تاریخ انتشار: ۰۹:۴۲ - ۲۸ بهمن ۱۳۹۸

نتیجه انتخابات مجلس چه خواهد بود؟

هنگامی که صحبت از نتیجه انتخابات است نظرات متفاوتی مطرح می‌شود. مرعشی در این باره می‌گوید: «به نظر می‌رسد در این انتخابات، یک لیست رأی قاطع نمی‌آورد و ترکیبی از دو جریان اصولگرا و اصلاح‌طلب به مجلس راه خواهند یافت. اما فکر نمی‌کنم جبهه پایداری بتواند بیشترین رأی را به دست آورد.»

نتیجه انتخابات مجلس

اقتصاد ۲۴- دوم اسفند ماه موعد برگزاری انتخابات یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی است. اما کمتر از هفت روز مانده به آن، انتظار برای لیست‌های جدید و نوظهور پایان نیافته است؛ آنچه در غیاب احزاب کارآمد آفت انتخابات ایران است. تشکل‌هایی فصلی و موقت که به وقت انتخابات متولد می‌شوند و پس از آن به خواب می‌روند.

این بار هم قرار است تا از هر دو جریان، لیست‌های چندگانه با اشتراکاتی که به تنوع طعنه می‌زند با هم رقابت کنند. لیست‌هایی که در اصولگرایان محصول تفرقه است و در اصلاح‌طلبان چاره ناگزیر رد صلاحیت‌ها. چنانچه در شرایطی که چهره‌های شاخص اصلاح‌طلبی با تیغ رد صلاحیت‌ها از انتخابات کناره و شاید دراندیشه راهی نو برای ترمیم اعتماد از دست رفته مردم و احیای اصلاح‌طلبی هستند، احزابی چند به میدان آمدند تا شاید رد پایی از اصلاحات در این انتخابات باقی گذارند. سوی دیگر در اردوگاه اصولگرایان صدای چند لیست، وحدت را به سکوت خوانده است.

در چنین وضعیتی که تعدد لیست‌ها در حال ظهور و بروز است و مشارکت مردمی در هاله‌ای از ابهام قرار دارد پیش بینی نتیجه انتخابات مجلس یازدهم به ویژه در تهران به پرسشی جدی بدل شده است.

این پرسش را در گفتگو با تنی چند از فعالین سیاسی متعلق به هر دو جریان سیاسی در میان گذاشتیم، اما گویا دل تعدادی از فعالان سیاسی چندان از این انتخابات خوش نیست که دل خوش سیری چند، از مهدی چمران عضو شورای ائتلاف نیرو‌های انقلاب گرفته که در پاسخ به این پرسش گفت: پیشگو نیست که اگر پیشگویی می‌دانست و بلد بود خیلی کار‌ها می‌کرد و باید چند روز دیگر صبر کرد تا نتیجه را به چشم دید یا حمید رسایی که برای چندمین بار گفت: با فرارو اصلاً حرف نمی‌زند یا قاسم میرزایی نکو که گفت: هر چه بگوید موضع کنونی را تقویت می‌کند و بهتر است چیزی نگوید.

اما حسین مرعشی که این روز‌ها فهرست انتخاباتی حزب متبوعش کارگزاران سازندگی با واکنش‌های چندی مواجه شده است با رویی گشاده، پذیرای ما شد و گفت که اهل پیشگویی نیست و افزود: هنوز انتخابات در تهران به شرایط مورد نیاز خود نزدیک نشده است.

از نظر کسانی، چون مرعشی فعلاً سخت‌ترین کار پیش روی مسئولان نظام و فعالان سیاسی، قانع کردن مردم برای حضور در انتخابات است. آنچه که از سوی علی تاجرنیا دیگر فعال سیاسی اصلاح‌طلب به شکلی دیگر تکرار شد. چنانچه او نیز نتیجه انتخابات را به مشارکت مردم در انتخابات وابسته دانست.

اما هنگامی که صحبت از نتیجه انتخابات است نظرات متفاوتی مطرح می‌شود. مرعشی در این باره می‌گوید: «به نظر می‌رسد در این انتخابات، یک لیست رأی قاطع نمی‌آورد و ترکیبی از دو جریان اصولگرا و اصلاح‌طلب به مجلس راه خواهند یافت. اما فکر نمی‌کنم جبهه پایداری بتواند بیشترین رأی را به دست آورد.»

او در پاسخ به پرسشی که در رقابت میان اصولگرایان تندرو و میانه به نظر شما چه کسی در این انتخابات برنده است؛ نیز اظهار کرد: در شرایط کنونی من به جز لیست کارگزاران سازندگی غیرتندرویی درصحنه نمی‌بینم. همچنین از نظر وی، با حضور اکثریت، اقلیت پیروز می‌شود.

