تاریخ انتشار: ۱۰:۴۵ - ۲۵ دی ۱۳۹۷
اقتصاد۲۴ گزارش می‌دهد؛

750 هزار تومان سهم هر خودرو از هزینه جدید دولت برای خودروسازان/ با 15 هزار میلیارد تومان چه کارهایی می‎توان انجام داد؟

در حالی که خودروسازان 20 هزار میلیارد تومان به قطعه‌سازان بدهکار هستند خبر آمد که مبلغ 15هزار میلیارد تومان در جهت «بهبود تولید و تامین سرمایه در گردش» به آنها پرداخت شده است، پرداختی که ابهامات و اشکالات بسیاری درباره آن مطرح شده است.
ایران خودرو
اقتصاد 24- عباس تابش، رییس سازمان حمایت از مصرف کنندگان و تولید کنندگان در یک برنامه تلویزیونی اعلام کرد برای بهبود وضعیت تولید در دو خودروساز بزرگ کشور مبلغ 15 هزار میلیارد تومان به عنوان سرمایه در گردش به آنان پرداخت خواهد شد.

این در حالی است که این مقام ارشد سازمان حمایت از مصرف کنندگان و تولیدکنندگان مشخص نکرده است که این حجم از پول از کجا تامین شده و به طور مشخص به کجا تخصیص داده می شود.

شرکت های خودروساز که در واقع واحد تولیدی هستند و می بایست عاملی بر افزایش درآمد ملی باشند، امروز به شرکت‌های زیان‌دهی تبدیل شده‌اند که پول‌های خزانه صرف آنها می‌شود. مشخص نیست که این 15 هزار میلیارد تومان که به خودروسازان پیش‌کش شده است دقیقا برای صرف چه فعالیتی است و پرداخت این هزینه گزاف دقیقا بناست چگونه به داد صنعت خودرو در کشور برسد.

طبق آمارهای رسمی، در حال حاضر در ایران 20 میلیون خودرو وجود دارد که با یک حساب سرانگشتی می توان فهمید که سرانه هر خودرو از 15 هزار میلیارد تومان اعطایی به خودروسازان داخلی، 750 هزار تومان است.
طبق آمارهای رسمی، در حال حاضر در ایران 20 میلیون خودرو وجود دارد که با یک حساب سرانگشتی می توان فهمید که سرانه هر خودرو از 15 هزار میلیارد تومان اعطایی به خودروسازان داخلی، 750 هزار تومان است

امروز تولیدات خودروسازان ایرانی به تصدیق اکثر کارشناسان و حتی پلیس فاقد استانداردهای لازم ایمنی و زیست محیطی است و تجربه نیز نشان داده اعطای این 15 هزار میلیارد تومان هم دردی از مسائل زیست محیطی و ایمنی خودروهای ساخت داخل نمی‌کاهد، بلکه شاید بتواند به تعادل میان عرصه و تقاضا کمک کند.

ماجرای اجاره کاتالیست‌ها

درعین حال پیشتر نیز اعلام شد یکی از استانداردهای لازم برای اخذ مجوز معاینه فنی خودروها نصب کاتالیست است که یکی از قطعات کاهنده آلایندگی در خودروها به‌شمار می‌آید. این قطعه در همه خودروهای دارای استاندارد یورو2 به بعد نصب شده است، اما بسیاری از خودروهایی که هم‌اکنون در سطح شهرها تردد می‌کنند این استاندارد را ندارند و لذا کاتالیست در خودروی آنها نصب نیست. حتی پیشتر نیز اخباری منتشر شده که برخی از دارندگان خودرو برای دور زدن معاینه فنی کاتالیست‌ها را به صورت ساعتی اجاره و پس از اخذ مجوز مربوطه این قطعه را از خودروی خود باز می‌کنند.

