تاریخ انتشار: ۱۱:۰۸ - ۱۵ شهريور ۱۳۹۹
در گفتگوی اقتصاد۲۴ با آلبرت بغوزیان بررسی شد؛

سال پایانی دولت با خاطره خوب تمام خواهد شد؟/ بورس، پاشنه آشیل اقتصاد ایران می‌شود؟

آلبرت بغوزیان می‌گوید: آنچه تا به اینجا شاهد هستیم بیکاری ناشی از افزایش قیمت تمام شده، کسادی و رکود بازار‌ها و لجام گسیختگی قیمت مواد اولیه است که چیز قابل دفاعی در آن وجود ندارد.

دولت روحانی

اقتصاد۲۴ - دولت ها در یک سال پایانی خود معمولاً با انتقاد از سوی مردم همراه می شوند؛ این اتفاق در همه دولت ها به خصوص از دوره آیت الله هاشمی رفسنجانی به بعد مرسوم بوده است. یک سال پایانی دولت ها معمولاً شرایط ویژه ای است که اتهام انفعال نیز به دولتمردان زده می شود. با این همه اما شاید سال پایانی دولت حسن روحانی را بتوان ویژه تر از سایر دولت ها ارزیابی کرد. شیوع اپیدمی کرونا و فشار تحریم ها به صورت همزمان کار را برای اقتصاد ایران سخت تر کرده است.

دولت اما در این یک سال پایانی با کسری بودجه، تورم، بیکاری و کاهش قدرت خرید مردم دست و پنجه نرم می کند، موضوعی که در صورت تداوم می تواند پایان کار را با خاطره بد برای دولت حسن روحانی و کابینه اش همراه کند.
 
از سوی دیگر سیاست گذاری دولت مبنی بر هدایت نقدینگی به سمت بازار سرمایه در ماه های گذشته با چالش هایی همراه شده است. ریزش شاخص بورس بعد از یک رشد غیر قابل انتظار در صورت تداوم می تواند بحران تازه ای برای دولت در سال پایانی ایجاد کند، بحرانی که پای سهامداران خرد بازار سرمایه را به میان می کشد و در صورت عدم مدیریت شرایط، تبدیل به نارضایتی عمومی خواهد شد.

با این حال اما دولت حسن روحانی خود معتقد است که برای سال پایانی خود نقشه راهی را ترسیم کرده است. نقشه راه اعلام شده از سوی علی ربیعی، سخنگوی دولت اما کلی و بدون ذکر جزئیات است. بر اساس آنچه ربیعی در نشست خبری خود گفت، می‌توان به پنج محور «جبران کسری بودجه»، «کنترل نقدینگی به نفع تولید»، «رونق بازار سرمایه»، «حمایت از معیشت خانوار» و نیز «توسعه سرمایه‌گذاری» در کشور اشاره کرد، کلیتی که البته تا به مرحله عمل نرسد می تواند در ردیف سایر آمال دولت در سال پایانی کار خود مدفون شود. اما سوال اینجاست که دولت دوازدهم در نهایت می تواند با خاطره خوب سکان مدیریت اجرایی را به دیگری بسپارد؟

دو دوره متفاوت دولت حسن روحانی

آلبرت بغوزیان استاد دانشگاه و کارشناس اقتصادی در گفتگو با اقتصاد۲۴ می گوید: به نظر می رسد دولت ها با ادعاهای زیادی مانند کاهش قیمت ها، افزایش قدرت خرید، حفظ ثبات اقتصادی و نرخ ارز و... وارد می شوند و معمولاً چهار سال نخست را مشغول بررسی و ارزیابی هستند که می گویند یک ویرانه را تحویل گرفتند و در دور دوم به خصوص در اواخر آن کارها را رها می کنند. در این شرایط تنها بهانه ای به جناح مقابل خود می دهند تا از شرایط انتقاد کند و ماجرا دوباره تکرار شود.
 
وی می افزاید: به نظر می رسد این شرایط در حال حاضر هم جریان دارد. در دوره ابتدایی آقای روحانی، تورم تک رقمی بود و نرخ ارز با ثبات شد اما از اسفند ماه سال گذشته انگار اراده ای برای بهبود و یا حتی حفظ شرایط موجود وجود نداشت.
 
بغوزیان تاکید می کند: سیاست های اعمال شده در تعارض با شعار جهش تولید بود و به نظر می رسد دولت پاسخ قانع کننده ای به مطالبه رهبر انقلاب نداشته باشد. به هر حال نمی توان همه تقصیر را به گردن کرونا و یا تحریم انداخت.

