تاریخ انتشار: ۰۹:۲۹ - ۰۷ بهمن ۱۴۰۴

جزئیات رزمایش نظامی آمریکا در خلیج‌فارس؛ واشنگتن با نمایش قدرت نظامی به‌دنبال چیست؟

گسیل حجم زیادی از تجهیزات هوایی و دریایی آمریکا و برخی متحدان غربی آن به خاورمیانه و به خصوص خلیج فارس پیش از برگزاری این رزمایش حکایت از عملیات جدید آمریکا علیه ایران دارد که درخصوص سطح و دامنه آن، اختلاف‌نظر‌های گسترده‌ای میان رسانه‌ها و تحلیلگران وجود دارد.

رزمایش نظامی آمریکا

اقتصاد۲۴- رزمایش مشترک «امنیت ۴» با حضور نیرو‌های کشور‌های عضو شورای همکاری خلیج فارس و یگان‌های آمریکایی در قطر در حالی کار خود را آغاز کرده که منطقه طی هفته‌های اخیر شاهد موجی از تهدید‌ها و سناریو‌های مرتبط با بی‌ثباتی‌های فزاینده بوده است. این رزمایش در چارچوب تلاش‌های مستمر واشنگتن برای حفظ حضور نظامی و نمایش توان عملیاتی در منطقه خاورمیانه و در شرایطی انجام می‌شود که تنش‌های امنیتی در برخی نقاط از جمله دریای سرخ و خلیج فارس ادامه دارد.

گسیل حجم زیادی از تجهیزات هوایی و دریایی آمریکا و برخی متحدان غربی آن به خاورمیانه و به خصوص خلیج فارس پیش از برگزاری این رزمایش حکایت از عملیات جدید آمریکا علیه ایران دارد که درخصوص سطح و دامنه آن، اختلاف‌نظر‌های گسترده‌ای میان رسانه‌ها و تحلیلگران وجود دارد. برخی این رزمایش را مقدمه‌ای برای ورود به درگیری می‌دانند و دسته‌ای دیگر معتقدند که خود این رزمایش سناریوی فریب و غافلگیری است.

رزمایش مشترک نیرو‌های کشور‌های عضو شورای همکاری خلیج فارس و یگان‌های آمریکایی در قطر از ششم بهمن (۲۶ ژانویه) آغاز شد. به نوشته روزنامه یدیعوت آحارانوت، این رزمایش با مشارکت نیرو‌های امنیتی کشور‌های عضو شورای همکاری خلیج فارس در قطر آغاز شده است و «امنیت ۴» نام دارد. این رزمایش بین ۸ تا ۱۱ روز ادامه خواهد داشت و بناست شرکت‌کنندگان بیش از ۷۰ سناریوی مختلف را در جریان آن تمرین کنند.

روزنامه نشنال به تاریخ ۲۶ ژانویه گزارش داد در این رزمایش گسترده که تا تاریخ چهارم فوریه به درازا خواهد کشید، بیش از ۲۶۰ ساعت آموزش میدانی فشرده را در بر خواهد گرفت.

این روزنامه گزارش داد که نیرو‌های پلیس و آژانس‌های امنیتی شش کشور حوزه خلیج فارس (امارات، عربستان سعودی، قطر، عمان، بحرین و کویت) در کنار واحد‌های تمرین‌دیده نظامی آمریکا توانایی‌ها و مهارت‌های جنگی خود را به بوته آزمایش می‌گذارند.

سومریه نیز در این رابطه گزارش داد که نیروی هوایی آمریکا در بیانیه‌ای اعلام کرده که به مدت چند روز رزمایشی را برای تقویت استقرار و پایداری قدرت خود در منطقه انجام خواهد داد. نیروی هوایی تحت امر سنتکام افزود که این رزمایش با هدف آماده‌سازی برای اجرای یک پاسخ انعطاف‌پذیر در منطقه طراحی شده است.

زمان‌بندی تامل‌برانگیز

این رزمایش در حالی برگزار می‌شود که منطقه طی روز‌ها و هفته‌های اخیر شاهد افزایش بی‌سابقه سطح تنش‌ها و اعزام و حضور گسترده نیرو‌های آمریکایی به خاورمیانه هستیم، امری که برخی کارشناسان آن را نشانه‌ای از مداخله نظامی ایالات متحده در خاورمیانه قلمداد می‌کنند. بنا به گزارش الخلیج آنلاین، به نمایش گذاشتن توان حفظ نیروی هوایی رزمی در منطقه از دیگر اهداف این رزمایش اعلام شده است.

