تاریخ انتشار: ۰۹:۳۴ - ۱۴ بهمن ۱۴۰۳

اختلاف ۱۴ میلیون تومانی سبد معیشت با حداقل حقوق کارگران

اختلاف نظر میان کمیته دستمزد شورای عالی کار و فعالان کارگری به قدری زیاد است که شورای عالی کار، حداقل حقوق کارگران را در سال ۱۴۰۳، ۱۱ میلیون و ۱۰۷ هزار تومان تعیین کرده است؛ این درحالی است که فعالان و نمایندگان کارگری سبد معیشت را ۲۵ میلیون تومان اعلام کرده بودند و اختلاف ۱۴ میلیون تومانی بسیار تاثیرگذار در معیشت کارگران است.

حقوق کارگران

اقتصاد۲۴- با نزدیک شدن به روز‌های پایانی سال، تعیین حداقل دستمزد کارگران در شورای عالی کار باید تعیین تکلیف شود و از آنجایی که معیشت یک ساله کارگران را تحت‌الشعاع قرار می‌دهد وزارت کار، انجمن‌های کارگری و شورای عالی کار عزم را جزم کرده تا میزانی تعیین کنند که هم دولت از عهده پرداخت آن برآید و هم نظر کارگران را تامین کند، اما شواهد نشان می‌دهد دولت با توجه به کسری بودجه نتواند نظر نمایندگان کاری را برای افزایش حقوق تامین کند.

به دنبال انتقاداتی که سال گذشته درباره میزان پرداختی مزد کارگران مطرح شد، وزارت تعاون دولت رئیسی قصد داشت تعیین حداقل مزد کارگران را به مجلس بسپارد، اما احمد میدری وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی دولت جدید اخیرا اعلام کرده است که مانند سال‌های گذشته تعیین دستمزد در شورای عالی کار بررسی می‌شود، اما با این تفاوت که علاوه بر نظرات نمایندگان کارگری، کارفرمایی و دولت قصد دارد تا نظرات کارشناسان و نخبگان این حوزه را نیز دریافت کند.

به نظر می‌رسد میدری با ایجاد فراخوانی عمومی از کارشناسان، کارفرمایان و کارگران برای جمع کردن پیشنهاد‌های تعیین دستمزد تلاش دارد تا توپ را در زمین دیگر بازیگران تعیین دستمزد بیندازد تا پس از نارضایتی کارگران از رقم اعلامی حقوق و دستمزد سال آینده، انتقاد‌های کمتری را متوجه خود سازد و آن را به گردن کارشناسان بیندازد.


بیشتر بخوانید: سقوط بیش از ۴۰۰ درصدی حقوق کارگران در ده سال


تجربه ۵ سال گذشته نشان داده است که حقوق کارگران به طور متوسط ۳۶ درصد افزایش یافته است که باتوجه به نرخ تورم سالانه کشور در دی ماه ۱۴۰۳ که ۳۲ درصد اعلام شده است بنابراین حداقل انتظار این است حقوق کارگران در سال آینده بیش از ۳۰ درصد افزایش یابد. این درحالی است که به نظر می‌رسد دولت نتواند این میزان افزایش را باتوجه به کسری بودجه تامین کند.

حداقل دستمزد چقدر باشد؟

کارگران براین باورند که دستمزد‌ها باید حداقل به‌اندازه تورم افزایش یابد و نرخ کنونی دستمزد‌ها بسیار کمتر از نرخ تورم بوده و مطالبه آنها این است که افزایش دستمزد‌ها باید به گونه‌ای باشد که قدرت خرید آنان را حفظ کند.

در حالی که کارفرمایان معتقدند که افزایش دستمزد‌ها به‌اندازه تورم هزینه آنان را افزایش داده و ممکن است به تعطیلی کارخانه‌ها یا انتقال کارگران به بخش‌های غیررسمی منجر شود که این امر درنهایت به زیان کارگران خواهد بود.

در این میان، اختلاف نظر میان کمیته دستمزد شورای عالی کار و فعالان کارگری هم مشهود است به طوری که شورای عالی کار حداقل حقوق کارگران را در سال ۱۴۰۳، ۱۱ میلیون و ۱۰۷ هزار تومان تعیین کرده است؛ این درحالی است که فعالان و نمایندگان کارگری سبد معیشت را ۲۵ میلیون تومان اعلام کرده بود. به همین جهت بین رقم اعلام شده برای سبد معیشت و حداقل حقوق کارگران فاصله زیادی وجود دارد و به نظر می‌رسد که این موضوع می‌تواند چالش‌های جدی برای جامعه کارگری در پی داشته باشد.

بهانه برای مهاجرت نیروی کار ایرانی مهیا می‌شود؟

از سویی دیگر، افزایش مزد کارگران کمتر از نرخ تورم، تبعات منفی زیادی برای کارگران، اقتصاد و جامعه در پی دارد که نخستین پیامد آن کاهش قدرت خرید، کاهش سطح زندگی و رفاه خانوارهاست که این امر می‌تواند کارگران و خانواده‌های آنان را با مشکلات بیشتری مواجه کرده و بسیاری از خانوار‌ها را به زیر خط فقر بکشاند.


