تاریخ انتشار: ۰۵:۱۱ - ۲۶ شهريور ۱۳۹۹
اقتصاد ۲۴ گزارش می‌دهد؛

دانش شهر منطقه آزاد انزلی چگونه شهری است؟/ درباره دانش شهرها بیشتر بدانیم

منطقه آزاد انزلی یکی از مناطق پر استعداد ایران است که در زمینه‌های علمی و فناوری فعالیت‌های بسیار داشته و وجود شرکت‌های دانش بنیان و مراکز علمی متعدد و رویکرد سازمان منطقه آزاد انزلی به توسعه علمی و پژوهشی، شرایطی را برای ایجاد شهر دانش فراهم کرده که در آینده‌ای نزدیک شاهد ایجاد آن در منطقه خواهیم بود.

ایجاد دانش شهر در منطقه آزاد انزلی

اقتصاد۲۴ - منطقه آزاد انزلی این روز‌ها در تلاش است تا از فرصت پیش آمده از شرایط خاص همه گیری ویروس کرونا بهره برداری کند و قدمی مثبت در زمینه آموزش و پرورش منطقه و کشور بردارد. در همین راستا این منطقه با توافقات صورت گرفته با دانشگاه آزاد، سازمان فنی و حرفه‌ای کشور و صندوق کارآفرینی امید در تلاش است تا مرکزی علمی و اولین دانش شهر کشور را راه اندازی کند.

محمدولی روزبهان، مدیرعامل سازمان منطقه آزاد انزلی رویکرد این سازمان را گسترش رویکرد‌های علمی-پژوهشی و آموزشی کاربردی معرفی می‌کند و راهبرد منطقه را تبدیل شدن به الگوی همه جانبه در تمامی زمینه‌های می‌داند و تاکید می‌کند: هر میزان در زمینه‌های تجاری، سرمایه گذاری، زیرساختی به دنبال الگوسازی باشیم، باید این استراتژی در بخش‌های فرهنگی، آموزشی و علمی نیز به صورت همزمان در دستور کار قرار دهیم.

رییس هیأت مدیره و مدیرعامل سازمان منطقه آزاد انزلی حضور شرکت‌های دانش بنیان دانشگاه آزاد در کنار شرکت‌های فعال در مرکز رشد این منطقه و همکاری‌های پژوهشی در حوزه‌های توسعه مراکز تحقیقاتی، اجرای طرح‌های پژوهشی مشترک را از فرصت‌هایی مناسب برای همکاری نهاد داشنگاه با منطقه آزاد می‌داند.


بیشتر بخوانید: تبدیل منطقه آزاد انزلی به مرکز علمی و دانش شهر کشور


وی در همین راستا پیشنهاد ایجاد مرکز دیتاسنتر بزرگ دانشگاه در سطح کشور با همکاری منطقه آزاد انزلی را مطرح کرد و گفت: در حقیقت این منطقه با دارا بودن پتانسیل خود در زمینه‌های فناوری و خلاقیت و همچنین وجود واحد بین الملل دانشگاه آزاد در این منطقه و امکان جذب دانشجوی خارجی درصدد ایجاد اولین مرکز آزاد علمی کشور در قالب دانش شهر است.

امروزه باور بر این است که اتکا به دانش و نیرو‌های فکری و فناوری در توسعه همه جانبه به خصوص توسعه علمی و فناوری موثر است. در حقیقت رویکرد دانش بنیان یکی از عناصر کلیدی دستیابی به توسعه پایدار به حساب می‌آید که به شکل ایجاد و توسعه شهر‌های دانش بنیان مطرح می‌شود.

رویکرد توسعه دانش بنیان نخستین بار در سال ۱۹۹۵ برای احیای شهر‌های صنعتی اروپا و آمریکا مورد توجه قرار گرفت. این رویکرد در نظر داشت از طریق ایجاد محیط‌های مساعد خلاقیت و نوآوری و مناسب برای آموزش و ارتقای ظرفیت‌های انسانی، کیفیت زندگی را در این نوع شهر‌ها بالا ببرد و برای آن‌ها پایداری ایجاد کند.

شهر دانشی مفهوم نسبتا جدیدی است که توجه بسیاری از سازمان‌های بین المللی، مدیران شهری، پژوهشگران و... را در سال‌های اخیر به خود جلب کرده است. این شهر‌ها با هدف توسعه دانایی محور، به صورت مستمر و مداوم دانش را تقسیم، به روزرسانی و سنجش می‌کنند و همین امر موجب تعامل بیشتر مردم با شهر و مردم با خودشان می‌شود؛ در واقع شهر‌هایی پایدار و دارای اقتصاد مبتنی بر دانش به حساب می‌آیند که شهروندان در آن رفاه و آسایش دارند.