برابر آمار اعلام شده در اواخر آبان ماه سال جاری، قیمت کاتالیست برای خودروهای پژو 206، سمند و پرشیا حدود 600 هزار تومان،  پژو405 حدود 520 هزار تومان و پراید 400هزار تومان است که علاوه بر خرید کاتالیست، نصب، تعویض سنسور، اجرت و... به حدود یک میلیون تومان می‌رسد. لذا شاید بهتر این بود که برای حفظ محیط زیست هم که شده، دولت بخشی از این اعتبار 15 هزار میلیاردی را صرف اجرای پروژه نصب کاتالیست در خودروهای فاقد استاندارد یورو2 می‌کرد تا بلکه بتوانیم هوای بهتری استشمام کنیم.

البته مثال نصب کاتالیست‌ها تنها یک نمونه از کارهایی است که دولت می‌تواند به جای تخصیص اعتبار مستقیم به خودروسازان از آن برای کاهش آلایندگی‌ها و ارتقای مسائل ایمنی خودروهای فاقد استانداردهای لازم انجام دهد.
شاید بهتر این بود که برای حفظ محیط زیست هم که شده، دولت بخشی از این اعتبار 15 هزار میلیاردی را صرف اجرای پروژه نصب کاتالیست در خودروهای فاقد استاندارد یورو2 می‌کرد تا بلکه بتوانیم هوای بهتری استشمام کنیم

در عین حال بسیاری از کارشناسان معتقدند که اولا پرداخت این پول جهت بهبود تولید و تامین سرمایه در گردش، به علت بدهی های عمده خودروسازان یک امر متناقض است و دوم اینکه وقتی از بهبود وضعیت تولید حرف می زنیم این یک کلی‌گویی است و مشخص نیست که بناست بر کدام بخش از تولید سرمایه گذاری شود.

این همه پول از کجا آمده است؟

بهرام شهریاری، کارشناس صنعت خودرو در این‌باره به خبرنگار اقتصاد 24 گفت: ابتدا باید مشخص شود که دلیل پرداخت این حجم از پول به چه علت است؟ آیا 15 هزار میلیارد هبه شده است که تیراژ تولید بالا برود یا اینکه با این پول بخشی از بدهی های خودروسازان به قطعه سازان پرداخت شود؟ و همچنین باید مشخص شود این میزان از پول از کجا آمده است و مبنای آن مشخص باشد.

وی افزود: این مسائل در دنیا وجود دارد؛ برای مثال شرکت جنرال موتورز آمریکا دوبار ورشکست شده است اما به علت حفظ اشتغال و نقش موثر این کارخانه در افزایش تولید ناخالص داخلی، دولت آمریکا با تخصیص منابع مالی این شرکت را از ورشکستگی نجات داد و آن را حفظ کرد اما در کشور ما اگر بگویند شرکتی ورشکسته شده یعنی همه باید به سرش بریزند و اوضاعش را بدتر کنند.

شهریاری ادامه داد: اگر شرکت های ایران خودرو و سایپا به مرز ورشکستگی رسیده اند و دولت می خواهد برای بقای آنها مبلغی را هبه کند در ابتدا باید ببیند علت ورشکستگی چیست و با این بودجه علت های ورشکستگی را برطرف کند که دوباره تکرار نشوند؛ اگر دولت گفت من هبه می کنم که این شرکت ها از بحران در بیایند باید ابتدا بحران‌ها را شناسایی کند و بابت آنها پول بپردازد و یکی از مهمترین این بحران ها بدهی خودروسازان به قطعه سازان است چرا که خودروسازان تا اکنون 20 هزار میلیارد تومان به قطعه سازان بدهی دارند.
اگر شرکت‌های ایران خودرو و سایپا به مرز ورشکستگی رسیده‌اند و دولت می‌خواهد برای بقای آنها مبلغی را هبه کند در ابتدا باید ببیند علت ورشکستگی چیست و با این بودجه علت‌های ورشکستگی را برطرف کند که دوباره تکرار نشوند

سرمایه در گردش یعنی چه؟

این کارشناس خورو اظهار کرد:  اگر بنای دولت بر رفع بحران است چرا این 15 هزار میلیارد تومان را به خودروسازان می دهد که تکه تکه اش کنند و به شرکت های نورچشمی قطعه ساز بدهند که اعلام شده سه هزار میلیارد بدهی دارند؟

