تاریخ انتشار: ۰۹:۵۴ - ۰۹ دی ۱۴۰۳

ادامه بلاتکلیفی در بازار خودرو‌های وارداتی با برچسب قیمت علی الحساب

بازار خودرو این روز‌ها و بعد از حرکت به سمت شناور‌سازی نرخ ارز تجاری، بلاتکلیف‌تر از همیشه است؛ به‌طوری‌که تولیدکنندگان از فروش فوری انصراف داده و بیشتر تمایل به پیش‌فروش خودرو با قیمت غیرقطعی دارند.

بازار خودرو

اقتصاد ۲۴ - گرچه با نظم ارزی گام‌هایی در راستای شفافیت هزینه تولید و واردات خودرو برداشته شده است، با این حال سمت عرضه و تقاضا در بلاتکلیفی به سر می‌برند.

استفاده از ارز توافقی به جای نیمایی را می‌توان قدم مثبتی برای شفافیت صنعت خودرو دانست، اما بعد از اعلام خبر شناور شدن نرخ ارز تجاری هنوز صنعت و بازار خودرو به تعادل جدید خود نرسیده است. به طوری که در طرح‌های جدید فروش خودروسازان خصوصی خبری از اعلام قیمت نیست و محصولات وارداتی نیز هنوز برچسب «قیمت علی‌الحساب» را دارند.

 در واقع با قیمت‌های جدید ارز تجاری، مونتاژکاران که نیاز به واردات قطعات در حجم بالا دارند تا حد زیادی دچار بلاتکلیفی شده‌اند، چراکه نمی‌دانند واردات آنها با چه نرخ ارزی محاسبه می‌شود و قیمت تمام شده آنها چه میزان خواهد بود.

از طرف دیگر واردکنندگان خودرو نیز با چنین ابهامی دست و پنجه نرم می‌کنند. در واقع قیمت‌گذاری دستوری برای مونتاژ کاران عملا وجود ندارد؛ اما محصولات وارداتی کاملا تحت‌تاثیر قیمت گذاری است و باید منتظر اعلام قیمت‌ها بر اساس نرخ جدید ارز باشند.

اما با توجه به اینکه قیمت گذاری بر اساس قیمت تمام شده انجام می‌شود و قیمت ارز تجاری نیز دیگر شناور است، بنابراین قیمت تمام‌شده محصولات ممکن است هر روز متفاوت باشد و مشخص نیست که نهاد‌های قیمت گذار چگونه قرار است این تغییرات قیمتی را پوشش دهند.

شاید مونتاژی‌ها که کمتر تحت‌تاثیر قیمت گذاری دستوری هستند، بتوانند با این تغییرات پیش بروند، اما خودروسازان داخلی که هر چند ماه یک بار (در آخرین مورد ۱۸ ماه) قیمت‌های جدید برایشان اعلام می‌شود، چگونه قرار است با این تغییرات ارزی کنار بیایند؟ بنابراین به نظر می‌رسد که یا سیاستگذار از موضع خود در مورد قیمت گذاری خودرو کوتاه می‌آید و بعد از واقعی سازی نرخ ارز تجاری به سمت واقعی سازی قیمت خودرو حرکت می‌کند یا وضعیت صورت‌های مالی و نقدینگی خودروسازان از شرایط کنونی هم نامطلوب‌تر خواهد شد.

نتیجه چنین وضعیتی این است که مشتریان نیز فضای مبهمی پیش روی خود می‌بینند و نمی‌دانند که قرار است خودروی مورد نظر خود را با چه قیمتی خریداری کنند. در ادامه با توجه به شناور شدن «قیمت تمام شده» حتی احتمال دارد که برخی تغییرات جدی در شیوه عرضه خودرو هم در پیش داشته باشند.


بیشتر بخوانید:معرفی خودرو چری اومودا ۷ برادر بزرگ‌تر فونیکس FX + عکس


برای مثال احتمالا محصولات خودروسازان خصوصی به صورت فروش فوری یا فروش فوق العاده عرضه نشوند. چراکه در این شیوه فروش تمامی پول خودرو به صورت یکجا گرفته می‌شود و ۹۰ روز بعد خودرو به متقاضی تحویل داده می‌شود، اما با توجه به شناور شدن نرخ ارز تجاری احتمال دارد که قیمت تمام‌شده دچار تغییرات جدی شود؛ بنابراین حذف این شکل از فروش دست‌کم برای خودروسازان خصوصی اصلا دور از انتظار نیست. البته حذف سقف برای نرخ ارز تجاری می‌تواند اتفاق مثبتی برای صنعت خودروی ایران باشد.

 تاکنون خودروسازان داخلی با اتکا به ارز ارزان‌قیمت توانسته بودند کار خود را ادامه دهند، اما باید توجه داشت که این وضعیت باعث شده خودرو‌های تولیدی نه تنها کیفیتی پایین‌تر از استاندارد‌های جهانی داشته باشند، بلکه با قیمتی بالاتر از بازار‌های بین‌المللی عرضه شوند.

