تاریخ انتشار: ۰۹:۵۰ - ۱۶ اسفند ۱۳۹۸
اقتصاد جهان و خطر بحرانی بدتر از سال ۲۰۰۹

سهم اقتصاد ایران از رکود جهانی چقدر خواهد بود؟

موج گسترده نگرانی‌ها ناشی از شیوع ویروس کرونا تمام جهان را فرا گرفته است. خسارت‌های اقتصادی فراگیر شدن بیشتر این ویروس نه‌تن‌ها برایایران، بلکه برای کل اقتصاد جهانی بسیار حائز اهمیت است. اگرچه در برخی از کشور‌ها این خسارت بیشتر و در بعضی دیگر کمتر خواهد بود. در این میان پیش‌بینی‌هایی مبنی‌بر این است که کرونا اقتصاد جهان را به سمت بحرانی بدتر از سال ۲۰۰۹ خواهد برد. حال باید دید که ایران تا چه میزان تحت تاثیر این بحران جهانی قرار می‌گیرد و آیا می‌تواند با استفاده از راهکار‌هایی حداقل آسیب را از رکود جهانی ببیند یا خیر؟

اقتصاد ایران

اقتصاد۲۴- تمام معامله‌گران و سرمایه‌گذاران جهان در حال حاضر نگران پیامد‌های اقتصادی این ویروس هستند و در این میان تحلیلگران و صاحب‌نظران سناریو‌های مختلفی را از رشد اقتصادی جهان پیش‌بینی می‌کنند. طبق شنیده‌ها در خوش‌بینانه‌ترین سناریو‌های رشد اقتصادی، اقتصاد جهان امسال ۲.۹ درصد رشد خواهد کرد در حالیکه در زمان بحران مالی سال ۲۰۰۹، ۳ درصد رشد کرده بود.
 
گزارش ها حاکی از آن است که هدایت جهان به سمت رکود به واسطه کرونا بسیار جدی است، رکودی که بعد از بحران مالی جهانی در سال ۲۰۰۹، دیگر اتفاق نیفتاده بود. بر این اساس سازمان توسعه و همکاری اقتصادی بین‌المللی (OECD) به تازگی هشدار داده است که درصورت گسترش شیوع این ویروس، رشد اقتصادی جهان نصف خواهد شد. این سازمان اعلام کرده است که درصورت ادامه شیوع ویروس کرونا در سراسر آسیا، اروپا و شمال آمریکا، میزان تولید ناخالص جهان در سال ۲۰۲۰، به ۱.۵ درصد خواهد رسید. این رقم تقریبا۲.۹ درصد پایین‌تر از میزانی است که پیش از این برای رشد اقتصادی سال ۲۰۲۰ پیش‌بینی شده بود.

نصف شدن رشد اقتصادی جهان، می‌تواند ژاپن و اروپا را به رکود جدی بکشاند. سازمان توسعه و همکاری اقتصادی بین‌المللی در گزارشی می‌نویسد: «سیاستگذاران در سراسر جهان حالا باید برای جلوگیری از سناریوی این چنینی، به سرعت اقدام کنند. جهان باید اقدامات هماهنگی برایجلوگیری از شیوع این ویروس انجام دهد. دولت‌ها باید هزینه‌هایشان را افزایش دهند و بانک‌های مرکزی باید سیاست‌هایی را برای ضربه-گیری آسیب‌های اقتصادی ناشی از ویروس کرونا، پیش ببرند.»

بر اساس گزارش سی‏ان‏ان بیزینس، خوش‏بینانه‌ترین سناریوی فعلی، شیوع گسترده ویروس کرونا در چین در سه ماه اول سال و شیوع پایین در سایر کشورهاست. حتی در این حالت نیز سازمان توسعه و همکاری اقتصادی بین‌المللی رشد اقتصاد جهانی را تنها ۲.۴ درصد پیش‌بینی کرده است. حتی این پیش‌بینی خوش‌بینانه نیز پایین‏ترین میزان رشد از زمان بحران مالی جهانی در سال ۲۰۰۹ است. آن زمان، رشد اقتصادی جهان حدود ۳ درصد بود.

