اقتصاد۲۴- شیوا سپهری: اگرچه هنوز ورود هوش مصنوعی به عرصه کسب و کارها چندان اتفاق نیفتاده اما همین حالا هم خیلی از کارها را میتوان از طریق هوش مصنوعی راحتتر انجام داد. به هر حال فناوریهای نوین و خلاق نقش بسیار مهمی در شکلدادن به الگوهای کسبوکار داشته و خواهد داشت. در دنیای پرسرعت امروز که تحولات فناوری هر روز مفاهیم تازهای را به صنایع میآورند، الگوهای کسبوکار نیز بهطور مستمر در حال تکامل هستند. بنابراین عجیب نیست که در بخشی از کسب و کارها رباتها به جای انسانها کار کنند. این تحولات نهتنها بر روش ارائه محصولات و خدمات تاثیر میگذارند، بلکه بر رفتار مصرفکنندگان و الگوهای تعاملی و روشهای مدیریت نیز تاثیرگذار هستند. در ادامه به تاثیر این فناوریها بر الگوهای کسبوکار آینده خواهیم پرداخت.
میدانیم که در آینده شرکتها از هوش مصنوعی بسیار استفاده خواهند کرد. چراکه دیجیتالسازی یکی از مهمترین روندهای تحولآفرین در الگوهای کسبوکار است. شرکتها به جای تکیه بر روشهای سنتی، از فناوریهای دیجیتال برای بهینهسازی زنجیره تامین، کاهش هزینهها، و افزایش سرعت عملیات استفاده میکنند. فناوریهای مبتنی بر هوش مصنوعی و یادگیری ماشین میتوانند الگوهای تقاضا را پیشبینی کرده و زمانبندی تولید را بهبود بخشند و حتی در مدیریت موجودی دقت بیشتری ایجاد کنند.
بهعنوان مثال، شرکتهای خردهفروشی آنلاین مانند آمازون با استفاده از الگوریتمهای پیشرفته و تحلیل دیتا، مشتریان را بهتر شناخته و تجربه خرید شخصیسازیشدهای را ارایه میدهند. این مدل کسبوکار بر مبنای تجزیهوتحلیل دادهها و بهینهسازی لحظهای عملکردها شکل گرفته که کاملا بر محور دیجیتالسازی بوده است.
اینترنت اشیاء، توانایی اتصال دستگاهها و سیستمها را فراهم آورده و الگوهای کسبوکار مبتنی بر اطلاعات لحظهای را ممکن کرده است. شرکتها با استفاده از IoT میتوانند محصولات هوشمندی را تولید کنند که بهصورت خودکار دادههایی درباره عملکرد، مصرف انرژی، یا نیاز به تعمیر ارسال میکنند.
بیشتر بخوانید: تاثیر هوش مصنوعی بر اشتغال چیست؟
در صنایع تولیدی، اینترنت اشیاء به نظارت دقیقتر بر روی فرآیندها و کاهش خرابیهای تجهیزات کمک میکند، درحالیکه در صنایع خدماتی مانند حملونقل یا سلامت، میتواند تجربه کاربران را به مراتب بالاتر ببرد. به عنوان مثال، خودروهای هوشمندی که از طریق اینترنت اشیاء به شبکههای دیگر متصل هستند، میتوانند اطلاعات لحظهای در مورد ترافیک یا نیاز به تعمیرات را ارائه دهند و این امر فرصتهای جدیدی را برای شرکتهایی مانند اوبر یا تسلا فراهم میکند تا مدلهای تازهای طراحی نمایند.
هوش مصنوعی، الگوهای کسبوکار را سوق داده است تا بیش از پیش به سمت خدمات سفارشی شده برای هر مشتری حرکت کنند. جالب تر اینکه با استفاده از تجزیه و تحلیل دادههای بزرگ، شرکتها میتوانند رفتار مشتریان را پیشبینی کنند و پیشنهادهای منحصربهفردی ارائه دهند که با الگوهای خاص هر فرد همخوانی دارد.
در صنایع مختلف از بانکداری گرفته تا بازاریابی و سلامت، هوش مصنوعی به شرکتها این امکان را میدهد تا خدمات خود را سریعتر و با دقت بیشتری ارائه نمایند. به عنوان نمونه، در حوزه بیمه، شرکتها میتوانند از الگوریتمهای هوش مصنوعی برای پیشبینی خطرات فردی و ارائه بستههای بیمهای مناسب سود جویند.
بلاکچین با افزایش شفافیت و امنیت، الگوهای کسبوکار مبتنی بر اعتماد را تحکیم بخشیده است. این فناوری امکان ذخیرهسازی غیرمتمرکز دادهها را فراهم میآورد و به خصوص در صنایعی نظیر بانکداری، زنجیره تامین و مسکن نقش مهمی ایفا میکند.
مدلهای تجاری آینده بیش از پیش به بلاکچین برای تایید صحت معاملات، کاهش تقلب و افزایش بهرهوری متکی خواهند شد. به عنوان مثال، در زنجیره تامین، بلاکچین میتواند تمام مراحل تولید و توزیع یک محصول را ردیابی کند که به مصرفکنندگان امکان میدهد با اطمینان کامل از اصالت کالا استفاده نمایند.