گام نخست برای تغییر این شرایط، حذف ارز ارزان از صنعت خودرو بوده است و می‌توان گفت برای عبور از رانت در صنعت خودروی کشور چاره‌ای جز حذف این شکل از ارز وجود نداشت. اما همان‌طور که اشاره شد خودروسازان و واردکنندگان هنوز نتوانسته‌اند خود را با نظم ارزی جدید خودرو وفق دهند. تا جایی که شاهد هستیم در برخی از طرح‌های جدید فروش خودرو، عرضه کنندگان اساسا قیمت محصولات خود را اعلام نکرده‌اند.

این بلاتکلیفی را می‌توان یکی از اثرات جانبی تصمیم سیاستگذاران بر حذف سقف برای ارز تجاری در نظر گرفت. بلاتکلیفی خودروسازان باعث می‌شود که آنها عرضه خود به بازار را تا زمان روشن شدن وضعیت ارزی خود، کمتر کنند و بازار با کاهش عرضه مواجه شود. اما از اثرات جانبی دیگر این موضوع می‌توان رشد قیمت خودرو باشد. در واقع خودروسازان باید برای تامین قطعه و مواد اولیه مورد نیاز خود هزینه بیشتری بپردازند و این روی قیمت تمام شده آنها تاثیرگذار خواهد بود.

این تاثیر مستقیمی است که افزایش نرخ ارز مصرفی خودروسازان روی قیمت خواهد گذاشت، اما باید توجه داشت که افت عرضه‌ای که پیش از این از آن یاد کردیم هم می‌تواند روی قیمت خودرو اثرگذار باشد. در واقع این مسیر غیرمستقیمی است که از طریق آن بهای خودرو تحت‌تاثیر شناورسازی نرخ ارز تجاری در کوتاه مدت قرار می‌گیرد.

تاثیر ارز توافقی بر «مصرف‌کننده واقعی».

اما این بلاتکلیفی ایجاد شده که از آن یاد شد چه تاثیری بر صنعت و بازار خودرو خواهد داشت؟ این پرسش را با حسن کریمی سنجری، کارشناس حوزه خودرو در میان گذاشتیم. وی می‌گوید یکی از روشن‌ترین نتایج حذف ارز نیمایی رشد قیمت تمام شده خودرو است.

اما باید توجه داشت که در نهایت این موضوع می‌تواند روی بهای خودرو درب کارخانه یا مبادی ورودی تاثیر بگذارد، اما باید توجه داشت که بیشتر مصرف‌کنندگان واقعی تاکنون نیز خودرو را از بازار و با نرخ ارز آزاد خریداری می‌کردند. کریمی سنجری تاکید می‌کند که طبق آمار، ۶۰‌درصد از خودرو‌های فروخته شده در کارخانه تا رسیدن به مصرف‌کننده واقعی بین چند نفر دست به دست می‌شود.

 به عبارت دیگر ۶۰‌درصد از خریداران خودرو از کارخانه مصرف‌کنندگان واقعی نبودند و تنها اختلاف قیمت کارخانه و بازار برای آنها جذاب بوده است؛ بنابراین این موضوع چندان مصرف‌کننده واقعی را هم که تاکنون مجبور بوده خودروی مورد نظر خود را با نرخ ارز آزاد خریداری کند، تحت‌تاثیر قرار نمی‌دهد. یا به عبارت دیگر اثر این موضوع چندان به بازار نمی‌رسد.


بیشتر بخوانید: خودرو در برابر شوک‌های دلاری ضد ضربه خواهد شد؟


وی تاکید می‌کند که بلاتکلیفی خودروسازان داخلی و مونتاژی در وضعیت فعلی کاملا طبیعی است چراکه نرخ ارز مصرفی آنها تفاوت پیدا کرده و حالا باید فرمول قیمت گذاری آنها نیز دستخوش تغییر شود.

وی با اشاره به محاسن شناورسازی نرخ ارز تجاری می‌گوید با این اتفاق دیگر نیازی به تعریف مکانیزم نظارت بر شرکت‌هایی که ارز دریافت می‌کنند نیست و اتفاقاتی مانند چای دبش دیگر رخ نمی‌دهد که یک شرکت ارز را به با یک هدف اعلامی بگیرد و صرف هدف دیگری کند کریمی سنجری اعتقاد دارد که مشابه این اتفاق در حوزه خودرو رخ نداده، اما ممکن است بیش اظهاری‌هایی وجود داشته باشد.

