
اقتصاد۲۴-بازار سهام نخستین روز هفته را با ثبت یک رکورد تاریخی به پایان رساند؛ شاخص کل بورس تحت تاثیر امیدواریها نسبت به مذاکرات ایران و آمریکا، روز شنبه با افزایش ۴۵ هزار و ۹۶۲ واحدی، معادل ۱.۵۵ درصد رشد کرد و در ارتفاع تاریخی سه میلیون و ۱۲ هزار واحدی ایستاد. شاخص هموزن نیز جهش شگفتانگیزی داشت و در این روز ۱۰ هزار و ۸۴۱ واحد، معادل ۱.۲۸ درصد، افزایش ارتفاع داد و به سطح ۸۶۰ هزار واحد رسید.
در همین حال، هزار و ۶۱۲ میلیارد تومان پول حقیقی به بازار سهام تزریق شد تا نشانه امید و خوشبینی سرمایهگذاران نسبت به آینده بورس باشد. نکته جالب توجه این است که چنین رشد و رونقی پیش از انجام گفتوگوها و اعلام نتیجه آن رخ داد که حاکی از بینش مثبت بورس نسبت به مذاکرات ایران و آمریکاست. بر همین اساس ناظران اقتصادی میگویند در صورت حصول توافق، نوبت درخشش بورس فرا خواهد رسید.
برزو حقشناس، کارشناس بازار سرمایه در گفتوگو با تجارتنیوز اظهار کرد: «یکی از عواملی که تاثیر زیادی بر بازارها داشت، ریسکهای سیستماتیک بود؛ عواملی که بازار را به شدت تحت فشار میگذاشتند و سال گذشته باعث پایین رفتن بازار شده بودند.»
او افزود: «طبیعیست که هر چه این ریسکها بالا برود، بازارهایی نظیر بازار سهام کاهشی میشوند. این قانون بازارها در تمام جهان است. سال گذشته از بهمنماه که لحن رئیس جمهوری آمریکا و مسئولان ایرانی تندتر و اظهارات خصمانه شد، طبیعتا بازار تحت تاثیر قرار گرفت و ارزش آن تا ۹۰ میلیارد دلار هم پایین رفت. این در حالی بود که بازار سهام ارزندگی زیادی داشت و درایورها به نفع بازار سهام بودند. از جمله نرخ دلار توافقی که بالا رفته بود و آثار مثبتی در افزایش فروش شرکتها داشت. ریسکها، اما بازار را تحت تاثیر قرار داده بودند.»
حقشناس بیان کرد: «به محض اینکه سایه ریسکها از هفته گذشته اندکی کمرنگ شد، یعنی درست از روزی که گفته شد قرار است ایران و آمریکا در عمان مذاکره کنند، دیدیم که بازار روند مثبتی را آغاز کرد. ریسکها کمتر شدند و عاملی که بازار را تحت فشار قرار میداد غیرفعال شد و بازار به سمت بالا حرکت کرد.»
این کارشناس بازار سرمایه گفت: «عامل دیگر سرکوب بازار، نرخ بهره بود؛ بانک مرکزی هم طبیعتا از آنجا که ریسکها بالا میرفت برای اینکه قیمت دلار را کنترل کند، نرخ بهره را بالا میبرد و سیاستهای اقتصادی را انقباضیتر میکرد.»
حقشناس افزود: «اما اکنون شاهدیم که بانک مرکزی طی یکی دو هفته گذشته مقداری از این سیاست عقب نشسته است، زیرا همان ریسکها کاهش یافتهاند. به این ترتیب این تحولات نیز به نفع بازار سرمایه بوده است.»
بیشتر بخوانید: چرا بورس واکنش مثبتی به دور دوم مذاکرات داشت؟/ اگر توافق نشود، نمادها منفی شده و کاری از دست کسی بر نمیآید
وی با اشاره به روند صعودی نرخ سود اوراق خزانه اسلامی یا اخزا در سال گذشته، اظهار کرد: «نرخ اخزا نیز کاهش پیدا کرده یا دست کم میتوانیم بگوییم افزایش نداشته که عامل مثبتی برای بازار است.»
حقشناس بیان کرد: «روز گذشته هم شاهد این بودیم که مذاکرات و احتمال توافق، ادامهدار است و خبر منفی از مذاکرات بیرون نیامد. طرف ایرانی هم تا اینجای کار گفته مذاکرات سازنده بوده که حرف بسیار مهمی است، اگرچه نمیدانیم طرف مقابل چه خواهد گفت، زیرا آقای ترامپ هم بسیار غیرقابل پیشبینی است.»
این کارشناس بازارهای مالی اظهار کرد: «از آنجا که مذاکرهکنندگان دارند وارد جزئیات میشوند و به سطح کارشناسی رسیدهاند، یعنی تفاهمی در سطح کلان انجام شده و حالا به جزئیات رسیدهاند.»
وی افزود: «همه اینها سیگنالهای مثبتی برای بازار هستند و تا زمانی که همین سیگنالهای سازنده وجود داشته باشد، میتوانیم به ادامه روند بازار امیدوار باشیم. یعنی میتوانیم امید داشته باشیم که هفته مثبتی داریم، مگر آنکه اخبار منفی از مذاکرات بیرون بیاید.»
حقشناس گفت: «بزرگترین عاملی که مانع رشد بورس بود، بحث توافق نکردن و افزایش تنشها بود که اکنون به نوعی حل شده و تا زمانی که خبرها در این باره مثبت است، میتوانیم تداوم رشد بازار و کوچ پول از بازارهای موازی به سمت بورس امیدوار باشیم.»
این کارشناس بازارهای مالی بیان کرد: «در حال حاضر بازارهای موازی نظیر طلا و ارز، روند منفی در پیش گرفتهاند و بخشی از پولی که از آنها خارج میشود، میتواند به بازار سرمایه بیاید که به نفع بازار خواهد بود.»