تاریخ انتشار: ۰۹:۰۳ - ۱۴ فروردين ۱۴۰۴

پس‌لرزه‌های اظهارات علی لاریجانی ادامه دارد/ موافقان و مخالفان ساخت بمب اتم چه می‌گویند؟

صحبت علی لاریجانی مبتنی بر این گزاره بود که اگر این اشتباه از سوی آمریکا یا اسرائیل صورت بگیرد، ایران در نهایت مجبور به ساخت سلاح خواهد شد.

علی لاریجانی

اقتصاد۲۴- بخشی از منتقدان بر این نکته تاکید داشتند که ساخت بمب اتم پس از حمله آمریکا اصولاً به چه درد ایران می‌خورد. آنها این موضوع را یادآوری کردند که اگر قرار بر بازدارندگی است، در اختیار داشتن سلاح هسته‌ای این بازدارندگی را ایجاد می‌کند نه تهدید به این که اگر حمله‌ای صورت بگیرد، ایران بمب اتم خواهد ساخت.

صحبت علی لاریجانی، مشاور مقام معظم رهبری و عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام درباره ساخت بمب اتم، بار دیگر و به سرعت این موضوع را به سطح رسانه‌ها و شبکه‌های اجتماعی بازگرداند. لاریجانی بر این موضوع تاکید کرد که رفتار آمریکایی‌ها و اشتباه آنان علیه ایران، امکان دارد که نظام را به سمت ساخت سلاح هسته‌ای حرکت دهد. او به این موضوع نیز اشاره کرد که در این صورت، ساخت بمب اتم مطالبه مردمی خواهد بود.

این قسمت از صحبت‌های علی لاریجانی در گفتگوی ویژه خبری بیشترین واکنش‌ها را به خود اختصاص داد. در این میان حتی حساب رسمی سیدعباس عراقچی در توئیتر نیز پستی منتشر کرد که برخی معتقدند در پاسخ به این صحبت علی لاریجانی بود.

ایران به هیچ وجه سمت سلاح هسته‌ای نمی‌رود

این بخشی از پست طولانی سیدعباس عراقچی در توئیتر بود. بخشی که در ترجمه فارسی این پست درکانال تلگرام وزیر امور خارجه، آن را برجسته کرده بودند: «رئیس جمهور ایالات متحده شاید علاقه‌ای به توافق هسته‌ای سال ۲۰۱۵ نداشته باشد. اما آن توافق متضمن یک تعهد کلیدی از سوی ایران است که همچنان پابرجاست و حتی ایالات متحده - که خارج از توافق است - از آن منتفع شده: ایران بار دیگر تاکید می‌کند که هیچگاه و تحت هیچ شرایطی به دنبال جست‌و‌جو، تولید و یا به دست آوردن سلاح هسته‌ای نخواهد بود.» باید دید موضوع تغییر دکترین هسته‌ای ایران و حتی احتمال ساخت سلاح هسته‌ای چرا از سوی رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان با این واکنش مواجه شده است.

تهدید عملی شود، تجدیدنظر خواهیم کرد

سردار یدالله جوانی، معاون سیاسی سپاه پاسداران در یادداشتی که خبرگزاری فارس منتشر کرد، این مسئله را به نحوی دیگر مورد توجه قرار داد: «جمهوری اسلامی بار‌ها اعلام کرده، سلاح هسته‌ای در دکترین دفاعی ایران جایگاهی ندارد. فتوای رهبر حکیم انقلاب اسلامی هم در این موضوع، بسیار روشن بارهاوبار‌ها مطرح و تکرار شده است. مبتنی بر این فتوا، ایران به دنبال ساخت سلاح هسته‌ای نبوده است و هدف از توسعه برنامه هسته‌ای را استفاده از این صنعت در تمامی حوزه‌های صلح‌آمیز و غیرنظامی تعریف کرده و آن را باقوت و قدرت دنبال می‌کند؛ اما در این میان، یک نکته مهم و کلیدی وجود دارد و آن اینکه، از سوی برخی مقامات در جمهوری اسلامی اعلام شده در صورت عملی‌شدن تهدید‌ها علیه برنامه هسته‌ای، ایران در دکترین دفاعی و ماهیت برنامه هسته‌ای خودش تجدیدنظر خواهد کرد؛ معنای این تجدیدنظر بسیار روشن است.


