تاریخ انتشار: ۱۰:۴۸ - ۱۴ بهمن ۱۴۰۳

چماق تعرفه‌های آمریکایی بر سر ژئوپلیتیک جهان؛ بررسی پیامد‌های اهرم ترامپ در سیاست خارجی

تعرفه در واقع همان مالیات بر کالا‌های وارداتی است؛ این مالیاتی است که واردکننده باید بپردازد اگر بخواهد کالا از بندر ورودی ترخیص شود.

چماق تعرفه‌های آمریکایی بر سر ژئوپلیتیک جهان

اقتصاد۲۴- آنچه از رفتار‌ها و سیاست‌های دونالد ترامپ امروز برای همگان مشخص است، آن است که هر چند که او ممکن است در حوزه سیاست مواضع ایدئولوژیک نداشته باشد؛ اما به نظر می‌رسد او واقعا معتقد است که ایالات متحده باید از تهدید تعرفه‌ها، به‌عنوان ابزاری برای اعمال نفوذ و پیشبرد سیاست خارجی دولت خود استفاده کند.

راوی آگراوال، سردبیر فارن پالیسی، ۳۱ژانویه در این نشریه آمریکایی نوشت: رئیس‌جمهور جدید ایالات متحده، تنها چند روز بعد از ورود به کاخ سفید، کلمبیا را تحت‌فشار قرارداد، در حالی‌که مکزیک و کانادا همچنان نسبت به تحقق وعده ترامپ مبنی بر وضع تعرفه ۲۵ درصدی بر اقلام صادراتی این دو کشور به آمریکا در شرایط ابهام به سر می‌برند.

اینکه ترامپ چگونه از اهرم و تهدید تعرفه علیه کشور‌های دیگر استفاده خواهد کرد و این رویه او با روسای جمهور پیشین آمریکا چه تفاوتی خواهد داشت ازجمله سوالاتی است که بی‌پاسخ مانده است. هزینه‌ها و مزایای این سیاست او چیست؟ و چگونه ممکن است تجارت جهانی را تغییر دهد؟ فارن پالیسی در همین زمینه با براد ستسر مصاحبه طولانی انجام داده است. ستسر از اعضای ارشد شورای روابط خارجی است و قبلا به‌عنوان مشاور ارشد نماینده تجاری ایالات متحده خدمت کرده است. خلاصه این مصاحبه در ذیل می‌آید.

در ابتدا ممکن است توضیح دهید اصلا معنی تعرفه چیست؟

تعرفه در واقع همان مالیات بر کالا‌های وارداتی است. این مالیاتی است که واردکننده باید بپردازد اگر بخواهد کالا از بندر ورودی ترخیص شود؛ بنابراین، در واقع یک مالیات بسیار ساده است.

تعرفه‌ها کاربرد‌های زیادی دارند، از حمایت از صنعت داخلی گرفته تا افزایش درآمد و اهرم اعمال‌نفوذ در مذاکرات. اما هیچ‌کدام از اینها جدید نیست. چه چیزی استفاده ترامپ از تعرفه‌ها را با دیگر روسای جمهور آمریکا متفاوت می‌کند؟

بگذارید این‌گونه پاسخ دهم. ترامپ به معنای واقعی کلمه می‌گوید که عاشق تعرفه است. او تعرفه‌ها را به سایر منابع و اهرم‌های اعمال قدرت ترجیح می‌دهد. او خود را «مرد تعرفه‌ها» لقب داده است. ترامپ همچنین برای استفاده از تعرفه‌ها به‌عنوان اهرمی در جهت نیل به اهداف غیرتجاری، خود را خیلی مشتاق و آماده نشان داده است. همه اینها استفاده ترامپ از تعرفه‌ها را کمی منحصر‌به‌فرد می‌کند.


بیشتر بخوانیدآیا ترامپ به دنبال یک توافق بد است؟


بیایید یک مثال واقعی از این موضوع را در نظر بگیریم. اگر ایالات متحده در واقعیت ۲۵درصد تعرفه بر کالا‌های ساخت کانادا و مکزیک اعمال کند، نتیجه در حوزه اقتصاد چه خواهد بود؟

صادقانه بگویم، این به دلایل مختلف در واقع یک شوک بزرگ و خونین است.

شما به بحث اقدامات تلافی‌جویانه اشاره کردید. جالب است که کشور‌های مختلف، واکنش‌های متفاوتی خواهند داشت. ما اخیرا دیدیم که چگونه کلمبیا پس از تهدید ترامپ به اعمال تعرفه‌های سنگین، تسلیم شد و با پذیرش پرواز‌های اخراج مهاجران غیرقانونی موافقت کرد. اندازه و قدرت یک کشور در مورد اقدام تلافی‌جویانه یا مذاکرات بر سر تعرفه چقدر اهمیت دارد؟

اگر کشور‌های مختلف یک بلوک بزرگ و متحد تشکیل دهند امکانش هست که قادر باشد در زمینه اقدامات تلافی‌جویانه قدرت‌نمایی کنند و به طور موثرتری مقابله‌به‌مثل کنند. یک نمونه بارز و مشخص چین است. در حال حاضر اقتصاد چین در حالت نوعی عدم توازن است و بنابراین بر خلاف آنچه شما ممکن است تصور کنید، پکن از گزینه‌های کمتری باتوجه‌به سایز و اندازه اقتصاد خود برای مقابله‌به‌مثل برخوردار است. 