برای مثال، میتوان به استفاده برندهای خردهفروشی از واقعیت افزوده برای ارائهٔ پیشنمایش محصولات اشاره کرد. مشتریان با استفاده از اپلیکیشنهای AR میتوانند محصولات را با جزئیات بیشتری در محیط خانه خود مشاهده نمایند، پیش از آنکه تصمیم بگیرند که آن را خریداری کنند یا نه. همچنین واقعیت مجازی در صنعت گردشگری امکان میدهد مسافران بتوانند تجربهای شبیهسازی شده از مقصد موردنظر خود داشته باشند تا پیش از خرید بلیط، انتخاب بهتری داشته باشند.
فناوریهای خودکارسازی مدلهای کسبوکار را با حذف وظایف تکراری و افزایش بهرهوری تغییر دادهاند. رباتهای نرمافزاری و سختافزاری در بخشهایی مانند تولید، حملونقل و خدمات مالی مورد استفاده قرار گرفتهاند تا هزینهها کاهش یابد و دقت عملیات افزایش پیدا کند.
هرچند، خودکارسازی چالشهایی برای آینده شغلها نیز به وجود آورده است. شغلهای سنتی ممکن است جای خود را به نقشهایی بدهند که تمرکز بر مدیریت فناوری و تحلیل داده دارند. بنابراین، کسبوکارهای آینده باید بیشتر بر آموزش و توسعه مهارتهای تازه برای کارکنان تاکید داشته باشند.
اقتصاد شرکتی یکی دیگر از تأثیرات عمده فناوریهای نوین است. پلتفرمهای دیجیتالی مانند ایربنب و اوبر مدلهای کسبوکار سنتی را چالش کردهاند و فرصتهایی نوین برای ایجاد ارزش از طریق اشتراکگذاری امکانات فراهم آوردهاند.
این مدلها با استفاده از فناوری واسطهها را حذف و ارتباط مستقیم ارائهدهندگان و مصرفکنندگان خدمات را فراهم کردهاند. در آینده، این روند با پیشرفت فناوریهایی مانند بلاکچین و قراردادهای هوشمند گسترش بیشتری خواهد یافت.
با افزایش آگاهی عمومی درباره تغییرات اقلیمی، مدلهای کسبوکار پایدار اولویت پیدا کردهاند. فناوریهای تازه امکان تولید انرژی از منابع تجدیدپذیر همچون خورشید و باد را فراهم آورده و به شرکتها کمک میکنند تا بر اثرات زیستمحیطی خود بکاهند.
مثلا شرکتهایی مانند تسلا با استفاده از فناوریهای پیشرفته در زمینه باتری و انرژی خورشیدی، مدلهای کسبوکار نوآورانهای را معرفی کردهاند که همزمان سودآوری، پایداری محیطزیستی و اجتماعی را هدف قرار میدهند.
بازاریابی در عصر دیجیتال، با استفاده از فناوریهای مبتکرانه مانند رباتهای چت، تبلیغات مبتنی بر هوش مصنوعی و... به سطح باارزشتری رسیده است. اکنون کسبوکارها میتوانند ارتباط نزدیکتر و متنوعتری با مشتریان خود برقرار کنند.
فناوریهای مبتکرانه مانند تحلیل احساسات، به برندها کمک میکند تا محتوای خود را بهطور دقیقتر با احساسات و نیازهای مشتریان تطبیق دهند. همچنین، تجربه کاربری مشتری از طریق فناوریهایی مانند واقعیت افزوده و واقعیت مجازی بهصورت عمیقتر و شخصیسازی شدهتری قابل شکلگیری است.
در نهایت، فناوریهای نوین بر رهبری و فرهنگ سازمانی تأثیر مهمی خواهند گذاشت. رهبران سازمانها باید دیدگاه خود را نسبت به نوآوری و تغییر تطبیق داده و فرهنگهایی را ایجاد کنند که از فناوری بهعنوان ابزاری برای رشد و پیشرفت استفاده میکنند.
فناوریهای نوین و مبتکرانه، مدلهای کسبوکار آینده را از بنیاد دگرگون خواهند کرد. از دیجیتالیسازی گرفته تا هوش مصنوعی و بلاکچین، این فناوریها نهتنها به بهبود بهرهوری و کاهش هزینهها کمک میکنند، بلکه تجربه مشتری را نیز بهبود میبخشند.
در عین حال، چالشهایی مانند تغییرات شغلی و مسائل اخلاقی نیز نیازمند توجه ویژهای هستند. کسبوکارهایی که بتوانند با این تحولات هماهنگ شده و از فرصتهای ناشی از فناوریهای نوین بهره ببرند، توانایی بیشتری در موفقیت در جهان آینده خواهند داشت. مدلهای کسبوکار آینده، بیش از پیش بر نوآوری، تکاملپذیری و پایداری استوار خواهند بود.