در حقیقت یک شهر دانش بنیان شهری است که با هدف تقویت دانش طراحی شده است. فضای شهری نقش مهمی در شهر‌های دانش بنیان و اقتصاد آن‌ها ایفا می‌کند و الزاماتی را می‌طلبد. الزامات فضایی و الزامات عملکردی از جمله مهمترین این الزامات است که باید از طریق متخصصین این حوزه به آن توجه شود و این شهر طراحی شود. مقیاس شهر، زیرساخت‌ها، ساختار شهر و... عوامل اصلی در طراحی هستند و شرکت‌های دانش بنیان ساختمان‌های خود را در بخش‌های خاصی از شهر تاسیس می‌کنند.

این نوع شهر‌ها در حقیقت عملکرد پارک‌های علم و فناوری را در عملکرد‌های شهری ترکیب می‌کند و قصد پرورش دانایی را دارد و به همین دلیل گفته می‌شود که آن‌ها می‌توانند در افزایش کیفیت زندگی شهروندان، ایجاد اشتغال و ثروت، افزایش درآمد جامعه و... موثر باشند شهر‌هایی مانند بارسلونا، مونیخ، ملبورن و استکهلم نمونه‌هایی موفق از شهر‌های دانش محور هستند.

از دیگر مزایای ایجاد این نوع شهر‌ها خلق جامعه دانا، آموزش بهتر و ایجاد شبکه پیوسته مدارس، موفقیت بیشتر در تولیدات فرهنگی، دسترسی به فناوری اطلاعات جدید برای همه شهروندان و... است که می‌تواند توسعه اجتماعی را به همراه داشته باشد.


بیشتر بخوانید: منطقه آزاد انزلی به قطب نوآوری و فناوری کشور تبدیل می‌شود/ امکان صادرات محصولات فناور به کشورهای حاشیه خزر


از طرف دیگر می‌تواند موجب توسعه روابط سیاسی کشور با سایر کشور‌ها در زمینه‌های دانش بنیان، ایجاد فرصت‌های شغلی بیشتر در زمینه‌های صنعتی و خدماتی، تشویق بخش خصوصی در سرمایه گذاری ها، افزایش رقابت و تعادل اقتصادی، توسعه نوآوری و صنعت خلاق شود که همه این‌ها برای منطقه‌ای مانند منطقه آزاد انزلی که هم موقعیت بین المللی مناسبی دارد و هم به علت قوانین تجارت آزاد می‌تواند پذیرای سرمایه گذاران خارجی از دیگر کشور‌ها باشد موقعیت مناسبی برای منطقه خواهد بود.

ایجاد دانش شهر می‌تواند موجب اصلاح و بازبینی و به روز شدن قوانین و مقررات، خروج از بی قانونی و دستیابی به مقاصد روشن و کاهش آلودگی‌های زیست محیطی نیز بشود.

شهر‌های صنعتی به دلیل ارتباط مستقیم با تکنولوژی، علم، اشتغال و درآمدزایی عموما از گزینه‌های مناسب برای دستیابی به شهر‌های دانش بنیان هستند. شهر‌هایی مانند کمبریج و بوستون که دارای دانشگاه‌های تحقیقات محور هستند هم گزینه‌های مناسب برای تاسیس این نوع شهر‌ها به حساب می‌آیند.

اما تنها ایده ایجاد یک شهر دانش محور کافی نیست و باید حتما در مدت کوتاه امکانات آن فراهم و کمبود زیرساخت‌های فناوری اطلاعات درشهر جبران شود. توسعه و گسترش اینترنت در شهر و گسترش فناوری اطلاعات لازمه وجود و تداوم این نوع از شهرهاست.

استقرار صنایع مهم، وجود دانشگاه‌های بین المللی و مراکز آموزش عالی دیگر، موقعیت مناسب ارتباطی منطقه، نزدیکی به پایتخت، وجود شرکت‌های فناور و نوآور متعدد در منطقه، قرارگیری در کریدور نستراک و روابط مناسب بین المللی همه و همه می‌توانند زمینه‌های مناسب برای ایجاد دانش شهر در منطقه آزاد انزلی و موفقیت آن باشند به این شرط که این هدف با برنامه ریزی درست و بهره گیری از دانش طراحان و برنامه ریزان این حوزه و همچنین ایجاد زیرساخت‌های لازم برای آن صورت گیرد که در این صورت می‌تواند موفقیتی ملی، منطقه‌ای و بین المللی در پی داشته باشد.