ولی تاجرنیا برخلاف او، لیست نامزد‌های کارگزاران سازندگی را در انداز‌ه‌ای ندانست که بتواند آرای مردمی را به خود جلب کند. او در این باره اظهار کرد: با این‌که من یک نیروی سیاسی هستم غیر از ۵ نفر از این لیست را نمی‌شناسم، تکلیف بیست و پنج نفردیگر هم مشخص است.

همچنین تاجرنیا درباره پیش‌بینی نتیجه انتخابات بر این نظر است که در تهران میان لیست‌های اصولگرایان با اصلاح‌طلبان تفاوتی وجود دارد که همین بر نتیجه انتخابات نیز تأثیر می‌گذارد.

از این منظر اصولگرایان در تأیید نامزد‌های خود با مشکل مواجه نشدند و تعدد لیست‌های شان به اختلافات درونی آنان بازمی‌گردد که ناشی از حضور در لیست و به نوعی گرفتن مسئولیت در پارلمان است. اما اصلاح‌طلبان با رد صلاحیت چهره‌های شاخص و برتر خود مواجه شدند؛ بنابراین بدنه اصلی اصلاح‌طلبان در انتخابات لیستی ارائه نمی‌کند.

به گفته تاجرنیا، آن تشکل‌های اصلاح‌طلبی هم که در این انتخابات، لیست ارائه می‌کنند به لحاظ اجتماعی از ضعیف‌ترین پایگاه در میان اصلاح‌طلبان برخوردار هستند. او افزود: طبیعی است وقتی از سطح پایین وارد عرصه می‌شویم اختلاف دیدگاه بیشتر خواهد شد.

از این منظر اگر روند انتخابات همچنان به همین سو برود و مشارکت مردم در انتخابات پایین باشد لیست‌های متعدد از تشکل‌های مختلف وابسته به هر دو جریان رأی می‌آورند که به نظر تاجرنیا شبیه آنچه خواهد بود که در مجلس پنجم رخ داده است.

هر چند به گفته او، نتیجه انتخابات الزاما به این سمت نخواهد رفت. اما به نظر می‌رسد با تداوم روند کنونی، بیش از چهار پنجم مجلس به اصولگرایان تعلق خواهد داشت.

او اظهار کرد: «با توجه به رد صلاحیت اصلاح‌طلبان در برخی حوزه‌های انتخابیه از جمله تهران، چند نفرنام آشنا و بیشتر افراد غیرآشنا نامزد شدند بنابراین ممکن است چندین نفر از سرلیست‌های متعدد در مجلس حضور پیدا کنند.»

این در حالی است که تجربه انتخابات گذشته نشان می‌دهد در میان لیست‌های متعدد، رقابت اصلی میان دو لیست اصلی جریان دارد. آنچه از سوی تاجرنیا نیز مورد تأکید قرار گرفت که در میان اصولگرایان و اصلاح‌طلبان، یک لیست از اقبال بیشتری برخوردار خواهد شد.

هر چند وی لیست اصلاح‌طلبان را بی‌رمق خواند و گفت: مطرح شدن این لیست نیز به شرایط اقتصادی وابسته است و هر لیستی از منابع بیشتری برخوردار باشد زمینه بیشتری برای معرفی خود به مردم در اختیار دارد.

به گفته او، انتخابات پیش رو ملغمه‌ای از لیست‌های متعدد خواهد بود، اما صف آرایی نهایی بین دو لیست شکل می‌گیرد، اما از این میان او بر خلاف مرعشی می‌گوید طیف تندروتر اصولگرایان، گوی سبقت را از رقیب سنتی در بدنه اصولگریان می‌رباید و پیشتاز می‌شود. گمانه‌ای که پیش از این نیز از سوی سید عبدالواحد موسوی لاری، عضو ارشد مجمع روحانیون مبارز به گونه دیگری اظهار شده بود این‌که اصلاح‌طلبان در این انتخابات، شانس کمی دارند و احتمالاً اقلیت محدودی از مجلس آینده را در اختیار خواهند داشت.

این گمانه زنی‌ها در صورتی است که کاهش مشارکت در انتخابات و سرخوردگی بدنه اجتماعی اصلاح‌طلبان از انتخابات موجب افزایش رأی و ریختن آرای اصلاح‌طلبان به سبد رأی اصولگرایان نخواهد شد. آنچه بار‌ها از سوی فعالین سیاسی اصلاح‌طلب و حتی اصولگرا، چون ناصر ایمانی به آن اشاره شده است.

تاجرنیا نیز با تأکید بر این امر گفت: این انتخابات به گونه‌ای نیست که کاهش رأی اصلاح طلبان موجب افزایش رأی اصولگرایان شود. از نظر او مجلس آینده تلفیقی از جبهه پایداری و دیگر تندرو‌ها خواهد بود که در غیاب اصولگرایان سنتی که در عمل کنار گذاشته شدند، پیشتاز شدند. هر چند از این منظر اصلاح‌طلبان نیز سهمی ناچیز در مجلس خواهند داشت.

