تاریخ انتشار: ۰۰:۰۸ - ۱۱ بهمن ۱۴۰۳
در گفت‌و‌گو با اقتصاد ۲۴ مطرح شد؛

بحران انرژی و محوریت ایران در تنش‌های خاورمیانه، معامله‌گران بورس را در بلاتکلیفی قرار داده است/ ارزش فعلی شاخص دست‌کم ۳.۵ میلیون واحد است

یک کارشناس بازار سهام می‌گوید: درخصوص اینکه شاخص بورس تا پایان سال چگونه حرکت کند طبیعتا بستگی به شرایط سیاسی و بحث مذاکرات دارد که متاسفانه دست‌کم بیش از ۱۰ سال است که ما در چم و خم این مذاکرات قرار داریم و نتیجه مطلوبی حاصل نشده است.

بورس

اقتصاد۲۴- بازار سرمایه در دومین هفته بهمن ماه با فراز و فرود بسیاری همراه بود. شاخص کل بورس در بازار روز چهارشنبه افت ۶ هزار واحدی را تجربه کرد و شاخص هم‌وزن هم با افت ۰.۳۶ درصدی، بازدهی هفتگی منفی یک درصدی را به ثبت رساند. بورس در هفته‌ای که گذشت روند نزولی داشت و کلیه شاخص‌ها افت محسوسی را تجربه کردند. به عبارتی باید گفت بازار سهام در شرایط مبهمی به سر می‌برد و حتی اخبار مثبت هم نتوانستند به بورس کمک کنند.

فردین آقابزرگی، کارشناس بازار سهام در تحلیل این بلاتکلیفی بازار، به اقتصاد ۲۴ گفت: «به نظر من بلاتکلیفی و سردرگمی اغلب فعالان بازار سرمایه، بیشتر شامل افراد غیرحرفه‌ای و مبتدی است که با هیجانات و نوسانات ناشی از اطلاعاتی که منتشر می‌شود، معمولا یک واکنشی در بازار دارند. این را با این موضوع مرتبط ببینید که به جرات می‌توان گفت که شرایط کشور ما پس از آمریکا مرکز ثقل تمامی تحولات سیاسی، منطقه‌ای و تنش‌ها محسوب می‌شود. زمانی که ترامپ صحبتی می‌کند، تحت تاثیر بنیه اقتصادی قوی که آمریکا دارد همه کشور‌ها تحت تاثیر قرار می‌گیرند، اما در خاورمیانه منشا اصلی این سردرگمی و بلاتکلیفی، تنش‌ها و در حقیقت تردیدها، ابهامات و ریسک‌هایی است که ایران بصورت خودخواسته دارد به وجود می‌آورد؛ بنابراین تحت تاثیر همین مسائل اقتصادی و تورمی که با آن مواجه هستیم، بنیه ضعیف اقتصادی، قطعی برق و گاز، بلاتکلیفی در وضعیت شرکت‌های پتروشیمی با توجه به رأیی که در دیوان عدالت اداری با پیگیری اتحادیه پتروشیمی‌ها نقض شد و بیش از دو ماه است که اغلب پتروشیمی‌ها در بورس متوقف هستند.»

وی ادامه داد: «بنابراین یکی از منشا‌های این بلاتکلیفی، به بحث تنش‌های سیاسی برمی‌گردد که ایران هم محور اصلی همین مسائل قرار دارد. دست‌کم دو بار سابقه حمله نظامی از طرف اسرائیل را تجربه کردیم و این مورد مخاصمه قرار گرفتن منشا اصلی این تردیدهاست.»