کار دولت با خاطره خوب تمام می شود؟

این کارشناس اقتصادی همچنین تصریح می کند: تحریم که همواره در اقتصاد ایران کم و بیش بوده است و کرونا در سایر کشورها حداقل به تورم دامن نزده است، اما در ایران به دلیل بالا رفتن نرخ ارز قیمت تمام شده بالا رفته است. تورم انتظاری در ماه های آینده بالای 25 درصد است و قیمت کالاهای اساسی متاسفانه روزانه بالا می رود.

بغوزیان می افزاید: اینکه چرا اراده ای برای بهبود این شرایط نیست را باید دولت پاسخ بدهد. آیا واقعاً دولت قرار است کشور را به این شکل تحویل دولت بعدی بدهد یا قرار است در چند ماه آینده اتفاقات بهتری رخ دهد؟
 
وی یادآور می شود: آنچه تا به اینجا شاهد هستیم بیکاری ناشی از افزایش قیمت تمام شده، کسادی و رکود بازارها و لجام گسیختگی قیمت مواد اولیه است که چیز قابل دفاعی در آن وجود ندارد. بنابراین بعید است که دولت در این شرایط بتواند با خاطره خوب کار خود را به پایان برساند.

لزوم چاره اندیشی برای بازار سرمایه

بغوزیان درباره سیاست دولت برای هدایت نقدینگی به سمت بازار سرمایه می گوید: دولت درباره بازار سرمایه خیلی خوب شروع کرد اما اینکه گفته می شود دولت بازار سرمایه را رها کرده است گزاره درستی نیست.

وی می افزاید: دولت فکر نمی کرد که بازار سرمایه با چنین حجم استقبال روبرو شود که مانع از به هم ریختگی بیش از این در سایر بازارها شود. دولت با واگذاری سهام عدالت و سهام شرکت های خود توانست مردم را با بورس آشنا کند. در این شرایط مردم با سرمایه خرد وارد شدند.
 
این استاد دانشگاه تاکید می کند: همچنین پول هایی که دولت در اقتصاد تزریق می کرد باید جایی می رفت و بخش زیادی از آن نیز سمت بورس رفت که در غیر این صورت اوضاع طلا، مسکن و دلار از این هم بدتر می شد. در حال حاضر هم این هشدار را می دهیم که اگر اصلاح بازار طولانی مدت شود برای اقتصاد کشور خطرناک خواهد بود.

بغوزیان با بیان اینکه دولت باید در این مدت برای بازار سرمایه حتما چاره اندیشی کند، اظهار می کند: حالتی که برای بورس به وجود آمده غیر عادی است. در بازار مسکن کسی حاضر نیست جنس خود را ارزان بفروشد بنابراین اینکه عده ای سهام خود را ارزان می فروشند کمی غیر عادی است.
 
این کارشناس اقتصادی خاطرنشان می کند: به نظر می رسد باید نهادهای نظارتی وارد شوند تا خدایی نکرده سلطان سهام هم پیدا نکنیم که در ارزانی سهم را جمع می کنند و در قیمت بالا بفروشند. بعید نیست که عده‌ای بازیگر تعمدا این شرایط را برای بازار ایجاد کرده باشند.
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

وضعیت هواشناسی امروز

عکس/ غندی‌پور با یک استوری به پرسپولیس نزدیک شد

عکس/ چهره دیده نشده جمشید مشایخی ۶۴ سال پیش در دومین فیلمش

عکس/ استوری جالب بهنوش بختیاری درباره سریال سووشون

عکس/ چهره خندان بروسلی در کنار ون ویلیامز ۶۰ سال پیش در یک مراسم

رقص نارنجی ابرماه خاویاری بر فراز زمین

عکس/ چهره خاص دیبا هامون در پشت صحنه سریال طوبی با نگاه عجیب

عکس/ توییت جنجالی فلاحت پیشه درباره آزادی زندانیان سیاسی

عکس/ تیپ جذابی محمدرضا گلزار با لباس و عینک میلیاردی

عکس/ ناوگان دریایی ایران حدود ۵۵ سال پیش و دوران پهلوی

عکس/ پذیرایی از زائران اربعین به سبک علی لاریجانی

عکس/ بازدید فرمانده نیروی هوایی ارتش از مواکب اربعین

عکس/ تیتر‌های جنجالی روزنامه‌های چاپ شده در ۲۱ مرداد ۱۳۳۲

عکس/ دختر جوان ایرانی با شمایل متفاوتش در مراسم اربعین

عکس/ نوشته عاشقانه روی این اتوبوس شهری جلب توجه کرد

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

افشای قبض پرمصرف‌ترین مشترک برق ایران + عکس

اعلام زمان حذف چهار صفر از پول ملی

تکذیب خبر کمبود برنج در بازار

سبزیجات و حبوبات رکورددار گرانی شدند!