بیشتر بخوانید:فیلم/ سیگنال لاریجانی به ترامپ برای مذاکره


بنابراین، هرچند اقدام به شرارت از سوی آمریکایی‌ها و صهیونیست‌ها به ایران و ایرانی‌ها خساراتی را وارد خواهد ساخت؛ لکن از یک سو خسارت‌های سنگین‌تر با ضربه متقابل محکم به دشمنان وارد خواهد شد و از سوی دیگر، نه‌تنها هیچ یک از اهداف اعلامی برای تجاوز نظامی از جمله نابودی صنعت هسته‌ای تحقق پیدا نخواهد کرد؛ بلکه این اقدام دشمن، صنعت هسته‌ای ایران را وارد مرحله جدید خواهد کرد و آن گاه، باید تعریف جدیدی برای ایران و محور مقاومت در معادلات منطقه‌ای و بین‌المللی داشت.»

دلسوزان انقلاب و کشور، بمب اتم می‌خواهند

احمد نادری، نماینده تهران و عضو هیئت رئیسه مجلس از جمله اهالی سیاست بود که به این اظهارات واکنش نشان داد. او در حساب توئیتر خود نوشت: «مشاهده رفتار و گفتار ترامپ در دوره اول ریاست جمهوری با کره شمالی نشان می‌دهد که داشتن بمب اتم برای کره امنیت آورده است. مدت‌هاست که بسیاری از نخبگان و دلسوزان کشور و انقلاب آزمایش و اعلام بمب [اتمی]را درخواست دارند. اگر ما هم مسلح به ‎بمب اتمی بودیم، ترامپ جرات تهدید به بمباران نمی‌کرد.» مثال زدن کره شمالی از سوی این سیاستمدار اصولگرا جالب توجه بود.

اگر بمب داشتیم، تهدید نمی‌شدیم؟

حسن رحیم‌پور ازغدی، سخنران شناخته شده اصولگرا در توئیتر سوالی راجع به این موضوع مطرح کرد. سوالی که برخی رسانه‌ها آن را واکنش دوپهلوی او به این مساله دانستند. رحیم‌پور نوشت: «در هفته‌های اخیر چند نفر از حقیر پرسیده‌اند اگر ایران بمب اتم داشت، ترامپ جرات می‌کرد بار‌ها تهدید به حمله کند آیا؟»

واکنش از دریچه فتوای رهبری

سیدعباس صالحی، وزیر فرهنگ که دارای تحصیلات حوزوی نیز هست، مسئله ساخت بمب اتم را از زاویه فتوای مقام معظم رهبری مورد توجه قرار داد. صالحی در توئیتر نوشت: «برداشت من از فتوای رهبر انقلاب در تحریم سلاح هسته‌ای، فتوای یک فقیه در فروعات نیست، بلکه مبتنی بر اصول مبنا و لایتغیر دینی است و نه فروع قابل تغییر اجتماعی و یا تابع متغییرات زمانه و شرایط ثانوی. اسلام را دین صلح و تضمین بقای انسان می‌دانیم و نه پذیرش گر تهدید دائمی نوع بشر.»


بیشتر بخوانید:علی لاریجانی: ۸۵ درصد اقتصاد کشور در اختیار حکومت و دولت است


با توجه به فتوای آیت‌الله خامنه‌ای در خصوص حرمت تسلیحات کشتارجمعی که همواره یکی از نقاط اتکای دستگاه دیپلماسی کشور و اظهارات مقامات رسمی راجع به موضوع ساخت سلاح هسته‌ای بوده، برخی لاریجانی را از این زاویه مورد انتقاد قرار دادند.

فداکاری لاریجانی

وحید یامین‌پور، مجری و فعال رسانه‌ای اصولگرا از موضع لاریجانی تمجید کرد و نوشت: «‏بسیاری از شخصیت‌های سیاسی در صورت طرح امکان حرکت جمهوری اسلامی به سمت سلاح اتمی به جنگ‌طلبی یا بلوف متهم می‌شدند. طرح این مساله از زبان دکتر ‎لاریجانی انتخابی درست و از جانب ایشان یک فداکاری به‌موقع بود.»

