
اقتصاد ۲۴ - صنعت به عنوان یکی از پایههای مهم اقتصادی در کشوری مثل ایران که نگاهی جدی به تولید داخلی و بینیازی از واردات دارد، همواره شناخته شده و تاثیری جدی بر سایر حلقههای استراتژیک کشور دارد. در سالی که گذشت صدای گلایه صنعتگران همواره بلند بود و مهمترین اعتراض آنها، به نبود برق و حواشی مربوط به تامین گازوئیل بود.
در کنار این موضوع، وضعیت دلار و رشد تورم و در نهایت عدم پیشبینیپذیری بازار، از دیگر اعتراضاتی بود که از سمت تولیدکنندگان مطرح میشد؛ هر چند گرانی همیشه به ضرر صنعت نیست و در این میان بخشی از فعالان سودهای جدی کسب کردند. با این حال وضعیت سال آینده و سایر اتفاقات همچنان در هالهای از ابهام است. برخی پیشبینی میکنند اوضاع بهبود خواهد یافت و عدهای دیگر معتقدند آینده تاریکتر از امروز برای صنعت است.
فرداد دلیری، کارشناس صنعت در گفتوگو با اقتصاد ۲۴، درباره چشمانداز سال آینده وضعیت صنعت گفت: صنایع در حال حاضر با چند چالش جدی مواجهند؛ نخست بحث ناتراژی انرژی و کمبود جدی آن است که در فصول گرم و سرد معضلی جدی برای تولیدکنندگان و صنعتگران است. در حال حاضر صاحبان صنایع در پی آنند تا با انجام اقداماتی مانند سرمایهگذاری در بسترهای تولید انرژی، برق مورد نیاز خود را تامین کنند. این سرمایهگذاری چه به صورت انفرادی چه در قالب شهرکهای صنعتی، در حال انجام است و به نظر میرسد مشکلات مربوط به تهیه و تامین انرژی برای تولید تا حد زیادی برطرف خواهد شد یا حداقل وضعیت فعلی رو به بهبود خواهد رفت.
این کارشناس درباره تاثیر افزایش نرخ ارز در صنعت تصریح کرد: در سال ۱۴۰۳ با افزایش نرخ ارز، علاقه صنعتگران به صادرات بیشتر و رویکردها به این سمت و سو جلب شد. انگیزه تولیدکنندگان برای ورود به بازارهای صادراتی در سال اخیر به دلیل رشد نرخ ارز افزایش پیدا کرد و به نظر میرسد این توجه مثبت به صادرات در سال آینده نیز ادامه داشته باشد. هر چند چالش تامین مواد اولیه به دلیل محدودیت برای واردات یا تامین ارز برای خرید مثل امسال وجود خواهد داشت، اما پیشبینی میشود تولیدکنندگان بیشتری به سمت بهرهمندی از فرصتهای صادراتی حرکت کنند.
دلیری همچنین به نقش تورم در روند صنعت اشاره کرد و توضیح داد: به طور معمول در فضای تورمی، تولیدکنندگان و صنعتگران انتظار سودآوری بیشتری را از فعالیتهای خود دارند؛ بنابراین نمیتوان گفت تورم چالش جدی برای صنعتگران درست کرده و مانع عملکرد آنها شده است. تا به امروز که درگیر تورم جدی و گسترده در تمامی بخشهای بازار بودیم؛ به نظر میرسد این رویه در سال آینده هم ادامهدار باشد. نکته مهم در این میان، تاثیر تورم بر تامین نقدینگی مورد نیاز صنعت است.
بیشتر بخوانید: از ادعای نجومی تامین ۲۰ هزارمگاواتی وزیر نیرو تا چند پیشنهاد واقعی برای کاهش ناترازی برق
وی ادامه داد: بالا رفتن دستمزد در کنار افزایش سایر هزینهها مانند مخارج انرژی و افزایش چالشهای تامین مواد اولیه، باعث شده تا بخش زیادی از واحدهای صنعتی درگیر چالشهای مربوط به تامین نقدینگی باشند. هنوز برنامهای از سوی دولت و بانکها برای حمایت از صنایع وجود ندارد و در صورت نادیده گرفته شدن این موضوع، ترمزی جدی برای فعالیت واحدهای تولیدی ایجاد خواهد شد.
به گزارش اقتصاد ۲۴؛ چند وجهی بودن صنعت در ایران، نکتهای قابل تامل است؛ برخی از صنایع به طور جدی وابسته به واردات مواد اولیه و ماشینآلات هستند تا به نیازهای داخلی پاسخ دهند. بخشی دیگر نیز مانند صنایع فولادی و نفتی، همواره از درآمدهای صادراتی سود میبرند؛ بنابراین دشوار است که تمامی واحدهای تولیدی را به چشم یک صنعت ببینیم و وضعیت فعلی و پیشبینی آینده آنها را یکسان بدانیم. آنچه در سال ۱۴۰۳ گذشت، افول صنایع با نگاه تامین نیاز داخلی و رشد نسبی صنایع با عملکردهای صادرات محور است. به نظر میرسد همین منوال در سال آینده نیز ادامهدار باشد.