اقتصاد ۲۴- درمان کننده خوبی برای بیماری اسهال خونی و بیماریهای ناشی از ورود کرم و انگل به بدن است و همچنین برای درمان زخمهای عمیق مصرف میشود.
هویج منبع غنی بتاکاروتن میباشد. بتا کاروتن مسئول رنگ نارنجی هویج است. هرچه بتا کاروتن زیادتر باشد، هویج نارنجیتر میشود.
بتا کاروتن پیش ساز ویتامین A است، یعنی در بدن تبدیل به ویتامین A میشود.
ویتامین A برای تقویت سیستم ایمنی، محافظت از پوست، ریه، لوله گوارشی و همچنین در رشد سلولها و تولید مثل حائز اهمیت است.
بتا کاروتن، یک آنتی اکسیدان است و بیماریهای ناشی از پیری را کاهش میدهد.
منابع غنی این ویتامین عبارتند از: جگر، روغن جگر ماهی، شیر و لبنیات، کره و تخم مرغ. علاوه بر منابع فوق، ویتامین A در سبزیجات سبز و زرد رنگ نیز یافت میشود، از قبیل: سیب زمینی، اسفناج، هویج، کدو و خردل.
هویج به جز بتا کاروتن دارای فیتوکمیکال (Phytochemical) نیز است. این ماده به همراه فیبر محلول و دیگر مواد مغذی موجود در هویج فواید زیادی را به ما ارزانی میدارد.
این فواید شامل: جلوگیری از پیر شدن، محافظت بدن در مقابل بیماری ها، جلوگیری از آب مروارید، جلوگیری از پوکی استخوان و همچنین جلوگیری از عفونت مجاری ادراری است.
* هویج، موجب تقویت سیستم ایمنی بدن میشود.
* هویج، مقدار کلسترول خون را پایین میآورد.
* اگر هویج مصرف کنید، بینایی شما تقویت میشود و میتوانید در شب بهتر ببینید.
* اگر اسهال دارید، هویج مصرف کنید.
* هویج بدن را از سرما محافظت میکند.
* هویج، تصفیه و تمیز کردن کبد را با خارج کردن صفرا و چربیها انجام میدهد و کلیهها را تقویت میکند.
* خوردن هویج برای تمیز کردن و استحکام دندانها مفید است.
* هویج دارای هورمونی است که مانند انسولین عمل میکند و قند خون را تنظیم میکند؛ لذا برای بیماران دیابتی بسیار مفید است.
* افراد زیادی هستند که برای محافظت پوست شان در برابر اشعه خورشید، هویج میخورند. اما شما مراقب باشید، زیرا هویج پوست تان را از سوختگی آفتاب محافظت نمیکند.
انواع هویج
هویج و خانمها
* مادران شیرده اگر هویج بخورند، شیرشان زیاد میشود.
* هویج به کاهش خونریزی قاعدگی کمک میکند.
هویج و سرطان
* مصرف ۱ عدد هویج در روز، از بروز سرطان ریه جلوگیری میکند.
* هویج مانند دیگر سبزیها دارای فیبر است، از این رو از سرطان روده بزرگ جلوگیری میکند.
* دریافت زیاد کاروتن، ۲۰ درصد سرطان سینه را در زنان یائسه کاهش میدهد.
* دریافت زیاد کاروتن، ۵۰ درصد سرطان مثانه، رحم، پروستات، کولون (روده بزرگ)، حنجره و مری را کاهش میدهد.
هویج و پوست
* هویج دارویی برای بهبود زخم است.
* با مصرف هویج، آکنه و جوش را از بین ببرید.
* هویج را با مقدار کمی نمک مخلوط کنید. مخلوط حاصل برای درمان اگزما به کار میرود.
هویج و درمان بیماریها
* افرادی که هویج مصرف میکنند، بیماریهای قلبی را از خود دور میکنند.
* هویج درمان کننده سنگ صفرا، بیماریهای کبدی، سیفلیس و سل است.
* از سرفههای مداوم جلوگیری میکند.
* در زمانهای قدیم، مصریان از هویج در درمان نیش زهرآلود مارها استفاده میکردند.
* پزشکان، هویج را برای درمان گازکرفتگی سگ تجویز میکردند.
آب هویج
- در بهبود شبکوری، ناراحتیهای پوستی، آب مروارید، خشکی پوست، آسیب به اعصاب شنوایی، چشایی و بویایی موثر است.
خواص آب هویج
- ۱ لیوان آب هویج دارای ۲ گرم پروتئین و ۹۴ کالری انرژی است.
- آب هویج کاهش دهنده اسید اوریک خون است، لذا برای بیماران نقرسی مفید است.
- آب هویج به خاطر وجود کاروتن و کلسیم، برای کودکان در حال رشد بسیار خوب و مفید است.
کلسیم هویج به راحتی هضم میگردد.
مقدار کلسیم در هویج ۶ برابر مقدار آن در سیب زمینی است.
زیاده روی در مصرف هویج
- زیاد مصرف کردن هویج باعث تغییر رنگ پوست میگردد. رنگ پوست زرد مایل به نارنجی میشود. اما نگران نباشید، چراکه اگر هویج مصرف نکنید، دوباره پوستتان به همان رنگ قبلی برمی گردد.
هویج پخته بهتر است یا خام؟
پختن هویج باعث از بین رفتن فیبر میشود، اما کاروتن در اثر پختن از بین نمیرود. بخارپز کردن بهترین طریقه پختن است.
نتیجه یک مطالعه نشان داد هویج پخته شده، آنتی اکسیدانهای بیشتری از هویج خام دارد. پختن هویج همراه با مقدار کمی روغن میزان آنتی اکسیدانهای موجود در آن، به نامهای بتاکاروتن و اسید فنولیک را افزایش میدهد.
هویج خام را همانند آدامس بجوید و استرس را از خود دور کنید.
مقدار مصرف هویج برای درمان چند بیماری
فشار خون بالا
روزانه ۱۰۰ میلی لیتر آب هویج تازه را بنوشید و این کار را مدت ۳۰ روز انجام دهید.
یبوست
آب هویج و عصاره آن را با هم مخلوط کنید و درون ۱ لیوان بریزید. سپس، یک قطره روغن زیتون در لیوان بریزید و با مقداری عسل مخلوط کنید. ۸۰ میلی لیتر از مخلوط حاصل را در صبح و شب بنوشید.
تقویت بینایی در شب
۲۵۰ گرم هویج تازه را در قابلمه بریزید و ۲ قاشق غذاخوری روغن زیتون به آن بیافزایید و آرام بگذارید تا بپزد. سپس آن را میل کنید. این کار را تا ۷ روز انجام دهید.
تمام مواد غذایی طبیعی دارای خواص اعجاب انگیزی هستند که هنوز خواص کامل آنها را درک نکرده ایم و نیاز به آزمایشات متعددی دارد.
مریم سجادپور- کارشناس تغذیه