بمب پس از حمله به کار نمی‌آید

صحبت علی لاریجانی مبتنی بر این گزاره بود که اگر این اشتباه از سوی آمریکا یا اسرائیل صورت بگیرد، ایران در نهایت مجبور به ساخت سلاح خواهد شد. بخشی از منتقدان بر این نکته تاکید داشتند که ساخت بمب اتم پس از حمله آمریکا اصولاً به چه درد ایران می‌خورد.


بیشتر بخوانید: فیلم/ روایت لاریجانی از حادثه تروریستی مجلس


آنها این موضوع را یادآوری کردند که اگر قرار بر بازدارندگی است، در اختیار داشتن سلاح هسته‌ای این بازدارندگی را ایجاد می‌کند نه تهدید به این که اگر حمله‌ای صورت بگیرد، ایران بمب اتم خواهد ساخت. آنها مخالف ساخت بمب اتم نبودند بلکه بر اصل زمان درست و ایجاد بازدارندگی تاکید داشتند.

مطالبه مردمی؟

هسته اصلی نظر لاریجانی مبنی بر حرکت ایران به سمت ساخت سلاح هسته‌ای، این بود که مردم فشار خواهند آورد. این گزاره بحث جداگانه‌ای در فضای سیاسی به وجود آورد. کاربران شناخته‌شده و عادی در فضای مجازی به این موضوع می‌پردازند که آیا واقعاً ساخت سلاح هسته‌ای یک مطالبه مردمی است یا خیر. شاخص‌ترین واکنش در این موضوع مربوط به جواد امام، سخنگوی جبهه اصلاحات است. امام در توئیتر خود یک نظرسنجی انجام داد که نتیجه جالب توجهی داشت. ۱۹۵۲ نفر در این نظرسنجی شرکت کردند که ۲۹ درصد آنان موافق و ۷۱ درصد مخالف ساخت سلاح هسته‌ای بودند. امام این پست توئیتری با عنوان نظرسنجی هسته‌ای را در واکنش به اظهارات احمد نادری، عضو هیئت رئیسه مجلس منتشر کرد.

اتم به جای مردم

در حال حاضر جمع‌بندی اظهارنظر‌های موافقان ساخت سلاح هسته‌ای از سوی ایران به ما نشان می‌دهد که آنها معتقدند در اختیار داشتن این تسلیحات، ضامن امنیت کشور و عامل بازدارنده در مقابل تهدید‌های خارجی است. در مقابل، عده‌ای نیز معتقدند که اصولاً داشتن سلاح هسته‌ای امنیت‌آفرین نیست. بلکه اصل ماجرا به انسجام ملی و کنار هم قرار داشتن بخش‌های مختلف جامعه برمی‌گردد. محمدرضا زائری، روزنامه‌نگار و رایزن فرهنگی ایران در الجزایر در واکنش به صحبت لاریجانی نوشت: «کاش می‌فهمیدیم که در مقابل تهدید دشمن وحشی و خطرناک، تلاش برای ایجاد همدلی و انسجام ملی بین همه اطیاف مردم ایران (از مراجع تقلید تا مهاجران خارج از مرزها) بر روی نقاط اشتراکمان، بسیار بسیار بیش از داشتن سلاح اتمی امنیت‌آفرین و البته تحقق آن هم کم‌هزینه‌تر و آسان‌تر است.»

