محمد آیتی، اقتصاد۲۴- در شرایطی که نیمی از عمر مجلس دهم با خروج آمریکا از برجام و تحریمهایش علیه ایران مصادف شد، انتظار بود که عملکرد نمایندگان در دو سال پایانی بیشتر رنگ و بوی اقتصادی به خود بگیرد، موضوعی که خیلی خبری از آن نبود.
از اینرو اقتصاد۲۴ به سراغ برخی نمایندگان مجلس رفته تا نظرات آنها را درباره عملکرد اقتصادی مجلس دهم جویا شود.
سیدمحمدجواد ابطحی، نماینده خمینیشهر در گفتگو با اقتصاد24 معتقد است بدنه اقتصادی مجلس دهم فشل است. او میگوید اگر نگاهی به کمیسیون اقتصادی مجلس بیندازیم میبینیم که از ۲۳ نفر عضو آن تنها ۲ تا ۳ نفر دارای تحصیلات مرتبط با این حوزه هستند.
وی افزود: زمانی که نمایندگان از سواد لازم اقتصادی برخوردار نباشند نمیتوانند در برابر تصمیمات اقتصادی دولت عرض اندام کنند و آنگاه هرچه دولت بگوید مجبورند که شنونده و تاییدکننده باشند. ضمناً همه نمایندگان باید الفبای اقتصاد را بدانند، زیرا اگر غیر از این باشد دولت از آب گلآلود ماهی خود را خواهد گرفت.
عضو فراکسیون ولایی مجلس اظهار داشت: یکی از نمایندگان ادوار که به رحمت خدا رفته روزی میگفت بدترین و کسالتآورترین دوران مجلس زمان بررسی بودجه است و چون اکثر نمایندگان اطلاعات لازم را ندارند فقط مجبورند شنونده حرفهایی باشند که آگاهی آن را ندارند.
عضو کمیسیون آموزش مجلس در پایان گفت: در زمان مجلس هشتم به کمیسیون آییننامه داخلی مجلس پیشنهاد کردم که قانونی را وضع کنند که هر فردی که میخواهد نامزد انتخابات شود ابتدا در یک آزمون علمی شرکت کند تا عیار نامزدها معلوم شود که متاسفانه این پیشنهاد به جایی نرسید و همچنان شاهد لطمات وارده به مجلس بهدلیل بیتجربگی برخی نمایندگان هستیم.
سیدعلی ادیانی، نماینده قائمشهر نیز در این باره گفت: مجلس همیشه باید مملو از متخصصین رشتههای مختلف و نه فقط اقتصادی باشد.
وی افزود: هر طرح و لایحهای که در مجلس مطرح میشود دارای دو بخش شکلی و محتوایی است. از اینرو متخصصان هر کمیسیونی باید روی محتوای طرح و لایحهای که به آنها ارجاع داده شده کار کنند و در نهایت قانونی را به تصویب برسانند که اگر به صحن مجلس آمد با کمترین ایراد و همینطور با کمترین اشکال در شورای نگهبان به نتیجه برسد.
عضو کمیسیون انرژی مجلس یادآور شد: نمایندگان مردم در خانه ملت باید شم قانوندانی داشته باشند، زیرا این سطح آگاهی باعث میشود که قوانین کمترین مغایرتی با اسناد بالادستی داشته باشد.
ادیانی تصریح کرد: در وهله اول انتخاب مردم باید هوشمندانه باشد و سپس باید تغییراتی را در آییننامه مجلس بهوجود آورد که در هر کمیسیونی ۵۰ تا ۶۰ درصد اعضا، فارغالتحصیلان آن رشته باشند. البته حضور اقتصاددانان و حقوقدانان در یک میزان خاصی در همه کمیسیونها لازم است، هرچند که میباید در همه کمیسیونها از افراد آگاه به ادبیات و علوم انسانی هم بهره برد، زیرا در متننویسی قوانین این ضرورت بهوجود میآید.
عباسپاپیزاده، نماینده دزفول اعتقاد دارد که مجلس دهم به لحاظ اقتصادی عملکرد خوب و قابل دفاعی از خود بهجای گذاشته است و این موضوع در بحث اصلاح نظام بانکی خود را بهخوبی نشان داد.
وی افزود: موضوع حائز اهمیت، تیم اقتصادی ضعیف دولت است و ما از دولت انتظار داشتیم افراد اقتصادی و صاحبنظر را در تیم خود بهکار میگرفت.
شهباز حسنپور، نماینده سیرجان به اقتصاد24 گفت: مجلس دهم با همه کارهای مثبتی که انجام داد متاسفانه نتوانست در بحثهای اقتصادی ورود خوبی داشته باشد.
وی افزود: مقام معظم رهبری فرمودند که اقتصاد باید اولویت کار دولت و مجلس باشد و از اینرو باید تلاش شود که به این مطالبه بهحق مردم پاسخ داده شود.
حسنپور اظهار داشت: در جنگ سخت اقتصادی قرار گرفتهایم و چارهای نداریم که از همه ابزار و ظرفیت خود برای رضایت حداکثری جامعه استفاده کنیم. تصور من بر این است که بسیاری از نمایندگان از سطح سواد اقتصادی خوبی برخوردارند، اما ناهماهنگی با دولت، امکان بهرهبرداری از این ظرفیت را فراهم نکرد.
هدایتا... خادمی، نماینده ایذه و باغملک نیز به اقتصاد۲۴ گفت: در مجلس دهم کارشناسان خوب اقتصادی حاضر هستند، ولی چون مجموعه مدیران نظام هیچگاه حاضر به جلسات مفید مشترک نشدند، خروجی لازم میسر نشده است.
وی افزود: من عملکرد مجلس در بحثهای اقتصادی را بسیار ضعیف دیدم، زیرا همه کمیسیونهای بهشدت مراعات وزرا را میکنند و اراده لازم برای انجام کارهای بزرگ وجود ندارد.
جلیل رحیمیجهانآبادی، نماینده تربتجام نیز گفت: مجلس کارش قانونگذاری و نظارت است و نباید انتظار راهکار اقتصادی از مجلس را داشت.
وی افزود: مجلس در موضوع شفافسازی بودجه و نظارت بر بودجه شرکتهای دولتی اقدامات شایستهای را صورت داد. همین رویکرد در ورود مجلس به تامین ارز کالاهای اساسی دیده شد، ولی باید قبول کنیم بهدلیل اینکه تحریمهای سخت اقتصادی بر علیه ما وضع شده و نمیتوان نفت را فروخت و حتی ارز را جابجا کرد، مشکلات بیش از پیش به چشم آمده است.