تاریخ انتشار: ۲۰:۱۵ - ۰۳ شهريور ۱۳۹۹

ظریف: امارات نمی‌تواند از تل آویو امنیت بخرد

وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران عصر دوشنبه و پنجمین و آخرین جلسه سخنرانی خود از سلسله مباحث «جهان در گذار» گفت: امارات متحده عربی برای خرید امنیت رو به رژیم صهیونیستی آورده در صورتیکه اسرائیل نمی‌تواند امنیت خود را تامین کند. وی افزود: شما نمی‌توانید ایمن باشید اگر همسایه‌های شما امنیت نداشته باشد. آیا ایران می‌تواند امنیت داشته باشد اگر افغانستان و پاکستان امنیت نداشته باشد. غیر ممکن است. ما باید درک کنیم که می‌توانیم با یکدیگر رقابت کنیم، اما نمی‌توانیم بر یکدیگر مسلط باشیم یا همدیگر را حذف کنیم.

اقتصاد۲۴ - وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران عصر دوشنبه و پنجمین و آخرین جلسه سخنرانی خود از سلسله مباحث «جهان در گذار» گفت: ظریف گفت: امارات متحده عربی برای خرید امنیت رو به رژیم صهیونیستی آورده در صورتیکه اسرائیل نمی‌تواند امنیت خود را تامین کند.

 محمدجواد ظریف در سخنرانی امروز خود در چارچوب «ایران و تغییرات جهانی» گفت: تقریبا همه کشور‌های منطقه خلیج فارس بجز ایران و اخیرا هم عراق، از نقص و فقر دموکراسی رنج می‌برند و مشارکت و مردم آن‌ها در تعیین سرنوشت خود، حداقلی است.
بیشتر بخوانید:توضیح ظریف درباره سفر گروسی به ایران
دموکراسی و مردم سالاری در میان بیشتر کشور‌های حوزه خلیج فارس نسبت به کشور‌های دیگر مناطق جهان کمتر است و این یک نقص و مشکل برای ملت‌های منطقه خلیج فارس محسوب می‌شود.

ظریف با بیان اینکه نفت نتوانسته به یک نعمت واقعی برای کشور‌های منطقه خلیج فارس تبدیل شود، گفت: نفت موجب رقابت‌های جهانی در منطقه خلیج فارس شده و این منطقه از کمبود دموکراسی رنج می‌برد. به غیر از ایران و عراق، مردم کشور‌های منطقه دخالت بسیار اندکی در تعیین سرنوشت خود دارند.

به گفته ظریف، پول فراوان برخی از کشور‌های منطقه برای حکومت‌های آن‌ها موجب اضطراب شده و به همین دلیل بود که صدام به آنان پیشنهاد داد تا از آنان در برابر ایران محافظت کند و عربستان سعودی ۷۰ میلیارد دلار برای این کار به صدام پرداخت کرد و همان جنگ افزاری که صدام با پول عربستان و کویت خریداری کرد بر علیه خود آنان به کار رفت.

ظریف در ابتدای سخنان خود خلاصه‌ای از مباحث طرح شده در چهار جلسه قبل را مرور کرد و با اشاره به اشتباهات محاسباتی کشور‌های منطقه، به حمله صدام به کویت و محاصره قطر از سوی برخی از همسایگانش را بر شمرد.

ظریف گفت: تقریبا تمامی کشور‌های جنوب خلیج فارس با دیگر همسایگان مناقشه ارضی و رقابت دارند. علاوه بر این کشور‌های عرب با دیگر کشور‌های غیر عرب مناقشه دارند که این نه تنها شامل ایران بلکه علیه ترکیه نیز بوده است.

وی در بیان چالش‌های منطقه خلیج فارس به تنش‌های فرقه‌ای نیز اشاره کرد که به همراه دیگر چالش‌های ذکر شده در قالب گفتمان کهنه قرار می‌گیرند.

به گفته ظریف، عدم تقارن جغرافیایی دومین چالش جدی منطقه است که باعث شده برخی از کشور‌ها مانند عراق برای دستیابی به منابع به همسایگان خود حمله کنند. عدم توازن جمعیتی و منابع طبیعی و همچنین توزیع ثروت نیز از دیگر چالش‌هایی منطقه خلیج فارس بود که ظریف از آن‌ها نام برد.

ظریف در بخش دیگر از سخنانش گفت: جنگ‌های ابدی خصومت‌های ابدی و اشغالگری‌ها منجر به رنجش و خشم، منجر به مقاومت، منتج به خشونت و از همه مهم‌تر آن که در قالب سازمان‌های تندرو، منجر به حکومت‌های غیر دولتی خشونت گرا می‌شود.

وی افزود: آیا راه خروجی دراین زمینه وجود دارد و یا ما گرفتار در آن هستیم و غایت سرنوشت ما در این منطقه است که در وضعیت دائمی جنگ و خصومت و نبود توسعه دموکراتیک باقی بمانیم.

