اقتصاد۲۴- در عین حال برخی نمادهای کالایی بهخصوص در گروه فلزات پس از اثر محسوس این ویروس چینی بر قیمت جهانی کامودیتیها، همچنان در انتظار بازگشایی امروز بازارها با فشار فروش، معاملات دیروز سهام را به پایان رساندند.
شاخص کل بورس تهران پس از استراحت یکروزه و اصلاح حدود ۵/ ۳ درصدی، روز گذشته بار دیگر به مدار صعودی بازگشت و توانست بیش از نیمی از ریزش شنبه را جبران کند. به این ترتیب دلهره بورسبازان در اولین روز معاملاتی هفته ادامهدار نشد.
رشد ۹/ ۱ درصدی شاخص سهام طی معاملات روز یکشنبه در حالی رقم خورد که در ادامه معاملات شنبه احتمال افت بیشتر قیمت سهام وجود داشت؛ اما بار دیگر نقدینگی قدرتنمایی کرد و بازگشت دلار به کانال ۱۵ هزار تومان نیز عاملی برای غلبه تقاضا بر عرضه شد و رشد قیمتی سهام را بهدنبال داشت. ریشه ریزش شاخص سهام در معاملات شنبه را باید در هراس از کرونا عنوان کرد. شیوع کرونا در جهان موج سهمگینی از ریزش قیمت کالاها و بازارهای سهام در دنیا را بهدنبال داشت. بر این اساس از پایان هفته گذشته و همزمان با ریزش بازار جهانی انتظار برای واکنش تند بورس تهران نیز وجود داشت با این حال روند نزولی سهام چندان به طول نینجامید و دیروز شاهد بازگشت شاخص از مدار منفی بودیم.
البته همچنان فشار فروش در سهام محسوس بود و در این میان سهام کالایی با محوریت بزرگان فلزی بیشتر این فشار فروش را تجربه کردند، اما در نقطه مقابل غیرکالاییها با محوریت خودروییها اتفاقا با رشد قیمت بعضا تا صف خرید نیز کشیده شدند. بر این اساس میتوان گفت شیوع ویروس کرونا دو چهره متفاوت در بورس تهران داشته است. در داخل کشور این ویروس جدید با تمام دلهرهای که ایجاد کرده التهاب بازار ارز را بالا نگه داشته است که خود تاثیری مثبت بر قیمت سهام به جا گذاشت. اما در بازارهای جهانی شیوع گسترده کرونا قیمت نفت و فلزات را زیر فشار قرار داده و همین موضوع در بورس تهران عدم اقبال به سهام کالایی را بهدنبال داشته است. در عین حال نقدینگی نیز همچنان نشان داد که از بهانهای برای کسب سود در سهام استفاده لازم را خواهد برد.
دغدغهای به نام کرونا در اقتصاد کشور
در پایان معاملات هفته گذشته بازار جهانی اخبار از شیوع گسترده ویروس کرونا در کشورهای مختلف و افزوده شدن آمار مبتلایان و البته کشتهشدگان سبب شده تا قیمت فلزات جهانی و همچنین نفت با افت جدی مواجه شود. بر اساس آخرین آمار و در لحظه تنظیم گزارش، بیش از ۸۶ هزار و ۹۸۰ نفر در دنیا به این ویروس جدید مبتلا شدهاند که از این تعداد ۲۹۷۹ نفر جان باختهاند. کرونا در حال حاضر ۶۴ کشور را در برگرفته است. موضوعی که واکنش جدی بازارهای جهانی را برانگیخت. این شرایط سبب شد تا بهای هر بشکه نفت برنت در هفته گذشته با افت ۶/ ۱۳ درصد به مرز ۵۰ دلار سقوط کند.
بهای هر بشکه نفت خام آمریکا نیز در هفته گذشته بیش از ۱۶ درصد ریزش کرد. در میان فلزات نیز هر تن مس ریزش ۳ درصدی را تجربه کرد. وروی نیز ۹/ ۳ درصد افت قیمت داشت. ارزش قابلتوجهی از بازارهای سهام دنیا دود شد و ریزش سنگین بازار سهام آمریکا را طی چند روز متوالی شاهد بودیم. تمام این موارد هراس سرمایهگذاران در بازارهای جهانی از اثر پیشبینیناپذیر کرونا بر اقتصاد جهانی است که میتواند زمینهساز وقوع یک رکود سنگین در اقتصاد جهانی شود.
دلهره بورسبازان ادامهدار نشد
به این ترتیب در مجموع میتوان گفت شیوع ویروس کرونا دو چهره متفاوت در بورس تهران به نمایش گذاشته است. از یک سو شیوع این ویروس جدید در داخل کشور به رشد قیمت دلار انجامیده که خود سبب شده تا دلهره بهوجود آمده در میان بورسبازان گذرا بوده و ادامهدار نشود؛ برخلاف روز شنبه که ریزش قابلتوجه دلار آزاد سبب شد تا سنگینترین افت مقداری تاریخ شاخص سهام رقم خورد. قبلا هم اشاره شد که به نظر میرسد هنوز بورس تهران با وضعیت دلهره همگانی (panic) فاصله داشته باشد. چرا که نه تنها حجم صفوف فروش نسبت به کل ارزش معاملات چندان بالا نبود بلکه همزمان صف خریدهایی قابلمقایسه با ارقام صف فروش قابلمشاهده بود. به این ترتیب در همان روز منفی نیز بسیاری از سهامداران معتقد بودند، مشابه ماههای اخیر، این ریزشها دوام نمیآورد و بازگشت بورس مجددا فروشندگان را پشیمان میکند. در مقابل، اما ریزش قیمتهای جهانی به دلیل شیوع کرونا در ۶۴ کشور سبب شده تا سهام کالایی بورس تهران نیز تحت تاثیر قرار گیرند و از رشدهای قیمتی این روزهای سهام جا بمانند. البته در این میان دلار عامل مهمی شده است که دوگانگی نظرات در سهام کالایی نیز تشدید شود. در بخش قبل به رشد سهام پتروشیمی اشاره شده بود.
منبع: دنیای اقتصاد