بیشتر بخوانید:حداقل حقوق کارگران در سال آینده اعلام شد؟


کاهش قدرت خرید کارگران همچنین می‌تواند باعث کاهش انگیزه و رضایت شغلی کارگران و درنهایت کاهش کیفیت تولید و خدمات شود و همین امر تقاضا برای کالا‌ها و خدمات را کاهش دهد؛ بنابراین ادامه این روند منجر به کاهش تولید سرمایه گذاری و درننتیجه رکود اقتصادی می‌شود.

تجربه نشان داده است در شرایطی که حقوق کارگران کافی نباشد احتمال مهاجرت نیروی کار متخصص و ماهر به دیگر کشور‌ها افزایش یافته و این امر کاهش توان رقابتی اقتصاد کشور را به دنبال دارد.

دولت لازم است به طور جدی به افزایش حقوق کارگران متناسب با نرخ تورم و هزینه‌های زندگی توجه داشته باشد و با اتخاذ سیاست‌های اقتصادی تلاش کند که نرخ تورم را کنترل و از افزایش بی رویه قیمت‌ها جلوگیری کند. همچنین برای تعیین میزان دستمزد کارگران در سال آینده نرخ تورم و میزان هزینه‌های زندگی را درنظر بگیرد. با این وجود میزان دقیق افزایش حقوق بستگی به توافقات نهایی در شورای عالی کار و شرایط اقتصادی کشور دارد و باید دید که دولت زیر بار افزایش حقوق متناسب با تورم می‌رود یا خیر؟

منبع: تجارت نیوز
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

آسیب‌های قابل توجه به بخشی از سایت نطنز

قوه قضاییه: رسانه‌ها و فضای مجازی را با دقت رصد می‌کنیم

فعال شدن پدافند هوایی در شیراز و نهاوند

بازداشت علی پاکزاد، خبرنگار روزنامه شرق

فیلم/ توضیحات رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس درباره جزییات طرح تشدید مجازات همکاری‌کنندگان با دول خارجی متخاصم

اطلاعیه مهم بانک‌ها در مورد وضعیت کنونی

صداوسیما از مردم خواست تا واتس‌اپ را حذف کنند

تخلیه آرام تهران؛ دیپلماسی در سکوت عقب‌نشینی می‌کند؟

سرنوشت ۲۰ درصد از نفت و بخشی از گاز طبیعی جهان منوط به تصمیم ایران

امروز هم خبری از قیمت طلا نیست!

فیلم/ توضیح سخنگوی وزارت دفاع درباره موشکی که برای اولین بار استفاده شد

تعطیلی بورس تا کی ادامه دارد؟

فیلم/ پست احساسی محسن چاوشی برای وطن

عکس/ پزشکیان: طوفان خشم در راه است

قیمت دلار بر مدار کاهش پلکانی

فیلم/ آتش سوزی مجدد در ساختمان شیشه‌ای صداوسیما

استقرار ۱۷ جایگاه سیار سوخت‌رسانی در شهر تهران

آیا بیت‌کوین پناهگاه امنی در بحران است؟

عکس/ دختر دانشجوی عکاس که در حمله اسرائیل شهید شد

عکس/ عذرخواهی دولت در رابطه با پیامک‌های حجاب

قیمت دوربین‌های عکاسی + جدول

اینفوگرافی/ خانه‌های تیمی تروریستی را چطور شناسایی کنیم؟

قیمت دینار عراق امروز + جزئیات

قیمت لیر ترکیه امروز + جزئیات

واکنش معاون رئیس جمهور به ارسال پیامک‌های حجاب

عکس/ توییت خیلی عجیب بابک زنجانی

فیلم/ عملیات پرچم دروغین چیست و چرا در کمین ایران است؟

اختلال بانک سپه به‌زودی رفع می‌شود

فیلم/ مقر موساد در حال سوختن بعد از حمله ایران

جاده چالوس دوباره دوطرفه شد

فیلم/ دستگیری عوامل موساد در البرز و اصفهان

فیلم/ درون ساختمان صدا و سیما پس از حمله روز گذشته اسرائیل

افزایش عرضه گوشت تنظیم بازار در فروشگاه‌های زنجیره

برخورد ۲ کشتی در دریای عمان

درمان رایگان مجروحان اورژانسی در مراکز دولتی و خصوصی

فیلم/ آتش زدن لاستیک توسط موساد برای ایجاد رعب و وحشت

عکس/ دیوارنگاره خاص میدان ولیعصر با تصویر سحر امامی

هشدار سناتور آمریکایی به ترامپ درمورد پیوستن به نتانیاهو علیه ایران

عکس/ واکنش مهدی مهدوی‌کیا به جنایات اسرائیل

اینفوگرافی/ تنگه هرمز یک آبراه در معادلات جهانی

ترکش و انفجار بر تن تهران / گزارش میدانی از حمله اسرائیل به مناطق مسکونی پایتخت و گفت‌و‌گو با بازماندگان

فیلم/ ایجاد گودالی عظیم در پی حمله موشکی ایران به اسرائیل

عکس/ پایگاه‌های آمریکا که در تیررس موشک‌های ایران است

هشدار گروه هکری عصای موسی خطاب به اسرائیل

اطلاعیه سپاه پاسداران درباره حمله موشکی ایران

اینفوگرافی/ کیف نجات در شرایط بحران

ماجرای نصب دوربین برای پخش زنده حمله ایران به حیفا

عکس/ استوری مدافع سابق پرسپولیس درباره وطن فروشی

فیلم/ ساختمان موساد هدف حمله موشکی قرار گرفت

عکس/ ترامپ: همه باید فوراً تهران را تخلیه کنند