تاریخ انتشار: ۱۰:۵۵ - ۰۶ فروردين ۱۴۰۴
اقتصاد ۲۴ گزارش می‌دهد؛

روز‌های ناخوشایند صنعت در ۱۴۰۳؛ سالی که خوش‌به‌حال صادراتی‌ها بود/ هیچ برنامه مشخصی برای آینده صنعت وجود ندارد

یک کارشناس اقتصادی گفت: سالی که سپری شد، ارز نوسانات شدیدی را تجربه کرد و در وهله نخست این صنعت است که از چنین اتفاقی ضربه می‌بیند. هر چند زمانی که صحبت از صنعت می‌کنیم، بیشتر صنایع بزرگ مانند فولاد یا حتی نفت و پالایشگاه‌ها ابتدا به ذهن می‌رسند، اما به صورت کلی صنعت مجموعه‌ای از تمامی بخش‌های تولیدی در کشور است؛ از صنعت پوشاک گرفته تا مواد غذایی که بیشترین نزدیکی را به مردم به عنوان مصرف‌کننده دارند و صنایع بزرگ که درآمد‌های کلان کشور را تامین می‌کنند.

تحلیل بخش صنعت در سال ۱۴۰۳

اقتصاد ۲۴- سال ۱۴۰۳، روز‌های خوبی را برای اقتصاد ایران رقم نزد؛ فارغ از رخداد‌های غیرمنتظره و متصل به جریانات سیاسی، اقتصاد احوال ناخوشایندی داشت و رو به بهبود نرفت. حتی با تغییر دولت هم برنامه‌هایی جهت اصلاح وضعیت اجرا نشد و دلار حدود ۶۰ هزار تومانی ابتدای سال به مرز  ۹۵ هزار تومان رسید.

این رشد نجومی تنها طی کمتر از ۶ ماه رخ داد و این به نوبه خود یک فاجعه محسوب می‌شود. فرقی ندارد مصرف‌کننده باشی یا تولید کننده، همه در این تلاطم اقتصادی به نوعی بازنده محسوب می‌شوند.

افزایش هزینه تمام شده آن هم در شرایطی که بخش عمده مواد اولیه وارداتیست و نرخ ارز در ایران ارقام متفاوتی دارد، اتفاق هر روزه در بخش صنعت و تولید است. اما این اتفاق هر روزه، هیچ وقت برای فعالان صنعت و مصرف‌کنندگان عادی نشد و هنوز فشار به طرز کمرشکنی ادامه دارد.

همه‌چیز وابسته به ارز است

نادر حیدری، کارشناس اقتصادی در گفت‌و‌گو با اقتصاد ۲۴ درباره وضعیت صنعت در سال گذشته گفت: سالی که سپری شد، ارز نوسانات شدیدی را تجربه کرد و در وهله نخست این صنعت است که از چنین اتفاقی ضربه می‌بیند. هر چند زمانی که صحبت از صنعت می‌کنیم، بیشتر صنایع بزرگ مانند فولاد یا حتی نفت و پالایشگاه‌ها ابتدا به ذهن می‌رسند، اما به صورت کلی صنعت مجموعه‌ای از تمامی بخش‌های تولیدی در کشور است؛ از صنعت پوشاک گرفته تا مواد غذایی که بیشترین نزدیکی را به مردم به عنوان مصرف‌کننده دارند و صنایع بزرگ که درآمد‌های کلان کشور را تامین می‌کنند.


بیشتر بخوانید: واکاوی پشت پرده گزارش جنجالی که دلار را ۱۰۰ هزار تومان پیش بینی کرده بود/ فرصت سوزی ۱۰ ماهه برای مهار بازار دلار


وی ادامه داد: برخی از این صنایع بیشتر در عرصه تجارت خارجی و صادرات فعالند و با افزایش قیمت ارز، بحث بازگشت ارز‌های حاصل از صادرات آنها، با شرایط مساعد و سود‌های زیادی برای آنها همراه شد. اما صنایعی که بیشتر بر بازار داخلی متمرکزند، بیش از همه تحت تاثیر افزایش نرخ ارز و زیان‌های حاصل از آن قرار گرفتند. بخش زیادی از مواد اولیه صنایع به‌ویژه صنعت پوشاک یا حتی صنعت چاپ که مصرف زیادی در کشور دارد، وارداتیست. بخشی از صنایع هم نیاز به ماشین‌آلات سنگین برای تولید و یا حتی بسته‌بندی محصولات خود دارند. همه این اتفاقات به ارز وابسته هستند؛ بنابراین می‌توان گفت این واحد‌های تولیدی احوال مساعدی را در سال گذشته تجربه نکردند.

صنعت

بن‌بست برای تولیدکنندگان داخلی

این کارشناس اقتصادی در ادامه صحبت‌های خود به شرایط بازار داخلی طی یک سال گذشته اشاره کرد و در این‌باره گفت: یکی از اتفاقات مهم صنعت طی یک سال گذشته آن بود که تمامی خدمات و محصولات گران‌تر شدند و لزوما تورم به محصولاتی که به واردات بستگی داشتند، محصور نشد. این اتفاق باعث شد تا توان خرید مردم تا حد زیادی کاهش یابد و در نهایت با افت میزان تقاضا در بازار مواجه شدیم. در نهایت بسیاری از واحد‌های صنعتی که فروش آنها به میزان تقاضای مصرف‌کنندگان وابسته بود، روزگار سختی را در این مدت گذراندند و حتی کار بسیاری از آنها به تعطیلی کشیده شد. در مجموع نمی‌توان سال ۱۴۰۳ را دوره مساعدی برای صنعت کشور به‌ویژه صنایع با تمرکز بر بازار داخلی دانست.

