اقتصاد۲۴ - وزرات دفاع آذربایجان امروز سهشنبه اعلام کرد در پی تشدید تنش میان این کشور با ارمنستان، دو نظامی ارشد آذربایجانی در تیراندازی نیروهای مسلح ارمنستانی در منطقه مرزی «تووز» کشته شدند.
«کریم ولیاف» معاون وزیر دفاع آذربایجان به خبرنگاران گفت: در شب ۱۴ جولای (دیشب) درگیریهای شدید در منطقه تووز ادامه یافت. ما با رقیب در درگیری شدید بودیم. حدود ۱۰۰ نیروی رقیب (شکست خوردند) و مقدار قابل توجهی تجهیزات نظامی و اشیای مهم (آنها) از بین رفتند.
وی در ادامه گفت: ارتش آذربایجان هم متحمل خسارت شد. سرلشگر «پولاد گاشیموف» و سرهنگ «ایلگار میرزایف» قهرمانانه در نبردهای صبح جان باختند.
بنابر گزارش خبرگزاری روسی «اسپوتنیک»، سازمان پیمان امنیت جمعی در خصوص تنشها در مرز ارمنستان و آذربایجان ابراز نگرانی جدی کرده و خواستار آتشبس فوری شده است.
رسانهها روز یکشنبه از درگیری مرزی میان ارمنستان و آذربایجان خبر دادند که تلفاتی را نیز به همراه داشت. وزارت دفاع آذربایجان اعلام کرد که آتشبس در منطقه تووز در مرز آذربایجان و ارمنستان نقض شده و طی درگیری ایجاد شده تلفاتی در میان نیروهای دو طرف حاصل شده است. بر اساس گزارش رسانهها، در این درگیری دست کم دو نیروی نظامی آذربایجان کشته و ۵ نفر دیگر مجروح شدند.
وزارت دفاع آذربایجان روز دوشنبه نیز اعلام کرد یگانهای ارتش این کشور با حملات دقیق توپخانه و خمپارهای، یک سنگر و تاسیسات نظامی ارمنستان را ویران کردند.
«استفان دوژاریچ» سخنگوی دبیرکل سازمان ملل دوشنبه شب از ارمنستان و جمهوری آذربایجان خواست درگیریهای مرزی را متوقف کنند و به دنبال کاهش تنش باشند.
سخنگوی «آنتونیو گوترش» با انتشار بیانیهای در این زمینه از ایروان و باکو خواست فورا به جنگ خاتمه دهند و از طرفین درگیر خواست هرچه سریعتر گامهایی در مسیر تنشزدایی بردارند و از اقدامات تحریکآمیز خودداری کنند.
سازمان ملل متحد همچنین در این بیانیه حمایت کامل خود را از تلاشهای سازمان همکاری و امنیت اروپا (OSCE) در زمینه شناسایی شرایط به عنوان یک موقعیت خطرناک و تلاشها برای یک روند صلح آمیز از طریق مذاکرات برای حل و فصل بحران ناگورنو-قره باغ اعلام کرد.
وزارت خارجه روسیه هم روز دوشنبه نسبت به درگیری تازه نیروهای جمهوری آذربایجان و ارمنستان ابراز نگرانی کرد. در بیانیه منتشر شده وزارت خارجه روسیه در این باره آمده است: «روسیه نگرانی جدی خود درباره وخیم تر شدن اوضاع در مرز ارمنستان و آذربایجان را ابراز میکند. طبق اطلاعات دریافتی، تنشها ادامه دارد و طرفین علیه هم از یگانهای توپخانه استفاده میکنند و این درگیری کشته و زخمی برجای گذاشته است.»
بیانیه وزارت خارجه روسیه بلافاصله پس از اظهارات «نیکُل پاشینیان» رئیس جمهور ارمنستان به میان آمد. پاشینیان در نشست فوقالعاده دولت این کشور «الهام علیاف» رئیس جمهور آذربایجان را مسئول پیامدهای تنشهای مرزی اخیر برشمرد. وی همچنین از جانبداری دولت ترکیه از باکو در این مسئله انتقاد کرد.
درگیری میان باکو و ایروان درباره منطقه قره باغ از فوریه ۱۹۸۸ و از زمانی که منطقه قرهباغ جدایی خود را از آذربایجان اعلام کرد، آغاز شده است. در جریان درگیریهای مسلحانه از سال ۱۹۹۲ تا ۱۹۹۴، آذربایجان کنترل منطقه قرهباغ و ۷ منطقه اطراف آن را از دست داد.
در سال ۱۹۹۲ مذاکراتی برای دستیابی به راهحل صلحآمیز درباره این درگیری تحت چارچوب گروه مینسک با حضور روسیه، سازمان ملل و فرانسه آغاز شد.