بیشتر بخوانید: رویارویی ایران، آمریکا و اسرائیل؛ تهران توان بازدارندگی واشنگتن را به چالش می‌کشد؟


آقابزرگی در پاسخ به این پرسش که در حالی که تا چندی پیش انتظار می‌رفت پس از تحلیف ترامپ و انتشار گزارش‌های ۹ ماهه شاهد صعود بهای سهام و تداوم رونق باشیم، اما این امر رخ نداد و سرمایه‌گذاران تمایل چندانی به خرید سهام ندارند، چرا این پیش‌بینی محقق نشد؟ گفت: «بر اساس گزارش‌های ۹ ماهه منتهی به پایان آذر سال جاری در مقایسه با دوره مشابه قبل، از حدود ۲۰ شرکت فولادی که در بورس قیمتشان درج شده و مورد معامله قرار می‌گیرد، تنها دو شرکت عملکرد سود و زیان مثبت داشتند. بقیه تا حدود ۵۰ درصد نسبت به دوره مشابه سال قبل کاهش را دارند نشان می‌دهند. نکته جالب‌تر اینجاست که عدم النفع قطعی برق و گاز این شرکت‌ها در صنعت فولاد بالغ بر ۲۵ درصد است. به بیانی دیگر بر اساس اطلاعات کدال شرکتی که در دوره ۹ ماهه باید پنج همت سود می‌کرد، در اثر قطعی گاز و برق چهار همت سود داده است؛ بنابراین شاید بتوانیم ادعا کنیم که یکی از دلایل کم اقبالی یا عدم تداوم روند مثبت در بورس، همین مسئله است.»

این کارشناس بورس ادامه داد: «در نهایت با روی کار آمدن ترامپ و قدرت و فشاری که از پیش هم قابل پیش‌بینی بود که با اقتدار، کشور‌ها را از روسیه گرفته تا ایران و حتی چین را مجبور می‌کند که خواسته‌هایش را بپذیرند. تنها یکی از زوایایی که می‌توانست تا حدودی بخشی از این تنش‌ها را کاهش دهد، شاید روی کار آمدن کاملا هریس بود که این هم یکی از گزینه‌هایی بود که شاید برخی از سیاسیون در مذاکرات و مبادلاتشان به این مسائل اشاره می‌کردند تا جای امیدواری باشد که بخشی از تحریم‌هایی که در گذشته به عنوان فشار حداکثری از آن یاد می‌شد، کاهش پیدا کند.»

آقابزرگی با بیان اینکه با انتخاب ترامپ، خواسته‌های آمریکا و اروپا به احتمال بسیار زیاد بر ما دیکته می‌شود، افزود: «مگر اینکه ما راه‌های پرهزینه‌تر را بپذیریم و آن این است که نقش ما در خاورمیانه باید به همان ترتیبی باشد که اغلب کشور‌های حوزه خلیج فارس دارند. همینطور طبق یک برنامه از پیش تعیین شده، به زعم طرف آمریکایی، منطقه از حماس، حزب‌الله و سوریه پاکسازی شود؛ بنابراین اجتناب ناپذیر است که ما باید برخی از مسائل را، ولو برخلاف دیدگاه‌ها و دکترین گذشته‌مان بپذیریم.»

بورس

وی ادامه داد: «افزایش ریسک در مقابل بازدهی که ما از آن بیشتر یاد می‌کنیم و بیشتر مدنظر است. یکی از ریسک‌ها این است که ما در منطقه و تنش‌های خاورمیانه نقش محوری داریم. افزایش این تنش‌ها افزایش ریسک را در پی دارد. از این رو عامل متوقف کننده روند مثبت؛ چه در عرصه اقتصاد و چه در عرصه بازار سرمایه، همین تنش‌هاست.»

آقابزرگی همچنین در پاسخ به این پرسش که بازار سرمایه تا پایان سال آیا با ریزش و بالعکس رشد چندانی مواجه خواهد شد یا در جهت ورورد به کانال ۳ میلیون واحدی حرکت می‌کند؟ گفت: «نه اینکه به طور کامل بخواهیم این جمله تکراری یا تجربه شده‌ای که «بورس آینه اقتصاد است» را بگوییم، اما به وضوح می‌تونیم بگوییم که الان تطبیق ایجاد شده است؛ یعنی بخشی از نمود وضعیت اقتصادی را در قالب کمبود برق و گاز در فصل سرما می‌بینیم و متاسفانه بر اساس گزارش‌ها و تحلیل‌های متخصصان حوزه انرژی و منابع آبی، در دو سال آتی تشدید خواهد شد، چراکه سرمایه‌گذاری‌های لازم را برای تقویت زیرساخت‌های اقتصادی و انرژی انجام نداده‌ایم. همین موضوع باعث می‌شود آن رغبتی که برای خرید سهام مثل گذشته وجود داشته است را دیگر نداشته باشیم.»

