اقتصاد۲۴-نگرانی فعالان اقتصادی از لغو تصمیمات حمایتی مربوط به شرایط معمول به دلیل اجرای تسهیلات و تمهیدات اقتصادی مربوط به دوره شیوع کرونا خیلی بی دلیل و دور از انتظار نیست و همواره تجربه بدعهدی متولیان در حمایت از بخشهای مختلف اقتصادی کام تمام تلاشگران در عرصههای تولید، صنعت و تجارت را تلخ کرده است.
در همین رابطه رییس اتاق ایران با ارسال نامهای به معاون اول رئیس جمهوری از او خواست تدابیری اتخاذ شود که اجرای تسهیلات و تمهیدات اقتصادی مربوط به دوره شیوع کرونا موجب لغو دیگر تصمیمات حمایتی مربوط به شرایط معمول نشود.
این در حالی است که پیرو تصمیم ستاد ملی مبارزه با کرونا مبنی بر معرفی ده رسته شغلی آسیب دیده و در نظر گرفتن برخی تسهیلات بیمهای و مالیاتی برای ایشان، سازمان تأمین اجتماعی ضمن ابلاغ مصوبه «امهال حق بیمه سهم کارفرمایی مربوط به فهرست اسفند ماه ۱۳۹۸، فروردین ۱۳۹۹ و بعد» به شعب سازمان، اقدام به لغو تمامی مجوزها و تسهیلات در نظر گرفته شده توسط نهادهایی همچون ستادهای تسهیل و رفع موانع تولید، شورای تأمین کارگری، ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی و در خصوص سایر فعالیتهای خارجی از فهرست ده رسته شغل مذکور کرده است.
درحالی که به گفته غلامحسین شافعی رئیس اتاق ایران، تقریباً اکثر صنایع نسبت به سال قبل شرایط بدتری دارند و در سالی که به عنوان جهش تولید نامگذاری شده است این صنایع تقریباً با خطر تعطیلی مواجه خواهند شد.
بااین حال به گفته سعید زرندی، معاون وزیر صمت، فرایند ارائه تسهیلات ۱۲ میلیون تومانی به ازای هر کارگر برای کارفرمایان در اردیبهشت آغاز میشود و دولت تاکید دارد تا پیش از خرداد، این کار انجام شود.
سیر نزول در راه است
در همین رابطه امیررضا واعظ آشتیانی، مدیر عامل اسبق شرکت شهرکهای صنعتی ایران به خبرنگار اقتصاد ۲۴ گفت: گفت: نیاز امروز کشور به توسعه تولید بیش از هر زمان دیگری مطرح و دارای اهمیت است. با شیوع کروناویروس، بزرگترین اقتصادهای جهان هم درگیر شده اند، ایران نیز از این بحران مستثنی نیست.
به اعتقاد واعظ آشتیانی، افت تجارت جهانی در سایه کرونا، کاهش تقاضا و تولید را نیز در برگرفته است و به طور اتوماتیک بر قیمت نفت جهانی تاثیرگذار بوده است.
این کارشناس مسائل صنعتی ادامه داد: کاهش قیمت نفت گریبان اقتصاد کشورمان را گرفته و در این زمان بیش از هر زمان دیگری نجات اقتصاد از وابستگی به نفت حائز اهمیت شده است.
واعظ آشتیانی با تاکید بر اینکه اگر به اقتصاد داخلی ایران برگردیم، سیر نزولی آن طی سالهای اخیر گواه این است که هنوز برنامهای برای تحقق اهداف توسعه اجرا نشده است، گفت: حالا و پس از شیوع بیماری کرونا، شاهد درهم تنیدگی مشکلات حاصل از این بحران با موانع و معضلات تلبارشده از گذشته در بخشهای مختلف اقتصاد به ویژه صنایع کشور هستیم.
این کارشناس مسائل صنعتی یادآور شد: در برخی از کشورهای توسعه یافته و یا در حال توسعه همواره وضعیتی به نام بحران فرضی در دولتهایشان وجود دارد؛ این بدان معناست که همیشه آماده برای مقابله با تنشهای وارد شده در اقتصاد هستند.