وزیر امور خارجه گفت: نیاز از است تا نگرش و ذهنیت خود را تغییر دهیم و همان گونه که در مقدمه یونسکو آمده است، برای تغییر وضعیت جنگ، ابتدا باید تغییر ذهنیت بشر صورت گیرد؛ بنابراین ما نیازمند یک تغییر شناختی و معرفتی دراین منطقه هستیم، باید درک کنیم که دور بازی با حاصل جمع صفر پایان یافته است.

ظریف با بیان اینکه هژمونی بطور طولانی مدت ممکن نخواهد بود، گفت: هژمونی بهای اقتصادی-سیاسی دارد. کشور‌های واقع دراین منطقه باید این موضوع را متوجه شده و آنرا قبول داشته باشند. امنیت قابل خریداری نیست بلکه باید از خود منطقه برخیزد.

وزیر خارجه کشورمان گفت: شما نمی‌توانید ایمن باشید اگر همسایه‌های شما امنیت نداشته باشد. آیا ایران می‌تواند امنیت داشته باشد اگر افغانستان و پاکستان امنیت نداشته باشد. غیر ممکن است. ما باید درک کنیم که می‌توانیم با یکدیگر رقابت کنیم، اما نمی‌توانیم بر یکدیگر مسلط باشیم یا همدیگر را حذف کنیم.

وی با بیان اینکه ما به عنوان همسایه کنار یکدیگر هستیم و در قبال جغرافیایی که در آن هستیم گزینه دیگری نداریم تصریح کرد؛ نمی‌توان کسی را از منطقه حذف، اما می‌توان نیرو‌های خارجی را حذف کرد

ظریف عربستان را یکی از همسایگان ایران خواند و افزود: مهم است که ایران این مساله را درک کند و به باور من ایران آن را درک کرده است. اما متاسفانه عربستان همچنان معتقد است که می‌تواند ایران را نادیده بگیرد.

وی با اشاره به اینکه ریاض تصور می‌کند جهان عرب به ایران ارتباطی ندارد افزود: نمی‌توان منطقه را به دو بخش عرب و غیر عرب تقسیم کرد، چون امنیت آن‌ها امنیت ما و امنیت ما امنیت آن‌ها را تحت شعاع قرار می‌دهد.

ظریف تصریح کرد که این طرز تفکر در دنیای امروز جواب نمی‌دهد و سایر مناطقی که آن را تجربه کرده‌اند شکست خورده‌اند.

ظریف همچنین یادآور شد کشور‌های خاورمیانه بیشترین هزینه را برای خرید سلاح صورت می‌دهند. به گفته وی در سال ۲۰۱۷ کشور‌های عضو شورای همکاری‌های خلیج فارس بالغ بر ۱۱۶ میلیارد دلار تسلیحات مرگبار خریدند. وزیر امور خارجه کشورمان افزود که این معاملات هرچند بر خلاف موازین بین المللی است، اما منافع کوتاه مدت برخی دولت‌ها را تامین می‌کند.

وی با بیان اینکه عربستان بیشترین خریدار سلاح در جهان پس از آمریکا و چین است افزود: ما در خاورمیانه نیازمند منطقه‌ای قوی تا فردی قوی هستیم.

وزیر خارجه کشورمان همچنین ائتلاف‌هایی که در گذشته در منطقه شکل گرفته بود را مردود و تاریخ گذشته خواند و گفت باید به دنبال مفاهیم جدید امنیت باشیم.

وی تصریح کرد: همکاری بازیگران منطقه از طریق نهاد‌های منطقه‌ای بستر مناسبی را برای تقویت روابط تجارت و تعاملات سیاسی میان کشور‌های داخل منطقه ایجاد می‌کند که فراتر از مناسبات با کشور‌های خارج از منطقه خواهد رفت.

ظریف مختصات یک منطقه قوی را تقویت همکاری‌های امنیتی، احترام به تمامیت ارضی کشورها، جلوگیری از دخالت‌های خارجی تعریف کرد و افزود در این چارچوب بازیگران خارجی نمی‌توانند عامل تعادل در منطقه باشند.
وی گفتگو میان کشور‌های منطقه را از دیگر مختصات یک منطقه قوی خواند و گفت: متاسفانه بجای اینکه با یکدیگر مذاکره کنیم، درباره یکدیگر حرف می‌زیم، اما با یکدیگر گفتگو نمی‌کنیم. این روند باید متوقف شود.
محمدجواد ظریف در سخنرانی پیشین (۲۷ مرداد) به پایان هژمونی پرداخت و هژمونی‌های منطقه‌ای و جهانی، نبرد قدرت‌های بزرگ و مطرح جهانی و ظهور قدرت‌های جدید را بررسی کرد.