منبع: فرارو
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

خرید بعدی استقلال مشخص شد

عبور قیمت دلار از نیمه کانال ۸۹ هزار تومانی

حسرت پرسپولیس تمدید شد

واکنش ایران به احتمال فعال شدن مکانیسم ماشه +فیلم

عکس/ ملکه جهان خانم همسر محمدعلی شاه ۱۲۵ سال پیش با حیوان خانگی اش در باغ سلطنتی

عکس/ ژست خاص دریادار سیاری ۵۴ سال پیش بعد از تمرینات تکاوری

ماجرای برنامه قطعی آب در تهران چیست؟

عکس/ چهره جدی سرلشکر حسنی سعدی ۴۴ سال پیش در اتاق عملیات ارتش

شهرداری علیه تاریخ کهن اصفهان؛ خاکبرداری شبانه در کمرزرین بدون حضور ناظران میراث‌فرهنگی اتفاق افتاد

ایده وحید هاشمیان برای پرسپولیس

ادعای تازه ترامپ درباره حمله به ایران

عکس/ برج آزادی تهران در سیاهی آلودگی گم شد

آکسیوس طرح خطرناک ترامپ علیه روسیه را فاش کرد

طعنه زیدآبادی به حکم حبس جدید تاجزاده

فیلم/ ماجرای مشاهده دود غلیظ در خیابان دماوند تهران

عکس/ چهره دیده نشده از یحیی غول سریال مختار در ۴۰ سالگی

برق ارزان عامل بحران آب در ایران!

زمان اعلام نتایج اولیه و نهایی کنکور مشخص شد

آتش‌سوزی در فروشگاه کفش خیابان دماوند تهران

فیلم/ نماینده مجلس: باور کنیم آمریکا در حال فروپاشی است

عکس/ کاریکاتور کنایه آمیز روزنامه سازندگی درباره حضور جواد لاریجانی در تلویزیون

گزارش تکان دهنده مرکز آمار درباره تورم خوراکی‌ها چه می‌گوید؟/ گرانی بی‌پایان در سایه وعده‌های بی اثر دولت‌ها

عکس/ حمله شدید و تند یک تراکتوری به علیرضا فغانی

فیلم/ ادعا‌های جدید ترامپ درباره حمله به تاسیسات هسته‌ای ایران

عکس/ امان‌الله جهانبانی اولین فرمانده ارتش مدرن ایران ۱۲۰ سال پیش در کنار پدرش

علت انفجار در پردیسان قم چه بود؟

عکس/ پست اینستاگرامی فغانی پس از فینال جام باشگاه‌ها

بازی انرژی پاک را تغییر کرد؟

فیلم/ عملیات اطفای حریق در هورالعظیم مرز ایران و عراق

شرط ورود سرمایه‌های بزرگ به بازار سهام چیست؟

کاهش ۵۰ درصدی قیمت مسکن یک تصور غیرواقعی است!

عکس/ چهره خندان و صمیمی سرلشکر رحیم صفوی و سردار قاآنی ۲۴ سال پیش سوار بر یک ون

کمک هزینه ازدواج و مراسم ترحیم شامل کدام بازنشستگان می‌شود؟

بورس سبزپوش شد

رقابت پرسپولیس و استقلال دوباره داغ شد

عکسی از شاپور ساسانی با تاج پادشاهی در یکی از میادین تهران

اعلام تاریخ قطعی آزمون استخدامی آموزش‌و‌پرورش

رد پای گروه سیاهپوشان افغانستان در پرونده سما جهانباز/ ارتباط پرونده ربایش وحیده نیازی و پرونده مفقودی سما چیست؟

فیلم/ جریان رادیکال ایرانی مخرب‌تر از سنگرشکن‌ها

عراقچی: نتانیاهو دقیقاً چه چیزی می‌کشد؟

عراقچی راهی چین شد

ادعای تازه معاون سیما درباره رضا رشیدپور

نجات بورس با اوراق یک ریالی؟

باد بازار خودرو خوابید

پشت پرده تغییر موضع ترامپ در قبال پوتین چیست؟

عکس/ انفجار در یک مجتمع مسکونی در پردیسان قم

تغییر قیمت میلیونی سکه

فیلم/ انتشار دود بسیار غلیظ در محدوده خیابان شریعتی تهران

سایه قارچ‌ها بر دیپلماسی؛ تهدید هسته‌ای و درخواست برای حمله پیش‌دستانه به ایران با استوری مشاور قالیباف

پایان سال تحصیلی و آغاز یک بازار خاموش؛ روپوش‌هایی که فقر را فریاد می‌زنند/ داستانی از فقری پنهان در آگهی‌ها