور بررسی شد

سپینو بانک صادرات ایران ۶۵۸ هزار نفری شد