رکود در بازار‌های کالایی

به گزارش اقتصاد ۲۴ ، بار‌ها درباره مسئله کاهش نیاز به واردات و حمایت از تولید داخلی صحبت شده، اما تنها رویکرد دولت‌ها برای این مسئله، جلوگیری از واردات و یا تغییر نرخ ارز واردات مواد اولیه آن هم برای تولید کالا‌های استراتژیک بود. این اتفاق نه‌تنها به تولید داخلی کمک نکرد، بلکه جلوی رشد صنایع را گرفت و هزینه‌های تمام شده را افزایش داد. در نهایت با گسترش تورم و کاهش ارزش پولی، توان مردم برای خرید سقوط کرد و به وضعیت تاریک امروز رسیدیم. نه مصرف‌کننده قدرت خرید دارد و نه تولید‌کننده اقلام گران شده خود را می‌تواند بفروشد و رکود سنگین بازار به این دلیل است. تلخ‌تر آن است که هیچ برنامه واضحی برای سال آینده صنعت وجود ندارد و انگار هیچ کس قرار نیست برنامه مناسبی را جهت اداره وضعیت فعلی ارائه دهد.

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

عکس/ ژست ملوکانه ناصرالدین شاه ۱۳۵ سال پیش سوار بر سه‌چرخه در حیاط کاخ گلستان

پیش بینی قیمت دلار امروز ۲۸ مرداد ۱۴۰۴/ کاهش هیجان خرید در بازار دلار

واکنش هاشمیان به تساوی پرسپولیس در ابتدای فصل

عکس/ عکس یادگاری ترامپ، زلنسکی و رهبران اروپایی در کاخ سفید

تأکید وزیر اقتصاد بر تک‌نرخی شدن ارز

حواشی تازه سپهر حیدری پس از ماجرای آرام و ساسی مانکن

فیلم/ واکنش عالیشاه به تساوی پرسپولیس مقابل فجر سپاسی و اعتراض هواداران

فیلم/ چه کسی اطلاعات حمله اسرائیل به بیمارستان فارابی کرمانشاه را فراهم کرد؟

عکس/ متن عاشقانه مونا کرمی برای همسرش

عکس/ بازگشت علی کریمی به استقلال جدی تر شد

عکس/ ناصرالدین شاه سوار بر سه‌چرخه سلطنتی در حیاط کاخ گلستان

عکس/ جدول رده‌‌بندی لیگ برتر در پایان دیدارهای امروز

فیلم/ گل پرسپولیس و تکرار شعار حیا کن، رها کن علیه درویش

فیلم/ خلاصه بازی پرسپولیس ۱ - ۱ فجرسپاسی

طالبان هرگونه نشست با سپاه پاسداران را رد کرد

فرار پرسپولیس از شکست در دقایق پایانی

جزئیات طرح پیشنهادی آتش‌بس در غزه

علیرضا بیرانوند حکم جدید گرفت

وعده ترامپ برای نشست سه‌جانبه با زلنسکی و پوتین

فیلم/ استقبال ترامپ از زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین

دلیل خاموشی‌های ۴ ساعته مشخص شد

فیلم/ زلنسکی با تی‌شرت به دیدار نماینده ویژه ترامپ رفت

سرپرست بانک پارسیان منصوب شد

ناترازی انرژی گریبان‌گیر ۱۰۰ هزار واحد صنعتی

ظرفیت تولید در صنایع مختلف ۳۰ تا ۶۰ درصد کاهش یافته است

استاد فرشچیان در آرامگاه ابدی آرام گرفت

عکس/ تیپ و قیافه جدید محمدجواد ظریف با تی شرت

فیلم/ درگیری هواداران پرسپولیس با لیدرهای این تیم و شعار درویش حیا کن

فیلم/ ورود دبیرکل ناتو و رئیس کمیسیون اروپا به کاخ سفید

۳ نام خانوادگی پرطرفدار در ایران

نشست مهم امنیتی و سیاسی نتانیاهو

۸۷ فوتی در مراسم اربعین امسال

موافقت حماس با پیشنهاد آتش‌بس در غزه

فوری/ تهران شنبه تعطیل شد

اسرائیل به دنبال تجزیه سرزمینی ایران است

فیلم/ حسن یزدانی: در رقابت‌های جهانی ۲۰۲۶ کشتی می‌گیرم

ترکیب پرسپولیس برابر فجرسپاسی

ITC سرژ اوریه صادر شد

سفارت آلمان در تهران باز است

پرداخت ۴ معوقه و مطالبه بازنشستگان کشوری در یک ماه

حمایت ترامپ از طرح نتانیاهو درباره غزه

عکس/ فروغ فرخزاد در لباس و استایل کابویی

فیلم/ آب طالقان به هشتگرد رسید

فیلم/ آواز خوانی حسام‌الدین سراج در مراسم تشییع مرحوم فرشچیان

ساعت بازی امروز پرسپولیس - فجرسپاسی

عکس/ نقاشی دوران نوجوانی مظفرالدین شاه

هشدار عارف درباره شروع مجدد جنگ

بازگشت ممنوعیت پروازهای شبانه در ایران؟

بازگشایی مدارس از نیمه شهریور تکذیب شد

پیش‌بینی بورس فردا سه‌شنبه ۲۸ مرداد ۱۴۰۴

ماجرای مرگ مشکوک ۲ دختر تهرانی در خانه