قیمت پراید ترمز برید+ جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

وضعیت هواشناسی امروز

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

صفحه اول روزنامه‌های اقتصادی امروز

صفحه اول روزنامه‌های ورزشی امروز

عکس/ چهره دیده نشده حاج قاسم سلیمانی در ۲۶ سالگی و عملیات آزادسازی خرمشهر

قیمت خودرو‌های سایپا + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو + جدول

قیمت سکه پارسیان + جدول

قیمت سکه و طلا + جدول

قیمت بیت کوین و رمزارز‌ها + جدول

قیمت دلار، یورو و سایر ارز‌ها + جدول

عکس/ بازیگر حمزه در فیلم محمد رسول الله ۸۰ سال پیش در کنار سوفیا لورن

عکس/ چهره جذاب بازیگر نقش کودکی دونگ یی در ۲۱ سالگی

عکس/ طناز طباطبایی و فاطمه گودرزی ۱۲ سال پیش در مراسم ختم عسل بدیعی

پیش بینی قیمت طلا و سکه امروز ۲۲ مرداد ۱۴۰۴/ تب خرید طلا فروکش کرد

عکس/ چهره غمگین شیرین سریال نون خ با تیپ عجیب

عرضه خودرو در بورس؛ راه‌حلی که بازار را متشنج می‌کند/ دولت به جای ابداع روش‌های جدید، خودرو‌ها در گمرک را ترخیص کند

پیش بینی قیمت دلار امروز ۲۲ مرداد ۱۴۰۴/ دلار به کریدور هشتم بازمی‌گردد؟

عکس/ زائده سریال مختارنامه با استایل متفاوت و خاص

فیلم/ نوازندگی غمگینانه حمید هیراد روی تخت بیمارستان

فیلم/ لحظه زیر گرفتن مردم در یک رستوران در کرج

تهدید جدید نتانیاهو علیه ایران

دولت مبلغ یارانه این افراد را کم می‌کند

سپاهان از صعود به لیگ نخبگان آسیا بازماند

فیلم/ ترامپ و پوتین جمعه در انکوریج دیدار می‌کنند

فیلم/ پیغام عجیب نتانیاهو به مردم ایران

فیلم/ اشتباه مرگبار حاج‌صفی آرزو‌های سپاهان را بر باد داد

عکس/ کنایه سنگین و جنجالی رضا رشیدپور به تندرو‌ها

عکس/ بلندترین گل آفتابگردان جهان در تاریخ

شرط ایران برای مذاکره مستقیم با آمریکا

اینفوگرافی/ تجربه کشور‌ها در حذف صفر از پول ملی چگونه بوده است؟

فیلم/ قضیه جنجالی رفتن تتلو به تمرین پرسپولیس از زبان پیام صادقیان

ایرپاد‌ها در آستانه تبدیل شدن به مترجم همزمان مغز به مغز

ماجرای قتل فجیع یک دختر ۱۵ ساله در بابل+ عکس

پزشکیان جمعه به ارمنستان سفر می‌کند

فیلم/ گل اول سپاهان به الدحیل

فیلم/ محل احتمالی دیدار ترامپ و پوتین در آلاسکا

ارس؛ گذرگاه استراتژیک ایران به اوراسیا: فرصت‌ها و چشم انداز‌ها

جزئیات کامل ورود خودرو‌های مناطق آزاد به سرزمین اصلی و دریافت پلاک ملی اعلام شد

عکس/ بارش شهابی برساوشی نمایش گوی‌های آتشین در آسمان

عکس/ حضور علی لاریجانی در بین‌الحرمین

فیلم/ یک جشنواره پرزرق و برق درباره بی‌برقی

عکس/ چهره جوان رحمت سریال پایتخت در ۲۲ سالگی با مدل موی خاص

عکس/ ترکیب سپاهان مقابل الدحیل