وی اشاره می‌کند که قیمت یک خودرو در چین حدود یک سوم بهای آن در ایران است که با همه هزینه‌های اضافی مانند تعرفه، هزینه‌های جابه‌جایی و لجستیک، مالیات و ... نیز نباید بهای آن به این میزان می‌رسید؛ بنابراین ممکن است برخی بیش اظهاری‌ها وجود داشته باشد که حذف ارز نیمایی می‌تواند این موارد را هم کاهش دهد.

تاییدکننده این اظهارات کریمی نیز مصاحبه‌ای است که پیش از این سخنگوی کمیسیون اصل ۹۰ مجلس انجام داده بود.

وی اعلام کرده بود: «بر اساس بررسی‌های انجام شده برخی از شرکت‌های مونتاژکار خودرو قیمت قطعات را بیش از قیمت واقعی به دولت اعلام کرده و بیش اظهاری می‌کنند یعنی علاوه بر دریافت بیشتر ارز از دولت، قیمت تمام شده خودرو را نیز برای مصرف‌کننده بالا می‌برند.»

وی در ادامه می‌گوید یکی از عارضه‌های این تصمیم می‌تواند افزایش حجم سرمایه در گردش شرکت‌های خودروسازی شود. وی تاکید می‌کند که تاکنون این شرکت‌ها به دلیل ارز ارزان‌قیمت تری که استفاده می‌کردند سرمایه کمتری را درگیر خرید‌های خارجی خود می‌کردند، اما حالا مجبور هستند که نقدینگی بیشتری را وارد این بخش کنند که این موضوع سرمایه در گردش آنها را نیز افزایش می‌دهد.

به طور کلی با توجه به تغییرات ایجادشده، آینده بازار خودرو در ایران به شدت به تصمیمات سیاستگذاران و نحوه مدیریت این تغییرات بستگی دارد. اگر سیاستگذار به سمت واقعی سازی قیمت خودرو حرکت کند و از قیمت گذاری دستوری فاصله بگیرد، ممکن است صنعت خودرو در بلندمدت به سمت رقابت پذیری و بهبود کیفیت حرکت کند. اما در کوتاه مدت، این تغییرات احتمالا باعث افزایش قیمت‌ها و کاهش عرضه در بازار خواهد شد.

در نهایت، موفقیت این سیاست‌ها به میزان انعطاف پذیری خودروسازان، توانایی آنها در مدیریت منابع مالی و همچنین ایجاد تعادل میان عرضه و تقاضا در بازار هم بستگی دارد. به نظر می‌رسد که صنعت خودروی ایران در مقطع حساسی از تحول قرار دارد و نحوه عبور از این چالش‌ها می‌تواند مسیر آینده این صنعت را تعیین کند.


بیشتر بخوانید:قیمت خودرو‌های سایپا امروز جمعه ۷ دی ۱۴۰۳ + جدول


به نظر می‌رسد که در کوتاه مدت، بازار با نوسانات قیمتی بیشتری مواجه خواهد شد. اما در بلندمدت، اگر سیاستگذار بتواند با واقعی سازی قیمت‌ها و حذف دخالت‌های غیرضروری، شرایط رقابتی را در بازار ایجاد کند، ممکن است تعادل نسبی برقرار شود.

واقعی سازی قیمت‌ها می‌تواند به مرور زمان باعث ورود سرمایه گذاری‌های جدید به صنعت خودرو شود و حتی زمینه را برای حضور برند‌های خارجی در بازار ایران فراهم کند. اما این امر نیازمند اصلاحات ساختاری در صنعت خودرو، کاهش تعرفه‌های واردات و بهبود فضای کسب و کار و مهم‌تر از همه، عبور از «قیمت گذاری دستوری» است.

منبع: اقتصاد نیوز
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت انواع دوربین‌های عکاسی + جدول

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت سکه و طلا امروز سه‌شنبه ۱۱ دی ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز سه‌شنبه ۱۱ دی ۱۴۰۳ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز سه‌شنبه ۱۱ دی ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ سلفی صمیمی بانو یومیول و اویی در پشت صحنه سریال جومونگ

عکس/ چهره جذاب و عروسکی دونگ یی کوچولو در سریال دونگ یی پس از ۱۴ سال

عکس/ استایل جالب بازیگر نقش جواد سریال بچه مهندس در ۲۰ سالگی

عکس/ فیگور خاص علی شادمان در کنار کارگردان معروف ۱۵ سال پیش

عکس/ شمر و عمر بن سعد در پشت صحنه سریال مختارنامه ۲۰ سال پیش

نمایی از موزه تجهیزات داعش

عکس/ درویش و ارونوف بعد از تمدید قرارداد با پرسپولیس

عکس/ تفریح محمدعلی شاه قاجار و همسرش در روسیه ۱۱۵ سال پیش

عکس/ تیپ زمستانی میرسلیم با کلاه

اینفوگرافی/ پیش‌بینی رشد تولید ناخالص داخلی اقتصاد‌های بزرگ در سال ۲۰۲۴ و ۲۰۲۵

اینفوگرافی/ کدام کشور‌ها بیشترین جمعیت مجردنشین را دارند؟

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

عکس/استایل شلخته بهاره رهنما در بزرگداشت مسعود کیمیایی

عکس/پیام احساسی رونالدو برای تولد مادرش

فرزین اعتباری برای بانک مرکزی باقی نگذاشته است/ رئیس کل بانک مرکزی سیاست منسوخ شده ارزپاشی را اجرا می‌کند/ بعید است بتوانیم به FATF ملحق شویم