اقتصاد ایران تحت تاثیر کرونا یا تحریم؟

با بررسی مسائل گفته شده حال مهم‌ترین پرسش این است که در چنین شرایطی دولت‌ها باید با استفاده از چه راهکار‌هایی این بحران را با کمترین آسیب پشت سر بگذارند؟ برخی از صاحب‌نظران راهکار‌های مختلفی را برای حمایت از اقشار ضعیف کشور پیشنهاد دادند. از جمله این راهکارها، پیشنهاد افزایش یارانه نقدی برای افراد بود که همین بحث مخالفان جدی خود را دارد. از سوی دیگر برخی از تحلیلگران بر این باورند که دولت با حمایت از بنگاه‌های تولیدی باید کشور را به سمت رونق هدایت کند.
 
اما هستند افرادی که معتقدند در ابتدا دولت باید برنامه‌های جدی برای مقابله با این ویروس کشنده داشته باشد و پس از آنکه این بحران را پشت سر گذاشت باید به حمایت از اقشار کم‌درآمد و آسیب‌دیده بپردازد. این مسائل در حالی مطرح می‌شود که دولت هم در شرایط سخت ناشی از شیوع ویروس کرونا قرار گرفته است. در این میان هستند تحلیلگرانی که معتقدند ایران به دلیل تحریم‌ها دادوستد کمتری به نسبت کشور‌های دیگر داشته و با توجه به همین مسئله آسیب کمتری را از بحران رکود جهانی خواهد دید.
 
در این راستا آلبرت بغوزیان، استاد دانشگاه و کارشناس مسائل اقتصادی با اشاره به پیش‌بینی‌ها مبنی‌بر اینکه کرونااقتصاد جهان را به سمت بحرانی بدتر از سال ۲۰۰۹ می‌برد به «ابتکار» گفت: رکود با توجه به شرایط پیش آمده اجتناب‌ناپذیر است. اکنون ویروسی به نام کرونا شیوع پیدا کرده و دست به گریبان اقتصاد کشور‌های مختلف شده است، بنابراین پیش آمدن یک بحران اقتصادی کاملا طبیعی خواهد بود.

وی در ادامه افزود: در این میان باید اشاره کرد که اگر با این بیماری مقابله نشود قطعا زیان بیشتری به اقتصاد کشور‌ها وارد خواهد شد، به عبارتی دیگر هر چه با این ویروس مقابله شود اقتصاد جهان منفعت بیشتری را خواهد برد.

این استاد دانشگاه در بخش دیگری از صحبت‌هایش به شرایط ایران در زمان رکود جهانی اشاره کرد و در این‌باره گفت: شرایط برای ایران در زمان بحران جهانی کمی متفاوت‌تر از باقی کشور‌ها خواهد بود. ما می‌دانیم که کانال ارتباطی کشور با دنیا از طریق نفت و جریان صادرات و واردات بوده و، چون الان کشور دیگر همانند سابق با سایر کشور‌ها تعامل ندارد پس ما به ندازه بقیه از ایجاد رکود در جهان لطمه نخواهیم دید.

این کارشناس اقتصادی در ادامه تحریم را جالشی اجتناب‌ناپذیر بر سر راه اقتصاد کشور دانست و گفت: مسئله مهمی که به یک چالش برای کشور تبدیل شده، بحث تحریم‌ها است، اینکه پیش‏تر گفتم ما آسیب جدی از وضعیت رکودی در اقتاصد جهان نخواهیم دید به این خاطر است که ما به دلیل تحریم‌ها عملا در یک رکود قرار داریم و اگر شرایطی بود که دنیا به سمت رونق می‌رفت ما همچنان در رکود ناشی از تحریم به سر می‌بردیم.