به گفته این فعال، هنوز در ایران به مصائب وارد شده به سیستم تولید نگاه جدی نمیشود و صنایع کشور با مدیران بی صلاحیت مدیریت میشود و این عواقبی جز نابودی برای صنعت کشور نخواهد داشت.
واعظ آشتیانی با اشاره به اینکه مدیران این بخشها یا در خواب هستند و یا خود را به خواب گرفتگی میزنند گفت: ترس فعالان اقتصادی از اینکه در کنار ارائه تسهیلات و تمهیدات اقتصادی مربوط به دوره شیوع کرونا، احتمال لغو و قطع سایر تصمیمات حمایتی مربوط به شرایط معمول خواهد شد بی دلیل نیست.
وی تصریح کرد: مسئولان دست از وعدههای تسهیلاتی و حمایتی بردارند، چراکه بدعهدی در این بخشها سال هاست تجربه تلخی را برای فعالان این عرصه برجای گذاشته است.
به گفته آشتیانی، هراس صنعتگران و تولیدکنندگان از بازپرداخت تسهیلات دولت خیلی بیشتر از مواجه شدن با جنگ اقتصادی است.
بی برنامگی در مدیریت تولید
مدیرعامل اسبق شرکت شهرکهای صنعتی ایران با تاکید بر اینکه اگر مدیران برای شرایط امروز تولید برنامه نداشته باشند باید فاتحه تولید را خواند، یادآور شد: نیاز صنایع کشور به حمایت دلایل زیادی دارد. یکی از این موارد فرسودگی صنایع است. صنعتی که ۷۰ درصد آن نیاز به نوسازی دارد چطور میتواند در سال جهش تولید به اهداف خود برسد؟!
واعظ آشتیانی تاکید کرد: از سوی دیگر بازپرداخت سنگین تسهیلات بانکی موضوع دیگری است که توان فعالان صنعتی را در چنین شرایطی به صفر میرساند و این یکی از معضلاتی است که واحدهای صنعتی را وادار به تعطیلی کرده است.
وی ادامه داد: آیا مسئولان نقشه راه نجاتی برای تولید در این شرایط بحرانی دارند و آیا در مقابل بحران های احتمالی آمادگی دارند؟!
کارشناس مسائل اقتصادی تاکید کرد: از سوی دیگر وعدههای تخفیف مالیاتی و یا تعویق در پرداخت ها این روزها از سوی متولیان زیاد به گوش میرسد، اما فعالان در هراسند که هیچ یک از این موارد اجرایی نشود که در این هنگام دیگر جای بحث نیست چراکه عواقب این بدعهدی خیلی جلوتر نمایان خواهد شد.
کارشناس صنعتی تصریح کرد: موضوعی که بارها در ایجاد بحرانهای مختلف مانند سیل و زلزله و ...، کارشناسان و صاحبان مشاغل و صنایع بر آن تاکید داشتند این است که نباید فراموش شود که راهکارهای حمایتی تنها به تخصیص بستههای حمایتی ختم نمیشود.
وی افزود: همانطور که بارها تاکید شده است، فضای کلی کسب و کار و تولید باید در مسیر رشد قرار داشته باشد تا مردم به عنوان زیرمجموعه این ساختار برداشتهای معیشتی خود را از اقتصاد و فضای کسب و کار داشته باشند.
مدیرعامل اسبق شرکت شهرکهای صنعتی ایران ادامه داد: با این وضعیت طبیعی است که اگر دولت نتواند به مطالبات طبقات مختلف به ویژه صاحبان صنایع و تولیدکنندگان پاسخ مناسبی بدهد، نتیجه این عدم ارتباط منجر به کاهش مشارکتهای عمومی میشود، کاهش مشارکتهای عمومی هم در نهایت همه برنامههای توسعهای کشور را مختل میکند.
واعظ آشتیانی در پایان یادآور شد: همانطور که در بحث کرونا با فرماندهی واحد تاکنون عملکرد مطلوبتری ارایه شده است، در خصوص موضوعات اقتصادی هم با بهکارگیری هدفی واحد با یک فرمانده واحد اقتصادی میتوانند برای رسیدن به اهداف خیز بردارند و تا حد زیادی شاهد رفع معضلات و مشکلات در این بخشها شوند. در غیر این صورت سرنوشت خوبی برای بخشهای تولیدی و صنعتی کشور نمیتوانند ترسیم کنند.