این کارشناس بازار سهام افزود: «با این حال با توجه به کاهش ارزشی دلار و همچنین کاهش نسبت P/E شرکت‌ها از سال ۹۹ تا حال حاضر که حدودا کمتر از ۷ است و همچنین افزایش مداوم نرخ ارز و تطبیق ارزش نرخ ارز در بازار آزاد و ارز دولتی، می‌توانیم بگوییم که علیرغم کاهش تولید و فروش مقداری شرکت‌ها، مبلغ فروش شرکت‌ها و صنایع، به خصوص شرکت‌های صادرات محور و ارزآور، با توجه به تورم حادث شده در بازار ارز یا کاهش ارزش پول ملی، این پتانسیل رشد وجود دارد. پیشتر اگر مجبور بودند با ارز دولتی، ارز حاصل از صادراتشان را بفروشند الان با نرخ بالاتری می‌توانند این فروش را انجام دهند.»

آقابزرگی با تاکید براینکه در حال حاضر شاخص کل در بورس تهران حداقل بین ۳ تا ۳ و نیم میلیون واحد ارزش دارد، بیان کرد: «تا انتهای سال حدود ۴۵ روز کاری داریم. اینکه شاخص تا پایان سال چگونه حرکت کند طبیعتا بستگی به شرایط سیاسی و بحث مذاکرات دارد که متاسفانه دست‌کم بیش از ۱۰ سال است که ما در چم و خم این مذاکرات قرار داریم و نتیجه مطلوبی حاصل نشده است. با این تفاسیر با وجود ابهامات در مسائل سیاسی، تداوم بحران وضعیت اقتصادی، بحران در وضعیت نظام بانکی و بحران در وضعیت انرژی، پیش‌بینی شاخص تا انتهای سال تا حدودی مبهم و شاید با خطا مواجه باشد، اما اعتقاد دارم که ارزش شاخص ما دست‌کم ۳ و نیم میلیون واحد بر اساس شاخص کل بورس تهران است.»

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

قیمت خودرو‌های جک و لیفان شرکت کرمان موتور امروز + جدول

قیمت ماهی امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت خودرو‌های مدیران خودرو امروز

قیمت سکه و طلا امروز دوشنبه ۱۱ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز یکشنبه ۱۰ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز یکشنبه ۱۰ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز یکشنبه ۱۰ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

معرفی مشخصات جنگنده سوخو-۳۰MKI

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز یکشنبه ۱۰ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

اینفوگرافی/تعطیلات عید فطر در کشور‌های مسلمان چند روز است؟

عکس/جدول لیگ برتر پس از شکست پرسپولیس

عکس/حرکت منطقی بهاره رهنما در اینستاگرام جلب توجه کرد

قیمت خودرو‌های سایپا امروز دوشنبه ۱۱ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز دوشنبه ۱۱ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

پیش بینی قیمت طلا و سکه امروز ۱۰ فروردین ۱۴۰۴/ گرانی بی‌سابقه طلا و سکه در بازار

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز دوشنبه ۱۱ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

قیمت آپارتمان‌های نقلی در محله‌های مختلف تهران/ با کمتر از ۲ میلیارد تومان کجا می‌توان خانه خرید؟