یک منبع آگاه در رابطه با رزمایش مذکور به این رسانه گفت: انتخاب دوحه برای میزبانی چهارمین دوره این رزمایش، نشان از اعتماد به توانمندی‌های سازمان‌دهی و آموزشی قطر و نقش کلیدی نیروی «لخویا» در تقویت امنیت جمعی و توسعه سازوکار‌های مشترک برای مبارزه با جرم و تروریسم است. همچنین از یاد نباید برد که در پی حمله واکنشی و تلافی‌جویانه ایران به پایگاه العدید در ماه ژوئن گذشته، نگرانی‌ها در قطر در رابطه با آسیب‌پذیری این کشور در میانه درگیری‌ها و تنش‌های فزاینده میان ایران و آمریکا افزایش یافته است. این در حالی است که پیش‌تر نیز شماری از کشور‌های عضو شورای همکاری خلیج فارس اقدام به برگزاری رزمایش کرده بودند.


بیشتر بخوانید:خاورمیانه در دایره آتش؛ بازخوانی آرایش جنگی قرن بیست و یکم در قلب خلیج فارس


در تاریخ ۱۵دی‌ماه، رزمایش «درع الخلیج ۲۰۲۶» (سپر خلیج فارس ۲۰۲۶) در عربستان سعودی با مشارکت نیرو‌های کشور‌های عضو شورای همکاری خلیج فارس آغاز شد. هدف این رزمایش، ارتقای سطح آمادگی رزمی و افزایش سطح هماهنگی نظامی مشترک بین نیرو‌های کشور‌های حوزه خلیج فارس عنوان شده بود.

نشنال در رابطه با رزمایش «امنیت ۴» ادامه داد: زمان‌بندی این رزمایش از آن جهت اهمیت دارد که منطقه اکنون با نگرانی درباره احتمال حمله آمریکا به ایران حرف می‌زند. این در حالی است که تهران نیز وعده کرده که در صورت هرگونه اقدام از سوی ایالات متحده، پاسخی فراگیر به آن بدهد و پایگاه‌های آمریکا در منطقه بی‌تردید یکی از اهداف قطعی برای ایران در صورت اقدام واشنگتن خواهند بود.

گسترش حضور نظامی آمریکا

این تحولات در حالی روی می‌دهد که حضور تهدیدکننده نظامی آمریکا در منطقه رو به افزایش است. پایگاه ردیابی پرواز «فلایت رادار۲۴» فاش کرده است که در دو روز گذشته حداقل سه هواپیمای متعلق به نیروی هوایی آمریکا از آلمان به کشور‌های خاورمیانه از جمله کویت و قطر اعزام شده‌اند.

بر اساس گزارش این پایگاه ردیابی پرواز، یک هواپیمای سوخت‌رسان بوئینگ KC-۱۳۵ R استراتوتانکر در قطر فرود آمده که به احتمال زیاد از پایگاه هوایی «رامشتاین» آمریکا در آلمان حرکت کرده بود. افزون بر این، یک هواپیمای ترابری نظامی از نوع بوئینگ C-۱۷ A گلوب مستر ۳ نیز در کویت فرود آمد که از شهر تریِر در آلمان پرواز کرده بود.

این پایگاه ردیابی در ادامه نوشت که آمریکا یک هواپیمای ترابری نظامی از نوع لاکهید مارتین C-۱۳۰ J هرکولس را از بحرین به مرکز کویت اعزام کرده و همچنین یک هواپیمای سوخت‌رسان متعلق به ایالات متحده نیز در قطر فرود آمده است.

از سوی دیگر، ناو هواپیمابر آبراهام لینکلن و کشتی‌های جنگی همراه آن به سمت منطقه در حال حرکت هستند. نیروی هوایی مرکزی آمریکا نیز در شبکه‌های اجتماعی اظهار داشت که جنگنده‌های اف-۱۵‌ای ایگل اکنون در خاورمیانه حضور دارند. الجزیره در گزارشی نوشته است که ایالات متحده هم‌اکنون بین ۴۰ تا ۵۰هزار نیروی نظامی در خاورمیانه مستقر دارد و بنا بر گزارش شورای روابط خارجی، دست‌کم در ۱۹ نقطه منطقه پایگاه‌های دائمی یا موقت نظامی اداره می‌کند. هشت پایگاه دائمی آمریکا در کشور‌های بحرین، قطر، کویت، عربستان سعودی، امارات، عراق، اردن و مصر قرار دارند.

منبع: دنیای اقتصاد
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار