تاریخ انتشار: ۱۳:۳۰ - ۳۰ دی ۱۳۹۸
دولت دهم رکورددار مداخله؛

مقایسه سهم دولت‌ها در تخصیص ارز بانک مرکزی برای کنترل نرخ ارز

طی ماه‌های اخیر، مداخله دولت در بازار ارز، بحث‌برانگیز شده و دیدگاه‌های موافق و مخالفی را برانگیخته است. یکی از نکات اغلب مغفول این بحث ریال بررسی مستند و آماری میزان مداخله دولت‌های مختلف در بازار ارز است که امکان قضاوت واقع‌بینانه‌تری از کارنامه دولت‌ها در میزان تزریق ارز و نیز اثرگذاری سیاست هر دولت را فراهم می‌کند.
مقایسه سهم دولت‌ها در تخصیص ارز بانک مرکزی برای کنترل نرخ ارز
 
اقتصاد24 - از دیگر یافته‌های این بازخوانی، تأکید مستندی بر این واقعیت است گه تمام دولت‌های ایران باوجود تفاوت ارقام، در اصل «مداخله ارزی»، اشتراک عمل دارند و هیچ دولتی از این قاعده مستثنا نبوده است. برای ورود به بحث، یادآوری این نکته ضروری است که بانک مرکزی، ارز موردنیاز کشور را از طریق دو بازار شامل بازار اصلی (بین‌بانکی) به‌منظور تأمین واردات رسمی و بازار فرعی (مداخله‌ای) برای تأمین واردات غیربانکی و تنظیم بازار به فروش می‌رساند. بدین ترتیب ارزی که از سوی بانک مرکزی در بازار فرعی فروخته‌شده، نشان‌دهنده مداخله این بانک در بازار برای مدیریت و کنترل نوسانات قیمت است که در مواردی بنابر شرایط به‌صورت پوششی (توسط کارگزاران) صورت می‌گیرد.
 


دولت دهم رکورددار مداخله

 

طبق آمار و اطلاعات رسمی، در دولت هشتم درمجموع ۵۹ میلیارد و ۴۷۹ میلیون دلار ارز توسط بانک مرکزی فروخته‌شده که بالغ‌بر ۳۶ میلیارد و ۶۶۹ میلیون دلار معادل ۶۱.۷ درصد در بازار اصلی و برای واردات رسمی تخصیص داده شده است. ۲۲ میلیارد و ۸۰۹ میلیون دلار برابر با ۳۸.۳ درصد از کل ارز تخصیصی نیز راهی بازار فرعی و برای مداخله تزریق شده است.

در دولت نهم با تغییر شرایط سهم بازار اصلی و مداخله نیز تغییر می‌کند به‌طوری‌که کل ارز تخصیصی در این دولت به ۱۴۹ میلیارد و ۲۹۵ میلیون دلار می‌رسد که ۶۵.۱ درصد از آن برای مداخله و در بازار فرعی مصرف شده است یعنی رقمی معادل ۹۷ میلیارد و ۲۰۷ میلیون دلار. در دولت نهم ۵۲ میلیارد و ۸۸ میلیون دلار یعنی ۳۴.۹ درصد از کل ارز نیز در بازار اصلی به فروش رسیده است.

در دولت دهم از ۲۰۱ میلیارد و ۵۷۷ میلیون دلاری که توسط بانک مرکزی به فروش رسیده است، ۱۰۵ میلیارد و ۲۶ میلیون دلار برابر با ۵۲.۱ درصد برای مداخله در بازار ارز به مصرف رسیده است. ۹۶ میلیارد و ۵۵۱ میلیون دلار باقی‌مانده که ۴۷.۹ درصد از کل ارز فروخته‌شده در این دولت را تشکیل می‌دهد هم در بازار اصلی فروخته‌شده است.

در دولت یازدهم نیز همانند دولت‌های قبل بخشی از ارز تخصیصی بانک مرکزی برای مداخله در بازار فروخته‌شده است. براین اساس از ۱۱۸ میلیارد و ۷۴۳ میلیون دلاری که در دولت یازدهم مصرف شده است، ۲۱.۹ درصد معادل ۲۶ میلیارد و ۵۰ میلیون دلار برای بازار فرعی و مداخله بوده است. همچنین رقم ۹۶ میلیارد و ۶۹۳ میلیون دلار که سهم ۷۸.۱ درصدی از کل ارز تخصیصی دارد در بازار اصلی و به‌منظور تأمین واردات رسمی فروخته‌شده است.

همان‌گونه که آمار و ارقام نشان می‌دهد درمیان چهار دولت موردبررسی بیشترین فروش ارز مداخله‌ای با ۶۵.۱ درصد از کل ارز تخصیصی مربوط به دولت نهم و کمترین آن با ۲۱.۹ درصد در دولت یازدهم رقم خورده است.
در طول ۱۶ سال فعالیت این چهار دولت درمجموع ۵۲۹ میلیارد و ۹۴ میلیون دلار ارز توسط بانک مرکزی تخصیص داده شده که ۲۵۱ میلیارد و ۹۲ میلیون دلار آن یعنی ۴۷.۴ درصد صرف مداخله در بازار شده است. از این رقم نیز ۲۰۲ میلیارد و ۲۳۳ میلیون دلار یعنی ۸۰.۵ درصد آن تنها در دو دولت نهم و دهم راهی بازار شده است.
 
