اقتصاد۲۴- دیاکو حسینی درباره گزارش جهت دار آژانس و علت تغییر مواضع این سازمان با روی کار آمدن گروسی گفت: از زمانی که آقای گروسی دبیر کل آژانس بین المللی انرژی هستهای شد این انتظار میرفت که در دوران مسئولیت ایشان آمریکا و اسرائیل فشار بسیار بیشتری به این نهاد و تبدیل کردن آن به ابزار سیاسی برای رسیدن به مقاصدشان وارد کنند. ما در آن زمان میدانستیم که شخص رئیس جمهور آمریکا گاهی مستقیما با کشورهای مختلف لابی کرد تا موافقت برای انتخاب ایشان به سمت دبیرکلی را جلب کند.
متاسفانه این گزارش غیرحرفهای آژانس نشان داد که آن نگرانیها بجا بود. گزارش اخیر آژانس با تفسیرهایی غیردقیق از مفاد پروتکل الحاقی و موافقتنامه پادمانی ایران و آژانس ادعا کرده که ایران اجازه دسترسی به نقاطی را به بازرسان آژانس نداده است؛ در حالیکه نه در پروتکل الحاقی و نه در موافقتنامه پادمانی قرار نیست که ایران و یا هر کشور دیگری به هر نقطهای که آژانس بدون طی روندهای معین و تعریف شده مایل باشد، دسترسی بدهد. درخواست برای شفافیت مطابق با موافقتنامه پادمانی تنها میتواند متکی بر گزارشهای رسمی ایران از فعالیتهای هستهای اش باشد نه ادعاهای پراکنده که ممکن است از منابع گوناگونی مثل جاسوسی و خبرسازی کشورهای ثالث هدایت شود.
ایران بر اساس توافقهای صورت گرفته در برجام، پروتکل الحاقی و پادمان تمام دسترسیهای قانونی را به بازرسان آژانس داده و این به تایید گزارشهای پیاپی آژانس در گذشته نیز رسیده است. رسیدگی آژانس به ادعاهای یک طرفه اسرائیل توسط آژانس فاقد وجاهت قانونی است و بعلاوه کارکرد آژانس را از یک نهاد ناظر و بازرسی طبق چارچوبهای تعریف شده به یک نهاد تجسس و بازجویی تغییر میدهد. این یک بدعت غیرقابل قبول در وظایف آژانس است. اگر بنا باشد که آژانس خودش را مکلف به رسیدگی به هر ادعایی از سوی دیگران کند و از کشورها انتظار پاسخگویی داشته باشد، پایانی بر این کنکاشها و سوال و جوابها نخواهد بود.
بیشتر بخوانید: درخواست جدید پمپئو از ایران
وی افزود: از آنجایی که این گزارش آژانس مبتنی بر انگیزههای آشکار سیاسی است، اشاره به این نکته لازم است که دولت ترامپ در همراهی با اسرائیل در حالیکه از همراه کردن سایر کشورهای عضو برجام ناامید هستند، میکوشند که از طریق جعل یک بحران جدید، گشودن دوباره پرونده پی ام دی و ارجاع آن به شورای امنیت، ضربه نهایی را به برجام بزنند. مایک پومپئو بارها نسبت به خاتمه محدودیتهای تحریم تسلیحاتی ایران که در ماه اکتبر صورت خواهد گرفت هشدار داده بود و شاید امیدوار است که قبل از رسیدن به آن موقع، با کشیدن دوباره پای ایران به شورای امنیت سازمان ملل متحد مانع از آن شود.
منبع: خبر آنلاین