گزینه‌های تلافی‌جویانه شما نیز تابعی از تمایل شما برای صدمه‌زدن به خودتان است. اینکه آیا مایل به تعرفه‌گذاری روی کالا‌های وارداتی هستید یا خیر، با علم به اینکه این اقدام توانایی شما را در حوزه تولید در عرصه جهانی محدود می‌کند.

صرف‌نظر از آنچه گفته شد، در مورد کشور‌های با اقتصاد‌های کوچک، آنها نسبت به این واقعیت آگاهی دارند که اگر بدون مبارزه تسلیم شوند، در معرض زورگویی و قلدری بیشتری قرار می‌گیرند؛ بنابراین گاهی کشور‌ها حتی اگر مستقیما به نفع و سود آنها نباشد، در مقابل درخواست‌های طرف مقابل ایستادگی می‌کنند. در مورد کلمبیا تحلیلم این است که آنها کاملا در مقابل ترامپ تسلیم نشدند و در پاسخ پرواز‌های خود را برای بازگشت مهاجران کلمبیایی دیپورت‌شده به آمریکا فرستادند. در هر حال اغلب در مذاکرات، زمینه‌ای برای دستیابی به نوعی نتیجه وجود دارد. هر چند که اگر بلوک‌های بزرگی تشکیل شود و کشور‌ها با هم متحد شوند، از پتانسیل و قدرت مقابله‌به‌مثل برخوردار می‌شوند.


بیشتر بخوانید:پیش‌بینی اکونومیست از محتوای طرح توافق پیشنهادی دونالد ترامپ به ایران


در صورتی‌که ترامپ شما را با اهرم اعمال تعرفه تهدید کند، آیا بازار‌ها از اهرم قدرتمندی برای استفاده در مذاکره با فردی مثل ترامپ برخوردار هستند؟

نمونه چین به نظرم مثال خوبی است. این کشور با توجه‌به حجم بالای ذخایر مالی خود و اینکه بخش زیادی از این ذخایر به دلار آمریکاست، از اهرم قدرت مقابل واشنگتن برخوردار است. با این‌حال برای کشور‌هایی که طرف تهدید قرار می‌گیرند، این دست تهدید‌ها ممکن است در درجه اول روی بازار سهام آنها باتوجه‌به اینکه آنها چگونه تصمیم به مقابله‌به‌مثل می‌گیرند یا تهدید به مقابله‌به‌مثل کنند اثر می‌گذارد.

هر چه ایالات متحده بیشتر از تعرفه‌ها به‌عنوان ابزار و چماقی برای پیشبرد سیاست خارجی خود استفاده کند، شانس اینکه که کشور‌های دیگر مسیر‌های جایگزین‌کردن ایالات متحده برای توسعه و رشد تجارت خود را جست‌و‌جو کنند چقدر است؟ و اینکه آیا می‌توان گفت ایالات متحده یک قدرت تجاری روبه‌زوال است؟

اگر شما فقط به جنبه صادرات در اقتصاد ما نگاه کنید، ما به‌عنوان یک قدرت تجاری برای مدت طولانی روبه‌زوال بوده‌ایم.

همان‌طور که ما در مورد نحوه عملکرد دولت جدید ترامپ، در مورد اجرای تعرفه‌ها یا تهدید تعرفه‌ها فکر می‌کنیم، تصور می‌کنید چرا آنها با کلمبیا، مکزیک و کانادا شروع شده‌اند، نه چین؛ چیزی که در مورد آن صحبت شد. خیلی بیشتر در مسیر مبارزات انتخاباتی و تاریخچه بیشتری برای آن وجود دارد؟

یک فرضیه آن است که این سیاست احتمالا تابع تصمیم رئیس‌جمهور است چرا که او می‌خواهد روی کشور‌هایی که از نظر او لازم است بیشتر در حوزه مهاجرت همکاری کنند اعمال فشار کند. در مورد چین، اما عامل دیگر به‌وضوح، تمایل شی و ترامپ برای برگزاری یک نشست پرزرق‌وبرق و پرسروصدا برای بررسی و مذاکره در جهت دستیابی به یک توافق است. به‌علاوه باید گفت اعمال تعرفه‌های جدید ضد چین و فراتر از سطح کنونی، مطمئنا به یک سلسله از تنش‌های جدید خواهد انجامید.