 
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت انواع دستگاه ماینر امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت انواع لپ تاپ ایسوس امروز + جدول

قیمت سکه و طلا امروز پنجشنبه ۲۳ اسفند ۱۴۰۳ + جدول

عربستان ۲۰۲۵؛ از میانجی گری میان ایران و آمریکا تا حل بحران اوکراین/ در عربستان انقلاب نخواهد شد، چون جوانان بن سلمان را دوست دارند/ پادشاهی سعودی مانند کره جنوبی مدرنیزه می‌شود

قیمت دلار و یورو امروز پنجشنبه ۲۳ اسفند ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ تیپ گنگ مهسا حجازی در حال خرید عید با کلاه گپ چند میلیونی

عکس/ استوری عاشقانه آیسان آقاخانی و رضا گلزار حسابی سروصدا کرد

عکس/ بنر‌های عجیب در سراسر شهر تهران جلب توجه کرد

عکس/ سارا و نیکا در آغوش محسن تنابنده

عکس/ ژست عجیب شیدا یوسفی با فرش ایرانی

عکس/ استایل طاووسی شبنم قلی‌خانی با جواهر گران قیمت

عکس/ نمایی از خرم آباد ۹۳ سال پیش با خانه‌های کاهگلی

عکس/ قابی ماندگار و دیدنی از کتایون ریاحی در کنار نوه محمدعلی فردین

عکس/ حال و هوای مردم تهران در اسفند ۲۳ سال پیش

عکس/ تیپ کژوال لیندا کیانی با کیف و گوشواره یاقوتی

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

توصیه جدی وزارت بهداشت برای خرید شیرینی و آجیل

اعتراف اسکارلت جوهانسن

شیرینی پزی مخصوص عید ۱۴۰۴

مرگ هولناک دختر مدرسه‌ای در ویلای اجاره‌ای

طرز تهیه فرنی شیره انگور، افطاری گرم و مقوی

جی ۲۰ چگونه عمل می‌کند و چرا اهمیت دارد؟/ اگر G20 متحمل شکست شود چه چیزی از بین خواهد رفت؟

رسوایی با برگه آزمایش

طرز تهیه نان سیب زمینی روسی

ربودن زن جوان با قصد آزار و اذیت

چرا برخی خاطرات را فراموش می‌کنیم؟

زیدآبادی: دکتر پزشکیان! مملکت در حال فنا شدن است، می‌خواهی چه کنی؟

ایران خواستار آتش‌بس دائمی در غزه شد

محمد فاضلی: عدد دبش در تاریخ ریاضیات می‌ماند!

واتساپ با قابلیت‌های تازه به‌روز‌رسانی شد!

سرپیچی ایرلاین‌ها از ممنوعیت توزیع مواد غذایی ناسالم

توضیح سخنگوی وزارت خارجه درباره محتوای نامه ترامپ به ایران

فیلم/حافظ‌خوانی سفیر کره جنوبی در ایران

ساعت کاری کارمندان تغییر کرد

پزشکیان: امروز دیگر کسی حرف خوب بدون عمل را از ما قبول نمی‌کند

پوتین: با پیشنهاد آتش‌بس موافقیم

ماجرای شماره متفاوت آقای گل لیگ یک

CFT و پالرمو در کمیسیون تصویب شد

آمریکا وزیر نفت را تحریم کرد

جزئیات قرعه‌کشی دور حذفی لیگ نخبگان آسیا اعلام شد

الجولانی پیش‌نویس اعلامیه قانون اساسی را امضا کرد

شهرداری تهران: هیچ مجوزی برای تخریب ساختمان سینگر صادر نشده

سهمیه سوخت تغییری نخواهد کرد

عصبانیت شدید نتانیاهو از گزارش سازمان ملل درباره جنایات اسرائیل

اتحادیه اروپا: به برجام متعهد هستیم

درگاه پرداخت ریالی روی وبسایت قمار!

محمدرضا شریفی نیا کیست؟| بازیگر پرحاشیه و تأثیرگذار سینمای ایران

مرگ پرویز در ۷۰ سالگی

مهدی قایدی به شخص مورد علاقه‌اش رسید

صلح اوکراین تازه آغاز ماجراست!

عکس/ ویلا‌های لاکچری ۸۳ سال پیش در بابلسر

اینفوگرافی/ عواملی که سلامت روده‌ها را تهدید می‌کند

فیلم‌های سینمایی آخر هفته تلویزیون

قیمت برنج ایرانی به ۲۰۰ هزار تومان رسید

بهترین افطاری برای ماه رمضان

قیمت انواع لپ تاپ ایسوس

افزایش ۲۵ درصدی قیمت بلیت قطار در آستانه نوروز

قیمت انواع دستگاه ماینر + جدول

پرسپولیس گرانترین و تراکتور ارزانترین بلیت در ایران

قیمت دینار عراق امروز + جزئیات

قیمت لیر ترکیه امروز + جزئیات

فیلم/ عذرخواهی مجری صداوسیما از شهرداری

دلیل افطار کردن با خرما در ماه رمضان چیست؟

چرا بعد از غذا خوردن میل به شیرینی داریم؟

با رقم فساد چای دبش چند هواپیما می‌شد خرید؟

برای پیشگیری از زوال عقل در پیری چه باید کرد؟