اقتصاد۲۴- بازارسرمایه در ۸ دی ماه ۱۴۰۳ برخلاف روزهای گذشته با افت ۲۱ هزار واحدی همراه بود؛ این در حالیست که شاخص هم وزن بورس و شاخصهای فرابورس مثبت و سبزپوش بودند. همچنین در بازار امروز نیمه نخست با افت کمتری همراه بود و در نیمه دوم ریزش شاخص شدت یافت.
به نظر میآید شاخص کل بورس در فاز استراحت کوتاه مدت است و باید سرمایه گذاران با تحقیق و تحلیل در بازارسرمایه، سرمایه گذاری کنند تا دچار ضرر نشوند.
نازنین خالقی – کارشناس بازارسرمایه خصوص روند بورس در گفتوگو با اکوایران گفت: در بازار ۸ دی ماه شاهد سرگیجهای در معامله گران بودیم؛ همچنین در دو ماه اخیر بازارسرمایه با پیشرانه سهام شرکتهای بزرگ که نقدشوندگی بالاتری دارند و در زمان ریزش به راحتی امکان خروج سرمایهگذار را فراهم میآورند، بازدهی مناسبی را نصیب سهامداران خود کرده است.
وی درادامه افزود: کارنامه قابل قبول دو ماهه بازار سرمایه با عبور شاخص از سقف تاریخی خود و بازگشت حجم معاملات خرد به بالای ۱۵ هزار میلیارد تومان (به طور متوسط در روزهای اخیر)، اما بدون همراهی سهام کوچک به ثبت رسید.
به گفته این فعال بازارسرمایه؛ آنچه مسلم است، برتری تقاضا بر عرضه نیز با ثبات شرایط، پس از مدتی به برابری حتی کوتاه مدت میرسد که در این بازه بازار وارد فاز استراحت میشود؛ این برابری را پس از مدتها در بازارسرمایه شاهد بودیم، در زیر به دلایل این تقابل اشاره میشود:
*بسته بودن نماد سهام پتروشیمی و عدم شفافیت نحوه و زمانبندی بازگشایی این نمادها و شناسایی سود سرمایه گذاران برای خرید این نماد در روزهای آتی
*عقب ماندن قیمت سهام شرکتهای کوچک علیرغم گزارشات مناسب دورهای در برخی از آنها
*عدم انعکاس قیمتهای جدید ارز در معاملات بورس کالا در برخی صنایع مانند صنعت فلزات اساسی
*رشد سریع شاخص و عبور از مقاومتهای پیاپی و رسیدن به سطح مقاومت جدید
*تداوم التهابات منطقه
خالقی خاطرنشان کرد: موارد فوق منجر به شناسایی سود کوتاه مدت در سرمایه گذاران شد و علیرغم رشد ارزش دلار آزاد به بالای ۸۰ هزار تومان، امروز شاهد عقب نشینی شاخص بودیم. انتظار میرفت با کاهش تقاضا برای سهام بزرگ، سهام کوچک مورد توجه بیشتر سرمایه گذاران قرار بگیرد که تناقض در روند معاملات سهام کوچک، نشان دهنده سرگیجه امروز سهامداران بود.
وی در نهایت گفت: در برخی از نمادهای کوچک اعم از شکام و شگستر و داوه و زکشت که گزارشات خوب ماهیانه را در آنها شاهد بودیم، شاهد تقاضای مناسب و بعضا با صف خرید سنگین که از روزهای قبل آغاز شده و امروز هم ادامه داشت بودیم، ولی برخی نمادهای کوچک از جمله غزر، با وجود گزارشات مناسب، همچنان با عدم تقاضای خرید مواجه بودند. در این میان سهام کوچکی هم مانند لابسا که فروش آذرماه آن ۹۶ میلیارد تومان بوده و نسبت به مبلغ ۱۱۲ میلیاردی مهرماه با کاهش همراه بوده و کلا نسبت به دوره مشابه سال قبل فروش آن افت داشته است با تقاضای خرید در آستانه بالای قیمت به کار خود پایان دادند. در نتیجه با این سرگیجه در تصمیم سرمایه گذاران، پیش بینی میشود بازار متعادل کمی منفی با تقاضای مناسب را در سهام بزرگ و بازار مثبت در سهام شاخص هم وزن را همانند امروز (به صورت تک سهم)، شاهد باشیم.
بیشتر بخوانید: نقاط ابهام در مسیر آینده بورس
نرگس توانایی – فعال بازارسرمایه در خصوص پیش بینی بازار روز ۹ دی ماه سال جاری در گفتوگو با اکوایران عنوان کرد: شاخص کل بورس به محدوده حمایتی ۲،۸۲۰،۰۰۰ واحد نزدیک شده است و حفظ این سطح میتواند احتمال بازگشت بازار و کاهش فشار فروش را افزایش دهد. همچنین در صورت شکست این سطح، ممکن است، افت بیشتری را شاهد باشیم.
وی در ادامه افزود: خروج پول حقیقی امروز فشار فروش را افزایش داد؛ با این حال، در صورتی که رشد نمادهای کوچکتر ادامه پیدا کند، ممکن است بخشی از نقدینگی به بازار بازگردد.
به گفته این کارشناس بازارسرمایه؛ احتمالا شاخص کل بورس در محدوده حمایتی خود نوساناتی خواهد داشت. همچنین حفظ این سطح میتواند به بازگشت نسبی بازار کمک کند و شاخص هم وزن هم باتوجه به ورود نقدینگی به نمادهای کوچکتر، احتمال ادامه رشد در این شاخص وجود دارد.
وی افزود: گروههای دارویی، غذایی و حملونقل با توجه به روند امروز، پتانسیل رشد بیشتری خواهند داشت.
توانایی در نهایت گفت: در شرایط فعلی بازار، سرمایهگذاران باید با احتیاط عمل کنند و از معاملات هیجانی پرهیز کنند؛ تحلیل دقیق روند نمادها و مدیریت ریسک میتواند در این مقطع حساس، نقش تعیینکنندهای در حفظ سرمایه ایفا کند؛ به نظر میآید بازارسرمایه همچنان در حال تجربه نوساناتی است که در آن، توجه به تحلیلهای بنیادی و تکنیکال میتواند راهنمای مناسبی برای تصمیمگیری بهتر باشد.
منبع: اکوایران