با این حال، چنانچه تاجرنیا نیز می‌گوید هنگامی که مشارکت در انتخابات پایین است، رقابت‌ها خیلی حساس و نزدیک می‌شوند. نزدیکی که شاید شگفتی‌های سیاست در ایران را دامنگیر این رقابت کند. انگار چمران، راست گفته بود باید چند روز صبر کرد و منتظر بود و دید که پس از مرحله نظارت، این بار صندوق‌های انتخابات چه رقم می‌زنند!

 
منبع: فرارو
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

بهترین دلیل برای نوشیدن آب کافی در طول روز

پدر علم اقتصاد ایران کیست؟

این ویتامین سبب کاهش کلسترول می‌شود

۸ عادت میلیاردرهای موفق جهان کدامند؟/ این عادت‌ها می‌تواند به موفقیت‌تان کمک کنند

واکنش دولت به توهین یک فرماندار به خبرنگاران

عکس/ استوری مدافع استقلال برای قلعه نویی

ادعای جدید چهره نزدیک به سعید جلیلی درباره فیلترینگ

پوتین: به آزمایش موشک‌های بالستیک مافوق صوت ادامه خواهیم داد

زاینده‌رود از امشب بازگشایی می شود

روسیه: قطعنامه ضدایرانی در شورای حکام، هدیه بایدن به ترامپ است

انتقام قتل برادر در هلیلان

پرونده بازگشت عادل فردوسی‌پور به صدا و سیما بسته شد

وضعیت آب و هوای تهران طی روز‌های آینده

تخلیه برخی مدارس اصفهان به‌دلیل فرونشست

عکس/اولین واکنش به دیدار پزشکیان با مولوی عبدالحمید

آیت‌الله سید علی سیستانی کیست؟

افزایش تولید هیچ ارتباطی به حوزه وکالت ندارد/ قانون تسهیل باید از مسیر قانونی خود اصلاح شود

قانون تسهیل لطمات جبران‌ناپذیری بر پیکره نهاد وکالت زد/ حرفه وکالت را باید به جایگاه اصلی خود رساند

عکس/آقای ‎عراقچی، قرار نیست مملکت را نجات بدهید؟

پیش بینی قیمت سکه و طلا فردا ۳ آ‌ذر ۱۴۰۳/ دو شوک جدید به بازار طلا

پیش بینی بورس فردا شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳

ماسکرانو سرمربی مسی شد

قتل هولناک در پارک قیطریه تهران

کنایه محسن رضایی به اروپایی‌ها بعد از صدور قطعنامه علیه ایران

سید محمود علوی دستیار ویژه رییس‌جمهور کیست؟

ورثه منتظر واریزی سود سهام عدالت باشند

این نقطه آلوده‌ترین جای ایران شد

پیش بینی قیمت دلار فردا ۳ آذر ۱۴۰۳/ سیگنال جدید برای دلار؛ تتر صعودی شد

معنای قطعنامه جدید آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای چیست؟

وزیر خارجه عراق: تهدید‌های آشکاری از سوی رژیم صهیونیستی علیه عراق وجود دارد

اجرای همسان سازیِ ۴۰ درصدی برای همه بازنشستگان از آذرماه

توییت مهم پزشکیان بعد از سفر به سیستان و بلوچستان

پایان زودهنگام رویای بیرانوند و رفقا در تبریز

حمله موشکی حزب‌الله به پایگاه حیفا

ذاکر: افزایش قیمت بنزین سوپر شاید مقدمه‌ای بر بالا رفتن نرخ بنزین باشد

امام جمعه قم: حرمت قم نسبت به شهرهای دیگر چند برابر است

علم الهدی بالاخره پس از ۳ سال دولت رئیسی نگران گرانی ها شد

عکس/ عملکرد پرسپولیس و استقلال در ۱۰ دوره اخیر جام حذفی

مشخصات هواپیمای هشدار زودهنگام A-۵۰

مسعود جمعه مهاجم کنیایی و جدید استقلال کیست؟

لطفعلی خان زند کیست و چگونه به سلطنت رسید؟

کریمخان زند کیست و دوران سلطنتش چگونه گذشت؟

عکس / استوری بازیکنان تیم ملی برای تولد امیر قلعه نویی

اینفوگرافی/ مقایسه نرخ عوارض آزادراهی در ایران با سایر کشورها

اینفوگرافی/ فهرست پنجاه خوراک برتر جهان با گوشت گوسفندی!

مصرف مالیات برای توسعه با نظارت و انتخاب مستقیم مؤدیان

دلیل سفر کوتاه پزشکیان به سیستان‌وبلوچستان چه بود؟

توضیحات وزیر صمت درباره افزایش قیمت خودرو

همتی: دولت مصمم به اجرای اصلاحات اساسی است

عکس/ استوری آناهیتا همتی درباره آلودگی هوای تهران