وی به شکست قطعنامه پیشنهادی اخیر آمریکا به شورای امنیت برای تمدید تحریم تسلیحاتی ایران اشاره کرد و این ناکامی را نتیجه شکل گیری تغییراتی در روابط بین‌الملل دانست. وی افزود: وضع کنونی غرب به گونه‌ای است که دیگر مانند قبل نمی‌توانند همه رخداد‌ها و حوادث را در سراسر جهان، اداره کنند. هژمونی و برتری‌طلبی نه تنها دیگر مطلوب نیست، بلکه امکان‌پذیر هم نیست.
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت خودرو‌های جک و لیفان شرکت کرمان موتور امروز + جدول

قیمت ماهی امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت خودرو‌های مدیران خودرو امروز

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

قیمت قند و شکر امروز

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت تبلت سرفیس و سامسونگ امروز + جدول

قیمت سکه و طلا امروز یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ دیدار صادر کننده حکم بازداشت نتانیاهو با آیت الله سیستانی

عکس/ بن سلمان زیر چادر در بیابان عربستان

عکس/ مهر‌های جعلی در پرونده چای دبش

قیمت خودرو‌های سایپا امروز یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ + جدول

عکس/همسر علیرام نورایی در اینستاگرام گرد و خاک به پا کرد

عکس / مسابقه دوی ماراتن دبی با مشارکت هزاران شرکت‌کننده

عکس/ شهادت یک فوتبالیست لبنانی در حملات اسراییل

قیمت دلار و یورو امروز یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ + جدول

عکس/محمدعلی فردین در پشت صحنه «سلطان قلب‌ها»

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

فیلم/ صحنه دلخراش بریدن دست برای سرقت موبایل

ماجرای مسمومیت عجیب در ۳ روستای گیلانغرب چه بود؟

جزییات قطع برق تهران در روز ۵ آذر ۱۴۰۳+ جدول

قیمت طلا جهانی افزایشی شد

افزایش قیمت خودرو در بازار آزاد به نفع کیست؟

واکنش ایران به ادعای مداخله در قتل خاخام اسرائیلی

طلا و سکه در سایه نوسان منفی قیمت دلار

فیلم/ مهسا طهماسبی اولین دهه ۷۰ جوکر

ریزش قیمتی دلار، طلا و سکه

آغاز ثبت نام فروش فوری سایپا از امروز + لینک و جزئیات

قیمت دام زنده امروز ۵ آذر ۱۴۰۳ اعلام شد + جدول

فیلم/ درخواست شوکه کننده کارشناس تلویزیون از مردم برای فرزندآوری

عصبانیت کیهان از شروع مذاکرات با اروپا

ممنوع الکاری معین زد تایید شد؟!

قیمت خودرو‌های جک و لیفان کرمان موتور امروز

قیمت تبلت سرفیس و سامسونگ امروز + جدول

فیلم/ تولد ۴۳ سالگی لیلا بلوکات در بیمارستان

آغاز برف و سرمای شدید از امروز در سراسر کشور

قیمت قند و شکر امروز + جدول

دلیل مخالفت ایران با وزنه زدن کیانوش رستمی چیست؟

تخریب کوه بی‌بی شهربانو در پی ریزش صبح امروز

قیمت ماهی امروز + جدول

قیمت خودرو‌های مدیران خودرو امروز

قیمت دینار عراق امروز + جزئیات

قیمت لیر ترکیه امروز + جزئیات

قیمت خودرو‌های سایپا + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو + جدول

قیمت سکه پارسیان + جدول

قیمت سکه و طلا + جدول

قیمت بیت کوین و رمزارز‌ها + جدول

قیمت دلار، یورو و سایر ارز‌ها + جدول

آیا افزایش قیمت بیت کوین عامل قطع برق در ایران است؟/ هزینه برق مصرفی برای استخراج بیت کوین‌ در ایران چقدر است؟

عکس/ عاشقانه حسین پاکدل و همسرش در پشت صحنه یک نمایش

عکس/ سلفی بهاره رهنما با شهاب حسینی و رضا عطاران

وضعیت آلودگی هوای تهران در ۵ آذر۱۴۰۳

عکس/ واکنش نهاد‌های بین المللی به حکم بازداشت نتانیاهو و گالانت

اینفوگرافی/ میانگین مصرف بنزین خودرو‌ها در جهان چقدر است؟

ارز دیجیتال چیست و ویژگی‌ها و مزایای آن کدامند؟

پیش بینی بورس امروز دوشنبه ۵ آذر ۱۴۰۳

وضعیت هواشناسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

صفحه اول روزنامه‌های ورزشی امروز

صفحه اول روزنامه‌های اقتصادی امروز

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

عکس/«ناصر ملک‌مطیعی» در حال دویدن در خیابان‌های تهران

نقش بانک‌های مرکزی در بازار فارکس چیست؟

عکس دو نفره و صمیمی درستکار و سرمربی روسیه

عکس/جشن تولد علی شادمان با حضور رپر مشهور

چه عواملی بر عرضه و تقاضا تأثیر می‌گذارند؟

بیشترین علت شکایت از آموزش و پرورش چیست؟