تاریخ انتشار: ۱۰:۵۹ - ۱۴ بهمن ۱۳۹۸

کرونا میهمان ناخوانده بازار‌های مالی جهانی

جمال رزاقی*
کرونا میهمان ناخوانده بازار‌های مالی جهانی
 
اقتصاد24 - در هفته‌های گذشته یکی از چالش‌های اساسی که سیاست گذاران به آن روبرو بودند موضوع تصویب قوانین مرتبط با پولشویی و تامین مالی تروریسم برای اقتصاد ایران بوده که در طی این مدت بازار‌ها را تحت تاثیر قرار داده است.
 
موضوعی که عده‌ای عدم تصویب آن را تحریم‌های جدید علیه اقتصادی می‌دانند و عد‌های دیگر معتقد هستند تصویب آن تعهدزا بوده و فشار مضاعف بر اقتصاد وارد میکند. در شرایط تحریمی کشور نیاز به حفظ مناسبات تجاری و نقل و انتقالات مالی بین المللی دارد، عدم عضویت در این سازمان روابط تجاری را محدود و اثر مستقیم بر بازار‌های مالی کشور خواهد گذاشت. عدم وجود امنیت اقتصادی و نگرانی از عواقب آن در شرایط فعلی انتظارات مردم را به سمت حفظ دارایی‌های موجود به شکلی که کمترین ضرر ناشی از شوک‌ها به آن وارد شود، کشانده است؛ بنابراین در عمل نقدینگی وارد چرخه تولید نشده و عمده سرمایه‌ها به اصطلاح خوابیده‌اند؛ به همین دلیل سرمایه‌گذاری و استخدام نیروی کار کاهش و محیط کسب و کار نامساعدتر می‌شود. در دو هفته گذشته معامله‌گران بیشتر از آن که به افزایش قیمت‌ها دامن بزنند با حفظ قیمت‌ها در بازه محدود، قیمت‌ها را به خصوص دلار را به سمت پایین هدایت کردند. به عبارت دیگر، کاهش اثرات متغیر‌های روانی ناشی از تحولات و شرایط سیاسی داخلی و خارجی کاهش التهابات در بازار را به دنبال داشته است. آنچه اهمیت دارد این است که بازارساز برای میان مدت چه برنامه‌ای برای مهار ارز و جلوگیری از شوک‌های قیمتی دارد. اما در هفته گذشته قیمت دلار رشد حدود ۲ درصدی را تجربه کرد و در روز سه شنبه به ۱۳۷۱۰ تومان رسید. ذکر این نکته ضروری است که برخی از کشور‌ها با ایجاد فشار‌های روانی در صدد هستند بازار را دچار التهاب کنند در اینجاست که بانک مرکزی بایستی هیجانی عمل نکرده و اجازه دهد جو روانی ایجاد شده تخلیه شود، البته هر چه به پایان سال نزدیکتر میشویم به دلیل تبدیل ریالی شرکت‌ها و آغاز فرآیند تسویه، امکان افزایش قیمت‌ها وجود دارد.

با شیوع ویروس کرونا در دومین اقتصاد بزرگ جهان، قیمت طلا وارد فاز صعودی شد و تا پایان هفته گذشته نیز به بیش از ۱۵۸۴ دلار برای هر اونس رسید. این قیمت بیشترین میزان ۷ سال گذشته بوده و پیشبینی میشود که همین روند افزایشی ادامه یابد. علاوه بر این، فعالان بازار بر این باورند که با توجه به نقش طلا به عنوان ابزاری مناسب برای پرداخت بدهی‌ها انتظار میرود با رشد بدهی‌ها در سال ۲۰۲۰ تقاضا برای طلا افزایش یابد. افزایش قیمت جهانی طلا بر قیمت سکه موثر بوده و به راحتی از کانال ۴ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان فراتر رفت. عده‌ای هم با توجه به بالاتر بودن ارزش ذاتی سکه از قیمت‌های کنونی معتقدند که از آن جایی که ظرفیت درونی رشد وجود دارد، قیمت سکه با کوچکترین سیگنالی وارد فاز صعودی خواهد شد. همچنین موضوع محدود شدن مبادلات مالی به دلیل اخبار نگران کننده تصویب نشدن قانون مبارزه با پولشویی و CFT در مجمع تشخیص مصلحت نظام و احتمال افزایش تنش‌ها به دلیل حمله اخیر به سفارت آمریکا در بغداد یکی از دلایل اصلی افزایش قیمت‌ها در هفته گذشته به حساب میآید.

پس از آن که بازار بورس در اوایل هفته گذشته به دلیل معافیت مالیاتی افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی، بهبود قیمت کالا‌های پایه مصرفی در بازار جهانی و کاهش ریسک سیستماتیک با رشد ۲.۹ درصدی مواجه شد، اما در اواسط هفته به دلیل عملکرد ضعیف شرکت‌های بورسی، رشد قیمت‌ها کاهش یافت و نهایتا این شاخص در آخرین روز معاملاتی به کانال ۴۲۷ هزار واحد افزایش یافت. با این حال همچنان سهامداران تمایل بیشتری برای خرید سهم‌های کوچک و متوسط بازار دارند. خبر واگذاری سهم دولت در شرکت خودروسازی ایران خودرو و سایپا به بخش خصوصی در صورت افزایش ارزش سهم این دو شرکت، ابهامات زیادی بین فعالان اقتصادی ایجاد کرده است. به نظر می‌رسد به دلیل عدم امکان رشد ارزش سهام در کوتاهمدت سیاست خصوصی‌سازی در این صنعت کماکان منتفی است.