ترامپ در دوره اول ریاست‌جمهوری خود به‌واقع تمایل چندانی به اعمال تعرفه علیه چین نداشت. یکی از دلایل بارز این عدم تمایل را می‌توان تولید تلفن‌های آیفون در چین دانست. مهم‌ترین مثال آیفون‌ها هستند. با آغاز نبرد تجاری چین و ایالات متحده ترامپ تصمیم گرفت آیفون را استثنا کند؛ زیرا تیم مجهز کوک [مدیرعامل اپل]به‌درستی به او گفت که اپل گوشی‌هایش را در چین می‌سازد و سامسونگ گوشی‌هایش را در ویتنام می‌سازد؛ بنابراین، اعمال تعرفه ضد چین، اعمال تعرفه بر اپل است، در حالی‌که به سامسونگ مزیت رقابتی می‌دهد و ترامپ نمی‌خواست این کار را انجام دهد.

منبع: دنیای اقتصاد
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

عکس/ چهره جوان سرلشکر بابایی و رزمندگان ۴۴ سال پیش در خط مقدم جبهه

تکذیب شایعات درباره انفجار در فرودگاه مشهد

عکس/ معماری خاص و دیده نشده کاخ چهلستون اشرف در بهشهر

فیلم/ انتشار اسامی ثروتمندترین بازیگران ایرانی

فیلم/ اظهارات آذری جهرمی درباره لورفتن موقعیت سرداران نظامی

واکنش وزارت ارتباطات درباره اختلال جی‌پی‌اس‌ها

فیلم/ اظهارات رئیس بنیاد شهید درباره مفقودی‌های زندان اوین

آخرین آمار شهدا و مجروحان حمله اسرائیل به ایران

فیلم/ دیدار سرلشکر موسوی با نیروی هوافضای سپاه

عکس/ مریم فرمانفرماییان از نوادگان قاجار ۱۱۰ سال پیش در حال سورتمه سواری در اروپا

مهاجم خارجی استقلال رفتنی شد

عکس/ آرش رضاوند به سپاهان پیوست

قیمت نفت با وجود افزایش تولید اوپک‌پلاس بالا رفت

لوکیشن جدید پایتخت ۸ فاش شد

عکس/ ژست‌های خاص بازیگر زیبای سریال دلدادگان در یک روز آفتابی

تکلیف قبض‌های نجومی برق چه می‌شود؟

بزرگداشت علی طائب

وداع استقلال با ستاره پرسپولیسی‌اش

فیلم/ تصاویر جدید از محل حادثه انفجار در پردیسان

عکس‌های جدید از اطراف رادار منهدم شده آمریکایی‌ها در العدید

عکس/ خط و نشان عارف برای گران‌فروشان

عکس/ علیرضا دبیر، فغانی را بی‌غیرت خطاب کرد

گزارش بورس امروز دوشنبه ۲۳ تیر ۱۴۰۴

عکس/ امیر حاتمی در حال بوسیدن مزار سردار سلیمانی

خرید بعدی استقلال مشخص شد

عبور قیمت دلار از نیمه کانال ۸۹ هزار تومانی

حسرت پرسپولیس تمدید شد

واکنش ایران به احتمال فعال شدن مکانیسم ماشه +فیلم

عکس/ ملکه جهان خانم همسر محمدعلی شاه ۱۲۵ سال پیش با حیوان خانگی اش در باغ سلطنتی

عکس/ ژست خاص دریادار سیاری ۵۴ سال پیش بعد از تمرینات تکاوری

ماجرای برنامه قطعی آب در تهران چیست؟

عکس/ چهره جدی سرلشکر حسنی سعدی ۴۴ سال پیش در اتاق عملیات ارتش

شهرداری علیه تاریخ کهن اصفهان؛ خاکبرداری شبانه در کمرزرین بدون حضور ناظران میراث‌فرهنگی اتفاق افتاد

ایده وحید هاشمیان برای پرسپولیس

ادعای تازه ترامپ درباره حمله به ایران

عکس/ برج آزادی تهران در سیاهی آلودگی گم شد

آکسیوس طرح خطرناک ترامپ علیه روسیه را فاش کرد

طعنه زیدآبادی به حکم حبس جدید تاجزاده

فیلم/ ماجرای مشاهده دود غلیظ در خیابان دماوند تهران

عکس/ چهره دیده نشده از یحیی غول سریال مختار در ۴۰ سالگی

برق ارزان عامل بحران آب در ایران!

زمان اعلام نتایج اولیه و نهایی کنکور مشخص شد

آتش‌سوزی در فروشگاه کفش خیابان دماوند تهران

فیلم/ نماینده مجلس: باور کنیم آمریکا در حال فروپاشی است

عکس/ کاریکاتور کنایه آمیز روزنامه سازندگی درباره حضور جواد لاریجانی در تلویزیون

گزارش تکان دهنده مرکز آمار درباره تورم خوراکی‌ها چه می‌گوید؟/ گرانی بی‌پایان در سایه وعده‌های بی اثر دولت‌ها

عکس/ حمله شدید و تند یک تراکتوری به علیرضا فغانی

فیلم/ ادعا‌های جدید ترامپ درباره حمله به تاسیسات هسته‌ای ایران

عکس/ امان‌الله جهانبانی اولین فرمانده ارتش مدرن ایران ۱۲۰ سال پیش در کنار پدرش

علت انفجار در پردیسان قم چه بود؟