بغوزیان اظهار کرد: حال دنیا در برابر یک رکود قرار دارد، اما اقتصاد ما وضعیتی بدتر از شرایط فعلی را نخواهد داشت. به عنوان نمونه رکود ناشی از ویروس کرونا باعث نمی-شود که صنعت گردشگری ما به خطر بی‌افتد یا صادرات کالا‌های خاصی در وضعیت فعلی نداریم و می‌بینیم که تحریم‌ها پیش از این کار خود را کرده‌اند و قطعا اقتصاد کشور با خطر بزرگ‌تری مواجه نخواهد شد؛ بنابراین رکود ایران پیش از اینکه ناشی از ویروس کرونا باشد به دلیل تحریم‌ها است.

این استاد دانشگاه در ادامه به تاثیر برخی از تصمیم‌گیری‌ها در اقتصاد کشور اشاره کرد و در این راستا افزود: نکته دیگری که وجود دارد و باید به آن اشاره کنم این است که ما گاهی تصمیماتی را اتخاذ می‌کنیم که باعث افزایش قیمت در بازار‌های مختلف می-شود، رکود را عمیق‌تر می‌کند و قدرت خرید افراد را کاهش می‌دهد؛ بنابراین با بررسی این مسائل در می‌یابیم که کشور ما در شرایط فعلی آسیب کمتری را از رکود و بحران اقتصادی دنیا خواهد دید، چراکه عوامل موثر دیگری وضعیت اقتصادی ما را تحت تاثیر قرار داده است.
 
منبع: ابتکار
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

قیمت سکه و طلا امروز جمعه ۲۴ اسفند ۱۴۰۳ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز جمعه ۲۴ اسفند ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز جمعه ۲۴ اسفند ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ دو زمین لرزه پیاپی صبح امروز در تهران

عکس/ خوش و بش لاریجانی و سردار قاآنی در حاشیه یک مراسم خاص

عکس/ نگاهی به تصویر آغا محمدخان قاجار ۲۸۳ سال پس از تولدش

عکس/ نمایی دیدنی از دروازه باغ ملی، شهربانی و وزارت عدلیه در تهران ۷۰ سال پیش

عکس/ نمایی دیدنی از خیابان ناصرخسرو برفی ۶۰ سال پیش

عکس/ زیبایی دریاچه سد سردشت در ابتدای بهار

عکس/ صف یک فروشگاه پوشاک ۹۹۵ تومنی حدود ۳۵ سال پیش

عکسی کمیاب از یک کتابفروشی قاجاری حدود ۱۰۵ سال پیش

عکس/ آخرین تصویر از صادق هدایت در فرودگاه مهرآباد ۷۵ سال پیش

عکس/ صندلی‌های طبقه دوم آزادی هم کنده شد!