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
برچسب منتخب
# مناطق آزاد

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت انواع دستگاه ماینر امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت خودرو‌های سایپا امروز پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ایسوس امروز + جدول

تصویری به یاد ماندنی از بهروز وثوقی و جمشید مشایخی در قیصر

قیمت سکه و طلا امروز جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ام اس آی MSI امروز + جدول

عکس جنجالی مسعود پزشکیان در کنار مولوی عبدالحمید

عکس زیرخاکی ۵۰ ساله از منوچهر وثوق، فردین، بهمن مفید و ایرج قادری

عکس/ نمایی خاص از بهمن مفید و سعید راد در سال ۱۳۵۴

عکس/ نمایندگانی که به حضور ظریف در دولت رای موافق دادند

عکس/ قدیمی‌ترین تاس کشف شده در جهان متعلق به ایران

عکس/ زیبایی حیرت انگیز پاییز در کلیبر آذربایجان شرقی

عکس/ بازار فرش هزار رنگ و دیدنی شهر تبریز

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

دلیل سفر کوتاه پزشکیان به سیستان‌وبلوچستان چه بود؟

توضیحات وزیر صمت درباره افزایش قیمت خودرو

همتی: دولت مصمم به اجرای اصلاحات اساسی است

عکس/ استوری آناهیتا همتی درباره آلودگی هوای تهران

واکنش خطیب نماز جمعه تهران به قطعنامه سازمان ملل

عکس/ قاب ویژه معاون خانم پزشکیان در تایلند

کدام کشورها نتانیاهو را دستگیر می‌کنند؟

عکس/ ایران خودرو افزایش قیمت‌ها را اعمال کرد

عکس/ داریوش فروهر در دفتر امام ۴۵ سال پیش

ادعای عجیب سعید جلیلی علیه بیژن زنگنه و دولت پزشکیان

پزشکیان: از روزی که آمدم هر روز بر طبل جنگ می‌کوبند

سیگنال مثبت دولت پزشکیان به برگزاری اعتراضات سیاسی/اصل ۲۷ قانون اساسی در دولت چهاردهم به شکل متفاوت اجرایی می‌شود؟

تورم ماهانه خانوار ایرانی چقدر شد؟

فیلم/ پزشکیان: در آموزش ما عدالت نداریم

سیستان و بلوچستان ارزان ترین استان کشور

آخرین عکس از چارلی چاپلین ۲ ماه قبل مرگش

اینفوگرافی/ محبوب‌ترین برند‌های موبایل در جهان

واردات دوباره گوشت قرمز تنظیم بازاری از افریقا

بی‌محلی دلار آزاد به افزایش نرخ نیما

واکنش فوری وزیر کار به حذف یارانه‌ها

مشترکان پر مصرف گاز نقره داغ می‌شوند

بهای نفت در بازار جهانی افزایشی شد

خاموشی‌های بخش خانگی کمتر خواهد شد

طلا باز هم اوج گرفت

اعلام زمان تحویل واحد‌های نهضت ملی مسکن

فیلم/ سرلشکر سلامی: مطمئن باشید از اسرائیل انتقام می‌گیرم

تصویری وحشتناک از برخورد موتورسوار با عابرپیاده!

با ۲۰ هزار میلیارد تومان کاسبی فیلترینگ چه کارهایی می‌توان کرد؟/ کاسبان فیلترینگ؛ تراژدی میلیاردی در سایه سیاست‌های محدودکننده!

واکنش رئیس دانشگاه آزاد به ماجرای دختر علوم و تحقیقات

واکنش بایدن به حکم بازداشت نتانیاهو

عکس/ حرکت زیبای رسول خادم به مناسبت روز مرد

بیانیه ایران درباره قطعنامه شورای حکام

عکس / ابعادِ دم هواپیمای لجستیک سی۵

عکسی متفاوت از مسعود پزشکیان در سیستان و بلوچستان

عکس/ استوری سیدحسین حسینی برای امیر قلعه‌نویی

عکس/ آرامگاه شیخ صفی الدین اردبیلی

فیلم/ جشن تولد امیر قلعه نویی در کنار پسرش

فیلم/ حضور پزشکیان در گردهمایی سراسری مسئولین بسیج دانشجویی

آزمایش HIV محرمانه و رایگان است

عکس/ عیدی و پاداش کارگران ۳۰ سال پیش

چرا علیرضا بیرانوند افت کرد؟

کدام کشورها به قطعنامه علیه ایران رأی مثبت دادند؟

واکنش سازمان ملل به حکم بازداشت نتانیاهو و گالانت

احتمال نیمکت نشینی علیرضا بیرانوند

عکس/ استوری مسعود ریگی برای هواداران پرسپولیس

فیلم/ برف روبی در گردنه عسل‌کشان کوهرنگ

قیمت بیت کوین ترمز برید

پیش بینی قیمت خودرو در هفته ابتدایی آذر

عکس/ قیمت خودرو‌های وارداتی ۱۰ سال پیش

اینفوگرافی/ چند سال باید کار کنیم تا خانه دار شویم؟