اقتصاد۲۴- قیمت دلار پس از اینکه تا ۸۳ هزار تومان هم افزایش پیدا کرد، اما از اواخر هفته گذشته بین ۷۹ تا ۸۰ هزار تومان در نوسان است. گویی یک ثبات موقت در بازار ارز حاکم شده است اما مشخص نیست این ثبات تا چه زمانی ادامه داشته باشد. برخی معتقدند قیمت دلار به کمتر از ۸۰ هزار تومان نخواهد رفت و عدهای برخلاف این نظر، عقیده دارند که دلار در اثر یکسری شرایط خاص اقتصادی به بالاترین حد خود رسیده است.
احمد جانجان، کارشناس بازار سرمایه در پاسخ به اینکه آیا بازارساز تمایل دارد قیمت دلار در محدوده ۸۰ هزار تومان بماند که روی این نرخ متوقف شده است؟ به اقتصاد ۲۴ گفت: «به هر حال ارز یک مسئلهای است که از ابعاد مختلف باید آن را بررسی کرد. به خصوص اینکه با توجه به اتفاقاتی که در منطقه رخ داد، دلار از محدوده ۶۰ هزار تومان کانال به کانال بالا آمده تا به ۸۰ هزار تومان رسیده است. این امر در اثر فعال شدن ریسکها و اتفاقاتی مانند ترورهای اخیر است. بزرگترین سرداران محور مقاومت ترور شدهاند، حزب الله به وضعیت فعلی دچار شده و سوریه هم نابود شده است. درواقع یک شیشهای شکسته شده که نمیتوان آن را بند زد.»
این پژوهشگر اقتصادی ضمن تاکید بر اینکه تحولات مذکور همانطور که در معادلات قدرت اثر خود را میگذارند، در بخش انتظارات تورمی هم اثرگذار هستند، افزود: «با این حساب محدودهای که اکنون شاهد معامله ارز هستیم محدودهای است که صاحب ارز نه تمایلی به کمتر فروختنش دارد و نه میتواند بیشتر از آن بفروشد. درواقع دیگر کسی دلار ۸۵ هزار تومان را خریدار نیست. مگر اینکه اتفاقی رخ دهد و کشش پیدا کند که افزایش دلار تا ۹۰ هزار تومان را هم شاهد باشیم؛ بنابراین اگر مقوله ارز را بخواهیم تحلیل کنیم باید تمامی ابعاد آن را در نظر بگیریم.»
جانجان در پاسخ به اینکه برای اول بهمن ماه که مراسم تحلیف ترامپ است، چه پیشبینی میتوان از قیمت دلار داشت؟ گفت: «نوسان قیمت دلار در کوتاه مدت اثر خاصی ندارد و همیشه میانگین وزنی قیمت ارز برای ما مهم است. شما تصور کنید که یک شکارچی با سگش به سمت شکارگاه میرود. آن شکارچی مسیر مستقیمی را دارد طی میکند ولی سگش جلو و عقبتر از او میرود؛ ما این حرکت سگ را به نوسان قیمت تعبیر میکنیم. برای ما به لحاظ اقتصادی میانگین وزنی قیمت ارز مهم است. ترامپ از روزی که در انتخابات شرکت کرد اثرش را روی قیمت دلار گذاشت. اصطلاحی داریم که میگوید «شایعه را بخر خبر را بفروش» بنابراین آمدن ترامپ در انتخابات اثر خود را گذاشته است و روزی که رای آورد همه چیز قطعی شد. از این رو نشستن ترامپ بر اریکه قدرت اثر وزنی در بازار ارز ما ندارد. ممکن است بازارساز در روز تحلیف ترامپ مداخله کند و ارز را ۳ هزار تومان هم پایینتر بیاورد. از این رو نوسانات مقطعی برای ما مهم نیست.»
بیشتر بخوانید: بازار دلار و طلا در انتظار این دو روز مهم
وی ادامه داد: «مهمترین مسئله برای ما از بین رفتن رانتی است که رانتخواران عظیم به نام مردم دارند میبرند. حذف اختلاف ارز نیما و آزاد هیچ ضرری برای مردم ندارد، چراکه کسی که دلار را ۳۷ هزار و ۵۰۰ تومان میخرد و کالایی مانند تلفن همراه را وارد میکند، آن را به قیمت دلار آزاد و حتی بالاتر از آن به مردم میفروشد. این رانتخواران در رسانهها یک موجی راه میاندازند تا مردم را حساس کنند که اگر ارز نیما حذف شود، این کالاها هم گران میشود در حالی که مشکل اصلی ما در بحث تورم، کسری بودجه است.»
این اقتصاددان با اشاره به اینکه برای سال آینده یک سوم بودجه کسری است و این تورم را فزاینده میکند، گفت: «برخی برای رد این نظریه میگویند افزایش نرخ نیما مردم را بیچاره میکند، اما پاسخ ما این است که شما سال ۱۴۰۲ ارز نیما را با قیمت ۴۰ هزار تومان ثابت گرفتهاید، اما ارز نیما یک سال تمام حتی یک ریال رشد نکرد درحالی که تورم ۵۲ و نیم درصد بود و رکورد سال ۷۴ را زد. درواقع ما به جز تورم سال ۱۳۲۲ که به دلیل جنگ جهانی ۱۱۰ درصد بود، رکورد طول تاریخ تا زمان جنگ جهانی را زدهایم. این گروه از رانتشان داشتند سود میبردند و مردم با تورم دست و پنجه نرم میکردند.»