قیمت نفت نیز تحت تاثیر عوامل مختلف همچون کاهش تقاضا در چین به دلیل شیوع ویروس کرونا، تنش‌های میان لیبی و عراق و افزایش حجم ذخیره‌سازی نفت‌خام در ایالات متحده، در روز چهارشنبه به پائین‌ترین سطح طی ۶ هفته اخیر کاهش یافت و در مجموع برای سومین هفته متوالی کاهش یافت. بیشترین کاهش قیمت در هفته گذشته مربوط به نفت برنت با ۶.۸- درصد بوده و نفت اوپک ۶.۱درصد کاهش داشته است. اما شیوع ویروس کرونا در صعود پر قدرت قیمت بیت کوین به بالای مرز ۹۰۰۰ دلار بسیار اثرگذار بوده است. در واقع شیوع ویروس کرونا در سطح جهان باعث افزایش تقاضای خرید ارز‌های دیجیتالی در بین معامله گران شده است و همین امر سبب شده است که کارشناسان قیمت بیت کوین را بالاتر از دامنه مقاومت روانی ۱۰ هزار دلار در روز‌های آینده پیشبینی کنند.

* رئیس اتاق بازرگانی شیراز
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

عکس/لغو مشکوک جلسات قاسمیان پس از حواشی عربستان!

عکس/جشن با شکوه رضا گلزار برای تولد همسرش!

صادرات چه محصولاتی از ایران در ازبکستان بازار دارد؟

۷ کشته بر اثر تصادف دو خودرو در میناب هرمزگان

گفتگوی تلفنی پزشکیان با امیر قطر

واشنگتن انتظار دارد تهران پیشنهاد اولیه ایالات متحده را رد کند

حسین‌‍‌نژاد و پرسپولیس؛ شوخی شوخی، جدی شد؟

تصویر جالبی که امروز از نقشه تهران منتشر شد

آخرین مهلت خروج قانونی اتباع افغانستانی از کشور

تصاویری از فرزند رهبر انقلاب در حرم امام خمینی

دو مکان مدنظر ایران برای کنسرسیوم غنی‌سازی

هشدار معنادار روسیه به آمریکا درخصوص ایران

فوت پاکبان مشهدی بخاطر بی‌احتیاطی یک راننده

کشیدن یک زن توسط گشت + فیلم

عکس/استایل رنگارنگ همسر ستاره ملی‌پوش محبوب

عکس/دختر ایرانی در جمع ستاره‌های آینده دار آسیا

عکس/خواب خوش امیر جدیدی در کنار سگ‌های بامزه‌اش

فرمانده سپاه فومن: جهنم به دلایل فنی خاموش شد

نرخ بیکاری در سال ۱۴۰۳ چقدر کاهش یافت؟

اینفوگرافی/ قیمت گوسفند زنده طی ۱۰ سال گذشته

عکس/ چهره ایلان ماسک در کنار همسر سومش ۷ سال پیش

اینفوگرافیک/ با مصرف این خوراکی‌ها گرمازده نمی‌شوید

چرا عرضه خودرو در بازار سهام همچنان بهترین گزینه است؟

عکس/ نماز خواندن سعید جلیلی پشت سر سید علی خمینی

اینفوگرافی/ نرخ دوپینگ ۱۰ سال اخیر رشته‌های ورزشی ایران

هشدار صریح یک اقتصاددان درباره تورم مسکن

پرمصرف های برق را گزارش دهید و جایزه بگیرید!

چشمک آمریکا به قطعنامه تروئیکا علیه ایران

فیلم/ لحظه دستگیری اعضای شبکه داعش در تهران

توییت تازه عراقچی درباره مذاکرات ایران و آمریکا + عکس

بیرانوند مدرک رو کرد+ عکس

کارشکنی بزرگ پرسپولیس علیه استقلال

عکس/ هدیه محمود احمدی نژاد به رئیس دانشگاه مجارستان

بازداشت اعضای شبکه تروریستی داعش در تهران+ عکس

افزایش قیمت نان قطعی شد؟

قیمت فولکس واگن در بازار ایران + جدول

قیمت انواع لپ تاپ اچ پی HP

قیمت گوشی اپل + جدول

قیمت دوربین‌های عکاسی + جدول

قیمت دینار عراق امروز + جزئیات

فیلم/ واکنش شهرداری به کشیدن یک زن توسط گشت فوریت‌های اجتماعی

قیمت لیر ترکیه امروز + جزئیات

معادله جدید در بازار مسکن؛ رونمایی از نسخه تازه برای کمک به مستاجران

واکنش ابطحی به اظهارات رهبری درباره غنی سازی و مذاکرات هسته‌ای

مهدی قایدی به استقلال نزدیک شد

عکس/ تغییرچهره محمدرضا گلزار با یک تی‌شرت ۸۰میلیونی

عکس/ رهبر انقلاب در حال اعطای درجه به سردار سلیمانی ۳۵ سال پیش

قیمت دلار تحت تاثیر مذاکرات ایران و آمریکا

سرگیجه بازار طلا در دوگانگی اونس جهانی و دلار

عکس/ رونمایی از پیراهن ایران در دیدار مقابل قطر