شهریاری با اشاره به اینکه به گفته عباس تابش هدف از پرداخت این پول بهبود تولید و افزایش سرمایه در گردش بوده است، تصریح کرد: سرمایه در گردش مفهوم دارد؛ وقتی می گویند بهبود تولید، پس این مسئله هیچ ارتباطی به سرمایه در گردش ندارد و لذا این حرف متناقض است؛ خودروسازان سرمایه در گردش را در موضوعات ثابت، حبس می کنند که خود این مسئله یکی از عوامل عقب ماندگی تولید است.

وی افزود: وقتی می گوییم بناست تولید را بهبود بخشیم باید مشخص کنیم که دقیقا می خواهیم روی واحد تحقیقات سرمایه گذاری کنیم یا واحد طراحی خودرو که نداریم را راه اندازی کنیم یا در بخش تحقیق و توسعه فعالیت کنیم.
وقتی می‌گوییم بناست تولید را بهبود بخشیم باید مشخص کنیم که دقیقا می‌خواهیم روی واحد تحقیقات سرمایه‌گذاری کنیم یا واحد طراحی خودرو که نداریم را راه‌اندازی کنیم یا در بخش تحقیق و توسعه فعالیت کنیم

علت کاهش تیراژ تولید نپرداختن طلب قطعه‌سازان است

این کارشناس خودرو با اشاره به اینکه در حال حاضر خودروسازان کمتر از ظرفیت موجود فعالیت می کنند بیان کرد: سرمایه در گردش یعنی اینکه شرکت های خودروسازی بدهی هایشان را پرداخت کنند؛ در حال حاضر تیراژ تولید کاهش یافته است و علت آن این بوده است که بدهی قطعه سازان پرداخت نشده و آنها هم دیگر توان تولید قطعه ندارند و وقتی قطعه نرسد خطوط تولید تعطیل می شوند. بنابراین وقتی می گوییم بناست سرمایه در گردش تامین شود معنای آن پرداخت طلب قطعه سازان است که این پرداخت هبه به قطعه سازان نیست بلکه پرداخت مطالباتشان است، مطالباتی که ماه ها از آن گذشته و قطعه سازان به علت عدم دریافت و پرداخت هزینه های خود توسط بانک ها، جریمه و مجبور شده اند برای آنکه بابت بدهی به زندان نروند ماشین آلات خود را بفروشند؛ در نتیجه قطعه سازان بدون انتظار گرفتن هیچ جریمه ای فقط می خواهند طلب خود را دریافت کنند.

15 هزار میلیارد تومان خرج چه چیز خواهد شد؟

شهریاری خاطرنشان کرد: باید مشخص شود که 15 هزار میلیارد پرداخت شده برای چیست؟ اگر برای تامین سرمایه در گردش هست یعنی تامین قطعات که یا به قطعه‌سازان برمی گردد یا به مواد اولیه؛ نمی شود در تلویزیون بگوییم 15 هزار میلیارد تومان هبه کردیم؛ این پول از کجا آمده و آیا سازمان حمایت از تولید کننده و مصرف کننده در بودجه ردیف دارد که چنین بخششی کرده است؟
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت انواع دستگاه ماینر امروز + جدول

قیمت گوشت گوسفند، گوساله و مرغ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت انواع لپ تاپ ایسوس امروز + جدول

قیمت All-in-One اپل امروز + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ام اس آی MSI امروز + جدول

قیمت سکه و طلا امروز شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ استوری مسعود ریگی برای هواداران پرسپولیس

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ حرکت زیبای رسول خادم به مناسبت روز مرد