سال ۲۰۲۵ پر از شگفتی برای جهان

عکس/لحن بی‌سابقه در پیغام رهبر انقلاب به رئیس صداوسیما

دستگیری ۳ نفر در پرونده مرگ خواننده معروف

عکس/برند آمریکایی کاپشن میرسلیم جلب‌توجه کرد

طالع خاورمیانه در ۲۰۲۵؛ تحلیل فرید زکریا درباره دوئل جدید و قدیم در منطقه خاورمیانه

عکس/زبان بدن توجه‌برانگیز پزشکیان در جلسه امروز

جهان غرق در خون می‌شود؛ ۱۰ پیش بینی عجیب اکونومیست درباره سال ۲۰۲۵

عکس خبرگزاری مهر از افتتاح دیروز ورزشگاه آزادی پس از بازسازی

پزشکیان به سعید جلیلی پیشنهاد کرده معاون اول شود

یک نام غیرمنتظره بهترین گلزن سال ۲۰۲۴ شد

واشنگتن مرکز نوآوری علوم و فناوری‌های شناختی ایران را تحریم کرد

مورینیو: از ترک رئال پشیمانم

کمبود ۳۶۰ قلم دارو در کشور

عکس/ اولین واکنش اورونوف به تمدید قرارداد با پرسپولیس

نخست وزیر عراق به تهران می‌آید

در این ساعات کرایه تاکسی‌ها گران می‌شود

ستاره سال ۲۰۲۴ والیبال جهان چه کسی است؟

زلزله نسبتا شدید این نقطه از ایران را لرزاند

دولت جولانی فردا و پس‌فردا را به مناسبت سال نوی میلادی تعطیل کرد

عکس/ لحظه ترور ترامپ جنجالی‌ترین تصویر سیاسی جهان در سال ۲۰۲۴

یمن: معادله نیروگاه در برابر نیروگاه، فرودگاه در برابر فرودگاه را آغاز کرده‌ایم

دستور فروش ۶ هزار تن چای دبش صادر شد

قتل مرد ۴۰ ساله توسط همسرش در محمودآباد

خبر جدید درباره پرونده فرزندان معاون اول قوه قضاییه

دیدار خانواده شهید ابومهدی المهندس با رهبر انقلاب

برف و باران در جاده‌های این ۲۰ استان

پزشکیان: پایتخت باید به یک شهر در کنار دریا منتقل شود

طائب: وعده صادق ۳ عملیاتی می‌شود

زنی که توسط ترامپ قربانی آزار جنسی شده، کیست؟

بکارگیری اتباع غیرمجاز توسط شهرداری ها ممنوع و مشمول جریمه شد

محبوب‌ترین کشور‌ها برای مهاجرت دانشجویان ایرانی

رئیس جمهور: رفع فیلترینگ به تدریج شامل سایر سکوها نیز خواهد شد

پیش بینی قیمت دلار فردا ۱۲ دی ۱۴۰۳/ دلار در کریدور هشتم ماندگار شد

بازیکن خارجی پرسپولیس ایران را ترک کرد

پیش بینی بورس چهارشنبه ۱۲ دی ۱۴۰۳

تکلیف رضا درویش در پرسپولیس مشخص شد

وکیل ترانه علیدوستی: ممنوع پرواز بودن ترانه علیدوستی دستور قضایی ندارد

پیش بینی قیمت طلا و سکه فردا ۱۲ دی ۱۴۰۳/ طلا ارزان می‌شود؟

مات در قابی عبوس و سیاه؛ روزگار تلخ کارگران معدنجو و خانواده‌‎ها ۳ ماه بعد از فاجعه بزرگ

با این راهکار‌ها طول عمر خود را افزایش دهید

عامل اصلی آلودگی هوای تهران شناسایی شد

عکس/ قاب ماندگار ماهچهره، پژمان بازغی و امیرحسین صدیق ۵ سال پیش

بهترین گیاهان دارویی برای سلامت مغز کدام است؟

پیشگویی‌های بابا وانگا درباره سال ۲۰۲۵

استفاده از این لوازم آرایشی خطرناک است

عکس/ استوری جالب معین برای تولد ایرج خواجه امیری

ریسک‌های سیاسی و اقتصادی جهان در سال ۲۰۲۵