شور و حال نماز عید فطر در شهرک اکباتان

جزئیات تصادف مرگبار در جنوب تهران با ۳ کشته

عکس/ نمایی شگفت انگیز از درخت مگنولیا در لندن

فیلم/ هنرنمایی دیدنی یک دختر در تخت جمشید

عکس/ دریافت اولین نمونه‌های سوخو سو-۳۵ اس توسط نیروی هوافضای روسیه

قیمت تبلت سرفیس و سامسونگ امروز + جدول

قیمت قند و شکر امروز + جدول

قیمت خودرو‌های جک و لیفان کرمان موتور امروز

پالس امیدوارکننده به بازار ارز دیجیتال

عکس/ استایل اروپایی شیوا مکی نیان زن جدید ارسطو در پایتخت حسابی غوغا کرد

فیلم/ ماجرای عکس گرفتن علی اوجی با همسر رونالدو

جزئیات جدید از اتفاقات رختکن پرسپولیس و ماجرای درگیری

عکس/ شکلک درآوردن عصمت الملوک نوه ناصرالدین شاه ۱۲۶ سال پیش در مهمانی زنانه

فیلم/ رقص فولکلوریک و محلی در مسجد جامع حمص پس از نماز عید فطر

فیلم/ حرکت جنجالی رسول خادم اشک مردم ایران را درآورد

عکس/ موج بازگشت مسافران نوروزی در جاده چالوس

قیمت دینار عراق امروز + جزئیات

قیمت لیر ترکیه امروز + جزئیات

عربستان، مقصد اولین سفر خارجی رئیس‌جمهور آمریکا

فیلم/ واعظی: حسن روحانی اختیار هیچ چیز نداشت

عکس/ استایل جالب کارمندان گمرک انزلی ۷۶ سال پیش با لباس یکدست

عکس/ استوری بامزه مونا کرمی از حاملگی‌اش با لباس گل گلی

اینفوگرافی/ مقایسه آمار صادرات نفتی و غیرنفتی ایران از سال ۱۳۹۴ تا کنون

طلا به رکورد تاریخی ۳۱۲۰ دلار رسید

فیلم/ رهبری: امروز دنیای اسلام احتیاج دارد به نقاطی که آنان را به هم وصل می‌کند

عکس/ استوری جنجالی خداداد عزیزی پس از ۳ بار باز شدن دروازه گندوز

عکس/ حال و هوای اولین نماز عید در سوریه بدون جنگ

عکس/ دروغ سیزده درباره مسعود پزشکیان

تسلیم یادداشت رسمی هشدار ایران به دفتر حفاظت منافع آمریکا

جزئیات آتش‌سوزی شدید در منطقه زیارتی گیلان + فیلم

افزایش ۴۵ درصدی قیمت مسکن در تهران

عکس/ گشت و گذار محمدرضا شاه و ثریا ۶۸ سال پیش در اسپانیا با خودرو سلطنتی

کمپر‌ها در ایران؛ خانه‌های سیار دوست‌داشتنی با قوانین دست و پاگیر

هشدار ترامپ درباره اعمال تعرفه بر نفت روسیه

عکس/ قیمت دلار در عید نوروز سه‌نرخی شد

عکس/ سلفی خاص و دیدنی ناصرالدین شاه ۱۴۴ سال پیش با زنان حرمسرا در آینه

فیلم/ سناریو‌های بنزینی سال ۱۴۰۴؛ گرانی در راه است یا راهکار‌های غیرقیمتی؟

آغاز موج دوم سفر‌های نوروزی؛ ترافیک سنگین و جاده‌های پرخطر!

عکس/ ژست رضاخان ۱۳۴ سال پیش مشغول نگهبانی در سفارت هلند

فیلم/ پزشکیان: شعار سرمایه‌گذاری برای تولید را عملیاتی خواهیم کرد

رئیس جدید شاباک منصوب شد

پژو ۲۰۶ صندوق‌دار در مرز نیم میلیاردی شدن+ جدول

عکس/ بازتاب جهانی پاسخ رهبر انقلاب به تهدیدات آمریکا

بی‌توجهی به قوانین و نقص فنی / واژگونی اتوبوس کرمان-مشهد جان ۱۴ نفر را گرفت

دلار در کانال ۱۰۴ هزار تومانی معامله شد

عکس/ آماده باش موشکی؛ اقدام ایران برای پاسخ به حمله احتمالی

رژیم صهیونی، تنها نیروی نیابتی در منطقه/ تلاش برای ریشه کنی آن، یک وظیفه است

همه چیز درباره سریال بچه گوزن/ روایتی واقعی درباره آزارگری که برنده جایزه گلدن گلوب شد

خبر جدید بانک مرکزی درباره افزایش سقف وام مسکن