عکسی متفاوت از مسعود پزشکیان در سیستان و بلوچستان

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

افزایش میزان شیوع ویروس اچ پی وی در سایه سکوت و انکار؛ واردات واکسن چه شد؟

برنامه آسیایی پرسپولیس تغییر کرد

توهین فرماندار رامسر بعد از فرماندار انزلی به خبرنگاران

فیلم/ مرغ و گوشت گران شد، مردم تخم مرغ می‌خورند

وزیر ارتباطات: ر‌فع فیلترینگ در دست اقدام است

اینفوگرافی/ برتری ایران در تورم از کشور‌های حوزه خلیج فارس

عکس/ نفیسه روشن در کنسرت ناصر زینلی

سرنوشت عجیب مالک در فصل چهارم زخم کاری

شایعه سرقت مبالغ کمک به لبنان توسط یک طلبه

فیلم/ پارسا پیروزفر و لعیا زنگنه در ۳۰ سال پیش

تصاویر هوش مصنوعی از واکنش نتانیاهو به حکم دستگیری

خط و نشان سخنگوی سپاه برای اسرائیل

هشدار هواشناسی نسبت به افزایش آلودگی هوای تهران

آتش‌سوزی عمدی در گنبدخانه صفوی امامزاده جزن صالح دامغان

عکس/قیمت عجیب خانه‌های ویلایی در ونک ۶۰ سال قبل

حادثه رانندگی برای استاندار مرکزی

ترفند جدید کلاهبرداری به اسم مامور پست

اینفوگرافی/ نرخ تورم آبان‌ماه به تفکیک دهک‌ها

غروب زیبای خورشید در ساحل خلیج فارس

هزینه حج تمتع سال آینده ۲۱۰ تا ۲۵۰ میلیون

گزارش بورس امروز شنبه ۳ آذرماه ۱۴۰۳

عکس/ خواننده ماکان بند مهمان نمایش بهاره رهنما

فیلم/ صدور مجوز واردات خودرو برای جانبازان بالای ۵۰ درصد

فرونشست زمین به قم رسید

اینفوگرافی/ کدام رئیس جمهور در آمریکا بیشتر ایران را تحریم کرد؟

بیوگرافی جذاب حامد بهداد؛ از بازیگری تا خوانندگی + عکس

بازگشت ترامپ و دیپلماسی پنهان تروییکای اروپا؛ ۳ کشور عضو برجام به دنبال بازگشت کمپین فشار حداکثری علیه ایران

دریافت هرگونه مبلغ مازاد بر اصل و کارمزد در معاملات فروش ارز در نیما، غیرمجاز است

۵۸ درصد تصادفات شبانه به علت خاموشی معابر است

۱۲ درصد مرگ و میر در ایران ناشی از آلودگی هوا

جزئیات تازه از نحوه قرارداد بیمه تکمیلی بازنشستگان

عکس/ ژست خاص فردین، نصرت و ملک مطیعی کنار هم حدود ۵۰ سال پیش

عکس/ بهروز وثوقی و کهنمویی در نمایی از یک فیلم حدود ۵۰ سال پیش

پرداخت پول برای ثبت مهریه اجباری شد

عکس/ خیابان فردوسی در دوران قاجار چگونه بود؟

خبر بد برای استقلال پیش از بازی با پاختاکور

عکس/ ژست عاشقانه زن و شوهر ایرانی عهد قاجار

ارزان‌ترین سواری داخلی؛ ۴۴۵ میلیون + جدول

تصویری از مرداب زیبای بندرانزلی در دوره قاجار

فرماندار بندر انزلی برکنار شد

فیلم/ شدت تخریب زیاد حمله بامدادی اسرائیل به محله البساطه بیروت

کاری که مهدی تارتار با تراکتوری‌ها کرد

عکس/ تفریحات لاکچری مهدی قایدی در کوه‌های آلپ

بند جنجالی در قرارداد اوستون اورونوف با پرسپولیس

فیلم/ ورود سامانۀ بارشیِ جدید به کشور از فرداشب

عکس/ نمایی از بازار شهر رشت در دوران قاجار

عکس/ توییت عجیب لاریجانی درباره برجام جدید

ورود رئیس جمهور به پرونده علیرضا بیرانوند

نفت برنت افزایشی شد

چرا مولدسازی دارایی‌های دولت به بن بست خورده است؟