عکس/ پمپ گازوییل اتوبوس‌های دوطبقه تهران حدود ۶۰ سال پیش

عکس/ کلاهخود خاص و زیبای بازمانده از ۲۲۰۰ سال پیش و دوره اشکانیان

عکس/ فرح دیبا ۵۴ سال پیش در دفتر کار اختصاصی‌اش

عکس/ ایرج قادری و بهمن مفید ۵۰ سال پیش در فیلم رفیق

عکس/ نمایی از آرامگاه ابن سینا ۷۰ سال پیش در همدان

عکس/ استایل ساحلی فرشته حسینی در خارج از کشور

عکس/ کافه نادری ۷۰ سال پیش قرارگاه عشاق جوان

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

کشف جسد مثله شده‌ مردی در یک بزرگراه تهران

فیلم/واکنش وزیر نفت به تحریم شدنش

جزئیات موافقت حماس برای آزاد کردن گروه جدیدی از اسرا

فیلم/ آیا کار‌های میلاد کرمی، بلاگر ارتفاع، واقعا خطرناک است؟

مازیار زارع: پرسپولیس برخلاف قبل چندان موقعیت نداشت

جدول لیگ برتر بعد از برد پرسپولیس مقابل ملوان

عکس/لاریجانی و سردار قاآنی در مراسم گرامیداشت شهیدان باکری

فیلم/گل دوم پرسپولیس به ملوان توسط دورسون دقیقه ۶۶

علت زلزله امروز تهران مشخص شد

کارشناسی داوری پرسپولیس-ملوان؛ اخراج یا پنالتی؟

اختتامیه شیرین پرسپولیس در ۱۴۰۳؛ موقتا در صدر

جواد یحیوی: خودم را تسلیم پلیس کردم

ناگفته‌های روحانی از ماجرای خرید اس ۳۰۰ از روسیه

پیش بینی بورس فردا شنبه ۲۵ اسفند ۱۴۰۳

چرا هر روز روی اعصاب مردم می‌روید؟

جمله مشترک دو امام جمعه درباره امکان دستیابی به سلاح هسته‌ای

ترکیه مدعی بازداشت ۵ مظنون به جاسوسی برای ایران شد

حسین موسویان: قرار بود به اقتصاد اول منطقه تبدیل شویم

عکس/آلودگی هوای تهران از ارتفاعات توچال

فیلم/گل اول پرسپولیس توسط علیپور در دقیقه ۱۶

فیلم/ضیافت افطار زلنسکی

انتقاد شدید آیت الله نوری همدانی از صداوسیما

مرد شماره ۲ داعش در عراق به هلاکت رسید

آیت الله محقق داماد: مگر هر واجبی باید در قانون بیاید؟

قالیباف: کالابرگ هر ماه پرداخت خواهد شد

عکس/ آهو خردمند در جوانی و تغییر چهره اش در ۸۲ سالگی

مقصد ثروتمندان برای زندگی ابدی کجاست؟

سقوط پاراگلایدر تفریحی در دریاچه مهارلو شیراز

احتمال بالای خداحافظی زودهنگام با طارمی در اینتر

حمایت علم الهدی از تجمعات مقابل مجلس

آمار پرسپولیس در بازی‌های خانگی این فصل

کانال‌های ایتا برای تجمع غیرقانونی مسدود شد

غایبان قطعی استقلال مقابل ذوب آهن در اصفهان

اسامی محصولات آرایشی غیرمجاز اعلام شد

تهرانی‌ها منتظر هوای گرم

ماجرای قرارداد نجومی محسن تنابنده برای سریال پایتخت چیست؟

قلع و قمع درختان خیابان ولیعصر

خرید جهیزیه در آستانه سال ۱۴۰۴ چقدر هزینه دارد؟

چرا نباید ماهی قرمز بخریم؟

عکس/ سلفی متفاوت فرهاد مجیدی و مادرش در امارات

عکسی نایاب از خنده مستانه مظفرالدین‌شاه قاجار و پادشاه بلژیک ۱۳۰ سال پیش

عکس/ استوری خاص مه لقا باقری برای برادرش

عکس/ مشهد و دورنمای حرم امام رضا (ع) ۵۵ سال پیش از فراز آسمان

عکس/ شهر بسطام و دورنمای مقبره بایزید حدود ۱۳۰ سال پیش

عکس/ نمایی زیبا از پل خواجو اصفهان و زاینده رود پر آب

واکنش وزارت نفت به تحریم پاک نژاد

فیلم/ دیدار پزشکیان با خانواده شهدا در سفر به جنوب شرق تهران

نادر جهانبانی کیست؟/ از فرماندهی نیرو هوایی ایران تا بنیان‌گذاری تیم آکروجت تاج طلایی

فیلم/ لحظه وحشتناک حمله با قمه به کله پزی

فیلم/ بلاگر آشپز ماشینی به اداره پلیس احضار شد